بیماری کرونا

کرونا ویروس ها یک خانواده بزرگ از عوامل بیماری زا هستند. برخی از آنها باعث بیماری های خفیفی مانند سرماخوردگی می شوند. اما برخی می توانند باعث عفونت های کشنده شوند. کرونا ویروس نام خود را از شکل ظاهری منحصر به فردش گرفته است. وقتی زیر میکروسکوپ های الکترونی، به بدنه این پاتوژن ها نگاه می کنید، خارهایی شبیه تاج خواهید دید. بسیاری از ویروس ها فقط حیوانات را آلوده می کنند. اما برخی از آنها از حیوانات به عنونا میزبان استفاده می کنند تا خود را تکامل داده و انسان را آلوده کنند. نوعی از این ویروس که انسان را آلوده می کند برای اولین بار در دهه ۱۹۶۰ کشف شد. از آن زمان تاکنون، هفت نوع کرونا ویروس از جمله کووید ۱۹ شناسایی شده است که انسان را آلوده کرده و بیماری کرونا را به وجود می آورند.

کروناویروس (SARS-CoV-2) چیست؟

در ۷ ژانویه سال ۲۰۲۰، مقامات بهداشتی چین اعلام کردند که ویروس جدید را کشف کرده اند که در شهر ووهان پخش شده و تعدادی از شهروندان را آلوده کرده است. این ویروس در ابتدا با عنوان ۲۰۱۹-nCoV نامگذاری شد. اما در حال حاضر به آن کرونا ویروس ووهان نیز گفته می شود زیرا اولین فرد آلوده به این ویروس در شهر ووهان، استان هوبی در چین، شهری با بیش از ۱۱ میلیون نفر جمعیت و قطب اصلی حمل و نقل چین، زندگی می کرد.

در ۱۱ فوریه سال ۲۰۲۰ این بیماری به طور رسمی به نام کووید ۱۹ نامگذاری شد. ویروس ایجاد کننده این بیماری شبیه به ویروس هایی که طی چند سال گذشته بیماری هایی مانند مرس و سارس را ایجاد کرده بودند. پژوهشگران CDC خاطر نشان کرده اند که مرس و سارس هر دو عفونت مخصوص به خفاشان است و قبل از جهش و ابتلا انسان ها در بدن این حیوانات شیوع داشتند.

علائم بیماری کرونا

علائم این بیماری ویروسی شبیه سایر عفونت های تنفسی است. افراد آلوده ممکن است سرفه و تب و همچنین تنگی نفس را تجربه کنند. برخی از بیماران استفراغ، اسهال و علائم مشابه با ناراحتی معده را دارند. شکل شدید این بیماری باعث ایجاد پنومونی، سندرم حاد تنفسی، نارسایی کلیه و مرگ خواهد شد. براساس گزارش CDC، برخی از مبتلایان علائم جزئی دارند و یا هیچ عارضه ای را تجربه نمی کنند. در حالی که برخی ممکن است به شدت بیمار شوند یا در اثر این بیماری جان خود را از دست بدهند. برآوردهای اولیه نشان می دهند که علائم بیماری کرونا بین ۲  تا ۱۴ روز ( به طور متوسط ۵ روز) پس از قرار گرفتن در معرض ویروس شروع می شود.

این ویروس چگونه پخش می شود؟

طبق نظر بسیاری از کارشناسان بهداشتی، بسیاری از بیماران آلوده در مراحل اولیه همه گیری، با یک بازار بزرگ فروش حیوانات دریایی در شهر ووهان ارتباط داشتند. بنابراین متخصصان معتقدند که این بیماری برای اولین بار از طریق تماس با حیوانات به انسان منتقل شده است. انتقال از انسان به انسان اندکی پس از اعلام کشف این بیماری در چین، کره جنوبی، ایتالیا، ایران، ایالات متحده و سرانجام در سراسر جهان تأیید شد.

اولین کسی که در ایالات متحده آمریکا آلوده شد یک مرد ایلینویز تقریبا ۶۰ ساله بود. همسر وی هنگام مسافرت به ووهان چین به این بیماری آلوده شده و سپس آن را به وی منتقل کرده بود. این ویروس عمدتا از طریق قطرات تنفسی منتشر شده از سرفه و یا عطسه گسترش می یابد. گاهی اوقات، لمس یک سطح آلوده به قطرات حاوی ویروس نیز ممکن است بیماری کرونا را به وجود آورد. برخی از افراد می توانند عفونت را بدون نشان دادن علائم گسترش دهند.

کرونا ویروس چگونه درمان می شود؟

به عنوان ویروس تازه شناسایی شده، بیماری کووید ۱۹ هیچ درمان مشخصی ندارد. مراقبت حمایتی اصلی ترین درمانی است که برای بیماران بد حال توصیه می شود. تعداد زیادی از بیماران (حدود ۱۶ تا ۲۰٪) برای به دست آوردن مراقبت مناسب، به بستری شدن نیاز دارند. اما در حال حاضر شرکت های زیادی در حال تهیه و تولید داروهای ضد ویروسی اختصاصی برای مبارزه با این بیماری هستند. در همین حال CDC می گوید که کارکنان مراقبت های بهداشتی باید در کنترل علائم عفونت از طریق مراقبت های حمایتی تلاش کنند. محققان همچنین در تلاشند تا واکسنی علیه این ویروس تولید کنند.

بیماری کرونا
بیماری کرونا

آیا واکسنی برای کووید ۱۹ (SARS-CoV-2) وجود دارد؟

تاکنون واکسنی برای این ویروس تازه کشف نشده تولید نشده است. در ۲۸ ژانویه، وزارت بهداشت آمریکا اعلام کرد که انستیتوی ملی بهداشت این کشور، تحقیقاتی را در زمینه تولید واکسن برای بیماری کووید ۱۹ آغاز کرده است. به گفته مقامات HHS، آزمایشات اولیه آغاز شده است، اما احتمالاً یک سال یا بیشتر طول خواهد کشید تا یک واکسن ایمن و اثبات شده تولید شود.

کمیسیون ملی بهداشت در چین با سازمان های مختلف بهداشتی از جمله سازمان بهداشت جهانی (WHO) همکاری می کند تا مطالعات بیشتری در مورد این که این ویروس چقدر شدید و مسری است انجام شود. محققان بخش بهداشت و درمان در سراسر جهان امیدوارند که با به اشتراک گذاشتن داده ها و ادامه مطالعات، بتوانند در توسعه این واکسن نقش داشته باشند.

آیا احتمال جهش این ویروس وجود دارد؟

کرونا به راحتی جهش می یابد. جهش های قبلی این ویروس منجر به شیوع سارس ۲۰۰۲-۲۰۰۳ شده است. گربه ها عامل گسترش این بیماری به انسان هستند. در سال ۲۰۱۲ در عربستان سعودی، کرونا ویروسی شناسایی شد که ابتدا شترها را آلوده و پس از جهش انسان را آلوده کرده و منجر به شیوع بیماری مرس شد. در حال حاضر، محققان منبع اصلی کرونا ویروس را کشف نکرده اند. اما گمان می کنند که این ویروس از حیوانات وحشی که برای تهیه غذا فروخته می شوند به انسان منتقل شده است.

برای محافظت از خودمان چه اقداماتی می توانیم انجام دهیم؟

بر اساس توصیه های جمع آوری شده از شیوع کروناویروس در گذشته، WHO راهنمایی کلی زیر را در مورد نحوه جلوگیری از ابتلا به بیماری کرونا ارائه کرده است:

  • مرتباً دستان خود را با صابون و آب یا محلول تهیه شده از الکل تمیز کنید.
  • هر وقت سرفه می کنید یا عطسه می کنید، دهان خود را با دستمال بپوشانید. دستمال های استفاده شده را دور بیندازید.
  • از گذراندن وقت با افرادی که تب یا سرفه دارند خودداری کنید.
  • اگر علائم ویروس کووید ۱۹ (سرفه، تب و یا تنگی نفس) دارید، سریعاً با پزشک مشورت کنید.
  • گوشت، مرغ، ماهی و تخم مرغ را به صورت کاملا پخته مصرف کنید.

علاوه بر این، CDC توصیه می کند که از سفر به مناطقی که شیوع این عفونت در آنجا شدید است خودداری کنید و از تماس نزدیک با هر کسی که به منطقه شیوع مراجعه کرده امتناع کنید. اگر به این مناطق سفر کرده اید ۱۴ روز خودتان را قرنطینه کنید. در ضمن باید تا اطلاع ثانویه فاصله اجتماعی حداقل ۶ پا نیز رعایت کنید.

منبع:

Coronavirus COVID-19 (SARS-CoV-2) Pandemic Outbreak: 10 Things You Need to Know