سم زدایی و جوانسازی بدن

سم زدایی یک اصطلاح کلیدی معروف است. افراد معمولا تصور می کنند که برای سم زدایی و جوانسازی بدن به رعایت رژیم غذایی خاص یا مصرف محصولات ویژه ای نیاز دارند. این در حالی است که خوشبختانه بدن شما به راحتی می تواند سموم را دفع کند. بنابراین برای انجام این کار نیازی به رژیم های خاص یا مکمل های گران قیمت ندارید. در ادامه این مقاله مجله پیام سلامت به شما خواهیم گفت که چگونه می توانید سیستم سم زدایی طبیعی بدن خود را بهبود دهید.

در واقع در ادامه با نه روش اثبات شده برای بهبود کارکرد سیستم سم زدایی بدن آشنا خواهید شد.

اشتباهات رایج در مورد روش های سم زدایی و جوانسازی بدن

گفته می شود رژیم های غذایی سم زدا، سموم بدن شما را حذف می کنند، سطح سلامت بدن را ارتقاء می بخشند و باعث کاهش وزن می شوند. این رژیم ها اغلب شامل استفاده از ملین ها، دیورتیک ها، ویتامین ها، مواد معدنی، چای ها و سایر مواد غذایی هستند که خواص سم زدا دارند.

اصطلاح “سم” معمولا به آلاینده ها، مواد شیمیایی مصنوعی، فلزات سنگین و غذاهای فرآوری شده اشاره دارد. همه این مواد تاثیر منفی بر روی سلامت بدن دارند. با این حال، رژیم های غذایی سم زدا کمتر سموم خاصی را از بدن دفع می کنند یا به ندرت می توانند مکانیسمی که توسط آنها سموم به بدن ضرر می رساند را شناسایی کنند.

علاوه بر این، هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد استفاده از این رژیم ها برای سم زدایی یا کاهش وزن پایدار مفیدند. بدن دارای یک روش پیچیده برای دفع سموم است که شامل کبد، کلیه ها، سیستم گوارش، پوست و ریه ها می باشد. بنابراین تنها زمانی که این ارگان ها سالم هستند، بدن می تواند کار سم زدایی را به درستی انجام دهد.

روش های ساده سم زدایی و جوانسازی بدن

کاهش مصرف الکل

بیش از ۹۰ درصد الکل مصرفی در کبد متابولیزه می شود. آنزیم های کبدی الکل را به استالدئید تبدیل می کنند. این ماده یک ماده شیمیایی ناشناخته سرطان زا است. تشخیص استالدئید به عنوان یک سم توسط کبد انجام می شود. سپس کبد آن را تبدیل به یک ماده بی ضرر به نام استات کرده و دفع می کند.

مطالعات نشان داده اند که نوشیدن بیش از حد الکل می تواند منجر به برخی از بیماری ها شود. این عادت می تواند به شدت به عملکرد کبد آسیب زده و باعث تجمع چربی، افزایش التهاب و سیروز شود.

هنگامی که این اتفاق می افتد، کبد نمی تواند عملکرد عادی داشته باشد و وظایف مهم خود از جمله فیلتر کردن ضایعات و سایر سموم از بدن را انجام دهد. به همین ترتیب، محدود کردن یا اجتناب کامل از مصرف الکل یکی از بهترین راه های بهبود عملکرد سیستم سم زدایی و جوانسازی بدن ست.

خوابیدن

خواب کافی شبانه برای حمایت از سلامت بدن و داشتن یک سیستم سم زدای طبیعی ضروری است. خواب به مغز شما اجازه می دهد تا خود را دوباره مرتب و شارژ کرده و ضایعات سمی که در طول روز در بدن انباشته شده اند را حذف کند. یکی از این ضایعات پروتئینی به نام بتا آمیلوئید است که به ایجاد بیماری آلزایمر کمک می کند. با محرومیت از خواب، بدن زمان لازم برای دفع ضایعات را ندارد، بنابراین تجمع این سم می تواند بر روی سلامت مغز تاثیر بگذارد.

بی خوابی عوارض کوتاه مدت و بلند مدت زیادی مانند استرس، اضطراب، فشار خون بالا، بیماری قلبی، دیابت نوع ۲ و چاقی را به دنبال دارد. بدن شما نیاز به هفت تا نه ساعت خواب شبانه روزی دارد تا بتواند خود را ریکاوری کند.

نوشیدن آب

سم زدایی و جوانسازی بدن
سم زدایی و جوانسازی بدن

آب فقط برای رفع تشنگی نیست. این ماده دمای بدن را می کند، مفاصل را روان می کند، هضم مواد و جذب مواد مغذی را بهبود می دهد، و حذف مواد زائد از بدن را ساده می کند. سلول های بدن برای این که بتوانند کارآیی بهینه ای داشته باشند و مواد مغذی را به درستی دریافت کنند نیاز به آب دارند. از طرفی فرآیندهایی مانند جذب مواد و کارکرد سلول ها، منجر به انتشار مواد زائدی در قالب اوره و دی اکسید کربن در بدن شده و در صورت تجمع در خون می توانند آسیب زننده باشند.

آب این مواد زائد را حمل می کند و آنها را از طریق ادرار، تنفس یا عرق کردن از بین می برد. بنابراین آبرسانی به بدن برای سم زدایی درست بسیار مفید است.

مصرف روزانه ۱۲۵ اونس (۳٫۷ لیتر) آب برای مردان و ۹۱ اونس (۲٫۷ لیتر) آب برای زنان توصیه می شود. البته بسته به رژیم غذایی، جایی که زندگی می کنید و سطح فعالیت بدنی تان، ممکن است به آب بیشتر یا کمتری نیاز داشته باشید.

کاهش مصرف مواد غذایی فرآوری شده و حاوی قند

تصور می شود که قند و غذاهای فرآوری شده ریشه بحران های بهداشت و عمومی هستند که امروزه رواج زیادی دارند. مصرف زیاد غذاهای شیرین و بسیار فرآوری شده با چاقی و سایر بیماری های مزمن مانند بیماری های قلبی، سرطان و دیابت ارتباط دارد.

این بیماری ها توانایی بدن شما را برای سم زدایی کاهش داده و با آسیب رساندن به اندام هایی که نقش مهمی در این بین دارند مانند کبد و کلیه ها، بدن را پر از ضایعات و سموم می کنند. به عنوان مثال، مصرف زیاد نوشیدنی های شیرین مانند نوشابه می تواند باعث ایجاد کبد چرب شود. این بیماری بر روی عملکرد کبد تاثیر منفی دارد.

با مصرف کمتر مواد غذایی فرآوری شده می توانید سیستم سم زدایی بدن خود را سالم نگه دارید. جایگزینی تنقلات با گزینه های سالم تر مانند میوه ها و سبزیجات، یک راه سالم برای کاهش مصرف این مواد غذایی آسیب زننده است.

مصرف مواد غذایی غنی از آنتی اکسیدان

آنتی اکسیدان ها از سلول های بدن در برابر آسیب های ناشی از مولکول هایی که به نام رادیکال های آزاد شناخته می شوند، محافظت می کنند. استرس اکسیداتیو ناشی از تولید بیش از حد رادیکال های آزاد در بدن است.

بدن شما به طور طبیعی این مولکول ها را در پروسه های سلولی مانند هضم تولید می کند. با این حال، الکل، سیگار کشیدن، رژیم غذایی نامناسب و قرار گرفتن در معرض آلاینده ها نیز می تواند رادیکال های آزاد زیادی در بدن تولید کند کند.

با آسیب دیدن سلول های بدن، این مولکول ها زمینه ساز ایجاد بیماری هایی مانند زوال عقل، بیماری های قلبی، بیماری های کبدی، آسم و انواع خاصی از سرطان می شوند.

رعایت رژیم غذایی غنی از آنتی اکسیدان ها می تواند بدن را تحت تاثیر قرار داده و حجم استرس اکسیداتیو ناشی از اضافه شدن بار رادیکال های آزاد و سایر سمومی که خطر ابتلا به بیماری را افزایش می دهند را کاهش دهد.

فقط یادتان نرود که باید تمرکزتان بر روی دریافت آنتی اکسیدان ها از طریق مواد غذایی و مکمل ها باشد. دریافت این آنتی اکسیدان ها باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری های خاص می شود. برخی از آنتی اکسیدان هایی که می توانند در این راه به شما کمک کنند عبارتند از:

  • ویتامین A
  • ویتامین C
  • ویتامین E
  • سلنیوم
  • لیکوپن
  • لووتیان
  • زاکسنتین

توت، میوه ها، آجیل، کاکائو، سبزیجات، ادویه جات و نوشیدنی هایی مانند قهوه و چای سبز دارای بیشترین مقدار آنتی اکسیدان هستند.

مصرف مواد غذایی پری بیوتیک

سلامت روده نقش مهمی در سیستم سم زدایی بدن دارد. سلول های روده خودشان به صورت مجزا یک سیستم سم زدایی و تخلیه کننده دارند که در آن سموم مضر مانند مواد شیمیایی از بدن خارج می شود.

پری بیوتیک نوعی فیبر است که باکتری های خوب روده را تغذیه می کند. با مصرف پری بیوتیک ها، باکتری های خوب قادر به تولید مواد مغذی به نام اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه هستند که برای سلامت بدن مفید می باشند.

باکتری های مفید معمولا بر اثر استفاده از آنتی بیوتیک ها، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و کیفیت پایین رژیم غذایی نامتعادل می شوند. در نتیجه، این عدم تعادل در باکتری ها می تواند سیستم ایمنی و سیستم سم زدایی بدن را تضعیف کرده و خطر ابتلا به بیماری و التهاب را افزایش دهد.

مصرف مواد غذایی غنی از پری بیوتیک ها میتواند سیستم ایمنی و سم زدایی را سالم نگه دارد. منابع غذایی غنی از پری بیوتیک ها عبارتند از:

  • گوجه فرنگی
  • آرتیشو
  • موز
  • مارچوبه
  • پیاز
  • سیر
  • جو

کاهش مصرف نمک

برای برخی افراد، روند سم زدایی وسیله ای برای دفع آب مازاد در بدن است. مصرف بیش از حد نمک باعث می شود که آب در بدن جمع شود. به خصوص وقتی بیماری کلیوی نیز حضور داشته باشد.

این افزایش مایعات در بدن می تواند موجب التهاب و ایجاد ناراحتی های پوستی شود. بنابراین برای جوانسازی بدن خود سعی کنید مصرف نمک را کاهش دهید. اگر این کار برایتان امکان پذیر نیست، مصرف آب خود را افزایش دهید.

این به این دلیل است که وقتی بیش از حد نمک مصرف می کنید ولی آب کافی در بدن ندارید، بدن هورمونی تواید می کند که باعث دفع ادرار می شود. با افزایش مصرف آب، بدن ترشح این هورمون را کاهش می دهد و باعث افزایش ادرار، دفع آب زیاد و مواد زائد می شود.

افزایش میزان مصرف غذاهای غنی از پتاسیم نیز می تواند برخی از عوارض تجمع سدیم را در بدن خنثی کند. غذاهای غنی از پتاسیم عبارتند از:

  • سیب زمینی
  • کدو حلوایی
  • موز
  • اسفناج

فعالیت بدنی

سم زدایی و جوانسازی بدن
سم زدایی و جوانسازی بدن

ورزش کردن به صورت منظم علاوه بر این که طول عمر را افزایش می دهد باعث کاهش خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها از جمله دیابت نوع ۲، بیماری های قلبی، فشار خون بالا و برخی از سرطان ها می شود. در حالی که مکانیسم های مختلفی پشت مزایای ورزش کردن نهفته است اما بسیاری از متخصصان علم ورزش معتقدند که ورزش کردن التهاب را کاهش می دهد و همین کاهش التهاب حاوی منافع زیادی برای بدن است.

درست است که وجود مقداری التهاب در بدن برای بهبود عفونت ها و زخم ضروری است، اما التهاب بیش از حد، سیستم های بدن را تضعیف می کند و بیماری زا است.

ورزش کردن با کاهش التهاب می تواند به سیستم های بدن از جمله سیستم سم زدایی کمک کند تا به درستی عمل کرده و از ایجاد بیماری جلوگیری کند. توصیه می شود که حداقل ۱۵۰ الی ۳۰۰ دقیقه در هفته ورزش هایی ​​مانند پیاده روی سریع و یا ۷۵ الی ۱۵۰ دقیقه در هفته فعالیت بدنی شدید مانند دویدن داشته باشید.

دیگر نکات مفید برای سم زدایی و جوانسازی بدن

اگرچه شواهد علمی از این ادعا که رژیم های غذایی سم زدا برای حذف سموم از بدن مفیدند، حمایت نمی کنند، اما تغییر در شیوه زندگی سبب کاهش بار توکسین ها و حمایت از سیستم سم زدایی بدن می شود.

مصرف مواد غذایی حاوی گوگرد. مواد غذایی حاوی گوگرد عبارتند از:

  • پیاز
  • کلم بروکلی
  • سیر

این غذاها باعث افزایش دفع فلزات سنگین مثل کادمیوم از بدن می شوند.
مصرف کلرلا. کلرلا نوعی جلبک است که دارای مزایای زیادی برای بدن می باشد. بر اساس یافته مطالعات حیوانی این ماده ممکن است حذف سمومی مانند فلزات سنگین را افزایش دهد.

مصرف گشنیز. گشنیز باعث افزایش دفع سموم خاصی نظیر فلزات سنگینی مانند سرب و مواد شیمیایی از جمله فتالات و حشره کش ها از بدن می شود.

گلوتاتیون. مصرف مواد غذایی غنی از گوگرد مثل تخم مرغ، کلم بروکلی و سیر باعث افزایش عملکرد گلوتاتیون در بدن می شود. این ماده یک آنتی اکسیدان اصلی تولید شده توسط بدن است که به شدت در سم زدایی نقش دارد.

استفاده از تمیز کننده های طبیعی. انتخاب پاک کننده های طبیعی نظیر سرکه و جوش شیرین به جای تمیز کننده های صنعتی می تواند مدت زمان قرار گرفتن بدن در معرض مواد شیمیایی بالقوه سمی را کاهش دهد.

استفاده از محصولات طبیعی برای مراقبت از بدن. با استفاده از دئودورانت ها، محصولات آرایشی، مرطوب کننده ها، شامپو ها و سایر محصولات بهداشتی طبیعی می توانید مواد شیمیایی وارده به بدن را کاهش دهید.

منابع:

  1. Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence
  2. Alcohol and Immediate Risk of Cardiovascular Events: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis
  3. Staging of liver fibrosis or cirrhosis: The role of hepatic venous pressure gradient measurement
  4. The Neuroprotective Aspects of Sleep
  5. The impact of daily sleep duration on health: a review of the literature
  6. Dietary water affects human skin hydration and biomechanics
  7. Water as an essential nutrient: the physiological basis of hydration
  8. Controversies about sugars: results from systematic reviews and meta-analyses on obesity, cardiometabolic disease and diabetes
  9. Cellular and Molecular Mechanisms of Chronic Kidney Disease with Diabetes Mellitus and Cardiovascular Diseases as Its Comorbidities
  10. Oxidative Stress and Antioxidant Defense
  11. Effects of Vitamin and Antioxidant Supplements in Prevention of Bladder Cancer: a Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials
  12. Fiber and prebiotics: mechanisms and health benefits
  13. Probiotics and prebiotics and health in ageing populations
  14. Determinants of water and sodium intake and output
  15. Potassium
  16. Health Benefits of Exercise