خواص گیاه خسرودار یا همان ریشه گالانگال

تحقیقات نشان داده اند گیاه خسرودار که از نظر ظاهری شباهت زیادی به زنجبیل دارد و کمی شبیه به زردچوبه عمل می کند؛ در واقع مانند یک قهرمان با سرطان مبارزه کرده و حتی می تواند مغز را سالم نگه دارد. نام دیگر این گیاه گالانگال یا ریشه گالانگال است.

این ریشه که جزئی از خانواده زنجبیل است؛ در مناطق مختلف آسیا رشد می کند و یکی از گیاهان اصلی در آشپزی تایلندی است. تحقیقات مشخص کرده اند که این گیاه در پیشگیری از هشت نوع مختلف سرطان و همچنین کاهش اشکال مزمن و خاص التهاب اثرات مثبتی داشته و برای این کار معمولاً بهتر از دارو است.

اگر می خواهید بدانید که خواص ریشه گیاه خسرودار چیست و چطور می توان از آن استفاده کرد؛ ما را تا انتهای این مطلب مجله پیام سلامت همراهی کنید.

آشنایی با گیاه خسرودار

گیاه خسرودار همان زنجبیل نیست. در حقیقت در بسیاری از رسپی های آسیایی گاناگال را زنجبیل ترجمه می کنند. اما این دو گیاه با هم تفاوت دارند. تاریخچه این ادویه ریشه ای به چین و تایلند باز می گردد و در بین داروی های رایج در طب آیورودا نیز جای دارد. بسیاری از افراد عطر و طعم آن را تند توصیف می کنند. با این حال مانند بسیاری از ادویه های دیگر تندی این گیاه به کپسایسین ربطی ندارد.

ارزش غذایی خسرودار

گالانگال و زنجبیل دو ریشه مختلف دارند؛ اما از یک خانواده تشکیل می شوند. مانند زنجبیل این ریشه نیز در زیر زمین رشد می کند. این ریشه حاوی مقدار کمی کالری و سایر مواد مغذی است.

یک وعده ریشه گیاه خسرودار (۱۰۰ گرم) حاوی ارزش غذایی زیر می باشد:

  • ۷۱ کالری
  • ۱۵ گرم کربوهیدرات
  • ۱ گرم پروتئین
  • ۱ گرم چربی
  • ۲ گرم فیبر
  • ۵٫۴ گرم ویتامین سی (۹ درصد از نیاز روزانه بدن)

خواص ریشه گیاه گالانگال

دارای پتانسیل انقلابی برای مبارزه با سرطان است

قابل توجه ترین خاصیت گیاه خسرودار، که توسط یک تحقیق گسترده تایید شده است، توانایی آن در مبارزه و جلوگیری از برخی سرطان ها و تومورهاست. سرطان هایی که در این تحقیق به کمک این گیاه مهار شده اند را در ادامه تشریح می کنیم.

سرطان معده

یک مطالعه که در سال ۲۰۱۴ در ایران انجام شد نشان داد که عصاره مایع گالانگال بعد از ۴۸ ساعت تعداد سلول های سرطانی معده را به طور قابل ملاحظه ای در آزمایشگاه از بین می برد.

لوسمی

لوسمی حاد مونوسیتیک، یک لوسمی سریع الرشد است که از مغز استخوان شروع می شود. محققان در یک مطالعه برای یافتن یک درمان طبیعی که مانند شیمی درمانی خطرناک نباشد و به سلول های مجاور آسیب نرساند؛ این سلول ها را در معرض عصاره مایع گالگال قرار دادند. محققان جامائیکایی نشان دادند که این کار می تواند یک درمان بالقوه برای این نوع سرطان خون باشد.

ملانوما

محققان دانشگاه ملی چیایی در تایوان تأثیر سه ترکیب ریشه گالگال را بر روی سلولهای ملانومای انسانی (سرطان پوست) بررسی کردند. هر سه ترکیب دارای اثر “آنتی پرولیفراتیو” بودند. این به این معنی است که رشد سلول های جدید را متوقف می کنند.

سرطان پانکراس

مطالعه‌ای که در سال ۲۰۱۷ منتشر شد، تاثیر چندین ترکیب گالانگال را در آزمایشگاه بر روی سلولهای سرطانی لوزالمعده آزمایش کرد و متوجه شد که این ترکیبات می توانند رشد سلول های سرطانی جدید را متوقف کرده و مسیر ژن هایی که می توانند اثر سرطان را گسترش دهند را مهار کنند.

سرطان روده بزرگ

اولین بار که اثر استفاده از گالانگال علیه سلول های سرطانی روده بزرگ در انسان مورد مطالعه قرار گرفت (در سال ۲۰۱۳)، دانشمندان دریافتند که این ماده باعث ایجاد آپوپتوز (مرگ سلولی) در دو نوع سلول سرطانی روده می شود.

سرطان پستان

در سال ۲۰۱۴ یک دانشگاه ایرانی نشان داد که عصاره گالانگال باعث آپوپتوز در یک رده سلول های سرطانی پستان به نام MCF-7 می شود؛ اما به سلول های سالم پستان یا همان رده MRC-5 آسیب نمی رساند.

یک مطالعه دانشگاهی در چین نیز نشان داد که می توان از مسیر TRAIL برای درمان سرطان و تحریک مرگ سلولی در سلول های سرطانی به کمک این ریشه استفاده کرد.

سرطان کبد

یکی از دلایلی کشنده بودن سرطان؛ نحوه گسترش یا متاستاز شدن آن در اندام های دیگر بدن است. این موضوع به ویژه در مورد سرطان کبد صادق است. یک مطالعه که در سال ۲۰۱۵ در ر انجام شد؛ با بررسی تأثیر ترکیبات عصاره گالگال بر روی سلولهای HepG2 (نوعی سرطان کبد است) نشان داد که ترکیبات طبیعی این ریشه با متوقف کردن اتصال سلول ها به سلول های سالم، نمونه متاستاز را کاهش می دهد.

در یک مطالعه دیگر مربوط به سرطان کبد، از ترکیب درمانی ریشه گیاه خسرودار و داروهای رایج استفاده شد. این درمان ترکیبی اثرات آپوپتوز را نسبت به روش های درمانی اختصاصی بهبود داد.

کلانژیوکارسینوما (سرطان مجرای صفراوی)

این بیماری شکل خاصی از سرطان مجرای صفراوی است که زیاد شایع نمی باشد اما یک سرطان تهاجمی است. در این نوع سرطان مجاری صفراوی که کبد را به روده کوچک متصل می کند؛ درگیر می شود. این بیماری بیشتر بر روی افرادی که در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری مخصوصاً تایلند زندگی می کنند تأثیر می گذارد.

در یک مطالعه که در سال ۲۰۱۷ در تابلند انجام شد نشان می دهد که موش های مبتلا به این نوع سرطان و استفاده کننده از عصاره خسرودار طول عمر بیشتری دارند. این گیاه شیوع متاستاز را کمتر کرده و عوارض جانبی قابل ملاحظه ای بر روی افراد مبتلا ندارد.

خواص گیاه خسرودار یا همان ریشه گالانگال
خواص گیاه خسرودار یا همان ریشه گالانگال

تعداد و عملکرد اسپرم را بهبود می بخشد

بخش های خاصی از ریشه گالگال ممکن است در تقویت باروری در مردان مفید باشد. در یک تحقیق حیوانی پژوهشگران ایرانی دریافتند که این گیاه تعداد اسپرم و تحرک (یا توانایی جابجایی) را افزایش می دهد.

در یک مطالعه که در دانمارک انجام شد ، تأثیر یک ریزوم گالانگال همراه با عصاره میوه انار، روی اسپرم مردها بررسی شد. محققان به این نتیجه رسیدند که تعداد اسپرم های متحرک در بدن این مردان در مقایسه با مردانی که دارونما استفاده می کردند سه برابر شد

به عنوان یک عامل ضد التهابی عمل می کند

التهاب ریشه بسیاری از بیماری هاست. بنابراین التهاب مزمن با تعداد زیادی از بیماری ها از جمله سرطان، بیماری قلبی، بیماری آلزایمر و چندین بیماری دیگر ارتباط دارد. تحقیقات نشان داده اند که ریشه خسرودار اثر ضد التهابی بر روی بدن و به طور کلی بیماری های خاص دارد.

یک سیتوکین در بدن انسان وجود دارد که به عنوان فاکتور نکروز تومور آلفا یا TNF-α شناخته می شود و پاسخ سیستم ایمنی را تنظیم می کند. این پروتئین موضوع بسیاری از تحقیقات است. زیرا افزایش بیش از حد TNF-alpha می تواند در بیماری های کشنده مرتبط با التهاب مزمن نقش داشته باشد. یک ماده مغذی در گالانگال وجود دارد که فعالیت TNF-α را سرکوب می کند. بنابراین خسرودار ممکن است به کاهش التهاب در بدن کمک کند.

این گیاه همچنین ممکن است در کاهش التهاب همراه با آرتریت نیز نقش داشته باشد. در مطالعه‌ای که در سال ۲۰۰۱ انجام شد، افرادی که از ترکیب عصاره گالانگال و زنجبیل استفاده کرده بودند؛ کاهش چشمگیری در درد زانو داشته و نیازشان به دارو نیز کمتر شد.

یکی دیگر از بیماری هایی که ممکن است با ترکیبات موجود در این گیاه (kaempferol) درمان شود؛ ورم پستان است. موش هایی که در یک مطالعه تحت درمان با این ترکیب قرار گرفتند، کاهش زیادی در التهاب پستان از خود نشان دادند. این تاثیر تا جایی بود که ممکن است در آینده برای درمان این بیماری از خسرودار استفاده شود.

آسیب حاد ریوی که منجر به سندرم حاد تنفسی می شود نیز از دیگر بیماری هایی است که به کمک ریشه خسرودار قابل درمان است. این بیماری هنگامی رخ می دهد که مایعات خون به ریه  نشت کرده و انتقال اکسیژن به اندام های حیاتی را متوقف می کند. محققان چینی دریافتند که فعالیت ضد التهابی گالانگال تأثیر مثبتی بر آسیب حاد ریوی دارد.

دارای خواص ضد باکتری و ضد قارچی است

تحقیقات نشان داده اند که عصاره گالانگال دارای اثر ضد میکروبی بر روی چندین نوع باکتری شناخته شده غذایی از جمله استافیلوکوک، E. coli، لیستریا، سالمونلا و کلستریدیوم است. این ماده حتی می تواند با وجود مقاومت در برابر آموکسی سیلین با E. coli مقابله کند. طبق تحقیقی که در تایلند انجام شد ریشه خسرودار می تواند مقاومت را در برخی از باکتری های مقاوم به آموکسی سیلین معکوس کند.

یک مطالعه پیشنهاد کرد که با پختن صدف با این گیاه می توان تأثیر باکتری معروف به ویبریو را که در صدف یافت می شود؛ کاهش داد.

باکتری دیگری که طبق آمار مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های آمریکا حدود ۶۶ درصد از جمعیت جهان حامل آن هستند؛ H. pylori نامیده می شود. ریشه خسرودار ممکن است در برابر این باکتری نیز موثر باشد. در واقع یک مطالعه نشان داد که این گیاه قدرتمند حتی می تواند علاوه باکتری را کاهش داده و از بروز زخم معده که معمولاً توسط باکتری H. پیلوری ایجاد می شود؛ جلوگیری کند.

سرشار از آنتی اکسیدان هاست

اگرچه ما می دانیم که خوردن زغال اخته و توت های رنگی به ما در افزایش مصرف آنتی اکسیدان ها کمک می کند. اما ممکن است تعجب کنید اگر بفهمید که این خاصیت در ریشه خسرودار نیز وجود دارد. اگرچه نوع آنتی اکسیدان های موجود در این ریشه لزوماً شبیه به آنتی اکسیدان هایی نیست که در این میوه ها یافت می شوند؛ اما تاثیر مشابه ای دارند.

از سلامت مغز پشتیبانی می کند

تحقیقات نشان داده اند که به دلیل خاصیت ضد التهابی که در این ریشه وجود دارد، استفاده از عصاره آن احتمالاً می تواند اثر محافظت کننده از مغز داشته باشد و برخی از انواع تخریب های شناختی مرتبط با افزایش سن را کاهش دهد.

با بازگشت به موضوع پروتئین TNF-alpha ، متوجه می شویم که این ریشه با تنظیم TNF-alpha حتی ممکن است به مبارزه با افسردگی نیز کمک کند. اخیرا اثبات شده است که التهاب مزمن و واکنش بیش از حد TNF-alpas در بدن با افسردگی ارتباط دارند.

ممکن است درد معده و مشکلات گوارشی را کاهش دهد

اگرچه بدیهی است که طبق خواصی که مطرح شد، این ریشه فواید خارق العاده ای برای بدن داشته باشد؛ اما قدیمی ترین و متداول ترین اثر آن، تأثیر بر روی مشکلات و ناراحتی های معده است.

در طب آیورودا و سایر طب های سنتی در آسیایی، برای آرام کردن معده، برطرف کردن اسهال، کاهش استفراغ و حتی متوقف کردن سکسکه نیز از این گیاه استفاده می شود.

مقایسه ریشه خسرودار با ریشه زنجبیل و زردچوبه

خسرودار غالباً با زنجبیل و زردچوبه مقایسه می شود. چرا که شباهت های زیادی با این دو نوع ریشه فوق العاده پرمصرف دارد. البته که هر سه ریشه نام برده خواص ضد سرطانی دارند؛ التهاب را کاهش می دهند و برای سیستم گوارشی مفیدند؛ اما ریشه خسرودار خواص بیشتری نسبت به زنجبیل و زردچوبه دارد.

زردچوبه و زنجبیل برای مقابله با دیابت و به طور طبیعی درد مفید هستند اما هنوز هیچ مدرکی در مورد این که خسرودار نیز این کار را انجام می دهد یا خیر، وجود ندارد. زردچوبه و گالانگال به دلیل توانایی سرکوب TNF-alpha، برای تقویت سلامت مغز مفیدند.

به نظر می رسد که زردچوبه به تنهایی می تواند از  سیستم قلبی عروقی محافظت کند. زنجبیل برای کاهش وزن مفید است و گالانگال باعث افزایش تعداد اسپرم می شود.

جالب اینجاست که هر سه خواص زیادی برای دستگاه گوارش دارند. اما خسرودار ممکن است مقدار اسید معده را در برخی از افراد افزایش دهد و به همین دلیل مصرف آن برای مبتلایان به GERD یا بیماری زخم معده توصیه نمی شود.

نحوه استفاده از این گیاه

پودر و ریشه خشک شده خسرودار در برخی از عطاری ها موجود است. به طور کلی این گیاه برای رشد به یک محیط گرمسیری احتیاج دارد. اگرچه در صورت محافظت از یخ زدگی می توان آن را در آب و هوای معتدل تر نیز پرورش داد.

برای کاشت خسرودار کافی است که در اوایل بهار حدود هشت اینچ ریزوم را در خاک قرار دهید. هنگام برداشت نیز به جای کندن کل گیاه، مقداری از ریزوم های بیرونی را بکنید و استفاده کنید. برای رسیدن گیاه به بلوغ به ۱۲ ماه زمان نیاز دارید.

چند روش برای استفاده از این ریشه وجود دارد. یکی از راه ها این است که آن را خشک کرده و شبیه پودر در غذاها استفاده کنید. راه دوم این است که ریشه تازه را خرد کرده و مانند زنجبیل دم کنید.

خطرات و عوارض جانبی

وقوع عوارض جانبی با مصرف گالانگال نادر است و معمولاً فقط در مواردی اتفاق می افتد که بیش از حد از این ماده استفاده شود. مانند اکثر گیاهان دارویی، باید در حین بارداری از مصرف ریشه خسرودار خودداری کنید. مگر اینکه مصرف آن توسط پزشک تجویز شده باشد.

همانطور که گفته شد  گالانگال ممکن است میزان اسید معده را افزایش دهد. اگر مبتلا به بیماری ریفلاکس اسید یا زخم معده هستید، بهتر است از مصرف این ماده خودداری کنید. مگر اینکه توسط پزشک توصیه شده باشد.

افرادی که زیاد از این گیاه استفاده می کنند ممکن است عوارض جانبی مانند ناراحتی معده، اسهال و کمبود انرژی را تجربه کنند. این عوارض جانبی در نتیجه مسمومیت حاد رخ می دهد. اما تنها شاهدین این نوع واکنش، موش ها هستند. اگر این علائم را پس از مصرف گالانگال مشاهده کردید، مقدار مصرف خود را کاهش دهید.

منابع:

  1. Isolation and identification of ingredients inducing cancer cell death from the seeds of Alpinia galanga, a Chinese spice
  2. The Effects of Aqueous Extract of Alpinia Galangal on Gastric Cancer Cells (AGS) and L929 Cells in Vitro
  3. Antiproliferative activities of lesser galangal (Alpinia officinarum Hance Jam1), turmeric (Curcuma longa L.), and ginger (Zingiber officinale Rosc.) against acute monocytic leukemia
  4. Antimelanoma and antityrosinase from Alpinia galangal constituents
  5. Diarylheptanoids suppress proliferation of pancreatic cancer PANC-1 cells through modulating shh-Gli-FoxM1 pathway
  6. Galangin induces human colon cancer cell death via the mitochondrial dysfunction and caspase-dependent pathway
  7. Antiproliferative activity and induction of apoptotic by ethanolic extract of Alpinia galanga rhizhome in human breast carcinoma cell line
  8. Galangin potentiates human breast cancer to apoptosis induced by TRAIL through activating AMPK
  9. Galangin, a novel dietary flavonoid, attenuates metastatic feature via PKC/ERK signaling pathway in TPA-treated liver cancer HepG2 cells
  10. The synergistic effect of 1′-acetoxychavicol acetate and sodium butyrate on the death of human hepatocellular carcinoma cells
  11. Anticholangiocarcinoma activity and toxicity of the Kaempferia galanga Linn. Rhizome ethanolic extract
  12. Molecullar and biochemical effect of alcohlic extract of Alpinia galanga on rat spermatogenesis process
  13. An extract of pomegranate fruit and galangal rhizome increases the numbers of motile sperm: a prospective, randomised, controlled, double-blinded trial
  14. Anti-inflammatory effects of galangin on lipopolysaccharide-activated macrophages via ERK and NF-κB pathway regulation
  15. A diarylheptanoid from lesser galangal (Alpinia officinarum) inhibits proinflammatory mediators via inhibition of mitogen-activated protein kinase, p44/42, and transcription factor nuclear factor-kappa B
  16. Protective effects of kaempferol on lipopolysaccharide-induced mastitis in mice
  17. Galangin dampens mice lipopolysaccharide-induced acute lung injury
  18. Synergistic antimicrobial activity of galangal (Alpinia galanga), rosemary (Rosmarinus officinalis) and lemon iron bark (Eucalyptus staigerana) extracts
  19. Synergistic activity and mode of action of flavonoids isolated from smaller galangal and amoxicillin combinations against amoxicillin-resistant Escherichia coli