معرفی داروی آسیکلوویر Aciclovir

آسیکلوویر دارویی ضد ویروس است که در درمان بیماری های ویروسی کاربرد دارد. این دارو به شکل قرص، پماد و آمپول تولید و تجویز می شود. آسیکلوویر متداول ترین درمان تبخال است و معمولا به شکل پماد برای درمان این مشکل ارائه می شود. همچنین این دارو برای بیماران مبتلا به زونا، آبله مرغان و گاها ایدز نیز تجویز می شود. در این مطلب پیام سلامت این داروی پرمصرف را دقیق تر بشناسید.

به عبارت دیگر بیماری های ویروسی ناشی از ویروس هرپس وریده (از جمله تبخال) اصلی ترین هدف این دارو هستند.

آسیکلوویر با ایجاد اختلال در ساختار همانندسازی دی ان ای ویروس، با آن مبارزه می کند. این دارو ۲۴ ساعت پس از مصرف در بدن اثرگذار می شود و تا ۸ ساعت در بدن فعال می ماند.

ساختار شیمیایی آسیکلوویر Aciclovir
ساختار شیمیایی آسیکلوویر Aciclovir

نکات مصرف آسیکلوویر

  1. در صورت مصرف شکل خوراکی یا تزریقی این دارو به همراه آن باید آب زیادی بنوشید.
  2. در صورت وقع توهم و اختلال ذهنی و مشکلات پوستی مصرف دارو را متوقف کنید.
  3. شکل خوراکی این دارو می تواند موجب سرگیجه شود. پس در مرتبه های نخست استفاده از آن تا مشخص شدن عوارض جانبی اش، از انجام کارهای حساس مثل رانندگی پرهیز کنید.
  4. در صورت فراموش کردن نوبت دارو برای شکل موضعی مشکلی نیست. اما در مورد قرص به محض یادآوری، مصرف کنید. البته توجه کنید که اگر تقریبا زمان‌ مصرف‌ نوبت‌ بعدی‌ رسیده‌ است‌؛ از نوبت فراموش شده صرف نظر کرده‌ به‌ برنامه‌ دارویی‌ خود ادامه دهید.
  5. اگر دچار بیماری های خود ایمنی یا کلیوی هستید؛ قبل از مصرف دارو موضوع را با پزشک مطرح نمایید.
  6. مصرف پیش از دوز تجویز شده این دارو به صورت خوراکی می تواند خطرناک باشد. در صورت وقوع چنین حالتی، حتما به پزشک مراجعه کنید.
  7. در دروان بارداری و شیردهی می توان از شکل موضعی (پماد و کرم) آسیکلوویر استفاده کرد. اما شکل خوراکی و تزریقی آن در دوران بارداری ممنوع بوده و در دوره شیردهی با مشورت پزشک و احتیاط لازم، مجاز است.
  8. شکل تزریقی دارو باید به صورت انفوزیون وریدی و طی حداقل یک ساعت تزیرق شود؛ چراکه امکان ایجاد عوارض کلیوی بعد از تزریق سریع دارو وجود دارد.
  9. مصرف این دارو در بیمراان دارای تبخال تناسلی موجب جلوگیری از انتقال بیماری نمی شود. در نتیجه در صورت ابتلا به این بیماری و با وجود مصرف آسیکلوویر حتی اگر نشانه های ظاهری بیماری را ندارید؛ از انجام رابطه جنسی پرهیز کنید.
  10. برای درمان آبله مرغان‌ اگر درمان‌ ظرف‌ ۲۴ ساعت‌ اول‌ پیدایش‌ بثورات‌ جلدی آغاز شود؛ بیشترین‌ اثر را دارد. البته مصرف این دارو در عفونت ساده آبله مرغان در کودکان دارای سیستم ایمنی سالم توصیه نمی‌شود.
  11. آسیکلوویر معمولاً هر ۴ ساعت‌ و ۵ بار در روز تجویز می‌شود. بنابراین برنامه‌ زمانی شما برای مصرف‌ دارو می‌تواند ۶ صبح‌، ۱۰ صبح‌، ۲ بعدازظهر و ۶ عصر و ۱۰ شب‌ باشد.
  12. حتی‌ اگر احساس‌ بهبود می‌کنید؛ باید دوره‌ درمان‌ با آسیکلوویر را کامل‌ کنید. این کار باعث می شود عفونت در بدنتان به طور کامل درمان شده و امکان عود مجدد کاهش یابد.

عوارض جانبی آسیکلوویر

  • تهوع، استفراغ، سرگیجه و سردرد، مهمترنی عوارض جانبی آسیکلوویر به شکل خوراکی است.
  • شکل تزریقی آن هم می تواند موجب توع و اختلال عملکرد ذهنی فرد شود. همچینین التهاب در مطقه تزیرق در بعضی از بیماران مشهاده شده است.
  • و عارضه جانبی پماد آسیکلوویر به شکل احساس خارش و گزیدگی نمایان می شود.
  • از عوارض نادرتر اما گزارش شده این دارو باید به اختلالات گوارشی، هپاتیت و زردی، سر درد و سرگیجه، واکنش‌های حساسیت مفرط و آنافیلاکسی، توهم، لرز، تشنج، جنون و اغما، اشاره کرد.

تداخل دارویی آسیکلوویر

  • هر دارویی که روی کلیه موثر باشد؛ عوارض جانبی آسیکلوویر را بیشتر نمایان می کند.
  • پروبنساید سطح این دارو در خون را افزایش می دهد.
  • آسیکلوویر می تواند سطح میکوفنولات را در خون افزایش دهد.