آشنایی با توفو و ۸ دلیل علمی برای توقف مصرف این ماده

توفو، که به نام کره لوبیا نیز نامیده می شود، سال هاست که به عنوان منبع غذایی پروتئینی گیاهی در سراسر جهان در فرهنگ های مختلف استفاده می شود. اما حقیقت این است که توفو از سویا تهیه شده و اکثر متخصصان معتقدند که سویا برای بدن مفید نیست.

سویا در واقع یکی از غذاهای اصلاح شده ژنتیکی در جهان است و توفو از سویا، آب و یک ماده منعقد کننده تهیه می شود. به گفته دکتر کائلا دانیل، نویسنده کتاب “The Whole Soy Story”، سویا غذای سالمی نیست، از بیماری جلوگیری نمی کند و حتی اثبات شده است که مصرف آن امن نیز نمی باشد. علاوه بر این، مطالعات علمی متعدد نشان داده اند که سویا به موارد زیر ارتباط دارد:

این ها بعضی از دلایل اصلی این هستند که باید به خاطر آن ها پروتئین سویا را جزء لیستی از ۱۰ ماده غذایی قرار دهید که هرگز نباید استفاده کنید. شاید تعجب کرده باشید. محصولات سویا به دو دسته تقسیم می شوند:

  • تخمیری
  • غیر تخمیری

محصولات غیر تخمیری عبارتند از:

  • توفو
  • ادامام
  • شیر سویا

این در حالی است که محصولات زیر تخمیری هستند:

  • میسو
  • ناتو
  • تمپه
  • تاماری

تمام محصولات تهیه شده از سویا، حتی نوع ارگانیک آن ها، به طور طبیعی ضد مواد مغذی، حاوی سموم و هورمون های گیاهی هستند. با این حال، تخمیر چیزی است که باعث افزایش خواص محصولات سویا می شود. اما توفو محصولی غیر تخمیری است. این ماده فقط یک ماده لاستیکی سفید و یک نوع پروتئین غیر گوشتی مشکوک و خطرناک است.

توفو چیست؟

پروسه تولید توفو نسبتا شبیه نحوه تولید پنیر از شیر است. ارزش غذایی توفو چشمگیر است، و به همین دلیل است که بسیاری از افراد بر این باورند که چنین غذایی برای سلامتی بسیار مفید است. هر وعده توفو حاوی چربی و کالری کمی است در حالی که غنی از پروتئین، اسیدهای آمینه، آهن و کلسیم می باشد. پس چه چیزی باعث می شود که مصرف این ماده برای بدن مضر باشد؟ ما در ادامه این مطلب مجله پیام سلامت به شما می گویم که چرا این مواد مغذی را نباید از طریق مصرف توفو به بدن برسانید.

۸ دلیل برای اجتناب از مصرف توفو

اصلاح ژنتیکی

در سال ۱۹۹۴، اولین سویا اصلاح شده ژنتیکی توسط مونسانتو به بازار ایالات متحده معرفی شد. در حالی که قیمت مواد غذایی در سراسر جهان همچنان در حال افزایش است، دسترسی به سویا بدون GMO کم شده و همین موضوع باعث شده است که بیشتر آسیایی ها و تولید کنندگان مواد غذایی در ایالات متحده از سویا به اصطلاح اصلاح ژنتیکی شده برای تهیه غذاهای حاوی سویا مانند توفو استفاده کنند. امروزه، حداقل ۹۰ درصد از کل سویاهای موجود در ایالات متحده به صورت ژنتیکی تغییر یافته اند. این عدد، علامت هشدار دهنده ای است.

این سویا به صورت ژنتیکی به گونه ای طراحی شده است که DNA آن تغییر یافته است.

غذاهای اصلاح شده ژنتیکی با بسیاری از مشکلات مرتبط هستند. زیرا آنها باکتری های خوب را در روده می کشند و همچنین باعث آسیب به سیستم گوارش شما می شوند. در بررسی که در سال ۲۰۱۱ در Environmental Sciences Europe منتشر شده ۱۹ مطالعه که بر روی پستانداران تغذیه شده با سویا و ذرت حاوی GMO تغذیه شده بودند انجام شده بود، مورد ارزیابی قرار گرفت.

آزمایشات ۹۰ روزه نشان دهنده بروز مشکلات کبدی و کلیوی در نتیجه مصرف مواد غذایی حاوی GMO است. کلیه های مردان به طور خاص در تمام پارامترها حدود ۴۳٫۵ درصد تحت تاثیر قرار گرفتند. در حالی که کارایی کبد زنان در این آزمایش به میزان ۳۰٫۸ درصد مختل شده بود. از زمان انتشار این مقاله، اظهار نظر در مورد محصولات اصلاح شده ژنتیکی کمی سخت و دشوار شده است.

ترسناک است ولی باید به صورت ضمنی قبول کنیم که خوردن غذاهای حاوی GMO می تواند به طور مستقیم و عمده بر روی اندام های حیاتی ما تاثیر بگذارد. حتی اگر توفوی را خریداری کنید که از سویا اصلاح ژنتیکی نشده تهیه شده باشد، باز هم نگرانی های مهم دیگری برای مصرف این ماده وجود دارد.

فیتواستروژن و سرطان پستان

توفو شامل فیتواستروژن ها یا استروژن های گیاهی است. این ترکیبات بر روی بدن همان اثر استروژن را دارند. به طوری که آنها تولید طبیعی استروژن را بلوکه کرده و با سرطان پستان ارتباط دارند. بعضی تحقیقات علمی نشان می دهد که سویا ممکن است برخی از انواع سرطان های سینه را تغذیه نیز کند. زیرا این ماده می تواند مانند استروژن رفتار کند. البته این موضوع ممکن است به میزان مصرف سویا و سلامت کلی بدن نیز بستگی داشته باشد. اما اگر در حال حاضر سرطان سینه دارید، قبلا سرطان پستان داشته اید یا سابقه خانوادگی سرطان پستان دارید، قطعا باید از مصرف توفو و سایر محصولات تهیه شده از سویا اجتناب کنید.

اختلال تیروئید

توفو از سویا ساخته شده است، و سویا شامل ترکیبات گوگردی، به ویژه اسید فلوئون ژنیستین سویا است. این هائیدروژن ها، مسدود کننده های هورمون تیروئید هستند که می توانند باعث تداخل در تولید هورمون تیروئید شوند و به طور خاص کم کاری تیروئید به وجود آورند.

بسیاری از والدین فکر می کنند که با انتخاب سویا غذای سالم و مناسبی را در اختیار فرزندشان قرار می دهند. متأسفانه این موضوع حقیقت ندارد. یک مطالعه منتشر شده در Archives of Disease in Childhood نشان می دهد که چگونه مصرف محصولات تهیه شده از سویا می تواند بدن را در سن بسیار پایین، به ویژه در افرادی که با کم کاری مادرزادی تیروئید متولد می شوند، تحت تأثیر قرار دهد. همانطور که این مطالعه در سال ۲۰۰۴ نشان می دهد، نوزادانی که از شیر خشک حاوی سویا تغذیه می کنند، در مقایسه با نوزادانی که از شیر خشک بدون سویا تغذیه می کنند، افزایش طولانی مدتی را در هورمون تحریک کننده تیروئید شاهد هستند.

مطالعات قبلی در سال ۱۹۹۴ نتایج مشابه ای را نشان داده بود. در این مطالعه مشخص شد که بیماران مبتلا به کم کاری مادرزادی تیروئید، در حالی که بر روی رژیم غذایی حاوی سویا تاکید می کنند، حتی اگر مقدار زیادی L-تیروکسین (T4) دریافت کنند، باز هم مداوم هیپوتیروئید دارند. T4 درمان معمولی است که برای کم کاری تیروئید تجویز می شود.

ضد مواد مغذی

توفو حاوی فیتات است. فیتات در اصل اسید فیتیک است که مانع جذب مواد معدنی می شود. فیتات و اسید فیتیک تنها مواد ضد مواد مغذی در توفو نیستند. محصولات تهیه شده از سویا مانند توفو حاوی چندین ماده ضد مواد مغذی بسیار متنوع هستند. این مواد عبارتند از:

  • لکتین و ساپونین: مرتبط با سندرم روده تحریک پذیر و سایر مشکلات دستگاه گوارش و سیستم ایمنی هستند.
  • اولیگوساکاریدها: موجب تشدید گاز در دستگاه گوارش می شوند.
  • اگزالات: این ماده موجب ترویج سنگ کلیه و ولوودینیا می شود.
  • مهار کننده های پروتئاز: با هضم پروتئین تداخل دارد و باعث سوء تغذیه، رشد ضعیف، ناراحتی های گوارشی و پانکراتیت می شود.
  • فیتات: جذب مواد معدنی را بلوک کرده و باعث کمبود روی، آهن و کلسیم می شود.

مشکلات شناختی

توفو با بیماری زوال عقل و بیماری آلزایمر مرتبط است. این دو بیماری، دو نمونه از مهمترین بیماری های شناختی هستند که تاثیر منفی بر روی مغز و عملکرد روزانه بدن دارند. یک مطالعه در حال انجام در مورد آمریکایی-ژاپنی هایی که در هاوایی ساکن هستند، توانست ارتباط آماری معنی داری را بین مصرف دو یا چند وعده توفو در هفته و سرعت پیری مغز را اثبات کند. علاوه بر این، این مطالعه نشان داد که افرادی که در اواسط عمر خود شروع به مصرف توفو کرده بودند، در سال های بعد عملکرد شناختی کمتری داشتند. زوال عقل و بیماری آلزایمر نیز در این افراد افزایش پیدا کرده بود.

با توجه به مطالعات منتشر شده در Dementia and Geriatric Cognitive Disorders، خوردن مقدار زیاد توفو با ضعیف شدن حافظه مرتبط است. در حالی که مصرف مقدار زیاد تمپه برای بهبود حافظه مفید است. محققان تصور می کنند که سطوح بالای فولات در تمپه اثرات محافظتی و خنثی کننده فیتواستروژن دارد.

کمبود ویتامین B12 و ویتامین D

سویا حاوی آنزیمی است که شباهت زیادی با B12 دارد. این به این معنی است که توفو شامل ترکیباتی است که شبیه ویتامین B12 هستند. با این حال، این آنالوگ های B12 نمی توانند به آن نحوی که بدن از B12 واقعی استفاده می کند استفاده شوند. به همین دلیل است که غذاهای تهیه شده از سویا مانند توفو می توانند به کمبود ویتامین B12 کمک کنند، به ویژه در افرادی مانند گیاهخوران که از پروتئین حیوانی استفاده نمی کنند.

احتمالا قبلا می دانستید که کمبود ویتامین D در ایران و بسیاری از کشورها رایج است. اما احتمالا نمی دانید که غذاهای تهیه شده از سویا بخشی از این مشکل است. غذاهای تهیه شده از سویا مثل توفو نیاز به ویتامین D بدن شما را افزایش می دهند. یعنی مصرف توفو می تواند کمبود ویتامین D را بدتر کند.

مشکلات گوارشی

محصولات غیر تخمیری سویا مانند توفو حاوی مهارکننده های قوی آنزیم هستند که فعالیت آنزیم پانکراس تریپسین را همراه با سایر آنزیم های پروتئولیتیک که برای هضم پروتئین مورد نیاز هستند، متوقف می کند. این تاثیر نه تنها فرآیند هضم را مختل می کند، بلکه می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در پانکراس شود.

بدن اکثر افراد فاقد آنزیم هایی است که برای هضم مواد غذایی تخمیر نشده مانند توفو نیاز است. این دقیقا همان اتفاقی است که در بدن افرادی که عدم تحمل لاکتوز دارند رخ می دهد. نبود این آنزیم باعث سوء هاضمه، تجمع گاز، نفخ و مشکلات گوارشی می شود.

بسیاری از افراد مبتلا به حساسیت به سویا و یا حتی آلرژی هایی دیگر به دلیل تغییرات ژنتیکی در سویا، به این ماده نیز حساس هستند.

مشکلات قلبی بالقوه

در حالی که توفو اغلب به عنوان یک جایگزین برای گوشت حیوانی و به عنوان یک غذای سالم برای قلب به فروش می رسد، اما مطالعاتی صورت گرفته است که قطعا این ادعا را رد می کند. یکی از این مطالعات که بر روی حیوانات انجام شد، نتایج بسیار جالبی را نشان داد.

محققان به طور خاص اثر رژیم غذایی غنی از سویا را در بیماری قلبی هیپرتروفی (HCM) بررسی کردند. این بیماری وضعیتی است که در آن عضله قلب به صورت غیر طبیعی ضخیم می شود و پمپ کردن خون برای قلب سخت می شود. مطالعه منتشر شده در مجله Journal of Clinical Investigation نشان داد که موش های تغذیه شده با رژیم غذایی غنی از سویا به میزان قابل توجهی از موش هایی که با پروتئین شیر تغذیه شده بودند، بیشتر به بیماری قلبی هیپرتروفی (HCM)  مبتلا می شوند. نتایج این مطالعات نشان می دهد که رژیم غذایی غنی از سویا می تواند تأثیر منفی زیادی بر سلامت قلب داشته باشد.