تائورین چیست و چه کارکردی در بدن ما دارد؟

تائورین طبیعی را می توانید در گوشت، ماهی و محصولات لبنی پیدا کنید. البته این ماده به شکل مکمل مصنوعی نیز در دسترس است. تائورین بیشتر در مغز، چشم، قلب و عضلات یافت شده و بسیار شبیه گلیسین می باشد.

در گذشته تصور بر این بود که این اسید آمینه از ادرار گاو یا مایع منی او گرفته می شود. احتمالا این تصور از نام این اسید آمینه که به نام ماه ثور و به معنی گاو نر است گرفته شده است. اما مطمئن باشید که امروزه، تائورین از ادرار و مایع منی گاو استخراج نمی شود. این ماده به طور طبیعی در بدن انسان نیز تولید می شود.

پس تائورین چیست، چرا با گاو ارتباط دارد و آیا مصرف مکمل آن ایمن است؟ در ادامه این مطلب مجله پیام سلامت به این پرسش ها پاسخ می دهیم.

تائورین چیست؟

تائورین یا اسید آمینه اتان سولفونیک اسید، اولین بار در سال ۱۸۲۷ از صفرا گاو جدا شد. با این حال، امروزه بیشتر این ماده به صورت مکمل یافت می شود. این ماده در نوشیدنی های انرژی زا وجود دارد. برای مثال، نوشابه انرژی زا رد بول دارای تائورین است. اما این نوشیدنی چقدر از این ماده را در خود جای داده و آیا مصرف این ماده در این نوشیدنی ها ایمن است؟ طبق اعلام وب سایت Red Bull، بدن ما به طور طبیعی ۷۰ درصد بیشتر از رد بول حاوی تائورین است.

از طرفی با توجه به گزارش European Food Safety Authority، به نظر می رسد که میزان مصرف این ماده تا ۳۰۰۰ میلی گرم در روز مشکلی نداشته باشد. این در حالی است که نصف یک بطری نوشابه انرژی زا حاوی ۱۲۵ میلی لیتر تائورین است. این میزان به این معنی است که مصرف یک بطری از این نوشیدنی در روز برای بدن از نظر وجود تائورین، مضر نیست. البته فراموش نکنید که نوشیدنی های انرژی زا ممکن است شامل سموم و مواد مضر نیز باشند. به همین دلیل باید از مصرف نوشیدنی های انرژی زا که قند و کافئین زیادی دارند اخودداری کنید.

اداره غذا و دارو آمریکا (FDA) اعلام کرده که مصرف ۴۰۰ میلی گرم کافئین در روز یا تقریبا پنج فنجان قهوه به طور کلی بی ضرر است. با این حال، با توجه به تحقیقات، نوشیدن ۳۲ اونس نوشیدنی انرژی زا ممکن است سبب افزایش فشار خون و تداخل در عملکرد قلب شود. این عوارض بر خلاف آن چیزی است که تنها به وسیله کافئین اتفاق می افتد. امروزه بیش از ۵۰۰ نوع نوشیدنی انرژی زا در بازار وجود دارد و تعداد افرادی مراجعه کننده به اورژانس، به دلیل مصرف این نوشیدنی ها به شدت افزایش یافته است.

بنابراین به طور خلاصه می توان گفت که هیچ نوشابه انرژی زایی نمی تواند کاملا برای بدن بی ضرر باشد. اما این بدان معنا نیست که مصرف تائورین باید به طور کامل کنار گذاشته شود. زیرا وجود این ماده در بدن طبیعی و مفید است.

خواص تائورین برای بدن چیست؟

می تواند به کاهش بیماری های قلبی عروقی کمک کند

مطالعات نشان داده اند که تائورین ممکن است به کاهش خطر بیماری های قلبی و عروقی کمک کند. این کار با کاهش فشار خون و التهاب انجام می شود. برخی شواهد نشان می دهد که تائورین عملکرد بطن چپ قلب را بهبود می بخشد و سیستم عصبی را آرام می کند.

تحقیقات همچنین نشان می دهد که تائورین، حتی در کوتاه مدت، توانایی حمایت از عملکرد فیزیکی بهتر را دارد، خطرات قلبی عروقی که ممکن است پس از ورزش رخ دهد را کاهش می دهد و مشکلات مرتبط با بیماران مبتلا به نارسایی قلبی را بهبود خواهد داد. در حالی که برای تایید دقیق این ادعا باید مطالعات بیشتری انجام شود. اما به طور کلی می توان گفت که نتایجی که تا به حال به دست آمده است برای افراد مبتلا به بیماری های قلبی امیدوار کننده است.

احتمالا به کاهش اثرات جانبی پارکینسون کمک می کند

مطالعات نشان می دهد که تائورین ممکن است به بازسازی سلول های مغزی کمک کند. آزمایشات مختلف، کاهش سطح سرمی تائورین را در بیماران مبتلا به پارکینسون نشان داده است.

با توجه به نتایج تحقیقات، این اسید آمینه توانایی کمک به افزایش رشد سلول های مغزی را با تحریک سلول های بنیادی و افزایش عمر نورون ها دارد. علاوه بر این، سلول های جدید مغز می توانند در هیپوکامپ، که بخشی از مغز است که مسئول حافظه می باشد، با کمک غذاهای حاوی تائورین و مکمل های این ماده رشد کنند. به نظر می رسد که این ماده برای تقویت مغز نیاز به همکاری گلیسین دارد.

به طور بالقوه سندرم متابولیک را کاهش می دهد

اگر در معرض چاقی، فشار خون بالا، مقاومت به انسولین، تری گلیسیرید بالا و کاهش سطح HDL (کلسترول خوب) در خون هستید، ممکن است به سندرم متابولیک مبتلا شده و در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی، سکته مغزی، دیابت، بیماری های کلیوی، سرطان و سایر بیماری های زمینه ای قرار داشته باشید.

بررسی ای که در مجله Food & Function منتشر شد، در پی کشف این بود که آیا تائورین قادر به مبارزه با سندرم متابولیک است یا خیر؟ محققان پس از تجزیه و تحلیل مطالعات انسانی و حیوانی متوجه شدند که، تائورین “یک اقدام موثر بر علیه سندرم متابولیک، که شامل کاهش تری گلیسیرید برای جلوگیری از چاقی، بهبود مقاومت به انسولین برای تنظیم متابولیسم گلوکز، کاهش کلسترول برای جلوگیری از هیپوکلسترولمی ناشی از رژیم غذایی ، و … کاهش فشار خون می باشد. “

به بیماران مبتلا به بیماری پریودنتال کمک می کند

تائورین یک آنتی اکسیدان است. این بدان معنی است که می تواند به مبارزه با رادیکال های آزاد و هر چیزی که باعث استرس اکسیداتیو ناشی از رادیکال های آزاد در بدن می شود، کمک کند. بیماران مبتلا به بیماری پریودنتال در یک دوره زمانی کوتاه متوجه شدند که تائورین در روند بهبودی بیماری مزمن آن ها موثر است. طبق داده های ارائه شده توسط این بیماران مشخص شد که تائورین به میزان قابل توجهی سطح آنتی اکسیدان را با افزایش سطح محصولات پراکسیداسیون لیپید (TBARS) و آنزیم های آنتی اکسیدانی در بدن این بیماران بهبود می بخشد. بنابراین فرایند بهبودی تسریع می شود.

می تواند عملکرد ورزشی را بهبود بخشد

ادعا می شود که این اسید آمینه برای بهبود عملکرد ورزشی نیز مفید است. در یک مطالعه انجام شده توسط گروه تحقیقات علوم بهداشتی و درمانی دانشگاه استرلینگ اسکاتلند، عملکرد چند دونده بعد و قبل از مصرف تائورین به صورت مکمل مورد ارزیابی قرار گرفت. نود درصد از افراد عملکردشان چند ثانیه بهبود پیدا کرد. این در حالی است که چند ثانیه در دنیای امروز اهمیت زیادی دارد. ورزشکاران دوازده ساعت قبل از دویدن ۱۰۰۰ میلی گرم تائورین مصرف کردند. جالب است بدانید که این مکمل بر روی سیستم تنفسی، ضربان قلب و میزان لاکتات خون تأثیر نگذاشت. بر طبق نتایج، به احتمال ۹۹٫۳ درصد تائورین می تواند در بهبود عملکرد ورزشی دونده ها مفید باشد.

با این حال، تحقیقات دیگری نتایج متفاوتی را ارائه داد. در تحقیقات منتشر شده در مجله Strength and Conditioning Research پانزده دونده آزمایشات کاملی را روی تردمیل و به مدت ۱۵ دقیقه انجام دادند. در طی این آزمایشات نوشیدنی های مختلف انرژی زا حاوی کافئین و تائورین مصرف شد. پس از انجام این آزمایشات، محققان نتیجه گرفتند که “یافته ها نشان می دهد هیچ مزیت عملکردی در شرایط ایجاد شده در این مطالعه به وجود نیامده است. با این حال، به نظر می رسد فشار خون سیستولیک در این دونده ها به طور قابل توجهی افزایش پیدا کرده است.”

واضح است که تحقیقات بیشتری برای تایید این ادعا لازم است. اما شواهدی وجود دارد که نشان می دهد تائورین می تواند عملکرد ورزشی را تحت شرایط مناسب بهبود دهد.

غذاها و محصولات حاوی تائورین

طبق اعلام متخصصان FDA، بزرگسالان سالم قادرند از سنتز اسید آمینه های حاوی گوگرد مانند سستئین و متیونین، تائورین تولید کنند. این موضوع باعث می شود تائورین ماده مغذی ضروری در بدن محسوب شود. اما نوزادان و کسانی که برخی از بیماری های خاص را دارند ممکن است نیاز به مصرف مکمل های غذایی داشته باشند.

تائورین به طور طبیعی در محصولات گوشتی و لبنی یافت می شود. این به این معنی است که اگر رژیم غذایی متعادلی داشته باشید، احتمالا این ماده را به اندازه کافی به بدن می رسانید. طبق تخمین های انجام شده هم گیاه خواران و هم گوشت خواران، روزانه بین ۹ تا ۴۰۰ میلی گرم تائورین دریافت می کنند.

غذاهایی که بیشتر حاوی این ماده هستند عبارتند از:

  • گوشت و مرغ بین ۱۱ تا ۳۰۶ میلی گرم در هر ۱۰۰ گرم
  • غذاهای دریایی بین ۱۱ تا ۸۲۷ میلی گرم در هر ۱۰۰ گرم
  • محصولات لبنی بین ۲ تا ۸ میلی گرم در هر ۱۰۰ میلی لیتر
  • شیر و شیر مادر بین ۴ تا ۷ میلی گرم در هر ۱۰۰ میلی لیتر

به غیر از غذاهای بالا می توانید روزانه تا ۳۰۰۰ میلی گرم مکمل تائورین نیز استفاده کنید. با این حال، برای تأیید ایمن بودن این مقدار، حتما با پزشک مشورت کنید. گرچه بدن شما از طریق کلیه تائورین اضافی را دفع می کند. اما این کار می تواند فشار روی کلیه ها را زیاد کند. به خصوص برای افرادی که در معرض نارسایی کلیه قرار دارند.