آیا واقعا جوز هندی برای بدن مفید است؟

جوز هندی یک ادویه غنی و معطر است که می تواند عطر و طعم هر غذایی را به شدت تغییر دهد. این ماده نه تنها یک ادویه قوی همه کاره و خوشمزه است بلکه مانند سایر گیاهان دارویی و ادویه جات، اثرات قابل توجهی بر روی بدن دارد. مانند بهود سلامت مغز و قلب، بهبود هضم، کاهش التهاب و ….

آیا واقعا جوز هندی برای بدن مفید است؟ این ادویه چه خواصی برای بدن دارد؟ آیا مصرف بیش از حد آن می تواند عوارض جانبی داشته باشد؟ پاسخ تمام این سوالات را می توانید در ادامه این مطلب مجله پیام سلامت بیابید.

ارزش غذایی جوز هندی

ادویه جوز هندی از بذر Myristica fragrans، که یک نوع درخت همیشه سبز بومی مناطق خاص اندونزی است، مشتق می شود. گیاه جوز می تواند تا ۵۰ فوت رشد کند و برگ های سبز تیره و گل های زردی دارد. این درخت میوه ای به نام جوز تولید می کند که شبیه به گردو گوچک است.

این ادویه گرم و غنی می تواند طعم غذا را افزایش دهد و همچنین مزایای زیادی برای بدن دارد. بهبود سلامت قلب به منظور بهبود سلامت مغز، کاهش التهاب و … از خواص بسیاری است که تا به حال برای جوز هندی کشف شده است. علاوه بر این، مصرف این ادویه مقدار کمی از مواد مغذی ضروری مانند فیبر، منیزیم، کلسیم و آهن را برای بدن تامین می کند.

یک قاشق غذاخوری (حدود هفت گرم) از این ادویه ارزش غذایی زیر را دارد:

  • ۳۶٫۸ کالری
  • ۳٫۵ گرم کربوهیدرات
  • ۰٫۴ گرم پروتئین
  • ۲٫۵ گرم چربی
  • ۱٫۵ گرم فیبر
  • ۰٫۲ میلی گرم منگنز (۱۰ درصد از نیاز روزانه بدن)
  • ۰٫۱ میلی گرم مس (۴ درصد از نیاز روزانه بدن)
  • ۱۲٫۸ میلی گرم منیزیم (۳ درصد از نیاز روزانه بدن)

خواص جوز هندی

درد و التهاب را کاهش می دهد

اگر از درد مزمن و پایدار رنج می برید، این ادویه ممکن است بتواند به شما کمک کند. کاهش درد معمولا به عنوان یکی از مهمترین خواص جوز هندی شناخته می شود. این ادویه می تواند به ویژه برای درد ناشی از بیماری های التهابی مانند آرتریت مفید باشد.

بر اساس یک مطالعه حیوانی که در Food & Nutrition Research منتشر شده، روغن جوز هندی می تواند به کاهش درد التهابی مفاصل کمک کند و همچنین تورم را کاهش دهد. مطالعه دیگری که توسط National Institute of Hygienic Sciences در ژاپن انجام شد نشان داد که ترکیبات خاصی که در این دانه یافت می شوند در کاهش التهاب در بدن موش ها موثر هستند.

سلامت مغز را افزایش می دهد

گرچه تحقیقات کنونی محدود به مدل های حیوانی و مطالعات آزمایشگاهی است، اما برخی شواهد نشان می دهند که روغن جوز هندی ممکن است خواص محافظت کننده از اعصاب داشته باشد. به همین ترتیب می تواند به بهبود عملکرد مغز و محافظت از بدن در برابر بیماری ها کمک کند.

یک مطالعه حیوانی که در سال ۲۰۱۷ انجام شد گزارش داد که روغن های فرار استخراج شده از دانه جوز هندی قادر به تغییر سطح انتقال دهنده های خاصی در هیپوکامپ هستند. این منطقه مغز عمدتا با حافظه ارتباط دارد. به گفته محققان، این خاصیت ممکن است در درمان و پیشگیری از چندین اختلال نورودنراتیو مانند بیماری آلزایمر و پارکینسون به افراد کمک کند، اگر چه برای درک این که آیا این نتایج روی انسان نیز تاثیر گذار است یا خیر؟ به تحقیقات بیشتری نیاز است.

باعث می شود که بهتر بخوابید

جوز هندی رنده شده در یک لیوان شیر گرم، یک درمان رایج و طبیعی برای کمک به درمان بیخوابی و بهبود خواب است که توسط بسیاری از متخصصان طب سنتی توصیه می شود. اما این ادویه واقعا بر روی خواب شما تاثیر می گذارد یا این فقط یک افسانه است؟

مطالعات متعددی بر روی خواص درمانی جوز هندی در درمان بی خوابی تمرکز کرده و نشان داده اند که این ادویه می تواند یک درمان موثر برای کمک به بهتر خوابیدن باشد. در یک مطالعه، مصرف یک کپسول حاوی جوز هندی به مدت چهار هفته، علائم بیخوابی را بهبود داد و همچنین موجب افزایش خلق و خو و کاهش ضعف شد. به همین ترتیب، مطالعه حیوانی که در مجله Ethnopharmacology منتشر شده است نیز نشان داد که مصرف عصاره جوز هندی به طور قابل توجهی طول مدت خواب در جوجه ها را افزایش می دهد.

موجب ترویج هضم می شود

مصرف روزانه جوز هندی، هنگامی که با رژیم غذایی متعادل و سبک زندگی سالم همراه می شود، می تواند به بهبود کلی کارکرد سیستم گوارش کمک کند.

این ادویه نه تنها دارای خواص ضد التهابی قدرتمندی برای محافظت از بدن در برابر بیماری های دستگاه گوارش است، بلکه ترکیبات خاص موجود در این ادویه توانسته اند در یک آزمایش حیوانی، اثر شفا دهنده آن را در درمان زخم معده تایید کنند. مطالعه انجام شده توسط گروه فارماکولوژی در All India Institute of Medical Sciences نیز نشان داد که جوز هندی می تواند شلی مدفوع را کاهش داده و موجب درمان اسهال شود.

سلامت قلب را بهبود می بخشد

قلب نقش حیاتی در سلامت کلی بدن دارد. زیرا خون را در بدن پمپاژ می کند و مواد مغذی و اکسیژن ضروری برای عملکرد و رشد بافت ها را در اختیار آن ها قرار می دهد. تحقیقات چشمگیری انجام شده است که نشان می دهند که جوز هندی می تواند چندین جنبه از سلامت قلب را بهبود بخشد و قلب را سالم و قوی نگه دارد و در مقابل بیماری ها از آن محافظت کند.

به عنوان مثال، یک مطالعه حیوانی که در سال ۲۰۱۶ انجام شده است نشان می دهد که این دانه در کاهش سطح کل و کلسترول بد (LDL) در موش ها، که هر دو از عوامل خطر برای ایجاد بیماری عروق کرونر قلب هستند، موثر است. در همین حال، مطالعه دیگری که بر روی خرگوش ها انجام شد نشان داد که عصاره جوز هندی کلسترول LDL و کلسترول تام و همچنین تری گلیسیرید را کاهش می دهد. همچنین این در جلوگیری از لخته شدن خون نیز موثر بود. این خاصیت می تواند به پیشگیری از بیماری هایی مانند سکته مغزی کمک کند.

آیا واقعا جوز هندی برای بدن مفید است؟
آیا واقعا جوز هندی برای بدن مفید است؟

عوارض جانبی ناشی از مصرف بیش از حد جوز هندی

اگرچه مصرف متعادل این ادویه می تواند برای بدن مفید باشد اما مصرف بیش از حد آن می تواند برای بدن مضراتی نیز به همراه داشته باشد. این به این دلیل است که ج.ز حاوی یک ترکیب خاص معروف به نام میریستیکین است که ممکن است خواص روانگردان داشته باشد. اگر چه این ادویه حاوی بالاترین غلظت میریستیکین در بین گیاهان مختلف است، اما این ترکیب در بسیاری از منابع گیاهی دیگر مانند گندم و جعفری نیز یافت می شود.

معمولا توصیه می شود در هر وعده بیش از ۱۰ گرم جوز استفاده نکنید. ۱۰ گرم حدودا ۱٫۵ قاشق غذاخوری می شود. مصرف بیشتر جوز هندی می تواند مسمومیت ایجاد کند. مسمومیت ممکن است باعث علائم زیر شود:

  • هذیان گویی
  • تشنج
  • حالت تهوع
  • سرگیجه
  • درد
  • اضطراب
  • ترس
  • خشکی دهان
  • قرمزی پوست
  • تاری دید
  • تحریک پذیری
  • افزایش ضربان قلب

کاربرد جوز هندی در طب سنتی

با توجه به خواصی که برای این گیاه مطرح کردیم، کاربرد فراوان آن در طب سنتی کاملا طبیعی است.

در طب آیورودا، از آن برای کمک به بهبود سلامت دستگاه گوارش و کاهش اسهال استفاده می شود. همچنین تصور می شود که اعصاب را آرام می کند و به عنوان یک آرامبخش، موجب افزایش آرامش، کاهش استرس و جلوگیری از بی خوابی می شود.

در همین حال، طبق یافته های طب چینی، این ادویه دارای خواص گرم و تند است و به همین دلیل نیز می تواند سلامت طحال، معده و روده بزرگ را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین اعتقاد بر این است که موجب افزایش گردش خون، تحریک معده و کاهش دیسترس گوارشی می شود.

[quote font_size=”18″ color=”#37a02b”]

پیشنهاد می کنیم برای اطلاعات بیشتر، این مطالب را نیز بخوانید:

خواص پیاز بر اساس تحقیقات علمی و ارزش غذایی این ماده

فواید دارچین برای مو و نحوه استفاده از این ادویه پر از خاصیت

آشنایی با ادویه جات و گیاهان دارای خواص درمانی قدرتمند

[/quote]

جوز هندی در مقایسه با گل جوز، زنجبیل، گل میخک و دارچین

جوز هندی اغلب در جایگاه ادویه در کنار سایر گیاهان دارویی و ادویه جات مانند زنجبیل، میخک و دارچین جای می گیرد. این هم خانوادگی به خاطر شباهت زیاد این ادویه ها در طعم و کاربرد است. اما این ادویه ها از نظر خواص با یکدیگر تفاوت هایی دارند

ادویه گل جوز در واقع از پوشش بیرونی هسته جوز ساخته شده است که خشک شده و به یک پودر تبدیل می شود. گل جوز یک جایگزین معمولی برای خود دانه جوز هندی است، زیرا همان طعم تلخ و شیرین را دارد اما کمی ملایم تر است.

از سوی دیگر زنجبیل فوق العاده معطر است. این ادویه کمی فلفلی است و طعم چوب دارد. بنابراین گاهی برای تند کردن غذاها از آن استفاده می شود. برخی از خواص زنجبیل را می تواند به شرح زیر اعلام کرد:

  • کنترل قند خون
  • بهبود عملکرد شناختی
  • کاهش درد قاعدگی

در ضمن، گل میخک یکی از قوی ترین ادویه هاست. این ادویه عطر و طعم گرمی دارد و هم شیرین و هم تلخ است. این ادویه هم به صورت پودر هم به صورت روغن و هم به صورت گل کامل در دسترس است. این ادویه به دلیل خواص ضد دردی که دارد، کاربردهای فراوانی پیدا کرده است. این خواص در صورت لزوم به شما کمک می کند تا درد را کاهش دهید.

در نهایت، دارچین یک ادویه بسیار معطر است که از پوست داخلی درخت خاصی تهیه می شود. این ادویه به دلیل طعم شیرینی که دارد بیشتر برای طعم دار کردن دسرها استفاده می شود. انواع دارچین به ویژه دارچین سیلان مزایای زیادی مانند کاهش التهاب و افزایش حساسیت به انسولین دارند.

منابع:

  1. Antiinflammatory effect of mace, aril of Myristica fragrans Houtt., and its active principles
  2. Nutmeg
  3. Nutmeg oil alleviates chronic inflammatory pain through inhibition of COX-2 expression and substance P release in vivo
  4. Hypolipidaemic effect of Myristica fragrans fruit extract in rabbits
  5. Pharmacological studies on Myristica fragrans–antidiarrheal, hypnotic, analgesic and hemodynamic (blood pressure) parameters
  6. Kaempferia parviflora rhizome extract and Myristica fragrans volatile oil increase the levels of monoamine neurotransmitters and impact the proteomic profiles in the rat hippocampus: Mechanistic insights into their neuroprotective effects
  7. The pharmacological effects of the ligroin extract of nutmeg
  8. Chemical diversity and pharmacological significance of the secondary metabolites of nutmeg
  9. Low cost, high risk: accidental nutmeg intoxication
  10. Myristicin
  11. Nutmeg–an unusual overdose