لیپوسارکوم ؛ نشانه ها، علل، تشخیص، درمان و چشم انداز بیماران مبتلا

لیپوسارکوم نوعی سرطان است که از سلول های چربی بدن شروع می شود. سلول های چربی یک نوع بافت نرم هستند. لیپوسارکوم می تواند در هر کجا رشد کند. اما اغلب در شکم یا پا ایجاد می شود. لیپوسارکوم نباید با لیپوم اشتباه گرفته شود. لیپوم رشد غیر سرطانی سلول های چربی است.

با توجه به گزارش مرکز سرطان Memorial Sloan Kettering Cancer Center، تنها سالانه حدود ۲۰۰۰ نفر در ایالات متحده آمریکا با این بیماری تشخیص داده می شوند. این رقم حدود یک پنجم کل سرطان های بافت نرم یا سارکوم را در ایالات متحده تشکیل می دهد.

در ادامه این مطلب مجله پیام سلامت می خواهیم شما را با نشانه ها، علل، تشخیص، درمان و چشم انداز بیماران مبتلا به لیپوسارکوم آشنا کنیم.

مطالب این مقاله عبارتند از:

  • لیپوسارکوما چیست؟
  • علائم
  • علل
  • تشخیص
  • درمان
  • چشم انداز

لیپوسارکوم چیست؟

لیپوسارکوما یک شکل نادر سرطان در بافت نرم بدن است. این سرطان عمدتا در بزرگسالان دیده می شود. اما در کودکان نیز ممکن است رخ دهد.

لیپوسارکوما را نباید با ذخایر چربی بافتی که به نام لیپوم می شناسیم و سرطانی نیست، اشتباه گرفت. تبدیل لیپوما غیر سرطانی به سرطان بسیار نادر است. در عوض، بیشتر لیپوسارکوم ها به علت ایجاد تومور جدید رخ می دهند.

برنامه درمان و چشم انداز این نوع سرطان بستگی به نوع بیماری دارد. برخی از لیپوسارکوما به آرامی رشد می کنند و می توانند به راحتی برداشته شوند. در حالی که برخی سریع رشد می کنند و می توانند به دیگر اعضای بدن نیز گسترش یابند.

علائم این نوع سرطان چه می باشد؟

علائم لیپوسارکوما بستگی به محل تومور دارد. لیپوسارکوم در دست ها یا پاها ممکن است در اندام آسیب دیده نشانه های زیر را ایجاد کند:

این بیماری در شکم می تواند در پشت صفاق، غشایی که اندام های شکمی را پوشش می دهد، رشد کند. وقتی این اتفاق می افتد، ممکن است فردی علائم زیر را داشته باشد:

  • افزایش وزن
  • درد معده یا تورم
  • یبوست یا وجود مدفوع خونی
  • مشکل در ادرار کردن

متاسفانه برخی از بیماران مبتلا به این نوع سرطان تا زمانی که تومورشان به اندازه کافی بزرگ نشده و به اندام همسایه فشار وارد نکرده است، علائمی ندارند. این فشار ممکن است باعث ایجاد درد، تورم یا اختلال در عملکرد ارگان های مجاور مانند ریه، کبد و یا سایر اعضا داخلی شکم شود.

علل ابتلا به این سرطان چیست؟

لیپوسارکوم ها هنگامی اتفاق می افتند که سلول های سالم که قبلا در DNA خود دچار خطا شده اند به سرعت شروع به رشد می کنند. با توجه به گزارش مؤسسه Dana Farber Cancer Institute، هیچ عامل خطر شناخته شده ای برای این نوع سرطان وجود ندارد.

پزشکان معتقدند که این نوع سرطان معمولا در افراد بین ۵۰ تا ۶۵ ساله رشد می کند.

به دلیل این که تا کنون عوامل خطر شناخته شده ای برای این نوع خاص از سرطان کشف نشده است. در ادامه به عوامل خطر برای ابتلا به انواع سرطان های بافت نرم اشاره می کنیم. این علائم عبارتند از:

  • سابقه استفاده از اشعه درمانی در ناحیه شکم یا سایر قسمت های دیگر بدن
  • سابقه ابتلا به سرطان مرتبط با ژنتیک
  • قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی سرطان زا
  • آسیب دیدگی سیستم لنفاوی

پزشکان معتقدند که عوامل موثر در سبک زندگی مانند سیگار کشیدن یا رژیم غذایی نامناسب، به افزایش خطر ابتلا به لیپوسارکوم ارتباطی ندارند.

روش های تشخیص این نوع سرطان

اگر فردی تومور یا علائمی داشته باشد که ممکن است یک لیپوسارکوم را نشان دهد، پزشک ممکن است از اسکن تصویری مانند اشعه ایکس، CT اسکن (توموگرافی کامپیوتری) یا MRI (تصویربرداری رزونانس مغناطیسی) استفاده کند تا اندازه تومور و این که آیا تومور به بخش های دیگر بدن گسترش یافته است یا خیر را ببیند.

سپس ممکن است یک نمونه بیوپسی برداشته و از آن برای آزمایش بافت استفاده کند.

از آنجایی که لیپوسارکوم ها بسیار نادر هستند، مهم است که تومور توسط یک جراح با تجربه برداشته شود و بعد از آن تومور توسط یک متخصص پاتولوژی که می تواند سلول های مرتبط با لیپوسارکوم را شناسایی کند، مورد بررسی قرار بگیرد.

اگر این نوع سرطان تایید شود، پزشکان احتمالا آن را به یکی از چهار نوع زیر طبقه بندی خواهند کرد.

چهار نوع اصلی سرطان لیپوسارکوم عبارتند از:

  • Well differentiated: این شایع ترین نوع تومور بافت چربی است. در این نوع، سلول ها تمایل دارند که به آرامی و با درجه ملایم رشد کنند و به سلول های چربی نزدیک باشند.
  • Myxoid or round: این ها تومورهای متوسط تا بالا هستند که الگوی سلولی سرطانی متمایزی دارند. تومورهای درجه بالا از تومورهای تفکیک شده با درجه پایین سریع تر رشد می کنند.
  • Pleomorphic: پلئوموزمیک نادرترین و پرخطرترین نوع لیپوسارکوم است.
  • Dedifferentiated: این تومور از نوع تومورهای درجه بالا است. اما از یک توموری که در ابتدا درجه پایین بوده است ناشی می شود.

شناخت نوع سلول ها در نحوه پاسخگویی آن به شیمی درمانی و پیش آگهی بیماری به پزشک کمک خواهد کرد.

روش های درمان لیپوسارکوم

چگونگی درمان لیپوسارکوم، اغلب به نوع و مکان آن بستگی دارد.

عمل جراحی

اولین قدم این است که اغلب تومور را همراه با یک حاشیه گسترده ای از سلول های سالم، طی عمل جراحی بر می دارند. گاهی اوقات محل تومور جایی است که جراح قادر نیست که تمام سلول های سرطانی را بردارد. زیرا انجام این کار ممکن است به ارگان های نزدیک به تومور آسیب برساند.

به طور مشابه، عمل جراحی به تنهایی ممکن نیست بتواند که سلول های سرطانی را که از تومور به سایر نقاط گسترش یافته اند را بردارد. بنابراین در صورت انتشار سرطان به بافت های دیگر بدن، علاوه بر جراحی ممکن است از سایر روش های درمانی استفاده شود.

رادیو تراپی

پزشک ممکن است پس از جراحی از رادیوتراپی برای کشتن سلول سرطانی باقی مانده استفاده کند. همچنین گاهی اوقات برای کوچک کردن تومور قبل از عمل، از این روش استفاده می شود.

شیمی درمانی

اگر چه شیمی درمانی می تواند برای از بین بردن سلول های سرطانی مورد استفاده قرار گیرد، اما معمولا در درمان لیپوسارکوم های با درجه پایین عمل نمی کند. سرطان هایی با درجه پایین که رشدشان کند است ممکن است به شیمی درمانی پاسخ ندهد. معمولا از این شیوه درمان برای سرطان هایی که سریع رشد می کنند استفاده می شود.

 اداره غذا و داروی ایالات متحده (FDA) دو نوع دارو شیمیایی شناخته شده به نام “داروهای مخدر” را برای درمان لیپوسارکوم ها تایید کرده است.

نمونه هایی از این داروها عبارتند از:

  • متیل اریبولین
  • تربکتین

این داروها برای درمان لیپوسارکوم هایی که گسترش یافته یا متاستاز شده اند یا نمی توان آن ها را از طریق جراحی برداشت و به رژیم های شیمی درمانی قبلی پاسخ نداده اند استفاده می شود.

چشم انداز

طبق اعلام Memorial Sloan Kettering Cancer Center، شانس زنده ماندن ۵ ساله برای افراد مبتلا به لیپوسارکوم با درجه بالا فقط حدود ۵۰ درصد است. شانس زنده ماندن ۵ ساله برای تومورهایی که با سرعت کمتری رشد می کنند، بسیار بالاتر است.

با این حال، بسیاری از تومورهای لیپوسارکوم عود کننده هستند، به این معنی که آنها بعد از درمان مجدد باز می گردند.

پزشکان توصیه های مکرر پیگیری را برای اطمینان از اینکه سرطان عود نکند توصیه می کنند. آن ها معتقدند که بیمار باید بعد از درمان باید اسکن های تصویری، مانند MRI، و معاینات فیزیکی را به صورت دوره ای انجام دهند.

بسیاری از مراکز پزشکی و تحقیقاتی در حال کار بر روی داروهایی برای درمان لیپوسارکوم ها هستند. در حالت ایده آل، این روش های جدید، درمانی را فراهم می کنند که می توانند به بهبود زندگی فردی که دارای لیپوسارکوم است کمک کنند.