آنوریسم آئورت چیست و راه های درمان آن کدام است؟

آنوریسم (AN-U-rism) یک برآمدگی بالن مانند، در یک سرخرگ است. وظیفه شریان عروق خونی حمل خون غنی از اکسیژن می باشد. دیوارهای سرخرگ ها به طور طبیعی در برابر فشار خون نرمال ضخامت پیدا می کند. با این حال، برخی از بیماری ها، شرایط ژنتیکی و تروما می تواند به دیواره شریان ها آسیب وارد کنند. نیروی خون با فشار بر روی دیوار تضعیف شده و یا زخمی، می تواند آنوریسم شود. آنوریسم می تواند بزرگ شده و دچار پارگی شود. پارگی باعث خونریزی خطرناک داخل بدن می شود.  آنوریسم آئورت ضایعه ای است که در شریان اصلی قلب به نام آئورت ایجاد می شود.

انواع آنوریسم آئورت

دو نوع آنوریسم آئورت وجود دارد:

آنوریسم آئورت قفسه سینه (TAA): در بخشی از آئورت که در حال عبور از قفسه سینه است رخ می دهد.

آنوریسم آئورت شکمی (AAA): در بخشی از آئورت که در حال عبور از شکم است رخ می دهد.

برخی از افراد در معرض خطر بالا برای آنوریسم هستند. برای این افراد مهم است که آزمایش های غربالگری را به موقع انجام دهند. زیرا این بیماری می تواند عواقب خطرناکی برای این افراد به همراه داشته باشد. غربالگری برای افراد بین سنین ۶۵ تا ۷۵ توصیه می شود. این آزمایش به خصوص برای کسانی که سابقه خانوادگی ابتلا دارند یا دخانیات استعمال می کنند، لازم است.

آیا آنوریسم آئورت نیاز به درمان دارد؟

آنوریسم آئورت با دارو و جراحی درمان می شود. آنوریسم های کوچک که زود تشخیص داده شده، و باعث بروز علائم نمی شوند، به درمان نیاز ندارد. اما دیگر آنوریسم ها نیاز به درمان دارند. هدف از درمان آنوریسم آئورت ممکن است شامل:

  • جلوگیری از رشد آنوریسم
  • جلوگیری و یا معکوس کرده آسیب به بخش های دیگر بدن
  • جلوگیری از پارگی
  • باز گرداندن توان انجام امور روزانه

روش درمان آنوریسم آئورت به اندازه آن بستگی دارد. دکتر شما ممکن است در آزمایش های معمول مطمئن شود که آنوریسم بزرگ نشده و نیاز به درمان ندارد. این روش معمولا برای آنوریسم های کوچک که کوچکتر از ۵ سانتی متر (حدود ۲ اینچ) هستند، استفاده می شود. اغلب این بیماران نیاز به آزمایش های مکرر و منظم (به عنوان مثال، هر چند ماه یا هر چند سال) برای اطلاع از تغییر در اندازه آنوریسم و سرعت رشد آن ها دارند.

داروها

اگر شما مبتلا به آنوریسم آئورت هستید، ممکن است پزشک شما از داروها، قبل از عمل جراحی و یا به جای جراحی استفاده کند. داروهایی که برای کاهش فشار خون و رقیق کردن خون استفاده می شوند، معمولا می توانند خطر پارگی آنوریسم آئورت را کاهش دهند. مسدود کننده های بتا و مسدود کننده های کانال کلسیم داروهای هستند که بیشتر تجویز می شوند.

عمل جراحی

ممکن است در صورتی که آنوریسم به سرعت در حال رشد و یا در معرض خطر پارگی و یا دایسکشن باشد، پزشک عمل جراحی را تجویز کند. دو نوع اصلی از عمل جراحی برای اصلاح آنوریسم آئورت وجود دارد:

  • جراحی باز قفسه سینه و شکم
  • جراحی اندوواسکولار

جراحی باز قفسه سینه و شکم

نوع استاندارد و رایج ترین جراحی آنوریسم آئورت جراحی باز قفسه سینه و شکم است. در این عمل جراحی یک برش بزرگ در شکم یا قفسه سینه ایجاد می شود و نیاز به بیهوشی عمومی دارد. در طول عمل جراحی، آنوریسم حذف می شود. پس از آن، بخشی از آئورت با مواد مانند داکرون یا تفلون پیوند زده می شود. عمل جراحی ۳ تا ۶ ساعت طول می کشد و دوره نقاهت که باید در بیمارستان طی کنید، ۵ تا ۸ روز است. در صورت نیاز، اصلاح دریچه آئورت قلب نیز ممکن است در حین عمل جراحی باز قفسه سینه و یا شکم انجام شود. اغلب زمان لازم برای بهبودی کامل و بازگشت به فعالیت های روزانه و عادی پس از عمل جراحی باز قفسه سینه و شکم، یک ماه است.

جراحی اندوواسکولار

در جراحی اندوواسکولار، آنوریسم برداشته نمی شود. در عوض، برای تقویت آئورت یک پیوند به آن زده می شود. جراحان این نوع عمل جراحی را با استفاده از کاتتر (لوله) قرار داده شده در عروق، انجام می دهند. برای همین هم نیاز به جراحی باز نیست. در این روش درمان نیز از بیهوشی عمومی استفاده می شود.

جراح ابتدا یک کاتتر را به داخل سرخرگ در کشاله ران (قسمت بالایی ران) الحاق می کند. سپس با استفاده از یک اشعه ی ایکس برای دیدن عروق، جراحی پیوند به آئورت را انجام می دهد. بعد از آن پیوند، داخل آئورت گسترش داده شده و در جای خود  به یک کانال پایدار برای جریان خون تبدیل می شود. پیوند بخش ضعیف شده آئورت را تقویت می کند. این کمک می کند تا از پارگی آنوریسم جلوگیری شود.

همانطور که در تصویر زیر می بینید در شکل A یک کاتتر به داخل شریان در کشاله ران (قسمت بالایی ران) وارد می شود. سپس در شکل B، استنت گرافت اجازه می دهد تا خون از طریق آنوریسم جریان پیدا کند.

آنوریسم آئورت چیست و راه های درمان آن کدام است؟
آنوریسم آئورت چیست و راه های درمان آن کدام است؟