پیوژنیک گرانولوما (تومور حاملگی) ؛ علل، عوارض، روش های تشخیص و روش های درمان

پیوژنیک گرانولوما به رشد بافتی روی پوست گفته می شود که تقریبا رایج است. این بیماری معمولا توده های مایل به قرمز روی پوست ایجاد می کند. از آن جا که در این توده ها عروق خونی زیادی وجود دارد، ممکن است خونریزی نیز ایجاد شود. به توده هایی که بر اثر پیوژنیک گرانولوما ایجاد می شود همانژیوم مویرگی لوبولار نیز گفته می شود.

این توده ها بیشتر در کودکان و نوجوانان مشاهده می شوند، اگرچه ممکن است سایر افراد را نیز تحت تاثیر قرار دهد. جالب است بدانید که وقوع توده پیوژنیک گرانولوما در زنان باردار نیز نسبتا رایج است. محققان معتقدند که تغییرات هورمونی که در دوران بارداری رخ می دهد می تواند باعث رشد این توده شود.

پیوژنیک گرانولوما

بافت های ایجاد شده در این بیماری خوش خیم هستند و می توان آن ها را با روش های مختلفی از بین برد. برای دریافت اطلاعات کامل تر در مورد علل، عوارض، روش های تشخیص و روش های درمان پیوژنیک گرانولوما یا همان تومور حاملگی با ما تا انتهای این مطلب مجله پیام سلامت همراه شوید.

این ضایعه معمولا به سرعت رشد می کند اما رشدش بیش از چند هفته طول نمی کشد. بعد از رشد توده، یک گره قرمز یا زرد رنگ ایجاد می شود که معمولا کوچکتر از ۲ سانتی متر است. این توده ممکن است به نظر صاف برسد و یا ممکن است سطح پوسته پوسته و یا خشن داشته باشد، مخصوصا اگر خونریزی از آن زیاد باشد.

توده حاصل از پیوژنیک گرانولوما معمولا در کجای بدن بیشتر رشد می کند؟

پیوژنیک گرانولوما معمولا در دست، انگشت، صورت و گردن بیشتر رشد می کند. این توده ها می توانند در لب ها، پلک ها، کمر و اندام تناسلی نیز رشد کنند. اما بیشتر در ناحیه صورت و گردن اتفاق می افتند.

در موارد نادر، گاهی نیز بر روی ملتحمه یا قرنیه چشم شاهد آن ها خواهیم بود. ملتحمه بافتی روشن در قسمت سفید چشم است. قرنیه نیز پوشش شفافی است که بر روی مردمک و عنبیه چشم واقع شده است.

هنگامی که این عارضه در زنان باردار رخ می دهد، معمولا لثه ها را درگیر می کند و به عنوان تومور حاملگی نیز نامیده می شوند.

علت ایجاد پیوژنیک گرانولوما در بدن چیست؟

نام “پیوژنیک گرانولوما” از دو کلمه “پیوژنیک” و “گرانولوما” مشتق شده است. کلمه پیوژنیک اشاره به ترشح چرک دارد و کلمه گرانولوما به معنی توده حاوی سلول های ایمنی است. گرانولوم های پیوژنیک یک نوع زیر مجموعه گرانولوم ها هستند. این توده ها حاوی رگ های خونی هستند نه گلبول های سفید خون. توده های ایجاد شده در این بیماری به جای تراوش چرک، دچار خونریزی می شوند.

این توده ها معمولا بعد از آسیب ایجاد می شوند. اما علت دقیق آن ها هنوز کشف نشده است. گاهی نیز در اثر آسیب ناشی از نیش حشرات و خراشیدگی پوست شاهد این توده ها هستیم. همان طور که گفتیم این توده ها در زمان بارداری به دلیل تغییرات هورمونی و بیشتر بر روی لثه ها ظاهر می شوند.

عوارض ناشی از پیوژنیک گرانولوما چیست؟

خونریزی مکرر شایع ترین عارضه جانبی ناشی از این تومورها است. این تومورها گاها بعد از برداشته شدند مجددا رشد می کنند. محققان American Osteopathic College of Dermatology می گویند عود مجدد این تومور در نیمی از موارد، مخصوصا در بزرگسالان جوان که در ناحیه بالای کمر شاهد این تومور هستند، رخ می دهد. در موارد نادر هم دیده شده است که بعد از برداشتن این توده ها، چندین ضایعه جدید مجددا ظاهر شده است. اگر گرانولوم به طور کامل برداشته نشود، قسمت های باقی مانده بافت آن می توانند به رگ های خونی در همان منطقه گسترش یابند.

پیوژنیک گرانولوما به چه روش هایی تشخیص داده می شود؟

پزشک می تواند بر اساس ظاهر توده ها، این عارضه را تشخیص دهد. گاهی نیز به تشخیص پزشک بیوپسی انجام می شود. بیوپسی یا نمونه برداری شامل برداشتن نمونه ای از بافت برای تشخیص دقیق تر است. بیوپسی می تواند احتمال ابتلا به بیماری های بدخیم و سرطانی مانند کارسینوم سلول سنگفرشی، کارسینوم سلول پایه و ملانوم را نیز رد کند.

پیوژنیک گرانولوما چگونه درمان می شود؟

درمان مورد استفاده برای این تومورها بستگی به اندازه و محل ایجاد آن ها دارد. بر همین اساس طرح های درمان این بیماری به شرح زیر هستند:

درمان پیوژنیک گرانولوم کوچک

اگر ضایعه ایجاد شده توسط این بیماری کوچک باشد، معمولا نیاز به انجام درمان خاصی ندارید. این ضایعات معمولا خود به خود از بین می روند.

درمان پیوژنیک گرانولوم بزرگ

اگر توده ایجاد شده بزرگ باشد یا چند توده روی پوست ایجاد شده باشد، معمولا پزشک آن ها را به آرامی می تراشد یا به کمک تکنیک های مختلف می سوزاند. تکنیک سوزاندن ضایعات کمک می کند تا خونریزی آن متوقف شود و خطر ابتلا مجدد به این عارضه کاهش یابد.

موثرترین راه برای برداشتن ضایعات این بیماری، برداشتن کاملا ضایعات به کمک جراحی و بستن محل زخم به کمک بخیه است. AOCD نیز یک روش تهاجمی تر است که در آن سطح توده خراشیده می شود. متناوبا پزشک می تواند از یک ماده شیمیایی مانند نیترات نقره برای متوقف کردن خونریزی بر روی ضایعات استفاده کند.

البته توده های این بیماری را می توان به کمک روش لیزر نیز از بین برد.

درمان ضایعات پیوژنیک گرانولوم ایجاد شده در چشم

ضایعاتی که در درون چشم ایجاد می شوند نیز از طریق جراح قابل حذف شدن هستند. گاهی نیز از پماد حاوی کورتیکواستروئیدها استفاده می شود. این پماد باعث کاهش التهاب می شود.

درمان ضایعات پیوژنیک گرانولوم ایجاد شده در دوران بارداری

اگر باردار بوده و شاهد این ضایعات هستید، معمولا به شما توصیه می شود تا صبر کنید. این ضایعات ممکن است بعد از زایمان از بین بروند. اما اگر بعد از زایمان شاهد بهبود ضایعات نبودید می توانید آن ها را با کمک روش های ذکر شده در بالا درمان کنید.