آیا شیر بز حاوی لاکتوز است؟

شیر بز ماده غذایی بسیار مغذی است که هزاران سال است توسط بشر استفاده می شود. با این حال، با توجه به اینکه تقریبا ۷۵٪ از جمعیت جهان به عدم تحمل لاکتوز مبتلا هستند، ممکن است این سوال زیاد مطرح شود که آیا شیر بز حاوی لاکتوز است و آیا ممکن است به عنوان یک جایگزین لبنی استفاده شود؟

در این مقاله از مجله پیام سلامت به این موضوع می پردازیم که آیا افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز می توانند شیر بز مصرف کنند؟

عدم تحمل لاکتوز چیست؟

لاکتوز نوع کربوهیدرات است که در انواع شیر از جمله شیر انسان، شیر گاو، شیر بز، شیر گوسفند و شیر گاومیش یافت می شود. این دیساکارید ساخته شده از گلوکز و گالاکتوز است و بدن شما برای هضم آن به آنزیمی به نام لاکتاز احتیاج دارد. با این حال بدن بیشتر انسان ها تولید این آنزیم را بعد از قطع مصرف شیر مادر یعنی تقریباً در سن ۲ سالگی متوقف می کند.

بنابراین این کمبود به عارضه ای به نام عدم تحمل لاکتوز تبدیل می شود. با ابتلا به این مشکل، مصرف لاکتوز ممکن است علائمی مانند نفخ شکم، اسهال و درد شکمی ایجاد کند. افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز ممکن است بتوانند علائم خود را با محدود کردن مقدار مصرف خوراکی هایی که حاوی لاکتوز هستند و یا رعایت رژیم غذایی عاری از لاکتوز، مدیریت کنند. همچنین استفاده از قرص های جایگزین لاکتا قبل از مصرف محصولات لبنی، بتواند از بروز این علائم جلوگیری کند.

آیا شیر بز حاوی لاکتوز است؟

همانطور که گفته شد، لاکتوز کربوهیدرات اصلی موجود در شیر پستانداران است. بنابراین شیر بز نیز حاوی لاکتوز است. با این حال میزان لاکتوز آن پایین تر از شیر گاو است. شیر بز حدود ۴٫۲۰٪ از لاکتوز تشکیل شده است. در حالی که شیر گاو تقریبا ۵٪ لاکتوز دارد.

با وجود این و با توجه به محتوای لاکتوز موجود در این شیر، شواهد تجربی حاکی از آن است که افرادی مبتلا به عدم تحمل خفیف، قادر به تحمل شیر بز در بدن خود هستند.

در حالی که هیچ تحقیق علمی برای پشتیبانی از این ادعا وجود ندارد، دانشمندان معتقدند دلیل دیگری که برخی از افراد می توانند شیر بز را تحمل کنند، جدا از میزان لاکتوز پایین آن، این است که هضم این شیر راحت تر است.

مولکول های چربی موجود در شیر بز نسبت به مولکول های چربی موجود در شیر گاو کوچک تر هستند. این بدان معنی است که شیر بز برای افرادی که سیستم هضم بدنشان دچار اشکالاتی است، مانند افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز، به راحتی هضم می شود.

اما اگر به دلیل حساسیت به کازئین علاقه مند به مصرف شیر بز به عنوان جایگزین شیر گاو هستید، لازم به ذکر است که بدانید بسیاری از افرادی که مبتلا به آلرژی به شیر گاو هستند معمولاً نسبت به شیر بز نیز واکنش نشان می دهند.

این موضوع به این دلیل است که گاوها و بزها متعلق به خانواده بومیدا از نشخوارکنندگان هستند. بنابراین، پروتئین های موجود در شیر آنها از نظر ساختاری مشابه هم هستند.

در صورت ابتلا به عدم تحمل لاکتوز می توانیم شیر بز بنوشیم؟

افراد مبتلا به تحمل شدید به لاکتوز باید از مصرف شیر بز خودداری کنند. زیرا این شیر حاوی لاکتوز است. با این حال افرادی که نوع خفیف این بیماری را دارند ممکن است بتوانند از مقادیر متوسط ​​شیر بز و محصولات جانبی درست شده با آن، – خصوصاً ماست و پنیر، استفاده کنند. زیرا این محصولات لبنی حاوی لاکتوز به مراتب کمتر از خود شیر هستند.

محققان بر این باورند که بیشتر افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز می توانند یک فنجان (۸ اونس یا ۲۵۰ میلی لیتر) شیر در روز را تحمل کنند. همچنین نوشیدن مقدار کمی شیر بز به همراه سایر محصولات بدون لاکتوز ممکن است به کاهش علائم کمک کند.

آیا شیر بز حاوی لاکتوز است؟
آیا شیر بز حاوی لاکتوز است؟

معرفی برخی از محصولات لبنی که حاوی لاکتوز کمی هستند

کره

کره فرآورده لبنی بسیار پر چربی است که با جدا کردن چربی یا خامه از شیر بدرست می شود. محصول نهایی این فرآیند حدود ۸۰٪ چربی است. زیرا تمام قسمت مایع شیر که شامل لاکتوز است، در طی این فرآیند حذف می شود.

این بدان معنی است که میزان لاکتوز موجود در کره بسیار کم است. در حقیقت ۳٫۵ اونس (۱۰۰ گرم) کره فقط حاوی ۰٫۱ گرم لاکتوز است. این موضوع نشان می دهد که حتی اگر عدم تحمل لاکتوز داشته باشید، احتمالاً مصرف مقدار کمی کره مشکلی ایجاد نخواهد کرد.

ماست پروبیوتیک

افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز اغلب ماست را آسانتر از شیر هضم می کنند. دلیل این موضوع هم این است که اکثر ماست ها حاوی باکتری های زنده هستند. این باکتری ها می توانند به تجزیه لاکتوز کمک کنند. بنابراین شما با خوردن این محصولات در واقع به هضم کمک می کنید.

به عنوان مثال یک مطالعه مقایسه ای، میزان هضم لاکتوز پس از نوشیدن شیر و مصرف ماست پروبیوتیکی را اندازه گرفت. پس از تجریه و تحلیل یافته ها مشخص شد وقتی افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز ماست می خورند، می توانند ۶۶ درصد لاکتوز بیشتری را نسبت به زمانی که شیر می خورند هضم کنند. ماست همچنین باعث ایجاد علائم کمتری در شرکت کنندگان شد. تنها ۲۰٪ از افراد پس از خوردن ماست دچار ناراحتی گوارشی شدند. این عدد در مقایسه با ۸۰ درصدی که بعد از نوشیدن شیر مشکل گوارشی پیدا کردند بسیار پایین است.

بهتر است به دنبال ماست هایی که کلمه “پروبیوتیک” روی بسته بندی آنها نوشته شده است باشید. این کلمه به این معنی است که ماست موجود حاوی گونه های زنده باکتری است. فراموش نکنید که ماست های پاستوریزه شده، به دلیل این که باکتری های خوبشان از بین رفته اند، ممکن است تا این حد قابل تحمل نباشند.

علاوه بر این، ماست های پرچرب و پر از پروتئین مانند ماست یونانی می تواند یک انتخاب حتی بهتر برای افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز باشد. چرا که ماست های پرچرب حاوی چربی و کشک کمتری نسبت به ماست های کم چرب هستند.

ماست یونانی لاکتوز کمتری نسبت به دیگر ماست ها دارد. زیرا این مدل ماست در هنگام پردازش سفت می شود. این روند بیشتر آب پنیر موجود در شیر را از بین می برد و باعث می شود لاکتوز به صورت طبیعی کاهش پیدا کند.

کفیر

کفیر نوشیدنی تخمیر شده ای است که به طور سنتی با افزودن “دانه های کفیر” به شیر حیوانات درست می شود. مانند ماست، دانه های کفیر نیز حاوی باکتری های زنده هستند که به تجزیه و هضم لاکتوز موجود در شیر کمک می کنند.

این بدان معناست که اگر کفیر را به اندازه متوسط و متعادل استفاده کنید، ممکن است حتی برای کسانی که به عدم تحمل لاکتوز مبتلا هستند مفید باشد.

در حقیقت یک مطالعه نشان داد که در مقایسه با شیر، فرآورده های لبنی تخمیر شده مانند ماست یا کفیر می توانند علائم عدم تحمل را ۵۴ تا ۷۱ درصد کاهش دهند.

خلاصه ای از آنچه که در این مقاله خوانده اید

شیر بز حاوی لاکتوز است. بنابراین در صورت ابتلای شدید به عدم تحمل لاکتوز باید از مصرف آن خودداری کنید. با این وجود هضم این شیر آسان تر از شیر گاو است و حاوی لاکتوز کمتری نسبت به شیر گاو می باشد. به همین دلیل ممکن است برخی از افراد مبتلا به عدم تحمل خفیف لاکتوز، بتوانند از این شیر استفاده کنند.

همچنین برای کاهش علائم گوارشی می توانید نوشیدن شیر بز را با سایر محصولات بدون لاکتوز امتحان کنید.

منابع:

  1. Hydrogen excretion upon ingestion of dairy products in lactose-intolerant male subjects: importance of the live flora
  2. Lactose digestion from yogurt: mechanism and relevance
  3. Influence of live flora on lactose digestion in male adult lactose-malabsorbers after dairy products intake
  4. Yogurt–an autodigesting source of lactose
  5. Lactose digestion from yogurt: mechanism and relevance
  6. Kefir: a multifaceted fermented dairy product
  7. Kefir improves lactose digestion and tolerance in adults with lactose maldigestion
  8. ۶Dairy Foods That Are Naturally Low in Lactose
  9. The Interrelationships between Lactose Intolerance and the Modern Dairy Industry: Global Perspectives in Evolutional and Historical Backgrounds
  10. A 100-Year Review: Advances in goat milk research
  11. Allergy to goat’s and sheep’s milk in a population of cow’s milk-allergic children treated with oral immunotherapy
  12. World Allergy Organization (WAO) Diagnosis and Rationale for Action against Cow’s Milk Allergy (DRACMA) Guidelines
  13. A structural comparison of casein micelles in cow, goat and sheep milk using X-ray scattering
  14. Lactose Intolerance
  15. ?Does Goat’s Milk Contain Lactose
  16. Allergy to goat and sheep milk without allergy to cow’s milk