علل و روش های درمان تاری دید

تاری دید به معنی از دست دادن وضوح بینایی است. در این اختلال به نظر می رسد اشیاء خارج از فوکوس، مبهم و مه آلود هستند. از علل اصلی تاری دید می توان به عیوب انکساری مانند نزدیک بینی، دوربینی و آستیگماتیسم یا پیر چشمی اشاره کرد. اما تاری دید گاهی نیز می تواند نشانه ای از مشکلات جدی تر، از جمله بیماری های موثر بر چشم که به طور بالقوه تهدیدی برای بینایی حساب می شوند و یا اختلال عصبی باشد.

تاری دید می تواند بر روی هر دو چشم تاثیر بگذارد. اما برخی از افراد این اختلال را تنها بر روی یک چشم تجربه می کنند.

دید ابری، که در آن اشیاء مبهم هستند و به نظر “شیری” می رسند، اغلب با تاری در بینایی اشتباه گرفته می شوند. دید ابری معمولا علامت خاصی از مشکلاتی مانند آب مروارید است. اما دید تار و ابری می توانند علائم یک مشکل جدی در چشم باشند.

یک چشم پزشک مجرب می تواند میزان بینایی شما را اندازه گیری کرده و علت را با یک معاینه جامع چشم تعیین کند. اگر دیدتان به طور ناگهانی تار شده و این حالت مدتی است که ادامه دارد، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. زیرا این حالت می تواند نشان دهنده مشکلی جدی در سلامتیتان باشد. در ادامه این مطلب مجله پیام سلامت ما را همراهی کنید تا از علل و درمان های تاری دید اطلاعات دقیق تری را کسب کنید.

تاری دید ؛ علل و درمان ها

نزدیک بینی

تاری دید در یک چشم یا هر دو چشم ممکن است نشانه ای از نزدیک بینی باشد. معمولا این حالت همراه با دوبینی، فشار چشم و سردرد رخ می دهد. نزدیک بینی شایع ترین عیب انکساری است و باعث می شود که اشیایی که در فاصله نزدیک چشم قرار دارند بهتر از اشیایی که دور از چشم هستند دیده شوند.

تجویز عینک، لنزهای تماسی و روش های مختلف جراحی انکساری مثل LASIK و PRK رایج ترین روش ها برای اصلاح نزدیک بینی هستند.

دوربینی

تاری دید ناشی از دوربینی زمانی رخ می دهد که اشیاء دور از چشم به وضوع دیده شوند اما چشم در تمرکز بر روی اشیایی که نزدیک است ناتوان باشد. این کار باعث ایجاد فشار غیر معمول و خستگی در چشم می شود. در مواردی از دوربینی شدید، ممکن است حتی اشیاء دور نیز به نظر مبهم برسند.

مثل نزدیک بینی، با تجویز عینک های پزشکی، لنزهای تماسی یا جراحی، این مشکل در چشم رفع می شود.

آستیگماتیسم

تاری دید در تمام فواصل اغلب یک علامت آستیگماتیسم است. این نوع خطای انکساری، معمولا به دلیل نامنظم بودن قرنیه شکل می گیرد.

با وجود آستیگماتیسم، اشعه های نور موفق نمی شوند که در یک نقطه ثابت بر روی شبکیه متمرکز شوند. بنابراین با وجود این عیب انکساری، بدون در نظر گرفتن محل اشیاء، دید واضحی وجود ندارد. آستیگماتیسم مانند نزدیک بینی و دوربینی می تواند با عینک، لنزهای تماسی یا جراحی انکساری اصلاح شود.

پیر چشمی

اگر بیش از ۴۰ سال سن دارید و هنگام مطالعه روزنامه یا متون چاپی ریز دچار تاری دید می شوید، این مشکل ممکن است به شروع پیر چشمی اشاره داشته باشد. پیر چشمی عارضه ای موثر بر روی چشم است که مرتبط با سن می باشد.

در حالی که علائم پیر چشمی مانند علائم ناشی از دوربینی (تار دیدن اشیاء نزدیک؛ فشار چشم هنگام خواندن) هستند، اما در آن توانایی کمتری برای تمرکز بر روی اشیاء نزدیک وجود دارد. این عارضه به دلیل سخت شدن لنز داخل چشم رخ می دهد نه به دلیل نقص دید با شکل کلی چشم مانند دوربینی.

درمان های متداول برای پیر چشمی شامل لنزهای پیشرفته، دو کانونی و استفاده از عینک مطالعه است. همچنین گزینه های جراحی نیز شامل تغییر قرنیه، لیزیک مونوویژن و کراتوپلاستی هدایتی می باشند.

در همه عینک هایی که برای اصلاح عیوب انکساری و پیر چشمی تجویز می شوند وضوح و راحتی را می توان با پوشش ضد بازتاب و لنز فتوکرومیک افزایش داد.

خشکی چشم مزمن

سندرم خشکی چشم می تواند چشم های شما را به روش های مختلفی، از جمله تاری و ایجاد نوسان در بینایی، تحت تأثیر قرار دهد. در حالی که اشک های مصنوعی (قطره های چشمی برای افزایش رطوبت چشم) می توانند کمک کننده باشند، اما خشکی چشم پیشرفته ممکن است نیاز به تجویز دارو داشته باشند تا به کمک آن چشم مرطوب و سالم بماند.

بارداری

تاری دید در دوران بارداری رایج است و گاهی اوقات با دو بینی (دیپلوپیا) همراه است. تغییرات هورمونی می تواند شکل و ضخامت قرنیه را در این دروان تغییر دهد و باعث شود بینایی شما تار شود. خشکی چشم نیز در زنان باردار رایج است و می تواند فرد را دچار تاری دید کند.

هر گونه اختلال بینایی را در دوران بارداری باید به چشم پزشک گزارش دهید. در حالی که تاری دید در این دوران همیشه جدی نیست، اما در بعضی موارد ممکن است شاخصی برای تشخیص دیابت بارداری یا فشار خون بالا باشد.

میگرن چشمی یا سردرد میگرنی

در حالی که این نوع دردها به طور کلی بی ضرر و موقت هستند اما تاری چشم، سوسو زدن نورها و یا دیدن الگوهای زیگزالی همه نشانه های رایج قبل از شروع میگرن چشمی و یا سر درد میگرنی هستند.

مگس پران چشم

تاری دید می تواند ناشی از وجود نقاط موقت یا شناور در میدان دید باشد. در این اختلال فرد ذرات کوچک غبار مانند و شناور را در بینایی خود شاهد است. این اختلال زمانی که زجاجیه ژل مانند بر اثر افزایش سن شروع به مایع شدن می کند رخ می دهد.

در حالی که این اختلال یک قسمت نرمال از روند پیری است، اما اگر به یک باره و ناگهانی ذرات معلقی را در میدان دید شاهد بودید باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. زیرا این حالت می تواند نشانه ای از پاره شدن یا جداشدگی شبکیه باشد.

تاری دید بعد از لیزیک

بینایی شما ممکن است بلافاصله پس از انجام عمل لیزیک یا هر نوع جراحی انکساری دیگری تار شود یا خفیف باشد. واضح است که این حالت باید ظرف چند روز بهبود یابد. اما گاهی نیز ممکن است چندین هفته طول بکشد تا دید شما به طور کامل تثبیت شود.

قطره های چشمی و دارو

برخی از قطره های چشمی، به خصوص قطره های چشمی که حاوی مواد نگهدارنده هستند، می توانند موجب تحریک و تاری دید شوند. در بیشتر موارد، این عوارض جانبی را می توان با اشک مصنوعی و داروهای تجویز خشکی چشم کنترل کرد.

همچنین برخی از داروها مانند قرص های ضد آلرژی می توانند عوارض جانبی مانند خشکی چشم و اختلال در بینایی را به همراه داشته باشند. در طول آزمایش جامع چشم، متخصص اپتومیست یا چشم پزشک می تواند در مورد داروهایی که ممکن است تاری دید ایجاد کنند به شما توصیه هایی را ارائه دهد.

استفاده بیش از حد از لنزهای تماسی

استفاده از لنزهای یکبار مصرف (و یا هر نوع لنز دیگری) در مدت زمانی طولانی تر از آن چه که تجویز شده است، پروتئین ها و سایر ضایعاتی که می توانند بر روی بینایی اشکال ایجاد کنند را به وجود می آورند. این کار می تواند به تار شدن بینایی و افزایش خطر ابتلا به عفونت چشم منجر شود.

آیا تاری دید می تواند یک نشانه از مشکل جدی تر باشد؟

شرایط و بیماری های چشم

اگر در یک چشم به صورت ناگهانی تاری دید دارید و سنتان بالای ۶۰ سال است، ممکن است یک حفره ای در ماکولا  که بخشی از شبکیه است که در آن تمرکز رخ می دهد، ایجاد شده باشد. تاری دید همچنین می تواند نشانه ای از جدا شدگی شبکیه، تبخال چشم یا نوریت اپتیک (التهاب عصب بینایی) باشد.

برخی از شرایط و بیماری های چشم می توانند باعث از دست رفتن دائمی قدرت بینایی شوند. بنابراین مهم است که برای تشخیص و درمان سریع به چشم پزشک مراجعه کنید.

آب مروارید

تغییرات بینایی مانند دید مه آلود و ابری و همچنین دید هاله ممکن است نشانه های آب مروارید باشند. در صورتی که این بیماری درمان نشود می تواند به ابری کردن دید ادامه داده و منجر به ایجاد نقاط کور در بینایی شود. اما با جایگزینی کردن آب مروارید با لنزهای مصنوعی، جراحی این عارضه در بازگرداندن بینایی از دست رفته بسیار موفق است.

گلوکوم

تاری دید یا بینایی تونلی ممکن است نشانگر گلوکوم باشد. نشانه ها ممکن است شامل کاهش تدریجی یا ناگهانی دید باشد. اگر این عارضه بدون مداخله پزشکی رها شود، ممکن است به نابینایی دائمی یا کوری منجر شود.

دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن

کاهش قدرت یا تاری تدریجی دید، و حتی تحریف در بینایی مانند دیدن خطوط صاف یا شکسته در بینایی می تواند علائم دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن (AMD) باشد. این بیماری علت اصلی نابینایی در افراد مسن است.

رتینوپاتی دیابتی

اگر دچار دیابت هستید، ممکن است تاری دید غیر قابل توضیح به دلیل ابتلا به رتینوپاتی دیابتی ایجاد شده باشد. رتیونوپاتی دیابتی یک بیماری تهدید کننده است که به اعصاب شبکیه چشم آسیب می زند.

بیماری قلبی عروقی و سایر بیماری های سیستمیک

تاری دید که اغلب در ارتباط با دو بینی ایجاد می شود، می تواند نشانه ای از یک موقعیت اورژانسی مانند سکته مغزی یا خونریزی مغزی باشد؛ یا این که می تواند یک نشانه اولیه بیماری مولتیپل اسکلروزیس باشد. اگر تاری دید یا دو بینی ناگهانی داشتید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

اما اگر علائمتان به صورت موقت ظاهر شده و مجدد ناپدید می شود، می تواند ناشی از مواردی مانند خستگی، قرار گرفتن در معرض نور خورشید یا فشار چشم باشد. با این حال، تغییرات ناگهانی یا تغییر در دید مانند تاری، دوبینی، بینایی تونلی، ایجاد نقاط کور، دیدن هاله یا تیرگی بینایی می توانند نشانه ای از بیماری های جدی چشم یا سایر مشکلات سلامتی باشند.

اگر تغییر ناگهانی بینایی دارید، باید فورا به چشم پزشک مراجعه کنید.