خواص بادمجان

بادمجان که یک گیاه بومی هندی است، از نظر فنی میوه محسوب می شود اما متعلق به تیره ای به نام بادنجانیان است. در غذاهای آسیایی، مدیترانه ای و خاورمیانه ای زیاد از این ماده استفاده می شود. بادمجان خام زیاد خوشمزه نیست. اما هنگامی که به صورت کباب شده یا سرخ شده استفاده می شود، طرفداران زیادی پیدا می کند. بادمجان گیاه مضری است زیرا گوشت انباشته آن، روغن را در طول پخت و پز جذب می کند. در مقابل پوست بادمجان یک منبع غنی از آنتی اکسیدان ها و سایر مواد مغذی مفید است.  در ادامه این مقاله از مجله پیام سلامت می خواهیم بیشتر در مورد خواص بادمجان با شما صحبت کنیم.

ارزش غذایی بادمجان

بادمجان یک گیاه پر تز مواد مغذی است و کالری کمی دارد. اما آنتی اکسیدان های زیادی در این ماده نهفته است. گرچه مقدار مواد مغذی موجود در بادمجان با دیگر سبزیجات قابل مقایسه نیست، اما در بادمجان مواد شیمیایی منحصر به فردی وجود دارد. از آنجا که بادمجان تقریبا ۹۰٪ از آب تشکیل شده است، برای آبرسانی به بدن فوق العاده می باشد.

کالری موجود در بادمجان

بادمجان بخار پز شده یک سبزیجات کم کالری است و شما می توانید مقدار زیادی از آن را در یک وعده استفاده کنید. به گفته وزارت کشاورزی ایالات متحده، ۱۰۰ گرم بادمجان پخته فقط شامل ۳۵ کالری می باشد.

کباب کردن، بخار پز کردن و یا آب پز کردن بهترین شیوه پخت بادمجان است. البته سرخ کردن آن در مقدار کمی روغن زیتون با حرارت بسیار کم نیز گزینه مناسبی است.

به عنوان مثال، محققان دانشگاه هاروارد T.H. چان می گویند که یک ظرف بادمجان کبابی که حاوی ¼ یک عدد بادمجان بزرگ، ½ یک عدد گوجه فرنگی، کمی پنیر پارمسان و روغن زیتون است حدود ۹۰ کالری دارد. برای پخت بادمجان بعد از خرد کردنش مقداری نمک به آن بزنید تا آب اضافه بادمجان کشیده شود. پس از ۲۰ دقیقه آن ها را آبکش کرده و با دستمال خشک کنید. سپس کمی روغن زیتون به آن ها بزنید و روی منقل کباب کنید. مزایای استفاده از روغن زیتون هنگام کباب کردن یا پختن بادمجان این است که چربی سالم با خواص ضد التهابی به غذای ما اضافه می کند.

کربوهیدرات موجود در بادمجان

بادمجان گیاهی است که کربوهیدرات کمی دارد. بنابراین بسیاری از افرادی که دیابت دارند یا می خواهند وزن کم کنند می توانند از این ماده غذایی بهره ببرند.

یک فنجان بادمجان پخته شده شامل ۸ گرم کربوهیدرات است. بار گلیسمی پایین این ماده که چیزی معادل عدد ۲ است به این واقعیت اشاره می کند که ۱۰ درصد از محتوای این سبزی را کربوهیدرات ها تشکیل می دهند. فیبر به کاهش سرعت فرایند هضم کمک می کند و انرژی پایدار را برای بدن فراهم می کند.

تعداد کربوهیدرات های خالص در ۱۰۰ گرم بادمجان پخته فقط ۵٫۶ گرم است. این گیاه منبع خوبی از فیبر است. مطالعات نشان داده اند که فیبر زیاد و چربی کم در این ماده، باعث شده که برای کاهش وزن و هضم سیستم گوارش مفید باشد. ۱۰۰ گرم بادمجان بخار پز شده، کبابی و یا آب پز حاوی ۲٫۵ گرم فیبر است. این مقدار فیبر حدود ۱۰ درصد نیاز بدن را در روز تامین می کند.

پروتئین موجود در بادمجان

بادمجان حاوی مقدار کمی پروتئین است. به طوری که فقط یک گرم پروتئین در یک فنجان بادمجان پخته شده وجود دارد. اگر گیاهخوار هستید، می توانید این ماده را به عنوان منبع پروتئین گیاهی امتحان کنید.

ویتامین ها و مواد معدنی موجود در بادمجان

بادمجان حاوی مقدار متوسطی ​​ویتامین A، C، E و ویتامین های گروه B است. غنی ترین ویتامین در بادمجان ویتامین K می باشد. به طوری که در هر ۱۰۰ گرم حدود ۳ میکروگرم ویتامین K وجود دارد. برخی از مواد مغذی دیگری که در بادمجان یافت می شوند عبارتند از:

  • منیزیم
  • پتاسیم
  • آهن
  • کلسیم
  • منگنز
  • مس

آنتی اکسیدان ها موجود در بادمجان

بسیاری از خواص بادمجان به آنتی اکسیدان های موجود در پوست آن مربوط می شود. آنتی اکسیدانی بادمجان عمدتا از آنتوسیانین ها تشکیل شده اند. این ترکیب پوست بادمجان را سیاه مایل به بنفش می کند. مطالعات نشان داده اند که آنتوسیانین ها موجود در پوست بادمجان به دلیل ظرفیت آنتی اکسیدان قوی که دارند بسیار مفید هستند.

یک نوع آنتی اکسیدان منحصر به فرد که در پوست بادمجان یافت می شود، ناسونین است. مطالعات نشان داده اند که ناسونین فعالیت ضد رادیکال های آزاد دارد و می تواند در برابر استرس اکسیداتیو از بدن محافظت کند.

آیا پخت و پز روی مواد مغذی موجود در بادمجان تاثیر می گذارد؟

بادمجان ماده ای است که پخته اش بسیار خوشمزه تر از خامش است. اما آیا روند پخت و پز ارزش های غذایی بادمجان را تحت تاثیر قرار می دهد؟

مطالعات نشان داده اند که برخی از روش های پخت و پز می توانند ارزش غذایی بادمجان را افزایش دهند. به عنوان مثال، کبابی کردن بادمجان، تعداد آنتی اکسیدان هایی مانند ناسونین را در این ماده افزایش می دهد. با این حال، کباب کردن یا پختن می تواند سطح ویتامین های ضروری مانند ویتامین C، A و بتا کاروتن را کاهش دهد.

خواص بادمجان
خواص بادمجان

خواص بادمجان

بادمجان یک ماده مفید برای سلامت قلب است

یکی از دلایل استفاده از بادمجان پخته شده با پوست این است که این ماده با آنتی اکسیدان های سالم و مفید برای قلب غنی شده است. محققان دریافته اند که ترکیبات موجود در پوست بادمجان به محافظت از سلامت قلب و عروق کمک می کنند. مصرف بادمجان کبابی به افزایش سطح آنتی اکسیدانی های بدن منجر خواهد شد.

یک مطالعه که در سال ۲۰۱۹ انجام شد نشان داد که پوست بادمجان حاوی ترکیبات محافظت کننده از قلب است. این ترکیبات اثر مثبتی بر روی فشار خون دارند. محققان نتیجه گرفتند که بادمجان یک غذای بالقوه مفید برای کنترل فشار خون می باشد.

مطالعات مشابه نشان داده اند که بادمجان ترکیباتی دارد که می تواند فشار خون را در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ کاهش دهد. بادمجان همچنین حاوی مواد مغذی است که ممکن است به کاهش سطح کلسترول کمک کنند. یک مطالعه که بر روی حیوانات انجام شد نشان داد که آب بادمجان به کاهش سطح LDL (کلسترول بد) کمک خواهد کرد.

بادمجان فقط یکی از غذاهایی است که می توانید با مصرف آن خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهید.

بادمجان برای افراد مبتلا به دیابت مفید است

از آنجا که بادمجان کم کربوهیدرات است و دارای فیبر زیادی است، برای افرادی که دیابت دارند بسیار مفید می باشد. با این حال، چند دلیل دیگر برای این ادعا که چرا بادمجان برای دیابتی ها مناسب است وجود دارد.

اول از همه، بادمجان یک سبزی غیر نشاسته ای با شاخص گلیسمی پایین است. هر دو این عوامل مهم برای دیابتی ها اهمیت دارند.

دانشمندان دریافته اند که مصرف غذاهای غنی از پلی فنل ها مانند بادمجان ممکن است به کاهش قند خون کمک کند. رنگدانه های تیره که در پوست بادمجان وجود دارند می توانند به افزایش ترشح انسولین و مهار جذب قند خون کمک کنند. یک مطالعه که قبلا در این مقاله ذکر شد، نشان داد که آنتی اکسیدان های موجود در بادمجان ممکن است به کاهش سطح قند خون کمک کنند.

بادمجان برای دستگاه گوارش خوب است

فیبر زیاد در بادمجان به این معنی است که مصرف بادمجان پخته یا کباب شده برای سلامت گوارش مفید است.

یک فنجان بادمجان پخته شامل ۱۰٪ از نیاز روزانه بدن به فیبر است. با توجه به گزارش محققان کلینیک مایو، مردان به ۳۰ تا ۳۸ گرم و زنان به ۲۱ تا ۲۵ گرم فیبر در روز نیاز دارند.

یکی دیگر از عواملی که باعث افزایش خواص بادمجان می شود، میزان آب موجود در این ماده است. محققان دانشکده پزشکی هاروارد می گویند که آبرسانی به بدن و مصرف فیبر برای حفظ حرکات منظم در روده و جلوگیری از یبوست مفید است.

بادمجان برای کاهش وزن عالی است

می توانید از بادمجان کم کالری و غنی از فیبر در رژیم غذایی کاهش وزن خود استفاده کنید. یک فنجان بادمجان پخته فقط حاوی ۳۵ کالری است و علاوه بر خوشمزگی چربی کمی نیز دارد.  فیبر زیاد در بادمجان باعث افزایش احساس سیری می شود و به شما کمک می کند کمتر و سبک تر غذا بخورید.

بسیاری از رژیم های غذایی مناسب برای کاهش وزن توصیه می کنند که بیشتر از این دست غذاها استفاده کنید.

بادمجان ممکن است به عملکرد کبد کمک کند

میوه ها و سبزیجات حاوی آنتی اکسیدان مانند پوست بادمجان برای کمک به حفظ سلامت کبد مفید هستند. یک مطالعه که روی موش ها انجام شد نشان داد که اسید فنولیک و فلاونوئیدهای موجود در بادمجان باعث کاهش التهاب در بدن می شوند. در این مطالعه مشخص شد که مصرف عصاره بادمجان باعث بهبود عملکرد کبد و کلیه و کاهش میزان چربی در خون می شود. برای کمک به سالم نگه داشتن کبد باید از عادت هایی که به کبد آسیب می رسانند نیز اجتناب کنید.

بادمجان دارای خواص ضد سرطانی است

پوست بادمجان حاوی آنتی اکسیدان های مهمی است که ممکن است در جلوگیری از سرطان نقش داشته باشند. محققان موسسه ملی سرطان گزارش داده اند که برای تغذیه و محافظت از بدن مهم است که مقدار زیادی میوه و سبزیجات در طول روز بخورید. آنتی اکسیدان های موجود در غذاهای سالم کمک می کنند تا رادیکال های آزاد خنثی شوند. آنتی اکسیدان ها می توانند نقش مهمی در پیشگیری از سرطان داشته باشند.

تحقیقات آزمایشگاهی نشان داده اند که عصاره پوست بادمجان برای کمک به کشتن سلول های سرطانی کاربرد بالقوه دارد. یک ترکیب ضد سرطانی به نام سولازودین نیز در این ماده موجود است. بادمجان می تواند به جلوگیری از گسترش تومورهای سرطان ریه کمک کند.

مطالعات دیگر نشان داده اند که آنتوسیانین هایی که در میوه ها و سبزیجات تیره مانند بادمجان وجود دارند می توانند به جلوگیری از گسترش انواع مختلف سرطان کمک کنند.

البته، به یاد داشته باشید که اثرات ضد سرطانی بادمجان تنها در آزمایشگاه اثبات شده اند. با این حال، اکثر پزشکان بر این باورند که رعایت رژیم غذایی حاوی مقدار زیادی میوه و سبزیجات می تواند به جلوگیری از رشد سرطان کمک کند.

منابع:

  1. Anthocyanins and their role in cancer prevention
  2. Nutritional content of selected species of tropical eggplant fruit (Solanum spp) diet Attenuates hepatic inflammation in high-fat fed male Wistar rats induced with streptozotocin
  3. Impact of Dietary Polyphenols on Carbohydrate Metabolism
  4. Antihypertensive effects of orally administered eggplant (Solanum melongena) rich in acetylcholine on spontaneously hypertensive rats
  5. Effect of eggplant on plasma lipid levels, lipidic peroxidation and reversion of endothelial dysfunction in experimental hypercholesterolemia
  6. Thermal treatment of eggplant (Solanum melongena L.) increases the antioxidant content and the inhibitory effect on human neutrophil burst
  7. Antioxidant activity of nasunin, an anthocyanin in eggplant peels
  8. Eggplant