خواص کامبوچا برای قلب، مغز و به ویژه روده و روش تهیه این اکسیر بسیار مفید

کامبوچا که به عنوان “الکسیر سلامت جاویدان” شناخته شده و حدود ۲۰۰۰ سال پیش توسط چینی ها و در خاور دور خلق شده است، یک نوشیدنی با مزایای فراوان است که برای قلب، مغز و (به ویژه) روده خواص زیادی دارد.

این نوشیدنی باستانی چه تفاوتی در بدن شما به وجود می آورد؟

با توجه به فرایند تخمیری که در ایجاد کامبوچا انجام می شود این ماده شامل تعداد زیادی از باکتری های سالم شناخته شده به عنوان پروبیوتیک می باشد. این باکتری ها دستگاه گوارش را تقویت کرده و از سیستم ایمنی بدن حمایت می کنند. زیرا مواد مغذی را جذب کرده و با عفونت و بیماری مبارزه می کند.

از آنجایی که ۸۰ درصد از قدرت سیستم ایمنی بدن در روده قرار دارد و سیستم گوارش دومین بخش از سیستم عصبی شماست، جای تعجب نیست که روده به عنوان “مغز دوم” در نظر گرفته شود.

کامبوچا چیست؟

کامبوچا یک نوشیدنی تخمیری است که شامل چای سیاه و قند (از منابع مختلف، از جمله قند نان، میوه یا عسل استفاده می شود) می باشد و به عنوان یک غذای پروبیوتیک کاربردی استفاده می شود. این نوشیدنی شامل کلنی های باکتری و مخمر است که مسئول آغاز فرایند تخمیر در ترکیب با قند است.

بعد از تخمیر، نوشیدنی گازدار می شود و حاوی سرکه، ویتامین B، آنزیم ها، پروبیوتیک ها و غلظت بالا اسید (استیک، گلوکونیک و لاکتیک) است. این باکتری ها به عنوان “باکتری تولید کننده سلولز” شناخته می شوند، به این معنی که سلولز تولید می کنند که به عنوان یک سپر برای سلول ها عمل می کند.

محلول قند و چای توسط باکتری ها و مخمرها کلنی از همزیستی باکتری ها و مخمرها ایجاد می کند. اگر چه معمولا این نوشیدنی را با چای سیاه تهیه می کنند اما برخی نیز از چای سبز برای تهیه آن استفاده می کنند.

پروبیوتیک های زیر این اکسیر را تشکیل می دهند:

  • گلوکوناتسوباکتر (در اکثر نمونه ها بیش از ۸۵ درصد)
  • استاب باکتر (کمتر از ۲ درصد)
  • لاکتوباسیلوس (در برخی از نمونه ها تا ۳۰ درصد)
  • Zygosaccharomyces ( کمتر از ۹۵ درصد)

ارزش غذایی کامبوچا

در هر ۱۶ اونس از این نوشیدنی ارزش غذایی زیر نهفته است:

  • ۶۰ کالری
  • ۲۰ میلی گرم سدیم
  • ۱۴ گرم کربوهیدرات
  • ۴ گرم شکر
  • ۱۰۰ میکروگرم فولات (حدود ۲۵ درصد از نیاز روزانه بدن)
  • ۳۴ گرم ریبوفلاوین یا ویتامین B2 (حدود ۲۵ درصد از نیاز روزانه بدن)
  • .۴ میلی گرم ویتامین B6 (حدود ۲۵ درصد از نیاز روزانه بدن)
  • .۳ میلی گرم تیامین یا ویتامین B1 (حدود ۲۵ درصد از نیاز روزانه بدن)
  • ۴ میلیگرم نیاسین یا ویتامین B3 (حدود ۲۵ درصد از نیاز روزانه بدن)
  • ۲ میکروگرم ویتامین B12 (حدود ۲۵ درصد از نیاز روزانه بدن)

۸ خاصیت مهم کامبوچا

از انواع مختلف بیماری ها جلوگیری می کند

در حالی که بسیاری از ادعاهای تولید کنندگان کامبوچا بر روی نحوه بهبود زخم تمرکز دارد، اما شواهد تأیید شده ای نیز نشان می دهند که کامبوچا حاوی آنتی اکسیدان های قوی است و می تواند به سم زدایی از بدن و محافظت در مقابل بیماری ها کمک کند.

این آنتی اکسیدان ها به کاهش التهاب کمک می کنند. همان طور که می دانید التهاب ریشه بسیاری از بیماری ها است. این کاهش التهاب و خاصیت سم زدایی، احتمالا یکی از دلایلی است که نشان می دهد کامبوچا ممکن است به طور بالقوه خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان ها را کاهش دهد.

یکی از دلایلی که از این خاصیت پشتیبانی می کند این است که آنتی اکسیدان ها باعث کاهش استرس اکسیداتیوی می شوند که می توانند به سلول ها و حتی به DNA آن ها آسیب برسانند. مصرف بسیاری از غذاهای فرآوری شده و مواد شیمیایی موجود در محیط می تواند به این استرس دامن زده و منجر به التهاب مزمن شود.

در حالی که چای سیاه معمولی حاوی آنتی اکسیدان ها است، اما تحقیقات نشان می دهد که فرآیند تخمیر کامبوچا آنتی اکسیدان هایی مانند اسید گلوکریک که در چای سیاه وجود ندارند را ایجاد می کند.

کامبوچا ممکن است به طور خاص بر فعالیت دو آنتی اکسیدان مهم به نام گلوتاتین پراکسیداز و کاتالاز تاثیر بگذارد. همچنین در دسامبر سال ۲۰۱۶ کشف شده است که این ماده شامل ایزوراماتین، متابولیت کورستین نیز می باشد. کورستین با دارای بودن خواص ضد سرطانی طول عمر را افزایش می دهد.

تحقیقات دانشگاه لتونی در سال ۲۰۱۴ نشان می دهد که چای کامبوچا می تواند برای بسیاری از عفونت ها و بیماری ها مفید باشد. این خاصیت به چهار ویژگی اصلی این نوشیدنی یعنی، سم زدایی، ضد اکسیداسیون، توانایی های انرژی زا و ارتقاء سطح ایمنی باز می گردد.

از سلامت روده پشتیبانی می کند

توانایی آنتی اکسیدانی این چای باستانی، آن را به یک ماده ضد رادیکال های آزاد تبدیل کرده است. رادیکال های آزاد باعث ایجاد ضعف در دستگاه گوارش می شوند. با این حال، بزرگترین دلیل مصرف کامبوچا پشتیبانی از فرایند هضم است. این خاصیت نیز به سطح زیاد اسیدهای مفید، پروبیوتیک ها، اسید آمینه و آنزیم ها در این ماده باز می گردد.

برخی از تحقیقات نشان دهنده توانایی کامبوچا برای پیشگیری و درمان زخم معده بود. این نوشیدنی می تواند از طریق جلوگیری از رشد بیش از حد در داخل روده، کاندیدا را مهار کرده و با بازسازی باکتری های مفید تعادل را به دستگاه گوارش باز گرداند.

اگرچه کامبوچا حاوی باکتری است، اما این باکتری های پاتوژن مضر نیستند. در عوض، آنها مفید هستند و با باکتری های پاتوژن بد در روده و دستگاه گوارش رقابت می کنند.

می تواند به بهبود وضعیت ذهنی کمک کند

کامبوچا فقط به بهبود هضم کمک نمی کند؛ این نوشیدنی ممکن است بتواند از ذهن نیز محافظت کند. ویتامین B در این نوشیدنی عاملی است که موجب ایجاد این خاصیت در بدن می شود. ویتامین های گروه B، به ویژه ویتامین B12، به افزایش سطح انرژی کمک کرده و به سلامت روانی منجر می شوند.

عملکرد این نوشیدنی با بازسازی روده نقش مهمی نیز در سلامت روان دارد. افسردگی ممکن است نشانه ای از نفوذ پذیری روده باشد. به ویژه اینکه نفوذ پذیری روده به التهاب کمک می کند.

در میان سایر ویژگی های مختلف، توانایی این نوشیدنی برای تنظیم محور ارتباطی روده و مغز خارق العاده است و در پیشگیری یا به حداقل رساندن اثرات اضطراب و افسردگی، مخصوصا برای فضانوردان و برخی از افرادی که شرایط کاری سختی دارند (مانند معدنچیان) مفید خواهد بود.

برای ریه ها مفید است

یکی از مزایای نوشیدنی کامبوچا استفاده از آن به عنوان روش درمانی بالقوه برای سیلیکوزیس است. سیلیکوزیس یک بیماری ریوی ناشی از مواجهه مکرر با ذرات سیلیس است. دانشمندان چینی کشف کردند که استشمام کامبوچا می تواند راهی برای درمان این بیماری و سایر بیماری های ریوی ناشی از استنشاق مواد خطرناک باشد.

عامل ضد باکتری قوی دارد

نوع باکتری موجود در کامبوچا، باعث می شود که باکتری های مفید بدن افزایش پیدا کرده و باکتری های بد از بین بروند.

در مطالعات آزمایشگاهی مشخص شد که کامبوچا اثر ضد باکتریایی در برابر استاف، اشریشیا کلی، Sh. Sonnei، دو گونه از سالمونلا و کمپیلوباکتر ججونی دارد.

آخرین باکتری ذکر شده در بالا احتمالا شایع ترین علت مسمومیت غذایی در ایالات متحده است. این باکتری گاهی اوقات می توان بیماری به نام سندرم گلین باره ایجاد کند. این سندرم سیستم ایمنی بدن را وادار می کند که به سیستم عصبی حمله کند. به دلیل خطرات بسیار زیادی که عفونت ها دارند و هزینه های قابل توجهی که برای درمان آن ها می شود، پزشکان FDA به روش های بالقوه درمان کمپیلوباکتر ججونی علاقه مند هستند.

برای مدیریت دیابت مفید است

اگر چه برخی از پزشکان به افراد دیابتی در مورد استفاده از نوشیدنی کامبوچا هشدارمی دهند اما برخی تحقیقات مخالف این موضوع را اثبات کرده اند. به نظر می رسد که عملکرد آنتی اکسیدان ها در این نوشیدنی، به کاهش علائم دیابت کمک کرده و موثر تر از چای سیاه می باشد. این مواد به بهبود عملکرد کبد و کلیه، که معمولا در افراد مبتلا به دیابت ضعیف است، نیز منجر می شوند.

موجب تقویت سیستم قلبی عروقی می شود

کامبوچا برای سیستم قلب و عروق نیز مفید است. اگر چه تحقیقات انجام شده در این زمینه محدود است. با این حال، به نظر می رسد که این ماده در مدل های حیوانی، به کاهش سطح تری گلیسیرید، و همچنین تنظیم طبیعی کلسترول کمک می کند.

به سالم نگه داشتن کبد کمک می کند

از آنجایی که کبد به فیلتر کردن و تبدیل ترکیبات مضر کمک می کند، نقش مهمی در فرایند هضم و سلامت کلی بدن دارد. آنتی اکسیدان های موجود در نوشیدنی کامبوچا ممکن است از کبد در برابر استرس اکسیداتیو و آسیب ناشی از مصرف بیش از حد استامینوفن محافظت کنند.

روش تهیه نوشیدنی کامبوچا

مواد مورد نیاز

  • ۱ عدد شیشه بزرگ با دهنه باز. از ظرف پلاستیکی استفاده نکنید. زیرا مواد شیمیایی موجود در پلاستیک می توانند در طول دوره تخمیر وارد کامبوچا شوند. ظرف های سرامیکی نیز برای این کار مناسب نیستند.
  • ۱ تکه پارچه بزرگ یا حوله
  • ۱ عدد دیسک SCOBY
  • ۸ فنجان آب. در صورت امکان از آب فیلتر شده استفاده کنید. برخی ترجیح می دهند از آب مقطر استفاده کنند که حاوی آلودگی یا فلزات کمتری از آب شیرین است.
  • ½ فنجان شکر تهیه شده از نیشکر یا عسل خام. فقط از شکر نیشکر استفاده شود. گزارش های موفقیت آمیزی در مورد استفاده از عسل به جای شکر وجود دارد اما اکثر منابع تنها استفاده از قند نیشکر را توصیه می کنند.
  • ۴ عدد چای کسیه ای. به طور سنتی، کامبوچا از چای سیاه تهیه می شود. اما شما می توانید از چای سبز نیز استفاده کنید.
  • ۱ فنجان کامبوچا. برای تهیه این نوشیدنی در خانه نیاز به کامبوچا تجاری دارید. مثل تهیه ماست در خانه که نیاز به مایع ماست دارد.

روش تهیه

  • آب را بجوشانید. پس از جوشاندن، زیر گاز را خاموش کنید و آب را در ظرف شیشه ای بریزید.
  • یک قاشق چای خوری شکر و ۴ عدد چای کیسه ای را به آن اضافه کنید.
  • هم بزنید تا شکر حل شود.
  • بطری را ۱۵ دقیقه کنار بگذارید.
  • سپس کیسه های چای را بیرون بیاورید.
  • اجازه دهید مخلوط به دمای محیط برسد که معمولا حدود یک ساعت طول می کشد.
  • پس از سرد شدن، دیسک SCOBY  و ۱ فنجان کامبوچا آماده را با آن اضافه کنید.
  • ظرف یا کاسه را با پارچه یا حوله آشپزخانه نازک بپوشانید و سعی کنید پارچه را در جای خود نگه دارید. طوری پارچه را دور ظرف محکم کنید که اجازه ورود هوا وجود نداشته باشد. برای این کار می توانید از کش ماست دور شیشه استفاده کنید.
  • اجازه دهید محلول به مدت ۷ الی ۱۰ به حال خود بماند. هر چه زمان کمتری صبر کنید طعم نوشیدنی ملایم تر می شود. برخی از افراد حدود یک ماه صبر می کنند.
  • قبل از مصرف نوشیدنی، آن را به همان شکل به مدت ۲۴ ساعت درون یخچال بگذارید.