رابطه استفاده از سیگار الکترونیکی با سکته مغزی و حمله قلبی

سیگار الکترونیکی وسیله ای است که با هدف کاهش اعتیاد به سیگارهای معمولی به بازارهای جهانی معرفی شد. اما علیرغم همه تبلیغاتی که روی این محصول شده است؛ دود متساعد شده از این وسیله برای بدن مضر بوده و می تواند به ریه ها آسیب برساند. مطالعه جدیدی نشان داد افرادی که از سیگارهای الکترونیکی استفاده می کنند نسبت به افراد معمولی ۷۱ درصد بیشتر به سکته مغزی مبتلا می شوند.

پزشکان American Lung Association در مورد این ابزار هشدار داده و معتقدند که دود آن می تواند خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش دهد.

بسیاری از مطالعات علمی عوارض جانبی ناشی از مصرف سیگار الکترونیکی را اثبات کرده اند. در گزارش های منتشر شده در این زمینه آمده است که سیگارهای الکترونیکی می توانند خطر ابتلا به بیماری های تنفسی را تا حد زیادی افزایش دهند و حتی به ایجاد سرطان ریه کمک کنند. همچنین تحقیقاتی وجود دارد که نشان می دهد این ابزار می تواند به سلامت قلب و عروق آسیب برساند، فشار خون را افزایش دهد و بر روی عملکرد مغز تأثیر بگذارد.

در این مقاله مجله پیام سلامت سعی داریم به روشی کاملا علمی و اثبات شده، مضرات سیگارهای الکترونیکی و ارتباط مصرف آنها با سکته مغزی، حمله قلبی، بیماری های عروقی و سرطان را تشریح کنیم.

سیگار الکترونیکی چیست؟

Vaping به استنشاق و بازدم بخاری که توسط سیگار الکترونیکی یا بخارساز تولید می شود؛ گفته می شود. برای ایجاد این بخار، دستگاه مایعی که حاوی مواد شیمیایی زیادی است را گرم و تبخیر می کند.

طبق گزارش انجمن سرطان آمریکا، بخار سیگار الکترونیکی حاوی مواد شیمیایی سرطان زا است. اگرچه مقدار این مواد در سیگارهای الکترونیکی نسبت به دود سیگار معمولی کمتر است.

مایع موجود در این سیگار حاوی مواد تحریک کننده ای مانند فرمالدئید، حلال ها و سایر مواد شیمیایی بالقوه مضر است که بر روی ریه ها تأثیر می گذارد. Vaping این مواد شیمیایی را وارد ریه ها می کند و می تواند باعث التهاب شود. البته این نکته را نیز در نظر داشته باشید که اکثر دانشمندان قبول دارند که برای شناختن همه مضرات این دستگاه هنوز خیلی زود است.

مضرات استفاده از سیگار الکترونیکی

سیگارهای الکترونیکی خطر ابتلا به سکته مغزی و حمله قلبی را افزایش می دهند

در بزرگترین مطالعه مقطعی تا به امروز که به بررسی ارتباط بین مصرف سیگار الکترونیکی و سکته مغزی پرداخته است محققان دریافتند که در مقایسه با افراد غیرسیگاری، افرادی که از سیگار الکترونیکی استفاده می کنند دارای شرایط زیر هستند:

  • ۷۱ درصد بیشتر به سکته مغزی مبتلا می شوند.
  • ۵۹ درصد بیشتر با خطر ابتلا به حمله قلبی یا آنژین مواجه اند.
  • ۴۰ درصد بیشتر به بیماری های قلبی مبتلا می شوند.

محققان برای انجام این آزمایش ۶۶،۷۹۵ نفر را که مرتباً از سیگار الکترونیکی استفاده می کردند؛ مورد بررسی قرار دادند. گروه کنترل ۳۴۳۸۵۶ نفر بود. این گروه هرگز از سیگار الکترونیکی استفاده نکرده بودند.

دکتر پاول نوندا ، محقق اصلی این پژوهش گفت:

حتی اگر ما سیگارهای الکترونیکی را به عنوان وسیله ای برای کمک به ترک سیگار در نظر بگیریم؛ باز هم باید در مورد تأثیر این دستگاه بر روی سلامت بدن مراقب باشیم.

وی استادیار دانشکده پزشکی دانشگاه کانزاس در ویچیتا است.

این ابزار می تواند سلامت ریه را به خطر بیاندازد

سیگار الکترونیکی طعم دار حاوی مواد شیمیایی است که می تواند باعث ایجاد التهاب در مجاری تنفسی شود. بخار متساعد شده از سیگار الکترونیکی می تواند یک بیماری ریوی به نام “ریه ذرت بو داده” ایجاد کند.

این بیماری نوعی بیماری مزمن ریوی است که به عنوان برونشیولیت ابلیتران (BO) نیز شناخته می شود. این بیماری باعث ایجاد زخم در کیسه های ریز موجود در ریه ها می شود. ریه ذرت بو داده باعث ضخیم شدن و باریک شدن مجاری تنفسی شده و علائمی شبیه به بیماری انسداد مزمن ریوی (COPD) مانند خس خس ، سرفه و تنگی نفس ایجاد می کند.

یک مطالعه که در سال ۲۰۱۷ در مورد عوارض مصرف سیگار الکترونیکی انجام شد نشان داد که برخی از سیگارهای الکترونیکی طعم دار حاوی ماده شیمیایی به نام دی استتیل هستند. پزشکان انجمن ریه آمریکا می گویند که دی استتیل هنگام استنشاق، باعث برونشیولیت ابلیتران (ریه ذرت بو داده) می شود.

در یک مطالعه مشخص شد که از ۵۱ طعم مختلف سیگار الکترونیکی موجود در بازار، ۳۹ طعم حاوی این ماده هستند. در بعضی موارد ، میزان دی استتیل موجود در مایع سیگار الکترونیکی بسیار بالاتر از حد مجاز بود.

طبق هشدار انجمن جراحان عمومی آمریکا، تبخیر ماده اثر منفی زیادی بر روی بدن دارد. طعم دهنده هایی مانند دی استتیل در بسیاری از مایعات سیگار های الکترونیکی وجود داشته و می توانند خطر ابتلا به ریه ذرت بو داده را افزایش دهند. تنفس دود این دستگاه نیز می تواند خطر استنشاق مواد شیمیایی آسیب زننده به ریه را افزایش دهد.

سیگارهای الکترونیکی می توانند تغییرات ژنتیکی مرتبط با سرطان را در بدن ایجاد کنند

یکی از مضرات مصرف سیگارهای الکترونیکی این است که با استفاده از این ابزار ریه ها در معرض مواد شیمیایی سرطان زا قرار می گیرند.

طبق تحقیقات منتشر شده در سال ۲۰۱۹، سیگارهای الکترونیکی حاوی مواد شیمیایی هستند که می توانند باعث سرطان شوند. مایعات موجود در این سیگارها معمولاً ترکیبی از پروپیلن گلیکول، گلیسیرین، طعم دهنده ها و نیکوتین است. بسیاری از تجزیه و تحلیل شیمیایی انجام شده روی این مایعات نشان می دهند که آنها حاوی مواد سمی هستند که سرطان زا می باشند. بسیاری از این موارد در دود سیگار نیز وجود دارند.

محققان معتقدند که اگرچه مقدار این مواد سرطان زا در بخارات سیگار الکترونیکی کمتر از دود سیگار معمولی است، با این وجود با مصرف آنها خطر ابتلا به سرطان افزایش پیدا می کند. این تحقیق نتیجه گرفت که تبخیر این مایع باعث آسیب دیدن ژنهای مهم و مرتبط با سرطان می شود. حتی استنشاق دود دست دوم این سیگارها نیز احتمال ابتلا به سرطان را بالا می برد.

همچنین مطالعات نشان داده اند که سیگارهای الکترونیکی می توانند آنزیم های سرطان زا را تقویت کرده و تعداد رادیکال های آزاد را در بدن افزایش دهند. این ویژگی می تواند تأثیر مخربی بر روی بدن مصرف کنندگان جوان داشته باشد.

دیگر مضرات مصرف این نوع سیگار

مطالعات نشان داده اند که تعیین اینکه چه میزان از این مواد شیمیایی می تواند بر روی نواحی مختلف ریه تأثیر بگذارد؛ کار دشواری است. برخی از مطالعات نشان داده اند که تبخیر مایع موجود در این سیگارها می تواند منجر به ایجاد علائمی مانند آسم شود.

محققان دانشکده بهداشت عمومی هاروارد گزارش دادند که سیگار الکترونیکی فقط باعث ایجاید بیماری ریه ذرت بو داده نمی شود. بلکه ترکیبی از مواد شیمیایی مختلف و نیکوتین در این دستگاه وجود دارد که می تواند منجر به آسیب دیدن دائمی ریه ها شود.

یک مطالعه که در سال ۲۰۱۸ انجام شد نشان داد که تنفس منظم در دودهای غلیط مانند دود سیگار می تواند بر روی عملکرد ریه ها تأثیر بد داشته باشد. کاهش عملکرد تنفسی و تأثیر منفی بر روی بیولوژی ریه از جمله مهمترین مشکلاتی است که بر اثر تنفس این دود برای بدن ایجاد می شود.

همچنین لازم است به یاد داشته باشید که نیکوتین یک ماده اعتیاد آور است و تبخیر آن نیز می تواند اعتیاد آور باشد. مطالعات دیگر نشان داده اند که اعتیاد به سیگارهای الکترونیکی می تواند ناشی از وجود نیکوتین در این دستگاه باشد. با گذشت زمان، افرادی که مرتباً از سیگارهای الکترونیکی استفاده می کنند ممکن است علائم بیماری انسداد مزمن ریوی (COPD) را تجربه کنند.

رابطه استفاده از سیگار الکترونیکی با سکته مغزی و حمله قلبی
رابطه استفاده از سیگار الکترونیکی با سکته مغزی و حمله قلبی

آیا سیگارهای الکترونیکی بدون نیکوتین نیز برای بدن مضر هستند؟

تحقیقات منتشر شده در ژورنال Frontiers in Physiology نشان می دهند که سیگارهای الکترونیکی بدون نیکوتین نیز می توانند بر روی عملکرد ریه تأثیر منفی بگذارند. اگرچه ماده موثره این دستگاه پروپیلن گلیکول است که به طور کلی غیر سمی محسوب می شود، اما طعم دهنده های موجود در مایع سیگار الکترونیکی می توانند باعث تحریک و التهاب ریوی شوند. برخی از طعم دهنده های شیمیایی حتی به بافت ریه آسیب می رسانند.

محققان در مطالعه ای که در سال ۲۰۱۸ انجام داده اند؛ توصیه کردند که تا زمان انتشار تحقیقات بیشتر، از مصرف هرگونه سیگار الکترونیکی خودداری کنید.

برخی از محققان نگران این موضوع هستند که استفاده از این ابزار خودش موجب ایجاد اعتیاد و مصرف بیش از حد می شود. علاوه بر این مایع موجود در این دستگاه حاوی مواد شیمیایی است که هنوز تاثیر آنها بر روی بدن کاملا درک نشده است. به عنوان مثال، مایع درون سیگار الکترونیکی حاوی ترکیباتی است که می تواند باعث تحریک و التهاب ریه ها شود. علاوه بر این؛ این خطر وجود دارد که مواد شیمیایی موجود در این دستگاه مانند فرمالدئید و حلال ها بتوانند در بدن به مواد شیمیایی ایجاد کننده سرطان تبدیل شوند.

عوارض ناشی از نیکوتین موجود در سیگارهای الکترونیکی

مجله Science Reports اعلام کرده است که استفاده از درجه حرارت بالا برای ایجاد بخار در سیگارهای الکترونیکی می تواند موجب تولید مواد شیمیایی سمی در بدن شود. برخی از این سموم، منحصرا به مواد شیمیایی موجود در تنباکو مربوط می شود. این نکته نشان می دهد که فقط طعم دهنده های موجود در این دستگاه نیستند که سم تولید می کنند.

مجله Addiction Medicine در سال ۲۰۱۸ گزارشی را منتشر داد که نشان می دهد برخی از سیگارهای الکترونیکی نیکوتین دار ۵۲ درصد نیکوتین بیشتری نسیت به آنچه که روی بسته بندی شان درج شده است دارد.

محققان دانشگاه ویرجینیا غربی گزارش دادند که تبخیر این مایعات می تواند باعث سفت شدن شریانها شود. دانشمندان دریافتند که استفاده طولانی مدت از این دستگاه می تواند مانند سیگار کشیدن؛ باعث سفتی آئورت شود. نگرانی دانشمندان از این موضوع است که این اثرات ۲۰ یا ۳۰ سال بعد در بدن بروز می کنند.

به عنوان مثال آکرولئین ماده ای است که در مایع سیگار الکترونیکی وجود دارد و می تواند به دیواره های داخلی رگ های خونی آسیب برساند. همچنین استنشاق این ماده می تواند بر روی گردش خون تأثیر بگذارد و منجر به ایجاد پلاک شریانی (آترواسکلروز) شود.

از آنجا که مواد شیمیایی موجود در این دستگاه باعث سفت شدن رگ های خونی می شوند؛ مصرف منظم این ماده ممکن است باعث افزایش فشار خون شود. از طرفی قبلا کشف شده بود که نیکوتین باعث افزایش فشار خون می شود. به خصوص هنگامی که با کافئین مصرف می شود.

در گزارشی که توسط American Chemical Society در سال ۲۰۱۸ منتشر شد مشخص گردید که تبخیر مایع درون سیگارهای الکترونیکی می تواند بر روی ساختار DNA سلولهای موجود در دهان تأثیر بگذارد. اثر تحریک کننده استنشاق و بازدم سیگارهای طعم دار می تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد.

منابع:

  1. E‐cigarettes, vaping and performativity in the context of tobacco denormalisation
  2. E-cigarettes induce toxicological effects that can raise the cancer risk
  3. WVU researcher delves into cardiovascular effects of vaping
  4. The cardiovascular interaction between caffeine and nicotine in humans
  5. E-cigarettes can damage DNA
  6. What Do We Know About E-cigarettes
  7. Popcorn Lung: A Dangerous Risk of Flavored E-Cigarettes
  8. Flavoring Chemicals in E-Cigarettes: Diacetyl, 2,3-Pentanedione, and Acetoin in a Sample of 51 Products, Including Fruit-, Candy-, and Cocktail-Flavored E-Cigarettes
  9. Deregulation of Biologically Significant Genes and Associated Molecular Pathways in the Oral Epithelium of Electronic Cigarette Users
  10. Chemicals linked with severe respiratory disease found in common e-cigarette flavors
  11. Comparison of the effects of e-cigarette vapor with cigarette smoke on lung function and inflammation in mice
  12. Inflammatory and Oxidative Responses Induced by Exposure to Commonly Used e-Cigarette Flavoring Chemicals and Flavored e-Liquids without Nicotine