خواص خرمالو

خرمالو یک میوه پاییزی است که بر روی درخت خرمالو رشد می کند. گرچه انواع مختلفی از میوه خرمالو وجود دارد، اما بیشتر خرمالوهایی که در بازار وجود دارند، خرمالوهای ژاپنی هستند که به نام علمی Diospyros kaki شناخته می شوند. خرمالو حاوی غلظت بالایی از تانن ها است. به همین دلیل است که اگر این میوه را قبل از رسیدن بخورید، طعم گس و بد مزه ای دارد. با این حال، هنگامی که این میوه به بلوغ می رسد و نرم می شود، طعم شیرین و خوشمزه ای دارد. این میوه علاوه بر این که در دسته میوه ها جای می گیرد، در برخی از نقاط جهان برای تهیه غذا و دسرها نیز استفاده می شود. حتی در برخی از نقاط جهان از خرمالو در سالاد استفاده می شود. در ادامه این مطلب مجله پیام سلامت قصد داریم تا شما را بیشتر با خواص خرمالو آشنا کنیم.

خرمالو علاوه بر اینکه فوق العاده همه کاره است، دارای بسیاری از مواد مغذی مهم و آنتی اکسیدان ها بوده و لیست طولانی از خواص را به همراه دارد.

خواص خرمالو

به طور کلی خواص خرمالو را می توان به شرح زیر اعلام کرد:

خواص خرمالو برای تامین آنتی اکسیدان های بدن

آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که به مبارزه با رادیکال های مضر آزاد در بدن مبارزه کرده و برای جلوگیری از آسیب دیدگی سلول ها و کاهش خطر ابتلا به بیماری های مزمن مفیدند. برخی تحقیقات نشان داده اند که آنتی اکسیدان ها می توانند در برابر بیماری هایی مثل بیماری قلبی، سرطان و دیابت از بدن محافظت کنند.

میوه خرمالو حاوی آنتی اکسیدان های مفیدی است. یک مطالعه که در سال ۲۰۱۲ در مجله Preventive Nutrition and Food Science در کره منتشر شده؛ خرمالو را بررسی کرد و دریافت که این میوه به خصوص غنی از اسید گالیک و اپیکاتچین گالات است. این دو ماده دو ترکیب با خواص آنتی اکسیدانی قوی هستند.

علاوه بر خرمالو، سایر مواد غذایی غنی از آنتی اکسیدان ها عبارتند از:

  • انواع توت ها
  • گشنیز
  • شکلات تلخ
  • دارچین

خواص خرمالو برای تنظیم حرکات روده

گنجاندن میوه خرمالو در رژیم غذایی ممکن است به جلوگیری از یبوست و افزایش نظم در کارکرد دستگاه گوارش کمک کند. خرمالو پر از فیبر است. هر وعده از این میوه ۶ گرم فیبر را تامین می کند که تقریبا یک چهارم از نیاز روزانه بدن به فیبر می باشد.

وقتی فیبر در روده باعث می شود که حجم مدفوع افزایش پیدا کند. تجزیه و تحلیلی که در سال ۲۰۱۲ بر روی پنج مطالعه انجام شد نشان داد که فیبر موجود در رژیم غذایی در افزایش تعداد دفعات دفع مدفوع در بیماران مبتلا به یبوست مؤثر است. برای درمان یبوست از خرمالوهای شیرین و غیر گس استفاده کنید. زیرا خرمالوهای نرسیده و گس اسید تانیک بیشتری دارند و ممکن است در واقع موجب یبوست شوند. اسید تانیک می تواند ترشحات روده را کاهش داده و حرکت دستگاه گوارش را کند کند.

دیگر داروهای طبیعی برای درمان یبوست عبارتند از:

  • نوشیدن مقدار زیاد آب و مایعات گرم
  • خوردن سایر مواد غذایی غنی از فیبر
  • افزایش فعالیت بدنی

خواص خرمالو برای تقویت قدرت بینایی

خرمالو دارای ویتامین A زیادی است. این ویتامین ماده مغذی ضروری برای ارتقاء سلامت چشم است. در واقع فقط یک عدد خرمالو خام ۵۵ درصد از نیاز روزانه بدن به ویتامین A را تامین می کند.

نشانه های رایج کمبود ویتامین A عبارتند از:

  • شب کوری
  • خشکی چشم ها
  • بلورهای کوچکی از کراتین که می توانند بر روی ملتحمه چشم ایجاد شوند

افزایش مصرف ویتامین A، با افزودن غذاهایی مثل میوه خرمالو به رژیم غذایی می تواند از ایجاد این علائم جلوگیری کند و باعث شود که بینایی به درستی عمل کند. سایر مواد غذایی غنی از ویتامین A عبارتند از:

  • جگر
  • گوشت گاو
  • هویج
  • سیب زمینی شیرین
  • کلم پیچ
  • اسفناج

خواص خرمالو برای کاهش سطح کلسترول

کلسترول یک ماده چرب است که در سراسر بدن یافت می شود. درست است که بدن ما به مقدار مشخصی از کلسترول نیاز دارد، اما اگر مقدار این ماده در شریان ها زیاد شود، ممکن است شریان ها سفت و تنگ شوند. این تنگی شریان ها موجب می شود که حجم کار قلب برای پمپ کردن خون به سراسر بدن افزایش یابد.

برخی مطالعات نشان داده اند که میوه خرمالو می تواند به طور موثری کلسترول خون را کاهش دهد. در یک مطالعه منتشر شده در Annals of Nutrition & Metabolism، حدود ۴۰ نفر به دو گروه تقسیم شدند. یک گروه از یک نوار حاوی دوز کم و گروه دیگر از یک نوار حاوی دوز زیاد فیبر موجود در خرمالو، سه بار در روز به مدت ۱۲ هفته استفاده کردند. در پایان مطالعه، هر دو گروه کاهش در سطح کلسترول LDL را شاهد بودند.

به همین ترتیب، مطالعه حیوانی که در مجله Nutrition منتشر شده نشان داد که خوردن خرمالو باعث کاهش کلسترول LDL یا همان کلسترول بد و همچنین تری گلیسیرید در موش های آزمایشگاهی می شود.

روش های دیگری که برای کاهش طبیعی و سریع کلسترول وجود دارند عبارتند از:

  • ورزش منظم
  • مصرف مقدار زیادی فیبر محلول
  • افزایش مصرف اسیدهای چرب امگا ۳

خواص خرمالو برای کاهش التهاب

علاوه بر کاهش کلسترول، حفظ سلامت چشم و حصول اطمینان از منظم بودن حرکات روده، خرمالو ممکن است حتی به کاهش التهاب در بدن نیز کمک کند. درست است که التهاب پاسخ طبیعی و سالم سیستم ایمنی بدن است، اما التهاب مزمن می تواند به بیماری هایی مانند سرطان و بیماری های قلبی عروقی منجر شود.

با توجه به مقدار زیاد آنتی اکسیدان ها و تانن ها در میوه درخت خرمالو، این میوه برای کمک به کاهش التهاب بسیار مفید است. یک مطالعه حیوانی که در مجله PLoS One منتشر شده است، نشان داد که درمان موش ها با تانن های حاصل از خرمالو موجب کاهش سطوح مختلفی از نشانگر التهاب می شود.

علاوه بر میوه خرما، دیگر مواد غذایی ضد التهابی عبارتند از:

  • سبزیجات برگ دار و سبز
  • انواع توت ها
  • کلم بروکلی
  • گردو
  • روغن نارگیل
خواص خرمالو
خواص خرمالو

خواص خرمالو برای کاهش فشار خون

تانن های موجود در میوه خرمالو ممکن است به کاهش فشار خون کمک کنند. فشار خون بالا باعث ایجاد فشار بر روی قلب می شود. این فشار یکی از عوامل خطر اصلی ایجاد کننده بیماری قلبی است.

مطالعات متعدد نشان داده اند که اسید تانیک می تواند در کاهش فشار خون موثر باشد. به عنوان مثال، مطالعه حیوانی که در سال ۲۰۱۵ انجام شد نشان داد که دادن اسید تانیک به موش ها باعث کاهش فشار خون می شود. یکی دیگر از مطالعات حیوانی که در Life Sciences منتشر شده است نشان می دهد که تانن های استخراج شده از گیاهان سنتی چینی به کاهش سطح آنزیمی که فشار خون را کنترل می کنند، کمک می کند.

به یاد داشته باشید که خرمالو های گس دارای بالاترین مقدار تانن هستند. تانن در خرمالو به تدریج با رسیدن میوه به دوره بلوغ و شیرین شدنش کاهش می یابد. بنابراین برای بهره مندی از خواص خرمالو جهت کاهش فشار خون باید از خرمالو گس استفاده کنید.

ارزش غذایی میوه خرمالو

خرمالو کم کالری است اما با فیبر، ویتامین A، منگنز و ویتامین C زیادی غنی شده است.

یک عدد میوه خرمالو خام شامل ارزش غذایی زیر است:

  • ۱۱۸ کالری
  • ۳۱٫۲ گرم کربوهیدرات
  • ۱ گرم پروتئین
  • ۰٫۳ گرم چربی
  • ۶ گرم فیبر
  • ۲۷۳۳ واحد بین المللی ویتامین A (حدود ۵۵ درصد از نیاز روزانه بدن)
  • ۰٫۶ میلی گرم منگنز (حدود ۳۰ درصد از نیاز روزانه بدن)
  • ۱۲٫۶ میلی گرم ویتامین C (حدود ۲۱ درصد از نیاز روزانه بدن)
  • ۰٫۲ میلی گرم مس (حدود ۹ درصد از نیاز روزانه بدن)
  • ۲۷۰ میلی گرم پتاسیم (حدود ۸ درصد از نیاز روزانه بدن)
  • ۰٫۲ میلی گرم ویتامین B6 (حدود ۸ درصد از نیاز روزانه بدن)
  • ۱٫۲ میلی گرم ویتامین E (حدود ۶ درصد از نیاز روزانه بدن)
  • ۴٫۴ میکروگرم ویتامین K (حدود ۵ درصد از نیاز روزانه بدن)

علاوه بر مواد مغذی بالا، میوه خرمالو حاوی مقداری منیزیم، تیامین، فولات و فسفر است.

مقایسه خرمالو با گوجه فرنگی

خرمالو در نگاه اول ممکن است از نظر ظاهری شبیه به گوجه فرنگی باشد. این دو میوه دارای ویژگی های مشابه ای هستند. هر دو گردند و ممکن است رنگشان در دوره ای از رشد شبیه به هم باشد. با این حال، تفاوت های بسیاری بین این دو ماده غذایی وجود دارد. از طعم و مزه آنها گرفته تا چگونگی استفاده و همچنین مواد مغذی که به بدن ارائه می دهند، تفاوت هایی وجود دارد.

گوجه معمولا مزه شیرین ندارد و گاها مزه اش به ترشی می زند. این ماده بیشتر در پخت و پز و تهیه سس ها به کار برده می شود. این در حالی است که خرما به دلیل طعم شیرین غالبی که دارد، بیشتر به عنوان دسر و میوه بعد از غذا سرو می شود. اگر چه گاهی در برخی از فرهنگ ها مانند فرهنگ فرانسوی گوجه را هم مانند میوه خام مصرف می کنند، اما احتمالا کمتر دیده اید که خرمالو به صورت پخته استفاده شود.

از نظر ارزش غذایی نیز باید گفت که گوچه فرنگی کالری کمتری دارد اما فیبرش حدود یک سوم فیبر موچود در خرمالو است. آن ها از نظر دیگر مواد مغذی نسبتا قابل مقایسه هستند، اما گوجه فرنگی حاوی مقدار کمتری ویتامین C است در حالی که خرمالو حاوی مقدار کمتری ویتامین A می باشد.

[quote font_size=”18″ color=”#37a02b”]

پیشنهاد می کنیم برای اطلاعات بیشتر، این مطالب را نیز بخوانید:

۸ دلیل قانع کننده برای مصرف روزانه خرما

خواص انبه بر اساس یافته های علمی و ارزش غذایی این میوه

[/quote]

نکته مهم

اگر چه این اتفاق نادر است، اما میوه خرمالو می تواند واکنش حساسیتی در برخی افراد ایجاد کند. اگر  علائم آلرژی غذایی مانند خارش، تورم یا کهیر را دارید، باید فورا استفاده از خرمالو را متوقف کنید و با پزشک خود صحبت کنید.

اگر از یبوست رنج می برید، بهتر است که خرمالو غیر گس استفاده کنید. خرمالو های گس تانن بیشتری دارند و می توانند دستگاه گوارش را کند کرده و یبوست را بدتر کنند. اگرچه خرمالو های غیر گس به طور طبیعی تانن کمتری دارند، اما شما باید میزان تحمل خود را کنترل کنید و اگر یبوستتان با مصرف این نوع خرمالو بدتر شد، مصرف آن را قطع کنید.

علاوه بر این، برخی از ترکیبات موجود در خرمالو ممکن است فشار خون را کاهش دهند. اگر داروهای پایین آورنده فشار خون استفاده می کنید، قبل از مصرف خرمالو، با پزشک مشورت کنید، زیرا مصرف این میوه ممکن است باعث ایجاد تداخل در کارکرد دارو شود.

منابع:

  1. Free Radicals, Antioxidants in Disease and Health
  2. Comparative Studies of Antioxidant Activities and Nutritional Constituents of Persimmon Juice
  3. Diets for Constipation
  4. The eye signs of vitamin A deficiency
  5. Dietary persimmon improves lipid metabolism in rats fed diets containing cholesterol
  6. Persimmon-derived tannin has bacteriostatic and anti-inflammatory activity in a murine model of Mycobacterium avium complex (MAC) disease
  7. Antihypertensive effects of tannins isolated from traditional Chinese herbs as non-specific inhibitors of angiontensin converting enzyme
  8. Impact of tannic acid on blood pressure, oxidative stress and urinary parameters in L-NNA-induced hypertensive rats