خواص خرفه

خرفه گیاهی است پر از مواد مغذی، ویتامین ها و مواد معدنی. مصرف برگ های این گیاه می تواند به بهبود هضم کمک کند، سیستم ایمنی بدن شما را تقویت کند و قلب را تقویت کند. شما همچنین می توانید برگ های این گیاه را به عنوان یک درمان موضعی برای پوست های تحریک شده استفاده کنید تا زخم تان سریع تر بهبود پیدا کند.

مطالعات نشان داده اند که خرفه حاوی خواص ضد میکروبی، ضددرد و ضد التهابی است. از این گیاه در آشپزی و طب سنتی برای اهداف دارویی استفاده می شود.

اگرچه این گیاه خواص زیادی برای بدن دارد اما ساقه مودار آن سمی است و نباید آن را مصرف کنید. همچنین، به علت اگزالات زیاد در این گیاه، اگر  در معرض خطر سنگ کلیه هستید از خرفه زیاد استفاده نکنید.

در این مقاله مجله پیام سلامت در مورد خواص خرفه که توسط تحقیقات علمی مختلف تایید شده اند صحبت خواهیم کرد.

ارزش غذایی خرفه

وزارت کشاورزی ایالات متحده گزارش می دهد که ۱ اونس (۲۸ گرم) از این گیاه فقط شامل ۶ کالری و ۱ گرم کربوهیدرات می باشد. این مقدار خرفه تقریبا ۶ گرم ویتامین C دارد که ۱۰ درصد از نیاز روزانه بدن شما به این ویتامین را تامین می کند. برگ های آن نیز حاوی ویتامین A و ویتامین B می باشند.

بیشتر خواص خرفه مربوط به مواد معدنی آن می باشد. مطالعات نشان داده اند که این گیاه منبع خوبی از پتاسیم، منیزیم و کلسیم است. این مواد معدنی مهم برای کنترل فشار خون، قلب و داشتن استخوان های قوی مفید هستند.

یکی از خواص خرفه این است که این گیاه منبع خوبی از اسیدهای چرب امگا ۳ است. خرفه حاوی ALA (اسید آلفا لینولنیک) می باشد. محققان می گویند که این نوع امگا ۳ برای پیشگیری از بیماری ها مفید است.

خواص

منبع خوبی از آنتی اکسیدان ها

بسیاری از خواص این گیاه به این واقعیت مربوط می شود که خرفه حاوی تعداد زیادی آنتی اکسیدان است که برای تقویت بدن مفید می باشند.

یک مطالعه که در سال ۲۰۱۷ انجام شد نشان داد که گیاه Portulaca oleracea شامل ترکیبات فنولی با فعالیت آنتی اکسیدانی است. عصاره های خرفه فعالیت ضد رادیکال های آزاد دارد. خواص این گیاه به آلفا توکوفول (ویتامین E)، اسید اسکوربیک (ویتامین C)، بتا کاروتن و گلوتاتیون موجود در آن نیز مربوط می باشد. در واقع، جدا از بتا کاروتن، خرفه بیشتر از اسفناج حاوی آنتی اکسیدان است.

برای بهره مندی از خواص این گیاه، برگ های تازه آن را بشویید، یز ریز کنید و با مقداری گوجه فرنگی، خیار، روغن زیتون و آب لیمو مخلوط کنید تا یک سالاد خوشمزه و پر از خاصیت داشته باشید.

تقویت سیستم ایمنی بدن

از آنجایی که برگ های خرفه از آنتی اکسیدان ها غنی شده است، این گیاه دارای قابلیت تقویت کننده سیستم ایمنی می باشد.

تحقیقات نشان داده اند که ترکیبات موجود در خرفه می توانند به افزایش تعداد گلبول های سفید در خون کمک کرده و بدن را ترغیب به مبارزه با عفونت کنند. همچنین فعالیت ضد رادیکال های آزاد که در ترکیباتی از قبیل پلی ساکارید ها وجود دارد، به منظور پیشگیری از بیماری های جدی بسیار مفید است.

مطالعات دیگر نشان داده اند که توانایی ترکیبات موجود در خرفه برای تحریک سیستم ایمنی بدن می تواند در برابر انواع مختلف سرطان از بدن محافظت کند.

تقویت سلامت قلب و عروق

خرفه یک گیاه طبیعی است که به درمان کمبود  امگا ۳ کمک می کند و به این ترتیب خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را کاهش می دهد. همانطور که قبلا ذکر شد، خرفه منبع خوبی از آنتی اکسیدان هایی مانند ویتامین C است که برای سلامت قلب مفید می باشند.

خرفه همچنین یکی از معدود گیاهانی است که مقدار قابل توجهی اسید چرب امگا ۳ دارد. در مقایسه با اسفناج، خرفه ۵ برابر بیشتر امگا ۳ ALA دارد و بهترین منبع گیاهی برای تامین این اسید چرب است.

دانشمندان می گویند که بهترین نوع امگا ۳ برای قلب، روغن ماهی است زیرا حاوی غلظت خوبی از EPA (ایکوزاپنتانوئیک اسید) و DHA (اسید داکوساگزنئوئیک) است. با این حال، برخی مطالعات نشان داده اند که ALA نیز می تواند خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی را کاهش دهد.

بهبود سلامت دستگاه گوارش

خوردن برگ های تازه خرفه می تواند به بهبود سیستم گوارش کمک کند و موجب کاهش ناراحتی های گوارشی شود. یک مطالعه که در سال ۲۰۱۸ در مورد اثرات این گیاه در بدن موش ها انجام شد نشان داد که مصرف خرفه به کاهش اسپاسم عضلانی کمک می کنند.

سایر مطالعات علمی تایید کرده اند که استفاده سنتی از خرفه برای درمان اختلالات گوارشی مفید است. یک مطالعه نشان داد که عصاره این گیاه به کاهش اسید معده کمک می کند و می تواند شدت زخم معده را کاهش دهد.

مطالعات مربوط به حیوانات نشان داده اند که گیاه خرفه می تواند به کاهش اسهال در موارد کولیت زخمی کمک کند. بعضی از متخصصان مصرف مکمل خرفه را برای حل مشکلات گوارشی توصیه می کنند.

کاهش علائم دیابت

اگر دیابت نوع ۲ دارید، توصیه می شود که تحت نظر پزشک، از این گیاه استفاده کنید. بسیاری از مطالعات نشان داده اند که عصاره خرفه می تواند به درمان بسیاری از علائم دیابت نوع ۲ کمک کند.

به عنوان مثال، یک بررسی سیستماتیک که در سال ۲۰۱۹ بر روی آزمایشاتی که تا به حال در مورد خواص خرفه انجام شده اند، انجام گردید نشان داد که مصرف مکمل این گیاه می تواند به تنظیم میزان قند خون کمک کند.

یک مطالعه که بر روی موش ها انجام شد نشان می دهد که خرفه یک دارو ضد دیابت است. این گیاه باعث افزایش سطح آنتی اکسیدانی و کاهش التهاب مربوط به دیابت در بدن می شود.

مطالعاتی نیز وجود دارد که نشان می دهد گیاه خرفه برای کنترل علائم دیابت مفید است. به عنوان مثال، مصرف دانه های این گیاه می تواند به جلوگیری از ایجاد پلاک در شریان ها کمک کند. این مطالعه نشان داد که مصرف ۲٫۷ گرم بذر خرفه در روز می تواند به بهبود کلی نشانگرهای خون در افراد مبتلا به دیابت کمک کند.

یک مطالعه که در سال ۲۰۱۶ بر روی بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع ۲ انجام شد نشان داد که مصرف مکمل خرفه ۳ بار در روز به کاهش فشار خون در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع ۲ کمک می کند.

خواص خرفه
خواص خرفه

تسکین دهنده التهاب پوست، زخم ها و سوختگی ها

گیاه خرفه برای درمان زخم ها، آفتاب سوختگی یا آسیب دیدگی پوست عالی است. خواص خنک کننده و بهبود دهنده این گیاه به معنای آن است که خرفه گیاه خوبی برای درمان پوست هایی است که بر اثر عوامل مختلف تحریک شده اند.

برگ های این گیاه برای درمان زخم مفید هستند. زیرا منبع غنی از آنتی اکسیدان ها می باشند. برخی از مطالعات نشان داده اند که عصاره خرفه فعالیت بهبود دهنده زخم دارد. در بعضی موارد، استفاده از عصاره این گیاه باعث می شود که زخم زودتر خوب شود.

عصاره خرفه دارای فعالیت ضد التهابی است و شواهدی وجود دارد که نشان می دهد خوردن این گیاه یا استفاده از آن به صورت موضعی می تواند به کاهش آلرژی پوست کمک کند.

تحقیقات دیگری که در مورد خواص این گیاه انجام شده اند نشان می دهند که اثر خنک کننده و تسکین دهنده آن برای کاهش التهاب و قرمزی پوست مفید می باشد. خمیر تهیه ده از برگ های تازه این گیاه می تواند برای درمان نیش حشرات، سوختگی، اگزما، خارش پوست و آبسه های پوست مفید باشد. برگ های خرفه ممکن است برای از بین بردن درماتیت آتوپیک نیز خوب باشند.

برای کمک به درمان آفتاب سوختگی، بریدگی های کوچک و یا زخم های جزئی، خمیر تهیه شده از این گیاه یا آب برگ های خرفه را روی پوست بمالید. سپس روی آن را با باند استریل بپوشانید. ۲ بار در روز پانسمان را عوض کنید.

برای کمک به تغذیه پوست از داخل، می توانید چند عدد برگ خرفه را به سالاد خود اضافه کنید. برای جلوگیری از ایجاد عفونت های ثانویه پوست مهم است که مراقب زخم ها باشید.

درمان بیماری های التهابی

خوردن برگ های خرفه، به دلیل خواص ضد التهابی که دارد می تواند به سلامت بدن کمک کند. اگرچه التهاب کوتاه مدت (حاد) برای مبارزه با عفونت ضروری است، اما التهاب درازمدت (مزمن) می تواند به برخی از بیماری های جدی مانند سرطان منجر شود.

عصاره ساقه و برگ های این گیاه می تواند به مهار انتشار آنزیم هایی که باعث التهاب می شوند کمک کند. یک مطالعه کوچک که بر روی انسان ها انجام شد نشان داد که عصاره خرفه توان بالقوه برای درمان بیماری های التهابی دارد.

مصرف رژیم غذایی حاوی مواد ضد التهابی مانند خرفه، می تواند به درمان درد و کاهش اثرات آرتریت روماتوئید و فیبرومیالژیا کمک کند.

بهبود سلامت استخوان

اگر از پوکی استخوان رنج می برید یا در معرض خطر ابتلا به پوکی استخوان هستید، مصرف خرفه می تواند به افزایش تراکم استخوان ها کمک کند. این گیاه دارای مواد معدنی مهمی است. همچنین دارای کلسیم، پتاسیم، منیزیم، آهن و فسفر می باشد که باعث تقویت استخوان ها می شود.

مطالعات دیگر نشان داده اند که ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در این گیاه باعث افزایش تراکم مواد معدنی در استخوان ها می شود. آزمایشاتی که روی حیوانات انجام شده اند نشان داده اند که ترکیبات موجود در خرفه باعث تحریک سلول های استخوانی و ساخت بافت استخوانی می شود. محققان نتیجه گرفتند که خرفه برای درمان بیماری های مرتبط با کاهش توده استخوانی، توان بالقوه ای دارد.

دارای خواص ضد سرطانی

خرفه حاوی فیتوکمیکال ها و آنتی اکسیدان ها است که در درمان سرطان کاربرد دارند.

بررسی که در سال ۲۰۱۹ انجام شد نشان داد که برخی از عصاره های تهیه شده از این گیاه توانایی کمک به سرکوب تومور را دارند. سایر ترکیبات موجود در خرفه نیز به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کنند و می توانند از آسیب دیدگی DNA جلوگیری کنند.

روش استفاده از این گیاه

راه های بسیاری برای مصرف خرفه و بهره مندی از خواص آن وجود دارد. به یاد داشته باشید که باید برگ ها و ساقه این گیاه را قبل از اینکه به شکل خام و یا پخته مصرف کنید، بشویید.

اگر در مورد میزان اگزالات موجود در این گیاه نگران هستید، با پزشک مشورت کنید. البته جوشاندن این گیاه می تواند اگزالات آن را تا ۸۷٪ کاهش دهد. اگر می خواهید به شکل خام از این گیاه استفاده کنید، کافی است مانند کاهو برگ های آن را به سالاد اضافه کنید و یا برگ ها را خشک کرده و مانند نعناع خشک همراه با ماست استفاده کنید. اگر شکل پخته آن را دوست دارید، ابتدا مانند اسفناج پخته و سپس با ماست ترکیب کنید.

منابع:

  1. Analysis and Comparison of the Antioxidant Component of Portulaca Oleracea Leaves Obtained by Different Solid-Liquid Extraction Techniques
  2. Evaluation of free radicals scavenging and immunity-modulatory activities of Purslane polysaccharides
  3. Purslane Weed (Portulaca oleracea): A Prospective Plant Source of Nutrition, Omega-3 Fatty Acid, and Antioxidant Attributes
  4. Evaluation of the gastric antiulcerogenic effects of Portulaca oleracea L. extracts in mice
  5. In vivo nonspecific immunomodulatory and antispasmodic effects of common purslane (Portulaca oleracea Linn.) leaf extracts in ICR mice
  6. Effect of purslane on blood lipids and glucose: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials
  7. Purslane Extract and Glucose Homeostasis in Adults with Type 2 Diabetes: A Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial of Efficacy and Safety
  8. Purslane (Portulaca oleracea) Seed Consumption And Aerobic Training Improves Biomarkers Associated with Atherosclerosis in Women with Type 2 Diabetes
  9. Portulaca oleracea L.: A Review of Phytochemistry and Pharmacological Effects
  10. Plants used to treat skin diseases
  11. Purslane suppresses osteoclast differentiation and bone resorbing activity via inhibition of Akt/GSK3β-c-Fos-NFATc1 signaling in vitro and prevents lipopolysaccharide-induced bone loss in vivo