آیا واقعا ترتینوئین بر روی آکنه اثر می گذارد

ترتینوئین تقریباً ۵۰ سال است که به عنوان یک ماده ضد آکنه مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده نوعی رتینول است و به همین دلیل برای مقابله با چندین بیماری پوستی مفید می باشد.

پوست بزرگترین عضو بدن است و بیشتر افراد دوست دارند که به طور مداوم مواد جدیدی را روی آن امتحان کنند تا جوان تر ، شفاف تر و روشن تر به نظر برسد. این مسئله توضیح می دهد که چرا کرم رتینول به عنوان راه حلی برای مشکلات پوستی رایج مانند آکنه، چروک، جای سوختگی و علائم آسیب دیدگی ناشی از آفتاب سوختگی توجه زیادی را به خود جلب کرده است.

در این مقاله سعی داریم تا هر آنچه که باید برای کاهش خطر تحریک شدگی و بهبود کارآیی ترتینوئین بدانید را توضیح دهیم. با ما همراه شوید.

ترتینوئین چیست؟

ترتینوئین یکی از قوی ترین مشتقات رتینول است که از آن به صورت موضعی برای درمان بیماری های پوستی مانند آکنه مزمن و آسیب ناشی از تماس با نور خورشید استفاده می شود. این فرم از ویتامین A، برای تحریک گردش خون، ترویج باز شدن منافذ و از بین بردن باکتری های ایجاد کننده آکنه بسیار موثر است.

گاهی برخی از افراد در مقایسه ترتینوئین و رتینول دچار سردرگمی می شوند. چرا که این دو ماده از نظر کاربرد به هم نزدیکند اما تفاوت هایی نیز دارند.

رتینوئیدها برای انجام برخی از فرآیندهای بیولوژیکی در بدن از جمله قدرت بینایی، تولید مثل و رشد مورد نیاز هستند. مشتقات طبیعی و مصنوعی بسیاری از رتینول یا ویتامین A تولید و به بازار عرضه شده است.

ترتینوئین یکی از مشتقات ویتامین A است که در رده بالاتری از رتینول قرار می گیرد. توانایی این ماده در بهبود سلامت پوست و ظاهر آن، مورد توجه دانشمندان زیادی قرار گرفته و محققان زیادی این تاثیرات را مورد بررسی قرار داده اند.

این ماده را اغلب می توانید در کرم های خارج از نسخه که برای بهبود آکنه استفاده می شوند پیدا کنید. کرم های دور چشم و سرم هایی که به منظور کاهش علائم پیری استفاده می شوند نیز حاوی این ترکیب هستند.

فواید ترتینوئین

به بهبود آکنه کمک می کند

ترتینوئین به دلیل توانایی که در بهبود آکنه مزمن دارد بسیار مشهور شده است. مطالعات حاکی از آن هستند که این ماده می تواند ضایعات پوستی ناشی از آکنه را کاهش داده و از ایجاد ضایعات جدید جلوگیری کند.

همچنین چندین مسیر التهابی را که آکنه را فعال کرده مسدود می کند، گردش سلول های پوستی را تقویت می کند و به کنترل تولید سبوم منجر می شود. محققان با تجزیه و تحلیل تصاویر بیماران قبل و بعد از مصرف ۱۲ هفته ای ترتینوئین متوجه شدند که این ماده ضایعات آکنه را کاهش می دهد.

چین و چروک را تسکین می دهد

مطالعه ای که در نیوزلند انجام شده است نشان می دهد که کرم ترتینوئین باعث بهبود چین و چروک و زبری پوست می شود. تحقیقات بالینی نشان می دهند که رتینول باعث ایجاد تغییرات گسترده ای در لایه های اپیدرم و درم پوست می شود.

این ماده یکی از معروف ترین ترکیبات موضعی برای کنترل چین و چروک است. معمولاً برای جلوگیری یا برگشت پیری زودرس از این ماده استفاده می کنند. اما مشاهدات تجربی بیماران نشان داده است که این ترکیب فوق العاده، ضخیم شدن اپیدرم را نیز بهبود می دهد.

با التهاب مبارزه می کند

یک بررسی گسترده که در Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology منتشر شده است نشان داد که ترتینوئین دارای خواص تقویت کننده برای سیستم ایمنی بدن است و به این ترتیب موجب کاهش التهاب در بدن می شود. این ماده می تواند مراحل مختلف التهاب و تولید عوامل التهابی را که می توانند منجر به آکنه و سایر مشکلات پوستی شوند، مختل می کند.

به همین دلیل، از ترکیب ترتینوئین با مواد ضد باکتریایی مانند کلیندامایسین، بنزوئیل پراکسید و اریترومایسین برای درمان آکنه به شدت استفاده می شود.

روند بهبودی زخم را تسریع می کند

تحقیق منتشر شده در Clinical Interventions in Aging نشان می دهد که ترتینوئین روشی مطمئن برای درمان مشکلات پوستی ناشی از واکنش های تحریک کننده مانند سوزش و پوسته پوسته شدن پوست است. همچنین از رتینول برای کاهش ظاهر زخم های به جا مانده از آکنه استفاده می شود. این ماده با افزایش گردش سلول های پوستی، باعث رشد سلول های جدید می شود.

آثار آفتاب سوختگی را کم می کند

مطالعات نشان داده اند که استفاده از ترتینوئین به شکل موضعی در بهبود لکه های ناشی از آفتاب سوختگی موثر است. همانطور که می دانید آفتاب سوختگی می تواند موجب تغییر رنگ پوست، چین و چروک، زبری پوست یا تغییر در بافت پوست و تغییر در ضخامت آن شود.

این تحقیقات بر روی بیمارانی انجام شده که یک تا شش ماه از این ماده استفاده کرده بودند. ترتینوئین در کوتاه مدت توانست چین و چروک، زبری و ضخیم شدن اپیدرم را درمان کند.

مطالعات طولانی مدت نتایج قابل توجهی از جمله بهبود چین و چروک، لکه های ناشی از آفتاب سوختگی، تغییر بافت پوست، بهبود ضخامت پوست و بازسازی کلاژن را نشان دادند.

آیا واقعا ترتینوئین بر روی آکنه اثر می گذارد
آیا واقعا ترتینوئین بر روی آکنه اثر می گذارد

خطرات و عوارض جانبی احتمالی ناشی از مصرف این ماده

شایعترین عارضه جانبی ناشی از مصرف ترتینوئین، درماتیت یا همان واکنش پوستی است. تحقیقات نشان داده اند که این واکنش معمولاً خفیف یا متوسط ​​است و ممکن است تا سه ماه ادامه یابد.

رایج ترین عوارض جانبی این ترکیب عبارتند از:

  • سرخی
  • احساس سوزش
  • زبری و خارش
  • تورم
  • خشکی و پوسته پوسته شدن
  • گرم شدن غیر عادی پوست

افرادی که به محصولات حاوی رتینول حساسیت دارند ممکن است با عوارض جانبی شدیدتری مانند کهیر و مشکل تنفس روبرو شوند. البته این عوارض نادر هستند. اما بروز آنها نشان می دهد که بدنتان به این ماده حساسیت دارد و مطمئناً باید از مصرف این محصول دست بکشید و با پزشک مشورت کنید.

استفاده از کرم ها یا محصولات حاوی ترتینوئین قبل از قرار گرفتن در معرض نور خورشید نیز ممکن است منجر به افزایش حساسیت پوست شود. به همین دلیل، استفاده از این محصولات در شب ممکن است خطر بروز عوارض جانبی را کاهش دهد.

نحوه استفاده

چندین روش برای استفاده از ترتینوئین در جهت ارتقاء سلامت پوست وجود دارد. برخی از این روش ها عبارتند از:

  • کرم ها و ژل های خارج از نسخه
  • کرم چشم و سرم شستشوی پوست
  • کرم های تجویزی حاوی ترتینوئین و اسید رتینوئیک اسید
  • لایه بردارهای حاوی ترتینوئین که به عنوان لایه بردارهای اسید رتینوئیک نیز شناخته می شوند

نکته مهم

وقتی می خواهید از محصولات حاوی رتینول استفاده کنید، بهتر است از مقدار کم شروع کرده و هر دو تا سه روز یک بار مصرف خود را افزایش دهید. این روش مصرف به پوست شما فرصتی می دهد تا با درمان مورد استفاده همخوانی پیدا کرده و کمتر تحریک شود.

قبل از استفاده از ترتینوئین برای بهبود جای زخم، آکنه، چین و چروک یا هرگونه مشکل پوستی دیگر، مطمئن شوید که پوستتان تمیز و خشک است. سپس ناحیه ای که مشکل دارد را با کرم یا ژل به آرامی بپوشانید و از مصرف کرم بر روی قسمت های حساس مانند بخش های نزدیک به چشم، لب و بینی خودداری کنید.

برای جلوگیری از تداخلات احتمالی، غیر از کرم ضد آفتاب، این ماده را با هیچ محصول دیگری ترکیب نکنید. به یاد داشته باشید که حدود ۱۲ هفته طول می کشد تا این ماده نتیجه خود را نشان دهد. بنابراین صبور باشید و به استفاده خود ادامه دهید. مگر اینکه متوجه بروز عوارض جانبی شدید.

چطور می توانیم ریسک بروز عوارض را کاهش دهیم؟

تحقیق منتشر شده در Dermatology and Therapy نکات زیر را برای به حداقل رساندن مشکلات ناشی از مصرف رتینول و مشتقات آن ذکر کرده است:

  • با مصرف این ماده انتظار داشته باشید که سوزش خفیف به سراغتان بیاید. این سوزش ممکن است بخشی از روند درمان باشد و معمولاً طی یک یا دو هفته فروکش می کند.
  • کرم، ژل یا پماد حاوی این ترکیب را با دوز کم و به اندازه یک نخود شروع کنید و یک لایه نازک از آن را روی پوست بمالید.
  • از تمیز کردن بیش از حد صورت خودداری کنید و برای شستشو از پاک کننده های ملایم استفاده کنید.
  • دو تا چهار هفته اول هر روز از این ماده استفاده کنید.
  • در صورت بروز حساسیت، روتینوئید را به مدت ۳۰ تا ۶۰ دقیقه روی صورت بمالید و سپس بشویید.
  • پس از مصرف از مرطوب کننده ملایم و غیر کامدوژنیک استفاده کنید.

مقدار مصرف

محصولات خارج از نسخه حاوی رتینوئید که با دوزهای کمتری از این ترکیب ساخته می شوند، محصولات خوبی برای شروع مصرف هستند. کرم یا ژل حاوی ۰٫۰۲۵ درصد تا ۰٫۰۵ درصد ترتینوئین یک گزینه خراج از نسخه مطلوب و با دوز کم برای مصرف کنندگان عادی محسوب می شود.

اگر بعد از چند هفته متوجه بهبودی در پوست خود نشدید، می توانید در مورد تجویز کرم های حاوی دوز بالاتری از رتینول، با متخصص پوست مشورت کنید. تحقیقات نشان داده اند که ۱۲ هفته درمان با ترتینوئین با غلظت ۰٫۱ و ۰٫۰۲۵ درصد، ضایعات آکنه را به ترتیب ۸۰ درصد و ۳۵ درصد کاهش می دهد.

تداخلات دارویی

استفاده از ترتینوئین با سایر داروهای موضعی ممکن است باعث افزایش حساسیت پوست به خصوص وقتی که در معرض نور خورشید قرار می گیرد، شود. از کرم یا پمادهای حاوی رتینول همراه با محصولات پوستی مانند سالیسیلیک اسید یا بنزوئیل پراکسید استفاده نکنید. مگر اینکه توسط متخصص پوست به شما توصیه شده باشد.

همچنین باید از مصرف محصولاتی که باعث خشکی پوست می شوند مانند الکل، پاک کننده های قوی یا سایر محصولات پوستی مضر مانند لوازم آرایشی و لوسیون های عطری نیز خودداری کنید.

منابع:

  1. Why Topical Retinoids Are Mainstay of Therapy for Acne
  2. Tretinoin. A review of its pharmacological properties and clinical efficacy in the topical treatment of photodamaged skin
  3. Tretinoin: A Review of Its Anti-inflammatory Properties in the Treatment of Acne
  4. Retinoids in the treatment of skin aging: an overview of clinical efficacy and safety
  5. ۴۰ years of topical tretinoin use in review
  6. Retinoids in the treatment of skin aging: an overview of clinical efficacy and safety
  7. Tretinoin. A review of its pharmacological properties and clinical efficacy in the topical treatment of photodamaged skin
  8. Why Topical Retinoids Are Mainstay of Therapy for Acne