نشانه ها، علل، عوامل خطر و درمان بیماری پوستی آکانتوز نیگریکانس

آکانتوز نیگریکانس یک بیماری پوستی است که خود را با ایجاد نقاط تیره و تغییر رنگ مخلمی در چروک ها و چین خوردگی های پوست نشان می دهد. با وجود این بیماری، پوست تحت تاثیر قرار گرفته و ضخیم می شود. در اکثر موارد، آکانتوز نیگریکانس، زیر بغل، کشاله ران و گردن را تحت تاثیر خود قرار می دهد. در ادامه این مطلب مجله پیام سلامت در مورد نشانه ها، علل، عوارض، عوامل خطر، روش های تشخیص و روش های درمان آکانتوز نیگریکانس صحبت می کنیم.

تغییرات پوستی ناشی از آکانتوز نیگریکانس معمولا در افرادی که چاق هستند و یا مبتلا به دیابت می باشند، رخ می دهد. کودکان که دچار این بیماری می شوند، در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به دیابت نوع ۲ می باشند. به ندرت، این بیماری می تواند علامت هشدار دهنده وجود یک تومور سرطانی در ارگان های داخلی مانند معده یا کبد باشد.

هیچ درمان خاصی برای آکانتوز نیگریکانس در دسترس نیست. درمان بیماری های زمینه ای ممکن است باعث ایجاد تغییر رنگ بافت ها و مناطق آسیب دیده پوست شوند، می تواند باعث شود که رنگ پوست به حالت اولیه باز گردد.

علائم آکانتوز نیگریکانس

تغییرات پوستی تنها نشانه واضح آکانتوز نیگریکانس می باشد. زیر بغل، کشاله ران و پشت گردن مکان هایی هستند که بیشتر این ضایعات در آن جا ایجاد می شود. با داشتن این بیماری، تیرگی، ضخیم شدن، مخملی شدن پوست در چین خوردگی لایه  های بدن طبیعی است. تغییرات پوستی معمولا به آرامی ظاهر می شود. پوست آسیب دیده نیز ممکن است بو و یا خارش داشته باشد.

چه زمانی باید به پزشک مراجع کنیم؟

اگر این تغییرات به صورت ناگهانی ظاهر شدند، حتما باید با متخصص پوست و مو مشورت کنید. زیرا ممکن است به بیماری زمینه ای مبتلا باشید که نیاز به درمان خاصی دارد.

علت آکانتوز نیگریکانس

این بیماری به دلایل زیر ایجاد می شود:

مقاومت به انسولین: اکثر کسانی که آکانتوز نیگریکانس دارند، به انسولین نیز مقاوم می شوند. انسولین هورمونی است که توسط لوزالمعده منتشر شده و به بدن شما اجازه می دهد تا قند را طی فرآیندی به عنوان انرژی استفاده کند. مقاومت به انسولین در نهایت باعث بروز دیابت نوع ۲ می شود.

اختلالات هورمونی: این بیماری اغلب در افرادی که اختلالاتی مانند کیست تخمدان، کم کاری تیروئید و یا مشکلاتی در غدد آدرنال دارند رخ می دهد.

برخی داروها و مکمل ها: نیاسین با دوز بالا، قرص های ضد بارداری، پردنیزون و کورتیکواستروئیدهای دیگر ممکن است به این بیماری پوستی منجر شوند.

سرطان: گاهی اوقات این بیماری با لنفوم یا زمانی که یک تومور سرطانی شروع به رشد در ارگان های داخلی مانند معده، روده بزرگ و کبد می کند رخ می دهد.

عوامل خطر این بیماری

عواملی خطری که منجر به ایجاد این بیماری می شوند عبارتند از:

چاقی: هر چقدر وزن بالاتر باشد، احتمال ابتلا به این بیماری نیز بیشتر می شود.

نژاد: مطالعات نشان می دهد که در ایالات متحده، آکانتوز نیگریکانس در میان بومیان آمریکایی شایع تر است.

سابقه خانوادگی: برخی از انواع آکانتوز نیگریکانس، ارثی به نظر می رسند.

عوارض ناشی از این بیماری

افرادی که آکانتوز نیگریکانس دارند بسیار بیشتر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ قرار دارند.

تشخیص و آزمایشات لازم

این بیماری معمولا با یک معاینه پوستی شناسایی می شود. به ندرت، برای تشخیص ممکن است نیاز باشد که یک نمونه کوچک پوستی برداشته شود (بیوپسی) و برای معاینه به آزمایشگاه ارسال شود. اگر علت آکانتوز نیگریکانس نامشخص باشد، پزشک ممکن است آزمایش خون، اشعه ایکس یا آزمایش های دیگر را برای علل احتمالی زمینه ای توصیه کند.

درمان آکانتوز نیگریکانس

در بسیاری از موارد، درمان مشکل زمینه ای می تواند  به محو شدن تغییر رنگ پوست کمک کند. نمونه هایی این نوع از درمان عبارتند از:

کاهش وزن: اگر آکانتوز نیگریکانس، با چاقی ایجاد شده باشد، کاهش وزن ممکن است کمک کند.

مصرف داروها یا مکمل: اگر این وضعیت به دلیل استفاده از دارو یا مکمل خاصی ایجاد شده باشد، پزشک از شما درخواست می کند که مصرف آن مکمل یا دارو را متوقف کنید.

عمل جراحی: اگر آکانتوز نیگریکانس توسط تومور سرطانی به وجود آمده باشد، جراحی و برداشتن تومور اغلب موجب می شود که تغییر رنگ پوست از بین برود.

اگر در مورد ظاهر پوستتان ناراحت هستید و یا اگر ضایعات ناراحت کننده شروع به انتشار بوی بد کردند، ار درمان های زیر برای شما استفاده می شود:

  • کرم های روشن کننده و یا نرم کردن مناطق آسیب دیده
  • صابون های ضد باکتری
  • آنتی بیوتیک های موضعی
  • داروهای آکنه خوراکی
  • لیزر درمانی برای کاهش ضخامت پوست