اهمیت خواب

خواب در زندگی سالم و سلامت شما نقش حیاتی دارد. دریافت مقدار کافی خواب در زمان مناسب می تواند به حفظ سلامت روان، سلامت جسمی، کیفیت زندگی و ایمنی کمک کند. اگر می خواهید درباره اهمیت خواب و خوابیدن بیشتر بدانید با این مطلب پیام سلامت همراه ما باشید.

حال و روز شما هنگام بیداری به شرایط خواب شما بستگی دارد. در طول خواب، بدن شما برای حمایت از عملکرد درست مغز و حفظ سلامت جسمی خود تلاش می کند. در کودکان و نوجوانان، خواب همچنین به رشد و تکامل کمک می کند.

آسیب کمبود خواب در یک لحظه ممکن است رخ دهد (مانند تصادف اتومبیل)، یا می تواند در طول زمان به شما آسیب برساند. برای مثال، کمبود خواب مداوم می تواند خطر ابتلا به برخی از بیماری های مزمن را افزایش دهد. همچنین می تواند بر سلامت شما تاثیر گذار باشد، بر کیفیت کار شما اثر بگذارد و یادگیری و همراهی با دیگران را تحت تأثیر قرار دهد.

اهمیت خواب بر عملکرد مغز سالم و احساس سلامت

خواب به مغز شما کمک می کند به درستی کار کند. در حالی که در حال خواب هستید، مغز شما برای روز بعد آماده می شود. در حالت مغز مسیرهای جدیدی را ایجاد می کند؛ تا به شما در یادگیری و به خاطر آوردن اطلاعات کمک کند.

مطالعات نشان می دهد که یک خواب شبانه خوب، باعث بهبود یادگیری می شود. خوابیدن به شما کمک می کند تا مهارت های یادگیری و حل مشکلات خود را افزایش دهید. آیا شما ریاضی را یاد می گیرید، چگونه پیانو را بازی می کنید، چگونه ورزش مورد علاقه خود را انجام دهید یا چگونه رانندگی کنید. خواب همچنین به شما کمک می کند بتوانید به موارد مختلف توجه کنید، تصمیم گیری کنید و خلاق باشید.

مطالعات همچنین نشان می دهد که کمبود خواب باعث تغییر فعالیت در برخی از بخش های مغز می شود. اگر کمبود خواب دارید، ممکن است دچار مشکل در تصمیم گیری، حل مشکلات، کنترل احساسات و رفتار خود و مقابله با تغییر شوید. کمبود خواب همینطور با افسردگی، خودکشی و رفتارهای پرخطر مرتبط است.

کودکان و نوجوانانی که دچار کمبود خواب هستند؛ ممکن است با هم مشکل داشته باشند. آنها ممکن است احساس عصبانیت و بی قراری داشته باشند؛ تغییرات خلق و خوی داشته باشند، احساس غم و اندوه یا افسردگی کنند یا انگیزه ای نداشته باشند.

اهمیت خواب در سلامت جسمانی

خواب نقش مهمی در سلامت جسمی شما دارد. به عنوان مثال، خواب در بهبود سلامت قلب و عروق خونی شما نقش دارد. کمبود خواب مداوم با افزایش خطر بیماری قلبی، بیماری کلیوی، فشار خون بالا، دیابت و سکته مغزی مرتبط است.

از دیگر موارد اهمیت خواب اینکه کمبود خواب خطر ابتلا به چاقی را افزایش می دهد. به عنوان مثال، یک مطالعه از نوجوانان نشان داد که با هر ساعت از خواب از دست رفته، احتمال چاقی افزایش پیدا می کند. کمبود خواب باعث افزایش چاقی در سایر گروه های سنی نیز می شود.

خوابیدن کمک می کند تا تعادل مناسب هورمون هایی را که باعث احساس گرسنگی (گرلین) یا سیری (لپتین) می شود، حفظ کنید. وقتی خواب کافی نداشته باشید سطح گرلین افزایش می یابد و سطح لپتین شما کاهش می یابد. این باعث می شود شما به اشتباه احساس گرسنگی کنید.

کیفیت و کمیت خواب بر چگونگی واکنش بدن شما به انسولین (هورمونی که قند خون شما را کنترل می کند.) نیز اثر می گذارد. کمبود خواب می تواندن موجب سطح قند خون بالاتر از حد معمول شود؛ که ممکن است خطر ابتلا به دیابت را افزایش دهد.

خواب همچنین از رشد و نمو جسمی سالم حمایت می کند. خواب عمیق هورمون های بدن را آزاد می کند؛ که باعث رشد طبیعی در کودکان و نوجوانان می شود. این هورمون همچنین توده عضلانی را افزایش می دهد و به سلول ها و بافت ها در کودکان، نوجوانان و بزرگسالان کمک می کند. همینطور خواب نقش مهمی در بلوغ و باروری دارد.

در بابت اهمیت خواب جالب است این نکته را نیز بدانید که سیستم ایمنی بدن شما به خواب می رود تا سالم بماند. این سیستم از بدن شما در برابر مواد خارجی یا مضر محافظت می کند. کمبود خواب مداوم می تواند راه هایی را که سیستم ایمنی بدن شما پاسخ می دهد تغییر دهد. به عنوان مثال، اگر کمبود خواب دارید، ممکن است دچار نوعی عفونت شوید.

اهمیت خواب در عملکرد روزانه و ایمنی بدن

خواب کافی و در زمان مناسب، به شما در طول روز کمک می کند. افرادی که کمبود خواب دارند در کار و مدرسه کم توجه هستند. آنها به کندی وظایف خود را انجام می دهند. زمان واکنش کندتری دارند و اشتباهات بیشتری می کنند.

بعد از چند شب متوالی از دست دادن خواب، حتی از دست دادن فقط ۱ الی ۲ ساعت در هر شب، توانایی شما برای انجام وظایف معمول، کاهش می یابد. به خصوص اگر یک یا دو روز اصلا نخوابید.

عدم خواب ممکن است منجر به Microsleep شود. Microsleep به لحظات کوتاه خواب اشاره دارد که زمانی که شما به طور معمول بیدار هستید، رخ می دهد.

شما نمی توانید این وضعیت را کنترل کنید و ممکن است از آن آگاه نباشید. به عنوان مثال، آیا تا به حال در جایی حرکت کرده اید و بخشی از سفر را به یاد نمی آورید؟ اگر چنین است، ممکن است میکرو اسلیپ را نیز تجربه کرده باشید.

حتی اگر شما در حال رانندگی نباشید، microsleep می تواند بر چگونگی عملکرد شما موثر باشد. برای مثال، اگر به یک سخنرانی گوش می دهید، ممکن است برخی از اطلاعات را از دست بدهید یا احساس کنید که نکته ای را درک نمی کنید. در حقیقت، ممکن است شما بخشی از سخنرانی را گوش دهید و از آن آگاه نباشید.

متاسفانه برخی از افراد از خطرات کمبود خواب مطلع نیستند. در حقیقت، آنها حتی نمی توانند متوجه شوند که دچار کمبود خواب هستند. حتی با داشتن خواب کم یا کم کیفیت، ممکن است هنوز فکر کنند که می توانند عملکرد خوبی داشته باشند.

به عنوان مثال، رانندگان خواب آلوده احساس می کنند که قادر به رانندگی هستند. با این حال، مطالعات نشان می دهد که کمبود خواب در رانندگی موجب حدود ۱۰۰۰۰۰ حادثه اتومبیل در هر سال است و در نتیجه حدود ۱۵۰۰ مرگ و میر ناشی می شود.

رانندگان تنها افراد در معرض خطر مشکلات کمبود خواب نیستند. این مسئله می تواند در همه انواع کار از جمله کارگران بهداشت، خلبانان، دانشجویان، وکلا، مکانیک ها و کارگران خطوط مونتاژ، اثر بگذارد.

در نتیجه، کمبود خواب نه تنها در سطح شخصی مضر است؛ بلکه باعث آسیب گسترده نیز می شود. به عنوان مثال، کمبود خواب نقش مهمی در خطاهای انسانی مرتبط با حوادث غم انگیز، مانند سقوط رآکتور هسته ای، غرق شدن کشتی های بزرگ و حوادث هوایی داشته است.