با ترک نوشابه چه اتفاقی در بدن رخ می دهد؟

شرکت در فعالیت های خاص، خوردن انواع غذاهای و نوشیدنی ها و کشیدن سیگار کارهایی است که بسیاری از افراد انجام می دهند. اما متاسفانه این کارها با گذشت زمان تبدیل به عادت شده و به آن ها متعاد می شوید. با ترک این کارها ممکن است احساس بی حالی و ضعف کنید. این علائم به شما می گویند که بدنتان وابستگی ناسالمی به محصولی خاص پیدا کرده است. کلمه اعتیاد ممکن است شما را به یاد مواد مخدر بیاندازد. اما اعتیاد به مواد مخدر محدود نمی شود. هر کاری که مدام انجام شود یا هر چیزی که مداوم استفاده شود، می تواند اعتیاد ایجاد کند. در ادامه این مطلب مجله پیام سلامت در مورد ترک یکی از محصولات اعتیاد آور یعنی ترک نوشابه صحبت خواهیم کرد.

نوشابه یکی از محصولاتی است که افراد زیادی در جهان به آن معتاد هستند.  تا سال ۲۰۰۲، یک فرد معمولی آمریکایی هر سال ۵۷ گالن نوشابه مصرف می کرد. این عدد نشان می دهد مصرف قند در بین آمریکایی ها به مرز هشدار دهنده ای رسیده است. این آمار بیش از یک دهه به قوت خود باقی مانده و اعتیاد قوی را در بین مردم نشان می دهد.

اکثر مردم از اثرات مضر نوشابه بر روی بدن قافل هستند. زیرا آنها نه تنها در مورد شیرینی این ماده بلکه از عوارض جانبی وحشتناک این نوشیدنی نیز آگاه نیستند. با ما همراه شوید تا به شما بگوییم با ترک نوشابه چه اتفاقی در بدن تان رخ می دهد.

فواید ترک نوشابه

شروع کاهش وزن

یک بطری نوشابه حاوی حدود ۴۴ گرم قند است. هنگامی که به طور منظم مصرف می شود بدن قند بیش از حد در آن را به صورت چربی ذخیره می کند. علاوه بر این، نوشابه حاوی یک شیرین کننده مصنوعی (فروکتوز) است که توسط بدن مانند شکر نرمال (گلوکز) هضم نمی شود.

طبق یافته های تحقیقی که در سال ۲۰۱۳ در مجله American Medical Association منتشر شده، افرادی که نوشیدنی های حاوی فروکتوز مصرف می کنند، نسبت به کسانی که نوشیدنی های گلوکز دار می خوردند فعالیت غده هیپوتالاموس شان (غده مسئول ترشح هورمون گرسنگی) به طور قابل ملاحظه ای بیشتر می شود.

طبق یک نظرسنجی که در سال ۲۰۰۹  توسط مرکز مشاوره بهداشت عمومی کالیفرنیا و مرکز تحقیقات سیاست های بهداشت و درمان UCLA منتشر شده است، بزرگسالانی که یک یا چند بار در روز نوشابه مصرف می کنند، ۲۷ درصد بیشتر از افرادی که نوشابه مصرف نمی کنند چاق می شوند.

بنابراین، ترک نوشابه های گازدار ممکن است به کاهش وزن و تاثیر گذاری رژیم غذایی بر روی وزن کمک کند.

کاهش فشار خون

همه ما در مورد خطرات فشار خون بالا شنیده ایم. این بیماری یکی از دلایل اصلی ابتلا به بیماری های قلبی است. فشار خون بالا به تدریج  عضلات قلب را تضعیف می کند. این موضوع باعث می شود قلب بیشتر در معرض حمله قلبی، نارسایی قلبی و ایست قلب قرار گیرد.

در سال ۲۰۱۱ در Hypertension مطلبی منتشر شده که نشان می دهد مصرف منظم نوشابه به طور مستقیم و به طور قابل توجهی با فشار خون بالا مرتبط است و هر چقدر مصرف نوشابه بیشتر شود، فشار خون نیز بیشتر بالا می رود. بنابراین، ترک نوشابه در نهایت باعث کاهش قابل توجهی فشار خون می شود و از بدن در برابر بیماری های قلبی محافظت می کند.

کاهش خطر ابتلا به دیابت

بر اساس نتایج مطالعه ای که در سال ۲۰۱۵ در مجله British Medical Journal منتشر شده، افزایش مصرف نوشیدنی های شیرین مانند نوشابه با شیوع بیشتر دیابت نوع ۲ همراه است. چاقی یکی از دلایل اصلی ابتلا به دیابت است و از طرفی مصرف بیش از حد نوشابه سبب افزایش وزن غیرقابل کنترل می شود.

بر طبق نتایج یک مطالعه که در سال ۲۰۰۴ در مجله American Medical Association منتشر شده، افرادی که مصرف نوشابه های گازدار را از یک بار در هفته به یک یا چند لیوان در روز افزایش داده اند، در طول ۴ سال با افزایش وزن و خطر ابتلا به دیابت مواجه شدند.

برعکس، افرادی که شیوه زندگی خود را تغییر دادند و میزان مصرف نوشابه را کاهش دادند، کاهش وزن و کاهش خطر ابتلا به دیابت را گزارش کردند. دیابت به عروق خونی که از  قلب به سمت مغز و پاها در جریان است، آسیب می رساند. همچنین می تواند باعث سکته مغزی و سایر اختلالات بینایی، کبدی و پا شود.

تقویت استخوان ها

“تراکم معدنی استخوان” به معنی مقدار مواد معدنی موجود در استخوان ها  است. هر چقدر میزان مواد معدنی بیشتر باشد، استخوان ها قوی تر می شوند. افرادی که پوکی استخوان دارند یا استخوان هایشان به راحتی می شکنند، دارای تراکم معدنی کمی در استخوان هستند. مصرف منظم نوشابه مواد معدنی موجود در استخوان را در طول زمان کاهش می دهد.

بعضی از مطالعات، نقش مخرب نوشیدنی های حاوی کولا را در تضعیف استخوان زنان برجسته کرده اند. بر اساس نتایج یک مطالعه که در سال ۲۰۰۰ در Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine منتشر شد، مصرف کولا در میان دختران نوجوان فعال، با افزایش خطر شکستگی استخوان همراه بود.

نوجوانی دوره ای است که بالاترین مقدار مواد معدنی در استخوان ها تولید می شود. جوانان سالمی که در طول سال های شکل گیری استخوان ها نوشابه زیادی مصرف می کنند، و مصرف این نوشیدنی در آن ها نسبت به سایر نوشیدنی های مغذی مثل شیر کم است، خطر ابتلا به پوکی استخوان در بدنشان افزایش پیدا می کند.

کاهش سطح اسید اوریک

اسید اوریک یک محصول شیمیایی تولید شده در فرایند هضم است. بدن سالم تولید اسید اوریک را تنظیم می کند. اما مصرف بیش از حد نوشابه می تواند اسید اوریک بدن را به سطح غیرطبیعی برساند و منجر به نقرس شود. نقرس یک نوع آرتریت دردناک است که معمولا در پا اتفاق می افتد.

بر اساس نتایج یک مطالعه که در سال ۲۰۰۸ در مجله British Medicine Journal منتشر شده، از ۴۶۳۹۳ مرد که الگو مصرف نوشابه را به مدت ۱۲ سال داشتند، ۷۵۵ نفر مبتلا به نقرس بودند. مصرف فروکتوز به هر شکل مانند آب میوه و غذاهای غنی از فروکتوز نیز با افزایش خطر نقرس همراه هستند.

بر طبق نتایج یک مطالعه که در سال ۲۰۱۰ در مجله American Medical Association منتشر شده، از ۷۸۹۰۶ زن که الگوی مصرف نوشابه را به مدت ۲۲ سال داشتند، در بدن ۷۷۸ نفر سطح اسید اوریک افزایش پیدا کرده و نقرس در آن ها به دلیل مصرف بیش از حد نوشابه ایجاد گردید.

کاهش مصرف و ترک نوشابه کمک می کند تا سطح اسید اوریک بدن تنظیم شده و خطر ابتلا به نقرس کم شود.

عملکرد بهتر کلیه ها

مصرف منظم و بیش از حد نوشابه باعث التهاب شدید کلیه ها در طولانی مدت می شود و در نهایت به آن آسیب می رساند. بر طبق یک مطالعه که در سال ۲۰۱۱ در Clinical Journal of the American Society of Nephrology منتشر شده، مصرف دو یا چند لیوان نوشابه در روز به طور قابل توجهی باعث افزایش خطر ابتلا به مشکلات کلیوی و مهار عملکرد آنها می شود.

طبق نتایج یک مطالعه که در سال ۲۰۱۳ در همان مجله منتشر شده، افرادی که به طور منظم نوشابه مصرف می کنند، به طور مرتب خطر ابتلا به سنگ کلیه را در بدن خون افزایش می دهند. کلیه ها به عنوان تصفیه کننده خون در بدن، نقش مهمی در جلوگیری از بیماری ها و بهبود سلامت کلی دارند.

بنابراین، ترک نوشابه های گازدار و حذف آن از رژیم غذایی خود، باعث افزایش سلامت کلیه ها، محافظت از آن ها در برابر آسیب و بهبود عملکرد سایر اندام های بدن می شود.

جذب بهتر کلسیم

اسید فسفریک جزء مهمی در نوشابه است، به همین دلیل هم این نوشیدنی ها دارای طعم خاصی هستند. این ماده مانع از رشد قارچ ها و باکتری های که در نوشیدنی های شیرین هستند، می شود.

با این حال، اسید فسفریک جذب کلسیم را در بدن مهار می کند و به تدریج منجر به کمبود کلسیم می شود. کلسیم برای تنظیم استخوان ها، دندان ها و فشار خون ضروری است. کمبود کلسیم باعث افزایش خطر ابتلا به پوکی استخوان و استئوپنی و همچنین شکستگی استخوان می شود.

کاهش میزان مصرف نوشابه به بدن کمک می کند که کلسیم را بهتر جذب کند و قوی تر شود. زنانی که در معرض یائسگی قرار دارند باید میزان مصرف نوشابه خود را کاهش دهند، زیرا کاهش تولید استروژن که با یائسگی اتفاق می افتد نیز تحلیل دهنده استخوان است.

سلامت دندان ها

کلسیم برای سلامت دهان و دندان بسیار مهم است. از آن جا که نوشابه جذب کلسیم را مهار می کند، به طور غیر مستقیم باعث می شود دندان ها ضعیف و ناسالم شوند. مصرف بیش از حد نوشابه به طور مستقیم نیز باعث خوردگی دندان ها می شود.

نوشابه حاوی مقادیر زیادی اسید سیتریک است که به تدریج مینای دندان یا همان لایه محافظ دندان را از بین می برد. این خوردگی باعث می شود که دندان ها بیشتر در معرض پوسیدگی، تغییر رنگ و فرسایش شدید قرار بگیرند.

طبق یک تحقیق که در سال ۲۰۱۳ در مجله General Dentistry منتشر شده، افرادی که روزانه ۱ تا ۲ لیتر نوشابه را به مدت ۳ تا ۵ سال مصرف می کنند، همان فرسایش شدید دندانی را تجربه می کنند که معتادان به متامفتامین و کوکائین تجربه می کنند.

ترک نوشابه های گازدار سلامت و ظاهر دندان ها را بهبود می دهد.

محافظت از مثانه

نوشابه شامل چهار عامل تحریک کننده مثانه یعنی اسید سیتریک و فسفریک، کربنات اسیدی، شیرین کننده های مصنوعی و کافئین است. مصرف منظم و بیش از حد نوشابه باعث ایجاد اختلالات مثانه، مانند بیش فعالی مثانه می شود.

ترک نوشابه می تواند از عود عفونت مجاری ادراری (UTI) جلوگیری کند. بنابراین اگر در حال درمان عفونت ادراری هستید، نوشابه استفاده نکنید و به جای آن مایعات زیادی بخورید. بر طبق یک مطالعه که در سال ۲۰۰۳ در Neoplasma منتشر شده، مصرف بیش از حد نوشابه به عنوان یک عامل خطر در میان بیماران مبتلا به سرطان مثانه، برای عود مجدد بیماریشان در مراحل بعدی زندگی شناخته می شود.

بنابراین، ترک نوشابه نه تنها کمک می کند تا مثانه کار خود را به درستی انجام دهد، بلکه به جلوگیری از بیماری های جدی در آینده کمک می کند.

بهبود باروری

اگرچه به مطالعات بیشتری برای اثبات این ادعا نیاز می باشد، اما تحقیقات به تدریج اثرات مضر مصرف منظم و بیش از حد نوشابه را بر روی باروری تایید کرده اند. کافئین به عنوان مهار کننده باروری شناخته می شود. مصرف کافئین می تواند زمان لازم برای باردار شدن را طولانی کند.

بر طبق نتایج یک مطالعه که در سال ۲۰۱۲ در مجله Epidemiology منتشر شد، زنانی که به طور مرتب نوشیدنی ها و نوشابه های گازدار می نوشند، میزان باروری شان نسبت به افرادی که به طور منظم این نوشیدنی ها را مصرف نمی کنند، کمتر می شود.

علاوه بر این، بطری های پلاستیکی این نوشیدنی ها اغلب حاوی یک ماده شیمیایی به نام بیسفنول A هستند که ممکن است موجب کاهش باروری و کاهش تعداد اسپرم در مردان شوند.