شربت افرا

شربت افرا یک ماده طبیعی شیرین است که حاوی بسیاری از آنتی اکسیدان ها می باشد. از جمله مزایای این ماده می توان به خواص ضد سرطانی و ضد التهابی آن اشاره کرد. شربت افرا همچنین دارای مواد مغذی بسیاری است که برای سلامت بدن مفید هستند. اگرچه این ماده حاوی مقدار زیادی قند است، اما برای شیرین کردن بهتر از شکر سفید می باشد.

بسیاری از افراد در حال حاضر از شربت افرا به عنوان یک جایگزین مناسب برای شیرین کننده های مصنوعی استفاده می کنند. ریختن یک قاشق چای خوری از ماده در چای خیلی بهتر از شیرین کردن چای با شکر است.

در این مقاله مجله پیام سلامت ضمن آشنایی با خواص و ارزش غذایی این ماده به شما خواهیم گفت که چرا این شیرین کننده برای بدن مفید است.

شربت افرا چیست؟

شربت افرا از درخت Acer saccharum گرفته می شود. صمغ گرفته شده از این درخت کهربایی یا قهوه ای رنگ است. متخصصان مجله Agricultural and Food Chemistry می گویند که اکثر شربت افراهایی که در جهان وجود دارد محصول کشور کانادا است. این ماده یک ماده غذایی خالص است، زیرا تقریبا هیچ پردازشی روی آن انجام نمی شود. در روند تولید این ماده فقط صمغ این درخت کمی جوشانده می شود.

تحقیق انجام شده در مورد خواص این شربت نشان می دهد که شربت افرا انتخاب بهتری از شکر است. این ماده حاوی برخی از مواد معدنی، اسید آمینه ها، آنتی اکسیدان ها و ترکیبات ضد التهابی است.

ارزش غذایی شربت افرا

خوب است به یاد داشته باشید که شربت افرا دارای قند زیادی است و فقط باید در حد اعتدال از آن استفاده کنید. یک قاشق غذاخوری (۲۰ گرم) از این شربت خالص حاوی ۱۲ گرم شکر و ۵۲ کالری است. شربت افرا همچنین حاوی مواد معدنی مانند منیزیم، روی، منگنز، کلسیم، پتاسیم و آهن است.

محققان دریافتند که بسیاری از خواص این شربت به آنتی اکسیدان های موجود در آن باز می گردد. شربت افرا دارای شاخص گلیسمی پایین تر از ۵۴ است. این شاخص برای قند حدودا ۶۸ است. این به این معنی است که مصرف این ماده قند خون را به سرعت بالا نمی برد.

کدامیک برای بدن مفیدتر است؟ شربت افرا یا عسل و شکر

مقایسه شربت افرا و عسل

هم شربت افرا و هم عسل، شیرین کننده های طبیعی هستند که حاوی مواد مغذی و مواد شیمیایی گیاهی (فیتو شیمیایی) می باشند. تعداد کالری آن ها نیز مشابه است. یک قاشق غذاخوری (۲۰ گرم) شربت افرا حاوی ۵۲ کالری است، در حالی که همان مقدار عسل ۶۴ کالری دارد.

هنگامی که صحبت از قند می شود، شربت افرا، دارای قند کمتری نسبت به عسل است. یک قاشق غذاخوری شربت افرا حاوی ۵ گرم قند کمتری از عسل است. علاوه بر این، بیشتر قند موجود در عسل، فروکتوز است، در حالی که قند شربت افرا، اغلب از ساکارز تشکیل شده است. فروکتوز یک قند ساده است، در حالی که ساکارز یک قند پیچیده است که باید ابتدا تجزیه شود.

بعضی از محققان می گویند که ما باید میزان فروکتوز موجود در رژیم غذایی را محدود کنیم تا بتوانیم از چاقی و دیابت جلوگیری کنیم. اما یادتان نرود که عسل خام یک ماده غذایی بسیار خالص و سالم است که غنی از ویتامین ها، مواد معدنی و خواص ضد میکروبی است.

اگر چه شربت افرا و عسل هر دو بهتر از شکر هستند اما به نظر می رسد که میزان ساکارز موجود در شربت افرا و شاخص گلیسمی پایین تر آن نسبت به عسل، این ماده را به گزینه بهتری برای شیرین کردن مواد غذایی تبدیل کرده است.

مقایسه شربت افرا و شکر

اگرچه شکر یک غذای طبیعی است، اما به شدت پردازش شده و مصرف زیاد آن با برخی از بیماری ها ارتباط دارد. در طول پردازش، بیشتر مواد معدنی و مواد مغذی شکر از بین می رود. این روند تولید، شکر را به یک ماده غذایی پر انرژی با ارزش غذایی کم تبدیل می کند.

بر اساس تحقیقات منتشر شده در مجله American Dietetic Association، شیرین کننده های طبیعی مانند شربت افرا و عسل بهتر از شکر هستند. قندهای تصفیه شده حاوی مقدار کم آنتی اکسیدان ها می باشند، در حالی که شربت افرا دارای ظرفیت آنتی اکسیدانی زیادی است.

شربت افرا و دیابت

مقدار قند زیاد موجود در شربت افرا به معنی است که افراد دیابتی باید با احتیاط از این ماده استفاده کنند. اگرچه شربت افرا برای بدن بهتر از شکر است زیرا مواد مغذی زیاد و شاخص گلیسمی پایین تری دارد، اما ارزش غذایی اش مانند سبزیجات، میوه ها و پروتئین های کامل نیست. همچنین شربت افرا دارای فیبر نمی باشد. این به این معنی است که می تواند سطح گلوکز و انسولین را در بدن به سرعت افزایش دهد.

با این حال، این ماده هنوز هم خواص زیادی دارد. به عنوان مثال، دانشمندان گزارش داده اند که شاخص گلیسمی پایین تر شربت افرا، در مقایسه با ساکارز (قند)، ممکن است به جلوگیری از دیابت نوع ۲ کمک کند.

خوب است که به یاد داشته باشید گرچه شربت افرا بهتر از شکر است. اما مصرف این ماده در مقادیر زیاد توصیه نمی شود.

شربت افرا
شربت افرا

فواید شربت افرا

بیایید به برخی از مزایای این شربت برای بدن نگاهی بیاندازیم.

شربت افرا خالص اثر ضد سرطانی بر روی بدن دارد

شربت افرا یک منبع غنی از آنتی اکسیدان ها است که اثر محافظت کننده علیه سرطان دارد. گرچه مصرف بیش از حد قند با افزایش شانس ابتلا به سرطان ارتباط دارد اما به نظر می رسد که شربت افرا یک شیرین کننده طبیعی و سالم است.

مطالعه ای که در سال ۲۰۱۷ در مورد خواص این ماده انجام شد نشان داد که شربت افراطی تیره دارای خواص ضد سرطانی بیشتری است. این مطالعه نشان داد که هر چه این شربت تیره تر باشد، دارای فیتو شیمیایی بیشتری است و می تواند رشد سلول های سرطانی را در دستگاه گوارش بهتر مهار کند. محققان نتیجه گرفتند که برای تایید تاثیر این شربت بر روی سرطان باید تحقیقات بیشتری انجام شود

یک مطالعه منتشر شده در مجله Oncology Reports نشان داد که شربت افرا تیره رنگ حاوی ترکیباتی است که می تواند رشد سلول های سرطانی را مهار کند. خواص شربت افرا به جلوگیری از رشد و گسترش سرطان کمک می کند.

تحقیقات آزمایشگاهی نیز دریافتند که پلی فنول های موجود در این ماده نقش مهمی در درمان سرطان پستان و سرطان روده بزرگ دارند.

یکی از ترکیبات ضد سرطان منحصر به فرد موجود در این ماده، کبککول است. محققان دریافتند که کبککول شبیه داروهای شیمی درمانی تاموکسیفن است. در آزمایشگاه از این ماده برای درمان انواع مختلفی از سرطان استفاده شد. این ماده علاوه بر این که رشد سرطان را کند کرد، عوارض جانبی نیز نداشت. با این حال، برای تایید این فرضیه باید تحقیقات بیشتری انجام شود.

این ماده حاوی ۳۰ آنتی اکسیدان مختلف است

شربت افرا یک ماده غذایی طبیعی و شیرین است که دارای خواص وسیعی می باشد و رادیکال های آزاد در بدن را می کاهد. محققان دریافتند که شربت افرا دارای برخی از آنتی اکسیدان ها است و فعالیت رادیکال های آزاد را در بدن محدود می کند. مطالعات منتشر شده در سال ۲۰۱۱ نشان دادند که حداقل ۳۰ نوع ماده شیمیایی گیاهی در عصاره  شربت افرا وجود دارد که همگی دارای فعالیت آنتی اکسیدانی هستند.

یک مطالعه نشان داد که پتانسیل آنتی اکسیدانی شربت افرا قابل مقایسه با آب توت فرنگی و آب پرتقال است. همانطور که قبلا ذکر شد، هر چه این شربت تیره تر باشد یعنی آنتی اکسیدان های آن بیشتر است. تحقیقات منتشر شده در کانادا نیز نشان دادند که ترکیب  آنتی اکسیدانی در این ماده خواص زیادی برای بدن دارد.

این ماده التهاب بدن را کاهش می دهد

جایگزینی شکر مصرفی با شربت افرا می تواند از بدن در برابر اثرات مضر التهاب مزمن، محافظت کند. بسیاری از دانشمندان گزارش داده اند که بین افزایش مصرف قند و چربی و التهاب مزمن ارتباطی وجود دارد. همچنین مصرف بیش از حد فروکتوز می تواند التهاب و خطر تجمع چربی در شکم را افزایش دهد.

یک مطالعه که در سال ۲۰۱۶ انجام شد نشان داد که شربت افرا دارای ترکیبات سالمی است که به محافظت از بدن در برابر التهاب کمک می کند. یک مطالعه نشان داد که کبکول شربت افرا کانادایی خواص ضد التهابی قابل توجهی دارد.

مطالعات دیگر گزارش دادند که خواص این ماده به افزایش سوخت و ساز بدن و کاهش التهاب در کبد کمک می کند.

شربت افرا برای سیستم گوارش نسبت به شکر بهتر است

یکی از مهترین خواص این ماده برای بدن، هضم بهتر و ساده تر آن است.

مطالعات علمی نشان داده اند که ترکیبات موجود در این ماده عموما به بهبود سلامت سیستم گوارش کمک می کنند. به عنوان مثال، تحقیق انجام شده در سال ۲۰۱۸ نشان داد که یکی از کربوهیدرات های موجود در این ماده (پلی ساکارید)، انولین است. اینولین باعث افزایش پروبیوتیک های سالم در روده می شود و به سیستم گوارش کمک می کند.

از آنجایی که شربت افرا می تواند برای باکتری های روده مفید باشد، ممکن است بر روی سیستم ایمنی بدن نیز تاثیر بگذارد. پزشکان WebMD گزارش داده اند که برخی از انواع قندها مانند فروکتوز و سوربیتول می توانند اسهال را در افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر تحریک کنند. با این حال، همانطور که قبلا ذکر شد، شربت افرا اغلب حاوی ساکارز است.

برخی گزارشات نیز نشان داده اند که شیرین کننده های مصنوعی می توانند ناراحتی های گوارشی مانند گاز، التهاب و گرفتگی ایجاد کنند. بنابراین جایگزینی این ماده با شیرین کننده های مصنوعی می تواند برای سیستم گوارش مفید باشد.

شربت افرا اثربخشی آنتی بیوتیک ها را بهبود می بخشد

ترکیبات موجود در این شربت می توانند باعث افزایش کارآیی داروهای آنتی بیوتیک در بدن شوند. گرچه آنتی بیوتیک ها برای درمان عفونت های جدی استفاده می شود، اما مصرف بیش از حد آن ها می تواند منجر به مقاومت آنتی بیوتیک شود.

محققان عصاره پلی فنولی شربت افرا خالص را استخراج کرده و بر روی آن آزمایشاتی انجام دادند. آن ها دریافتند که این ترکیبات اثر ضد میکروبی بر روی بدن دارند و می توانند به صورت هماهنگ با آنتی بیوتیک ها عمل کنند. استفاده همزمان شربت افرا و آنتی بیوتیک، باعث کاهش موثر عفونت های باکتریایی خاصی می شود.

منابع:

  1. Synthesis and Antiproliferative Activities of Quebecol and Its Analogs
  2. Total antioxidant content of alternatives to refined sugar
  3. Effect of dark-colored maple syrup on cell proliferation of human gastrointestinal cancer cell
  4. Inhibitory effect of maple syrup on the cell growth and invasion of human colorectal cancer cells
  5. Synthesis and Antiproliferative Activities of Quebecol and Its Analogs
  6. Further Investigation Into Maple Syrup Yields Three New Lignans, a New Phenylpropanoid, and Twenty-Six Other Phytochemicals
  7. Antioxidant activity, inhibition of nitric oxide overproduction, and in vitro antiproliferative effect of maple sap and syrup from Acer saccharum
  8. Fructose-induced inflammation and increased cortisol: A new mechanism for how sugar induces visceral adiposity
  9. Anti-inflammatory properties of quebecol and its derivatives
  10. Detection of Inulin, a Prebiotic Polysaccharide in Maple Syrup
  11. Polyphenolic Extract from Maple Syrup Potentiates Antibiotic Susceptibility and Reduces Biofilm Formation of Pathogenic Bacteria