آرد سمولینا

سمولینا یک نوع آرد زبر است که از گندم دوروم تهیه می شود. آسیاب کردن گندم دوروم آردی به نام آرد سمولینا می دهد که در سراسر جهان برای تهیه نان، ماکارونی و فرنی استفاده می شود. این آرد تیره تر و طلایی تر از آرد چند منظوره است. این نوع آرد عطری ملایم و خاکی دارد.

استفاده از سمولینا در آشپزی با خواص زیادی برای بدن از جمله کاهش وزن، سلامت قلب و سلامت سیستم گوارش همراه است. در این مقاله مجله پیام سلامت به بررسی ارزش غذایی و خواص و مضرات آرد سمولینا خواهیم پرداخت.

ارزش غذایی آرد سمولینا

آرد سمولینا را می توان غنی کرد. این به این معنی است که تولید کنندگان مواد غذایی می توانند مواد مغذی که در طی پردازش دانه گندم دوروم، از بین رفته اند را به این آرد اضافه کنند. سمولینا غنی شده حاوی مقدار زیادی از ویتامین ها و مواد معدنی است.

۱/۳ فنجان (۵۶ گرم) سمولینا غنی شده حاوی ارزش غذایی زیر است:

  • کالری: ۱۹۸ کالری
  • کربوهیدرات: ۴۰ گرم
  • پروتئین: ۷ گرم
  • چربی: کمتر از ۱ گرم
  • فیبر: حدود ۷٪ از نیاز روزانه بدن
  • تیامین: حدود ۴۱٪ از نیاز روزانه بدن
  • فولات: حدود ۳۶٪ از نیاز روزانه بدن
  • ریبوفلاوین: حدود ۲۹٪ از نیاز روزانه بدن
  • آهن: حدود ۱۳٪ از نیاز روزانه بدن
  • منیزیم: حدود ۸٪ از نیاز روزانه بدن

سمولینا حاوی پروتئین و فیبر است که هر دو هضم را تسریع می کنند و باعث افزایش احساس سیری می شوند. این ماده از نظر ویتامین های گروه B مانند تیامین و فولات نیز غنی است که نقش های مهمی از جمله کمک به تبدیل غذا به انرژی در بدن شما دارند.

علاوه بر این، سمولینا منبع خوبی از آهن و منیزیم است. این مواد معدنی از تولید گلبول های قرمز، سلامت قلب و کنترل قند خون حمایت می کنند.

خواص سمولینا

می تواند وزن را کاهش دهد

سمولینا دارای مواد مغذی متعددی است که ممکن است از کاهش وزن پشتیبانی کنند. برای شروع کافی است بدانید که یک سوم فنجان (۵۶ گرم) سمولینا غنی شده، ۷٪ از نیاز روزانه بدن به فیبر را فراهم می کند. فیبر ماده ای است که در بسیاری از رژیم های غذایی، کمبود آن احساس می شود. مطالعات نشان داده اند که رژیم غذایی غنی از فیبر با کاهش وزن همراه است.

این ماده می تواند احساس گرسنگی را کاهش دهد و از افزایش وزن در آینده جلوگیری کند. به عنوان مثال، یک مطالعه که بر روی ۲۵۲ زن انجام شد نشان داد که هر ۱ گرم افزایش فیبر در رژیم غذایی روزانه باعث کاهش حدود ۰٫۵ پوند (۰٫۲۵ کیلوگرم) وزن بدن در طی ۲۰ ماه می شود.

آرد سمولینا همچنین غنی از پروتئین است، با مصرف ۱/۳ فنجان (۵۶ گرم) سمولینا، بیش از ۷ گرم پروتئین وارد بدن می شود.

تحقیقات نشان داده اند که افزایش پروتئین در رژیم غذایی باعث کاهش وزن می شود. به عنوان مثال، بررسی ۲۴ مطالعه نشان داد که رژیم غذایی غنی از پروتئین در مقایسه با رژیم غذایی استاندارد باعث کاهش ۱٫۷ پوندی (۰٫۷۹ کیلوگرم) در وزن می شود.

افزایش پروتئین در رژیم غذایی همچنین می تواند به کاهش گرسنگی، حفظ توده عضلانی در هنگام کاهش وزن، کاهش چربی و بهبود ترکیب و فرم بدن کمک کند.

از سلامت قلب پشتیبانی می کند

رژیم غذایی غنی از فیبر ممکن است خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهد. بررسی ۳۱ مطالعه نشان داد افرادی که بیشتر فیبر مصرف می کنند، ممکن است خطر ابتلا به بیماری قلبی را در بدن خود نسبت به افرادی که کمتر فیبر مصرف می کنند تا ۲۴٪ کاهش دهند.

فیبر ممکن است از طریق کاهش کلسترول LDL (کلسترول بد)، فشار خون و التهاب کلی بدن، سلامت قلب را حفظ کند. یک مطالعه ۳ هفته ای کوچک نشان داد که مصرف ۲۳ گرم فیبر در روز، با مصرف غلات کامل مانند سمولینا باعث کاهش ۵ درصدی کلسترول LDL می شود.

علاوه بر این، آرد سمولینا حاوی سایر مواد مغذی مفید برای قلب مانند فولات و منیزیم است. رژیم های حاوی این مواد مغذی به حفظ سلامت قلب کمک می کنند.

مطالعه که بر روی بیش از ۵۸۰۰۰ نفر انجام شد نشان داد که مصرف زیاد فولات در مقایسه با مصرف کم این ماده، باعث کاهش ۳۸ درصدی خطر ابتلا به بیماری های قلبی می شود.

علاوه بر این، مطالعات نشان داده اند که رژیم های غنی از منیزیم از سلامت قلب حمایت می کنند. به عنوان مثال، مطالعه ای که بیش از یک میلیون نفر شرکت کننده داشت نشان داد که مصرف ۱۰۰ میلی گرم منیزیم بیشتر در روز خطر ابتلا به نارسایی قلبی را ۲۲ درصد و خطر سکته مغزی را ۷ درصد کاهش می دهد.

ممکن است روند کنترل قند خون را بهبود بخشد

سمولینا ممکن است به دلیل داشتن منیزیم و فیبر زیاد، روند کنترل قند خون را تسهیل بخشد. متعادل نگه داشتن قند خون عامل مهمی در کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ و بیماری های قلبی است.

منیزیم ممکن است کنترل قند خون را با افزایش پاسخ سلول ها به انسولین کنترل کند. انسولین هورمونی است که میزان قند خون شما را تنظیم می کند. در واقع، در برخی از مطالعات مشخص شده است که رژیم های غنی از منیزیم خطر ابتلا به دیابت را ۱۴ درصد کاهش می دهند.

آرد سمولینا همچنین غنی از فیبر است. این ماده نیز برای کنترل قند خون اهمیت دارد. فیبر جذب کربوهیدرات ها را در جریان خون کاهش می دهد و به کنترل قند قند خون بعد از خوردن غذا کمک می کند. همچنین می تواند سطح قند خون ناشتا را در افراد مبتلا به دیابت کاهش دهد.

علاوه بر این، رژیم های غنی از فیبر ممکن است سطح هموگلوبین A1c را در افراد مبتلا به دیابت تا ۰٫۵٪ کاهش دهد. هموگلوبین A1c متوسط ​​میزان قند خون در طی یک دوره ۳ ماهه است.

آرد سمولینا
آرد سمولینا

این ماده غنی از آهن است

آهن ماده معدنی ضروری است که نقش های زیادی در بدن شما بازی می کند. برخی از کارکردهای آهن در بدن عبارتند از:

  • حمل اکسیژن در خون
  • سنتز DNA
  • رشد و توسعه بدن
  • تقویت سیستم ایمنی بدن

آرد سمولینا یک منبع غنی از آهن است. با مصرف ۱/۳ فنجان (۵۶ گرم) سمولینا غنی شده ۱۳٪ از نیاز روزانه بدن به این ماده معدنی تامین می شود. بدون آهن کافی، بدن شما قادر به تولید گلبول های قرمز نیست. در نتیجه، بیماری به نام کم خونی فقر آهن ایجاد می شود.

کمبود آهن یکی از شایع ترین کمبودهای غذایی در سراسر جهان است. افزایش مصرف غذاهای غنی از آهن ممکن است خطر ابتلا به کمبود آن را کاهش دهد. با این حال، آرد سمولینا مانند گیاهان دیگر، حاوی آهن غیر هم است که جذب آن مانند آهن موجود در محصولات حیوانی مانند گوشت، مرغ و ماهی نیست.

خوشبختانه اضافه کردن غذاهای غنی از ویتامین C مانند مرکبات، انواع توت و گوجه فرنگی به وعده های غذایی دارای آرد سمولینا می تواند به افزایش جذب آهن غیر هم موجود در آن منجر شود.

از سلامت سیستم گوارشی حمایت می کند

بهبود هضم یکی از مزایای فیبر برای بدن است. ۱/۳ فنجان (۵۶ گرم) آرد سمولینای غنی شده بیش از ۲ گرم فیبر را وارد بدن می کند. فیبر خوراکی دارای مزایای بسیاری برای سیستم گوارش شما می باشد. به عنوان مثال، این ماده رشد باکتری های سالم را در روده ترویج می دهد. تعادل در باکتری های روده موجب بهبود هضم، سلامت سیستم ایمنی و سوخت و ساز موثرتر بدن می شود.

علاوه بر این، مصرف فیبر باعث منظم شدن حرکات روده شده و ممکن است به درمان یبوست کمک کند. به عنوان مثال، یک مطالعه دو هفته ای نشان داد که افرادی که ۵ گرم فیبر اضافی در روز مصرف می کنند از یبوست و نفخ کمتری رنج می برند.

روش های استفاده از سمولینا

سمولینا غنی از گلوتن است. گلوتن پروتئینی است که در بسیاری از انواع نان، ماکارونی و دیگر محصولات پخته شده وجود دارد و برخی از افراد به آن حساسیت دارند. اما بافت زبر سمولینا باعث می شود که آرد بهتری برای تهیه ماکارونی باشد.

علاوه بر تهیه پاستا و ماکارونی، چند روش دیگر نیز برای استفاده از آرد سمولینا وجود دارد. این روش ها عبارتند از:

  • اضافه کردن چند قاشق چای خوری از آن به خمیر نان
  • مخلوط کردن این آرد با شیر، عسل و عصاره وانیل برای تهیه دسر پودینگ
  • ترکیب آن با آرد معمولی برای تهیه انواع خمیر
  • استفاده از آن برای غلیظ کردن سس ها

آرد سمولینا ممکن است در صورت قرار گرفتن در معرض هوای آزاد فاسد شود، بنابراین بهتر است آن را درون یک ظرف در دار در یخچال یا فریزر نگهداری کنید.

چند نکته مهم در مورد مصرف این آرد

قبل از افزودن آرد سمولینا به رژیم غذایی خود چند نکته مهم وجود دارد که باید آن ها را رعایت کنید.

برای شروع بهتر است بدانید که آرد سمولینا دارای گلوتن است. گلوتن پروتئینی است که می تواند برای افراد مبتلا به بیماری سلیاک یا حساس به گلوتن مضر باشد. بیماری سلیاک حدود ۱٫۴٪ از جمعیت جهان را تحت تاثیر قرار داده است.

تصور می شود که ۰٫۵ تا ۱۳٪ افراد حساسیت به گلوتن غیر سلیاک (NCGS) داشته باشند. کسانی که مبتلا به بیماری سلیاک یا NCGS هستند باید از خوردن غذاهای حاوی گلوتن مانند سمولینا خودداری کنند.

علاوه بر این، از آنجا که سمولینا با آسیاب کردن گندم دوروم تهیه می شود، می تواند برای افراد مبتلا به آلرژی به گندم مضر باشد.

نکته پایانی

سمولینا آرد تهیه شده از گندم دوروم  است. این ماده با پروتئین، فیبر و ویتامین های B غنی شده و ممکن است به کاهش وزن، سلامت قلب و بهبود هضم کمک کند.

اکثر افراد می توانند بدون عارضه از آرد سمولینا استفاده کنند اما درصد کمی از جمعیت جهان ممکن است به علت محتوای گلوتن یا گندم آن، قدرت تحمل این ماده را در بدن نداشته باشند.

اگر می توانید گلوتن را در بدن تحمل کنید، سعی کنید آرد سمولینا را به رژیم خود اضافه کنید. پروتئین زیاد این ماده برای بهبود ساختار و بافت ماکارونی و نان بسیار عالی است.

منابع:

  1. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Health Implications of Dietary Fiber
  2. The role of higher protein diets in weight control and obesity-related comorbidities
  3. Dietary folate and vitamin b6 and B12 intake in relation to mortality from cardiovascular diseases: Japan collaborative cohort study
  4. Pathophysiology and Prevention of Heart Disease in Diabetes Mellitus
  5. Fiber intake and glycemic control in patients with type 2 diabetes mellitus: a systematic review with meta-analysis of randomized controlled trials
  6. Enhancers of iron absorption: ascorbic acid and other organic acids
  7. Dietary Determinants of and Possible Solutions to Iron Deficiency for Young Women Living in Industrialized Countries: A Review
  8. Short term (14 days) consumption of insoluble wheat bran fibre-containing breakfast cereals improves subjective digestive feelings, general wellbeing and bowel function in a dose dependent manner
  9. Gut Microbiota Diversity and Human Diseases: Should We Reintroduce Key Predators in Our Ecosystem
  10. Wheat allergy: diagnosis and management
  11. Global Prevalence of Celiac Disease: Systematic Review and Meta-analysis