خواص سویا و شیر سویا

بسیاری از گیاه خواران و وگان ها برای تامین پروتئین بدن خود به سویا متکی هستند. زیرا این ماده منبع خوبی از پروتئین کامل، اسید آمینه، ویتامین ها و مواد معدنی است. با این حال، بسیاری از افراد معتقدند که سویا یا خطراتی همچون سرطان، عدم تعادل هورمونی و اختلالات تیروئید مرتبط است. حال سوال اینجاست که آیا سویا و شیر سویا برای بدن مفید است؟ در این مقاله مجله پیام سلامت در مورد خواص سویا و شیر سویا صحبت می کنیم.

سویا چیست؟

سویا نوعی حبوبات است که در بسیاری از کشورهای جهان رشد می کند. بزرگترین تولید کنندگان سویا در جهان، ایالات متحده و برزیل هستند.

محققان در مجله American Family Physician می گویند که سویا یک منبع کامل پروتئین است و حاوی تمام اسید آمینه های ضروری مورد نیاز بدن می باشد. سویا یکی از حبوباتی است که حاوی تمام اسید آمینه های ضروری است. این مطالعه به این نتیجه رسید که سویا به خوبی توسط بدن تحمل می شود، و می تواند به کاهش کلسترول کمک کند.

محصولات تهیه شده از سویا از قبیل میسو، تمپه و ناتو غذاهای محبوبی در آسیا هستند. می توانید غلاف های نابالغ سویا که به نام ادمام شناخته می شوند را نیز استفاده کنید.

مواد مغذی موجود در سویا

به گفته متخصصان وزارت کشاورزی ایالات متحده، ۱۰۰ گرم سویا حاوی ۱۷۲ کالری است. این مقدار سویا همچنین دارای ۱۶ گرم پروتئین است که ۳۳٪ از نیاز روزانه بدن را تامین می کند. ۶ گرم فیبر (۲۴٪ از نیاز روزانه بدن) نیز در این مقدار سویا یافت می شود. دیگر مواد مغذی موجود در ۱۰۰ گرم سویا عبارتند از:

  • ۵ گرم آهن (۲۹٪ از نیاز روزانه بدن)
  • ۸۶ میلی گرم منیزیم (۲۱٪ از نیاز روزانه بدن)
  • ۱۰۲ میلی گرم کلسیم (۱۰٪ از نیاز روزانه بدن)
  • ۰٫۸ میلی گرم منگنز (۴۱٪ از نیاز روزانه بدن)

سویا حاوی مقادیر زیادی ویتامین K، ویتامین C و گروه ویتامین B، و همچنین مقدار کمی ویتامین A و E است.

آیا سویا برای بدن مفید است؟

یک مطالعه پزشکی در مورد سویا می گوید که سویا برای بدن مفید است زیرا ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات در مردان و سرطان سینه در زنان را کاهش دهد. این تحقیق همچنین ادعا می کند که افزایش مصرف  پروتئین سویا باعث کاهش کلسترول تام، لیپوپروتئین های دارای چگالی کم و تری گلیسیرید می شود. سویا ممکن است برای زنان مفید باشد، زیرا ممکن است موجب کاهش گرگرفتگی یائسگی شود و به حفظ تراکم استخوان و کاهش شکستگی استخوان در زنان یائسه کمک کند.

بخش عمده ای از بحث در مورد اینکه آیا سویا برای سلامتی مفید است، با مقدار زیاد ایزوفلاون ها در این ماده باز می گردد.

مجله Mayo Clinic Proceedings گزارش می دهد که ایزوفلاون هایی که در حبوباتی مانند سویا یافت می شوند، یک کلاس از فیتواستروژن ها هستند. این ها یک اثر استروژن مانند در بدن دارند. در واقع، اثر سویا بر روی استروژن بدن، بدین معنی است که ایزوفلاون های سویا می توانند جایگزینی برای استروژن جهت درمان جایگزینی هورمون باشند.

پزشکان WebMD می گویند که یک قاشق غذاخوری پودر سویا حاوی ۲۵ میلی گرم ایزوفلاون است. اثر استروژن مانند ایزوفلاون ها می تواند بر روی هورمون تیروئید تاثیر بگذارد و ممکن است سرعت رشد شناختی را افزایش دهد.

مجله Alternative Therapies in Health and Medicine نیز گزارش می دهد که سویا می تواند برای مردان مضر باشد زیرا ممکن است در باروری آن ها تداخل ایجاد کند. با این حال، مطالعات دیگر نشان داده اند که ایزوفلاون سویا می تواند بر روی سلامت بدن تاثیر مثبتی داشته باشد.

سایر مطالعات انجام شده در مورد خواص سویا

تحقیقات منتشر شده در مجله Biomedical Reports نشان داد که ایزوفلاون های سویا می توانند در برابر بیماری های قلبی از بدن محافظت کنند و از بسیاری از عوارض ناشی از یائسگی جلوگیری کنند.

همچنین شواهدی مبنی بر اینکه ایزوفلاون ه می توانند اثر محافظتی در برابر سرطان پستان در زنان یائسه داشته باشند، وجود دارد. برخی از محققان معتقدند که ایزوفلاون های سویا در واقع دارای خواص ضداستروژنی هستند و متابولیسم استروژن را متوقف می کنند و به این ترتیب باعث می شوند که رشد سلول های سرطانی متوقف شود.

لازم به ذکر است که برخی از مطالعات نیز نشان داده اند که سویا می تواند خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد.

خواص سویا و شیر سویا
خواص سویا و شیر سویا

شیر سویا چیست؟

شیر سویا یکی از محبوب ترین جایزگین های شیر برای وگان ها یا افرادی است که از تحمل لاکتوز رنج می برند. شیر سویا با خیساندن سویا و آبگیری آن تولید می شود.

خواص شیر سویا

مزایای بسیاری برای شیر سویا وجود دارد زیرا این ماده منبع غنی از مواد معدنی، ویتامین ها و اسید آمینه های ضروری است. بعضی از تولید کنندگان این محصول آن را با کلسیم غنی می کنند.

یک لیوان شیر سویا شیرین نشده حاوی ۹۷ کالری و ۳٫۵ گرم چربی است. این مقدار شیر سویا ۶ درصد از نیاز روزانه بدن به فیبر (۱٫۶ گرم) را تامین می کند. یک لیوان شیر سویا حاوی حاوی ۱۰٫۳ گرم کربوهیدرات و ۵۵٫۱ میلی گرم کلسیم است. این مقدار کلسیم نیز معادل ۶ درصد از نیاز روزانه بدن است.

شیر سویا همچنین منبع خوبی از مواد معدنی و ویتامین های زیر است:

  • منگنز
  • مس
  • منیزیم
  • آهن
  • پتاسیم
  • ویتامین B
  • ویتامین C
  • ویتامین E
  • ویتامین K

شیر سویا یک منبع غنی از پروتئین است

شیر سویا یک منبع مهم از پروتئین گیاهی است و به عنوان منبع پروتئین کامل طبقه بندی می شود.  یک لیوان شیر سویا حاوی حدود ۶٫۴ گرم پروتئین است که ۱۳٪ نیاز روزانه پروتئین شما را تامین می کند. این ماده شامل ۹ اسید آمینه ضروری می باشد. همچنین، مصرف پروتئین گیاهی به جای پروتئین حیوانی باعث کاهش کلسترول می شود و ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات و پستان را کاهش دهد.

شیر سویا حاوی اسید آمینه های زیر است:

  • لیزین
  • تریپتوفان
  • ترئونین
  • فنیل آلانین
  • لوسین

این اسیدهای آمینه برای فرایندهای متابولیک بدن ضروری هستند.

شیر سویا بدون لاکتوز است

در صورتی که سیستم گوارش شما در هضم لاکتوز مشکل داشته باشد، شیر سویا جایگزین مناسبی برای شیر لبنی است.

مجله Food Science and Technology گزارش می دهد که شیرهای گیاهی اکثرا بدون لاکتوز و بدون کلسترول هستند. شیر سویا غنی از فیتو استرول ها است که دارای خواص پایین آوردن کلسترول هستند. برخی از افراد به نوشیدنی های حاوی سویا و سویا آلرژی دارند. از این رو شیر سویا بدون لاکتوز جایگزین مناسبی برای همه نیست.

شیر سویا برای وگان ها و گیاهخواران مناسب است

از آنجا که شیر سویا حاوی مواد مشتق شده از حیوانات نیست، برای وگان ها مناسب است. نوشیدن پروتئین شیر سویا یک راه خوب برای تقویت بدن و دریافت اسید آمینه های ضروری است. برخی از انواع شیر سویا حاوی کلسیم، ویتامین A و ویتامین D اضافه نیز هستند.

یک لیوان شیر سویا غنی شده بدون کلسترول است و ۲۶ درصد از نیاز روزانه بدن به ویتامین D و ۹ درصد از نیازهای روزانه بدن به ویتامین A را تامین می کند. شیر سویا غنی شده همچنین ۳۰ درصد از نیاز بدن به کلسیم را فراهم خواهد کرد.

خواص سویا و شیر سویا
خواص سویا و شیر سویا

خواص سویا

خواص سویا می تواند به کاهش کلسترول کمک کند

یکی از خواص سویا  این است که کلسترول را پایین می آورد. شیر سویا نیز می تواند باعث کاهش کلسترول تام، کلسترول LDL و تری گلیسیرید شود.

تحقیقاتی که در مورد محصولات تهیه شده از سویا و سویا انجام شده است نشان داد که مصرف ۱ یا ۲ لیوان شیر سویا در روز موجب کاهش کلسترول و حفظ سلامت قلب می شود. ۱ الی ۲ فنجان شیر سویا معادل ۲۵ گرم پروتئین سویا است.

خواص سویا می تواند به درمان علائم دیابت کمک کند

اگر از دیابت رنج می برید، مصرف محصولات تهیه شده از سویا و شیر سویا می تواند برای شما مفید باشد.

یک مطالعه نشان داد که مکمل غذایی حاوی پودر سویا، می تواند برای افراد دیابتی بسیار مفید باشد. در این مطالعه بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ هر روز ۳ بار و در هر نوبت ۲۳ گرم پودر سویا مصرف کردند. محققان پس از ۴ هفته درمان، متوجه شدند که میزان قند خون و چربی خون این افراد بهبود یافته است. محققان نتیجه گرفتند که خواص سویا می تواند به درمان علائم دیابت نوع ۲ کمک کند.

مطالعه دیگری نیز نشان داد محصولات تهیه شده از سویا برای جلوگیری از افزایش قند خون ناشتا در مردان دارای اضافه وزن مبتلا به دیابت مفید است.

خواص سویا ممکن است عوارض جانبی یائسگی را کاهش دهد

اثرات استروژن سویا می تواند به این معنی باشد که نوشیدن شیر سویا یا مصرف غذاهای حاوی سویا می تواند به درمان علائم یائسگی کمک کند. تحقیقات علمی نشان داده اند که یکی از مزایای استفاده از ایزوفلاونه ای سویا افزایش سطح استروژن در زنان یائسه است.

یک مطالعه در همین زمینه شامل ۶۰ زن یائسه بود. این زنان روزانه ۶۰ میلی گرم ایزوفلاون مصرف کردند. محققان پس از ۳ ماه درمان، بهبود علائم یائسگی را اعلام کردند.

در طی یائسگی، میزان استروژن کاهش می یابد، و این موضوع می تواند سبب پوکی استخوان شود و خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد. تحقیقات نشان داده اند که مکمل های ایزوفلاون در سویا می توانند از تجزیه استخوانی جلوگیری کنند. فیتواستروژن های سویا همچنین می توانند خطر ابتلای زنان به سرطان سینه را کاهش دهند.

چرا شیر سویا برای برخی از افراد بد است؟

اگر بسیاری از تحقیقات علمی بر روی خواص سویا تاکید دارند، چرا بسیاری از افراد می گویند که شیر سویا یا سویا برای بدن مضر است؟

یکی از نگرانی هایی که بسیاری از افراد در مورد مصرف شیر سویا و استفاده از روغن سویا دارند این است که این ماده اسیدهای چرب امگا ۶ زیادی دارد. یک لیوان شیر سویا حاوی ۲۳۲ میلی گرم اسید چرب امگا ۳ و ۱،۷۳۱ میلی گرم امگا ۶ است.

دانشمندان می گویند که افزایش نسبت اسیدهای چرب امگا ۳ به امگا ۶ می تواند التهاب بدن را افزایش دهد و منجر به بیماری های مزمن شود.

دیگر دلایل مبنی بر مضر بودن این ماده

خواص سویا و شیر سویا
خواص سویا و شیر سویا

سویا حاوی ایزوفلاون ها است و می تواند هورمون های بدن را مختل کند سطح بالایی از ایزوفلاون ها در سویا یکی از دلایل اجتناب برخی از افراد از این ماده است.

گزارش منتشر شده در سال ۲۰۱۴ در مورد عوارض جانبی فیتواستروژن ها نشان می دهد که تنها شواهد ضعیف برای حمایت از خواص ایزوفلاون ها وجود دارد. گزارش های متناقضی در مورد مصرف سویا برای پیشگیری از سرطان وجود دارد.

محققان به این نکته اشاره دارند که فیتواستروژن ها به اندازه کافی قدرتمند هستند که به عنوان درمان جایگزینی هورمون استفاده شوند. برخی از دانشمندان نیز نگران مقدار زیادی سویا موجود در خوراک حیوانات هستند و معتقدند که هورمون های استروژن در سویا به این ترتیب وارد زنجیره غذایی می شوند.

سویا می تواند بر باروری مردان و تستوسترون تاثیر بگذارد

یکی از دلایل اینکه برخی از محققان می گویند شیر سویا برای مردان بد است این است که فیتواستروژن های استروژن مانند آن می توانند بر سلامت تولید مثل مردان تاثیر بگذارند. یک مطالعه نشان داد که مصرف زیاد ایزوفلاون سویا می تواند بر میزان اسپرم تاثیر بگذارد. با این وجود، مطالعه دیگری نشان داد که مصرف روزانه ۴۰ میلی گرم ایزوفلاون بر روی مایع منی تاثیر نمی گذارد. مطالعات دیگر نشان داده است که مصرف منظم شیر سویا بر میزان تستوسترون مردان تأثیری ندارد.

سویا می تواند عملکرد تیروئید را تحت تاثیر قرار دهد

شیر سویا ممکن است برای سلامت تیروئید مضر باشد زیرا سویا تولید هورمون تیروئید را مهار می کند. یک مطالعه نشان داد که رژیم های غذایی غنی از سویا می تواند با ایجاد گواتر مرتبط باشد. یک مطالعه در ژاپن نشان داد که مصرف بیش از حد سویا می تواند عملکرد تیروئید را سرکوب کند.

[quote font_size=”18″ color=”#37a02b”]

پیشنهاد می کنیم برای اطلاعات بیشتر، این مطالب را نیز بخوانید:

آلرژی سویا چیست و چگونه درمان می شود؟

آیا استفاده از سس سویا باعث درمان HIV می شود؟

[/quote]

آیا سویا خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد؟

یکی از مهمترین سوالاتی که در مورد مصرف محصولات سویا وجود دارد این است که آیا سویا سبب سرطان سینه می شود؟

یک مطالعه انجام شده برای بررسی اثرات پروتئین سویا بر روی خطر ابتلا به سرطان پستان نشان داد که ایزوفلاون ها باعث افزایش سلول های موجود در پستان می شوند. در یک مطالعه، یک گروه از زنان روزانه ۶۰ گرم سویا دریافت کردند. دانشمندان پس از یک دوره ۲ هفته وجود سلول های اپیتلیال در پستان را متوجه شدند. این سلول ها از انواع سلول هایی هستند که به احتمال زیاد سرطانی می شوند.

با این حال، بسیاری از مطالعات نتایج متفاوتیرا نشان داده اند. یک مطالعه مشاهداتی نشان داد که مصرف سویا در دوران نوجوانی و بزرگسالی موجب کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان می شود.

با توجه به اثر ضد سرطانی ایزوفلاون های سویا، یک مطالعه نشان داد که ایزوفلاون های سویا می توانند از بدن در برابر سرطان پستان محافظت کنند. به عنوان مثال، مطالعات متعددی نشان داده اند که ایزوفلاون های سویا به افزایش چرخه قاعدگی کمک می کنند. این روند اثر محافظتی در برابر سرطان سینه دارد.

یک مطالعه آینده نگر در طول یک دوره ۳ ساله نشان داد که زنان مصرف کننده از ۷۰ میلی گرم ایزوفلاون در روز، با افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان مواجه نیستند. محققان نتیجه گرفته اند که ایزوفلاون های سویا در مدل های حیوانی متفاوت از انسان ها عمل می کنند و اثر استروژن ندارند.

منابع:

  1. ?Soy isoflavones: are they useful in menopause
  2. Soy foods and supplementation: a review of commonly perceived health benefits and risks
  3. Soy isoflavone intake and breast cancer risk in Japan: from the Takayama study
  4. Soy and its isoflavones: the truth behind the science in breast cancer
  5. Plant-based milk alternatives an emerging segment of functional beverages: a review
  6. The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids
  7. Soy Protein
  8. Isoflavone treatment for acute menopausal symptoms
  9. Effect of a phytoestrogen food supplement on reproductive health in normal males
  10. Soy: a complete source of protein
  11. Soy and Health Update: Evaluation of the Clinical and Epidemiologic Literature