خواص لبو برای بدن به همراه عوارض جانبی مصرف بیش از حد این ماده

چغندر قرمز یا همان لبو دارای مزایای شگفت انگیزی برای بدن است و در رژیم غذایی سالم جایگاه مهمی دارد. لبو یک سبزی ریشه ای شیرین است که پر از ویتامین ها و مواد معدنی مهم است. شما می توانید از این سبزی خوشمزه در بسیاری از دستورهای غذایی استفاده کنید. اما عموما در ایران لبو را در زمستان به عنوان یک میان وعده استفاده می کنند. مطالعات متعددی نشان داده است که خواص لبو عبارتند از:

  • سم زدایی از بدن
  • کاهش فشار خون
  • کاهش کلسترول
  • بهبود عملکرد قلب
  • افزایش استقامت بدن
  • تقویت عملکرد مغز

در این مقاله مجله پیام سلامت، ضمن معرفی مهمترین خواص لبو می توانید در مورد عوارض جانبی مصرف بیش از حد آن نیز اطلاعاتی را کسب کنید.

ارزش غذایی لبو

لبو یک منبع غنی از مواد مغذی است که برای داشتن بدن سالم مورد نیاز می باشد. به عنوان مثال، لبو حاوی ویتامین ها و مواد مغذی زیر است:

  • ویتامین A
  • ویتامین C
  • ویتامین B
  • کلسیم
  • آهن
  • منیزیم
  • پتاسیم
  • منگنز
  • فیبر

تنها ریشه این گیاه برای شما مفید نیست. بلکه سبزی آن نیز پر از فیبر، مواد معدنی و ویتامین های مختلف است و یکی از بخش های مهم لبو می باشد. در واقع، طبق گفته متخصصان NutritionalData، فقط ۱/۲ فنجان سبزی لبو، تقریبا تمام مقدار توصیه شده روزانه بدن ما را از ویتامین K تامین می کند. این ویتامین برای سلامت خون، داشتن استخوان های قوی و در پیشگیری از بیماری های قلبی ضروری است. سبزی لبو همچنین حاوی مقدار زیادی از ویتامین ها و مواد مغذی زیر است که همگی برای داشتن بدن سالم ضروری هستند:

  • ویتامین A
  • ویتامین C
  • ویتامین B6
  • پتاسیم
  • منگنز
  • آهن
  • فیبر

اما بیشتر مزایا و خواص لبو به رنگدانه ای که رنگ این سبزی را تشکیل می دهد باز می گردد. با توجه به گزارش World’s Healthiest Foods، بتائین خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی قوی دارد که می تواند سلامت شما را به طرق مختلفی بهبود بخشد.

بیایید نگاهی به شیوه های مختلفی که لبو به کمک آن ها سلامتی بدن ما را تامین می کند بیاندازیم.

خواص لبو

لبو به سم زدایی از تمام بدن کمک می کند

آنتی اکسیدان های قدرتمندی که در لبو وجود دارد می توانند به سم زدایی کامل بدن و جلوگیری از بیماری های مختلف کمک کنند. لبو شامل ترکیباتی است که از سم زدایی در بدن حمایت می کنند و می توانند به تقویت سیستم ایمنی بدن نیز کمک کنند.

مجله Nutrients تحقیقات گسترده ای را در مورد خواص لبو به خصوص خواص آنتی اکسیدانی آن منتشر کرده است. در این تحقیقات مشخص شده است که آنتی اکسیدان های دیگری نیز در لبو وجود دارد. تمام این آنتی اکسیدان ها می توانند به تخریب سموم بدن شما کمک کنند و به راحتی آن ها را دفع کنند. این تحقیق همچنین نشان داد که عصاره لبو نیز به از بین بردن رادیکال های آزاد از سلول های بدن کمک می کند.

در واقع، مطالعات نشان داده اند که لبو یکی از قوی ترین نوشیدنی های آنتی اکسیدانی در بین تمام سبزیجات و میوه ها است. بنابراین، برای کمک به بدن خود جهت خلاص شدن از سموم مضر و جلوگیری از بیماری های مزمن، به طور منظم لبو مصرف کنید و آن را بخشی از رژیم غذایی خود در نظر بگیرید.

آب لبو فشار خون را کاهش می دهد

لبو همچنین ممکن است به طور طبیعی فشار خون شما را کاهش دهد. دلیل آن که این بوته برای پرفشاری خون مفید است این است که در آن نیترات معدنی وجود دارد. هنگام مصرف لبو، محتوای نیترات آن، به اکسید نیتریک تبدیل می شود و موجب بهبود جریان خون می شود. این عامل تاثیر مثبتی بر سیستم قلب و عروق دارد و به کاهش فشار خون کمک می کند.

اثرات کاهش دهنده فشار خون لبو طی یک مطالعه در مجله Nutrition Journal اثبات شده است. محققان دریافتند که اضافه کردن لبو به رژیم غذایی معمولتان می تواند به کاهش فشار خون و همچنین کاهش خطر ابتلا به بیماری های مرتبط با قلب کمک کند. شرکت کنندگان در این مطالعه دریافتند که ظرف ۶ ساعت بعد از نوشیدن آب لبو، فشار خون شان به طور قابل توجهی کاهش می یابد.

این سبزی کلسترول را کاهش می دهد

سبزی لبو و خود آن می توانند به طور طبیعی باعث کاهش کلسترول و جلوگیری از عوارض ناشی از کلسترول بالا شود. آنتی اکسیدان ها، فلاونوئیدها و اسید فولیک در چغندر به کاهش سطح لیپوپروتئین با چگالی کم (کلسترولLDL ، که انجمن قلب آمریکا آن را به عنوان “کلسترول بد” می شناسد) منجر می شود.

تحقیقات مجله Nutrition Research and Practice نشان داد که عصاره برگ چغندر در آزمایشات بالینی باعث کاهش سطح کلسترول LDL در موش ها شده است. محققان همچنین دریافتند که عصاره سبزی چغندر دارای تاثیر مثبت بر کاهش وزن است زیرا باعث کاهش چربی بدن می شود.

اگر به دنبال یک میان وعده سالم هستید، باید چیپس های معمولی تهیه شده از سیب زمینی را با چیپس چغندر جایگزین کنید تا کلسترول تان کم شود. یک مطالعه منتشر شده در مجله Lipids in Health and Disease نشان داد که چیپس چغندر قرمز باعث کاهش سطح کلسترول بد و تاثیر مثبت بر گلوکز خون می شود.

لبو ضد التهاب است

خوردن لبو به طور مرتب می تواند سلامت کلی بدن شما را تامین کند. اثر سودمند لبو بر سلامتی به دلیل اثرات ضد التهابی آن بر بدن است که به جلوگیری از بیماری های مختلف کمک می کند. پزشکان می گویند اگر التهاب در بدن درمان نشود، نتیجه آن می تواند بیماری های التهابی مزمن باشد.

مجله Nutrients گزارش داد که ترکیبات ضد التهابی لبو باعث کاهش التهاب در بسیاری از مناطق بدن می شود. این مجله نتایج برخی مطالعات را منتشر کرده است که نشان می دهد عصاره این سبزی می تواند در مقایسه با داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (داروهای ضد التهابی) اثر مشابهی داشته باشد.

شما می توانید قدرت ضد التهابی چغندر را با ترکیب آن با زنجبیل افزایش دهید. زنجبیل نیز موجب کاهش التهاب در بدن می شود و برای حفظ سلامت دستگاه گوارش بسیار مفید است. آب این دو ماده می تواند به کاهش علائم دردناک استئوآرتریت و آرتریت روماتوئید کمک کند.

خواص لبو برای بدن
خواص لبو برای بدن

چغندرقند از بیماری های قلبی جلوگیری می کند

مصرف منظم چغندر تازه و پخته شده می تواند به جلوگیری از انواع مختلف بیماری های قلبی و کاهش خطر ابتلا به سکته مغزی کمک کند. لبو حاوی مقدار زیادی فولات (ویتامین B9) است که تأثیرات درمانی آن بر روی قلب اثبات شده است. همچنین، بتائین موجود در لبو، می تواند به تقویت قلب منجر شود.

یک مطالعه که بر روی مکمل های بتائین انجام شده نشان داد که این ماده می توانند به کاهش سطح هوموسیستئین کمک کنند. بنابراین با مصرف مکمل آن خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی کمی می شود. سطح بالای هوموسیستئین با افزایش خطر ابتلا به حملات قلبی، بیماری قلبی و سکته مغزی مرتبط است.

مطالعات دیگر نشان داده اند که بتائین ترکیب شده در لبو می تواند به کاهش درد آنژین، تنگی نفس، کاهش فشار خون و به طور کلی بهبود سیستم قلبی عروقی شما کمک کند.

این سبزی باعث افزایش استقامت و عملکرد ورزشی می شود

هم خود لبو و هم آب آن می تواند به بهبود عملکرد ورزشی بدن کمک کند و انرژی بیشتری به شما بدهد. بدن نیترات را به انرژی تبدیل می کند. شما می توانید این ماده را از طریق مصرف لبو به بدن برسانید.

یک مطالعه منتشر شده در مجله Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics نشان داد که استفاده از چغندر پخته شده یا همان لبو به دونده ها اجازه می دهد سریعتر و طولانی تر بدوند. محققان اظهار داشتند که لبو در بزرگسالان سالم، عملکرد ورزشی را بهتر می کند.

مطالعات دیگر نشان داده اند که آشامیدن آب لبو می تواند به شما کمک کند که بهتر و موثرتر کار کنید. محققان دریافتند که مصرف آب این سبزی قبل از ورزش کردن باعث افزایش میزان اکسیژن خون می شود، فشار خون را کاهش می دهد و پاسخ های فیزیولوژیکی به ورزش را بهبود می بخشد.

لبو سموم کبد و کلیه را از بین می برد

اگر می خواهید سموم را از کبد خود بیرون بیاورید، باید به طور مرتب لبو مصرف کنید. خواص لبو می تواند به حفظ سلامت کبد و کلیه شما کمک کند. اثر مفید چغندر قرمز بر سلامت کلیه و کبد به این ترتیب است که بتائین سموم موجود در این اندام ها را از بین می برد.

مجله American Journal of Clinical Nutrition گزارش داد که عصاره لبو به منظور جلوگیری از تجمع چربی در کبد و کاهش استرس اکسیداتیو مفید است. مطالعات دیگر پیشنهاد داده اند که برای جلوگیری از آسیب کلیوی و از بین بردن رادیکال های آزاد که می تواند باعث بیماری کلیوی شود، از خواص لبو بهره ببرید.

چغندر می تواند عملکرد شناختی را بهبود بخشد

نیترات موجود در لبو می تواند به بهبود عملکرد مغز و بهبود حافظه کمک کند. نیترات باعث افزایش جریان خون به مغز شده و به این ترتیب باعث افزایش عملکرد شناختی می شود.

به عنوان مثال، محققان دریافتند افزایش مصرف لبو در رژیم غذایی می تواند به بهبود وظایف حافظه و ذهن در افراد مسن کمک کند. این تحقیق نشان داد که چغندرقند به طور خاص باعث تحریک جریان خون به مناطق خاصی از مغز که در آن بیشتر به خون نیاز است، می شود.

هنگامی که لبو همراه با مکمل SAMe  استفاده می شود، می تواند به طور طبیعی سطح دپامین را در مغز متعادل کند و باعث کاهش علائم افسردگی شود. خواص آنتی اکسیدانی چغندرقرمز، به دلیل افزایش سطح دوپامین در مغز، برای جلوگیری از بیماری پارکینسون نیز مفید است.

[quote font_size=”18″ color=”#37a02b”]

پیشنهاد می کنیم برای اطلاعات بیشتر، این مطالب را نیز بخوانید:

جلوگیری و مبارزه با سرطان با میوه ها، سبزیجات و گیاهان

خواص سبزیجات ریشه ای و چند نمونه از این سبزیجات که می توانید آن ها را جایگزین دانه ها کنید

[/quote]

چغندر باعث جلوگیری از زوال عقل می شود

یکی دیگر از خواص لبو جلوگیری از ابتلا به زوال عقل است. همانطور که در بخش قبلی ذکر شد، چغندر جریان خون را به مغز افزایش می دهد و عملکرد آن را بهبود می بخشد.

پزشکان وبسایت WebMD می گویند که مطالعه ای در مورد اثر لبو بر سلامت مغز انجام داده اند. نتایج این مطالعات نشان می دهد که آب چغندرقرمز می تواند به مبارزه با پیشرفت زوال عقل کمک کند. این مطالعه که توسط دانشگاه Wake Forest University منتشر شده است نشان می دهد که پس از چهار روز نوشیدن آب این سبزی غده ای، اسکن های MRI نشان داده اند که خون بیشتری در ناحیه ای از مغز که به دمانس و سایر بیماری های شناختی مرتبط است، در جریان می باشد.

لبو می تواند به جلوگیری از سرطان کمک کند

برخی از مطالعات امیدبخش نشان می دهد که خواص لبو اثر ضد سرطانی دارند و می توانند از ایجاد برخی از سرطان ها جلوگیری کنند. محققان اظهار داشتند که “استفاده از چغندر قند یک ابزار مفید برای جلوگیری از سرطان است”

اثرات جانبی خوردن لبو زیاد

یکی از عوارض جانبی قابل توجه مصرف بیش از حد لبو تغییر رنگ ادرار و مدفوع است. پزشکان NHS در انگلستان می گویند برخی از غذاها، از جمله چغندرها، از جذب کلسیم توسط بدن جلوگیری می کنند. این فرایند می تواند به علت افزایش کلسیم در کلیه ها، باعث ایجاد سنگ کلیه شود. خوردن لبو به طور منظم یکی از دلایل زرد شدن دندان ها نیز می باشد.

منابع:

  1. A single dose of beetroot juice enhances cycling performance in simulated altitude
  2. Nonalcoholic Fatty Liver Disease: Pathogenesis and the Role of Antioxidants
  3. Role of betaine in improving the antidepressant effect of S-adenosyl-methionine in patients with mild-to-moderate depression
  4. Beet Juice Good for Brain
  5. Chemoprevention of lung and skin cancer by Beta vulgaris (beet) root extract
  6. Stability of the total antioxidant capacity and total polyphenol content of 23 commercially available vegetable juices before and after in vitro digestion measured by FRAP, DPPH, ABTS and Folin–Ciocalteu methods
  7. Betalains–a new class of dietary cationized antioxidants
  8. The Potential Benefits of Red Beetroot Supplementation in Health and Disease
  9. Effect of beetroot juice on lowering blood pressure in free-living, disease-free adults: a randomized, placebo-controlled trial
  10. Betaine supplementation decreases plasma homocysteine in healthy adult participants: a meta-analysis
  11. Betaine in human nutrition