خواص ریواس برای تقویت استخوان و تقویت مغز

گفته می شود نام فنی این گیاه از کلمه Rha، نام باستانی رود ولگا، که در آنجا ریواس رشد می کند، استخراج شده است. چینی ها برای اولین بار از خواص ریواس هزازان سال پیش در علم پزشکی استفاده می کردند. در نهایت، در قرن ۱۷ میلادی، این ماده در انگلستان به عنوان یک ماده غذایی مورد استفاده قرار گرفت. در آن زمان، مصرف ریواس فقط برای ثروتمندان امکان پذیر بود. مارکو پولو، تاجر ایتالیایی اهل شهر ونیز، یکی از طرفداران این سبزی بود. به همین دلیل پس از سفر به چین دانش خود را در مورد این گیاه بیشتر کرده و آن را با دیگر افراد جهان به اشتراک گذاشت.

ریواس گیاهی است که از نظر ظاهر شبیه کرفس است. اما عطم ترش آن ویزگی منحصر به فردی است که آن را از کرفس جدا می کند. بهار بهترین زمان برداشت ریواس است. برداشت این گیاه معمولا از ماه آوریل تا ژوئن می باشد. ساقه های این گیاه به رنگ صورتی هستند اما برگ هایش سبز است. با این حال، ساقه ها و گل های آن تنها بخش خوراکی این گیاه هستند. بسیار مهم است که بدانیم برگ ریواس برای بدن سمی است.

در سال ۱۹۴۷ به حکم دادگاه گمرک ایالات متحده در نیویورک این گیاه به عنوان یک میوه طبقه بندی شد. این استدلال ناشی از این واقعیت است که این گیاه به طور معمول در اکثر کشورهای جهان به شکل میوه استفاده می شود. با این وجود بازرگانان برای وارد کردن ریواس به آمریکا مالیات کمتری پرداخت می کردند. شاید هم همین موضوع باعث شد که میزان واردات این گیاه به آمریکا افزایش پیدا کرد.

در ایران نیز ما از ریواس برای تهیه خورش استفاده می کنیم. در ادامه این مطلب مجله پیام سلامت به شما خواهیم گفت که چرا باید از ریواس بیشتر در غذاهای خود استفاده کنید؟ خواص ریواس چیست و ارزش غذایی این ماده چه ویتامین ها  و مواد معدنی را وارد بدن شما می کند؟

خواص ریواس

خواص ریواس هضم را در بدن آسان می کند

ریواس به عنوان یک غذای غنی از فیبر می تواند به بهبود هضم کمک کند. یک مطالعه که بر روی بیماران دچار سوختگی که در مرکز درمان سوختگی استان شانشی در بیمارستان عمومی تیسکو در چین بستیر بودند انجام شد نتیجه گرفت که ریواس احتمالا باعث کاهش ناراحتی شکمی و بهبود پروسه هضم در این بیماران می شود. این مطالعه بر رفع درمان نفع شکم و ناراحتی متمرکز بود، در حالی که خواص ریواس توانست اجابت مزاج را نیز بهبود دهد.

محققان نتیجه گرفتند که ریواس می تواند از طریق افزایش ترشح هورمون ها در دستگاه گوارش در حین انقباض طبیعی عضلات که محتویات دستگاه گوارش را حرکت می دهند، از دیواره روده محافظت کند.

خواص ریواس استخوان ها را تقویت کرده و از پوکی استخوان جلوگیری می کند

از آنجا که ریواس دوز خوبی از ویتامین K را وارد بدن می کند، می تواند مزایای مفیدی که حاوی نقش متابولیسم استخوان و حفاظت بالقوه از بدن در مقابل پوکی استخوان است را شامل شود. ویتامین K برای ایجاد استئوکالسین ضروری است. استئوکالسین زمانی رخ می دهد که بافت متابولیک فعال استخوانی به وسیله فرایند تشکیل استخوان و باز جذب استخوان، مدام بازسازی می شود.

این فرآیندها به شدت بر عملکرد استئوکلاست ها (جذب)، استئوبلاست ها (تشکیل) و استئوسیت ها (نگهداری) تکیه می کنند. در شرایط عادی، تحلیل استخوان و تشکیل فرمولاسیون تولید این بخش از بدن در کنار یکدیگر انجام می شود تا اطمینان حاصل شود که مقدار استخوان دفع شده از بدن برابر با مقدار استخوانی است که تازه شکل گرفته است.

ویتامین K برای انجام این فرایند به صورت صحیح مهم است. زیرا این ویتامین کمک می کند که تمام این مراحل مهم برای حمایت مداوم از استخوان ها به درستی انجام شود. برعکس، کمبود ویتامین K می تواند این پروسه ها را منفی کند و در نهایت خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش دهد.

علاوه بر این، ویتامین K کلیه ها را نیز تقویت می کند. مطالعات و آزمایش های بالینی که توسط گروه بیولوژی انسانی و علوم تغذیه ای دانشگاه Wisconsin-Green Bay’s انجام شده و نتایج آن در Nutrition in Clinical Practice منتشر شده است نشان می دهد که ویتامین K “تأثیر مثبت بر تراکم مواد معدنی استخوان و کاهش خطر شکستگی” دارد.

خواص ریواس اختلالات مغزی را بهبود می دهد

هنگامی که بدن از استرس اکسیداتیو ناشی از اختلالات متعدد، از جمله سکته مغزی، بیماری آلزایمر و اسکلروز آمیوتروفیک رنج می برد، مغز معمولا تحت تاثیر شدید تروما قرار می گیرد. این استرس می تواند منجر به تشکیل رادیکال های آزاد شود. رادیکال های آزاد مولکول هایی هستند که می توانند باعث آپوپتوزی عصبی و توسعه برخی بیماری های مزمن مغزی شوند.

تحقیقات منتشر شده در Molecular Medicine Reports، اثرات غلظت های مختلف عصاره ریواس را بر آسیب های عصبی ناشی از اشعه بررسی کردند. محققان به این نتیجه رسیدند که درمان با این عصاره به طور قابل توجهی موجب کاهش التهاب ناشی از اشعه در مغز می شود. این یافته ها می تواند نقش محافظتی این عصاره را در برابر استرس اکسیداتیو اثبات کنند. این ویژگی به طور بالقوه به جلوگیری از اختلالات مغزی مانند آلزایمر، ALS و سکته مغزی، کمک می کند.

خواص ریواس با رادیکال های آزاد مبارزه می کند

ریواس مانند زغال اخته و بلوبری یکی از غذای آنتی اکسیدانی است. این ماده شامل یکی از قویترین آنتی اکسیدان های مبارزه کننده با رادیکال های آزاد به نام کورستین است. کورستین یک فلاونوئید آنتی اکسیدانی قوی است که رنگ این گیاه را تشکیل می دهد.

تحقیقی که توسط Northwest Institute of Plateau Biology در آکادمی علوم چینی بر روی مطالعه بذر ریواس انجام شد، توانایی آنتی اکسیدانی عصاره این گیاه را بر روی مهار رادیکال های آزاد، به عنوان یک نشانگر، بررسی کرد. ده انفوزیون رادیکال آزاد از عصاره های دانه ها، غربالگری شدند، پنج مورد از آن ها، از جمله اپی کتیچین، میریستین، هیپروزید، کرسیترین و کوئرستین شناسایی و کمی تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که همه این آنتی اکسیدان ها می توانند به عنوان آنتی اکسیدانی قوی در گیاه ریواس مورد توجه قرار گیرند، زیرا بیشترین فعالیت مهار کننده را روی رادیکال های آزاد داشتند.

در نهایت، این تحقیق که در مجله Journal of Chromatographic Science منتشر شد، تأثیر ریواس را در مبارزه با آسیب رادیکال های آزاد تأیید کرد.

خواص ریواس برای تقویت استخوان و تقویت مغز
خواص ریواس برای تقویت استخوان و تقویت مغز

خواص ریواس یبوست و اسهال را از بین می برد

ریواس عموما به دلیل خاصیت روان کنندگی مدفوع مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین مصرف آن می تواند از ایجاد فشار روی رکتوم در زمان دفع مدفوع جلوگیری کرده و مشکلاتی مانند شقاق و هموروئید را که عمدتا به دلیل یبوست ایجاد می شوند را به حداقل برساند.

این گیاه به عنوان یک داروی گیاهی، می تواند به درمان ناراحتی های دستگاه گوارش، از یبوست گرفته تا اسهال کمک کند. شما می توانید این خاصیت را از طریق مصرف ساقه های ریواس به دست آورید. ضمن این که عصاره این گیاه نیز در بازار وجود دارد و می توانید از این ماده برای حل مشکلات مختلف گوارشی بهره ببرید. البته بهتر است قبل از استفاده گسترده از این گیاه و عصاره آن با پزشک مشورت کنید. زیرا گاها مصرف بیش از حد آن می تواند مشکلات موجود را تشدید کند.

اما اگر این گیاه به درستی مصرف شود، می تواند به طور طبیعی اسهال و یبوست را تسکین دهد.

خواص ریواس التهاب را کاهش می دهد

ریواس به علت خواص ضد عفونتی که دارد، به مدت طولانی است که در طب چینی برای کمک به سلامت پوست، غشای مخاطی، بهبود بینایی و احتمالا محافظت از بدن در برابر سرطان مورد استفاده قرار می گیرد. همه این ویژگی ها به این دلیل ایجاد می شود که ریواس ماده غذایی ضد التهابی است.

یک مطالعه در آزمایشگاه ویروس شناسی دولتی / مؤسسه ویروس شناسی پزشکی در دانشکده پزشکی دانشگاه ووهان چین در جهت تعیین اثر ضد التهابی عصاره ریشه این گیاه انجام شد. نتایج این مطالعه در American Journal of Chinese Medicine منتشر شده است. این نتایج نشان می دهد که عصاره ریواس در هنگام بهبودی سلول های التهابی پس از عفونت، نتایج مثبت قابل توجهی از خود نشان داده است. این یافته خواص ضد التهابی این گیاه را تأیید می کند.

ارزش غذایی ریواس

یک فنجان ریواس خام شامل مواد زیر است:

  • ۲۶ کالری
  • ۵٫۵ گرم کربوهیدرات
  • ۱٫۱ گرم پروتئین
  • ۰٫۲ گرم چربی
  • ۲٫۲ گرم فیبر
  • ۳۵٫۷ میکروگرم ویتامین K (حدود ۴۵ درصد از نیاز روزانه بدن)
  • ۹٫۸ میلی گرم ویتامین C (حدود ۱۶ درصد از نیاز روزانه بدن)
  • ۰٫۲ میلی گرم منگنز (حدود ۱۲ درصد از نیاز روزانه بدن)
  • ۱۰۵ میلی گرم کلسیم (حدود ۱۰ درصد از نیاز روزانه بدن)
  • ۳۵۱ میلی گرم پتاسیم (حدود ۱۰ درصد از نیاز روزانه بدن)
  • ۱۴٫۶ میلی گرم منیزیم (حدود ۴ درصد از نیاز روزانه بدن)

عوارض ناشی از مصرف ریواس

مسمومیت با ریواس زمانی اتفاق می افتد که مقدار زیادی از این گیاه مصرف شود. مصرف دارویی ریواس می تواند باعث عوارض جانبی، مانند مشکلات گوارشی شود. استفاده طولانی مدت از این گیاه به دلیل اسید اگزالیک موجود در برگ های آن می تواند مشکلات زیادی را برای بدن ایجاد کند.

اگر باردار هستید یا بیماری کلیوی دارید یا با مشکلات کبدی مواجه اید، قبل از مصرف گسترده ریواس به پزشک مراجعه کنید. از برگ های این گیاه استفاده نکنید. زیرا تمام خواص ذکر شده در بالا در ساقه های آن نهفته است. ضمن این که نگرانی هایی نیز در مورد ترکیب ریواس با بعضی از داروها وجود دارد.