هویج (Daucus carota) ریشه گیاهی است که اغلب متخصصان تغذیه از آن به عنوان یکی از مواد غذایی سالم یاد می کنند. این ماده ترد، خوشمزه و بسیار مغذی است. هویج منبع خوبی از بتا کاروتن، فیبر، ویتامین K، پتاسیم و آنتی اکسیدان ها می باشد و دارای خواص زیادی برای بدن است. این ماده برای کاهش وزن مناسب ایت و موجب کاهش کلسترول و بهبود سلامت چشم می شود. آنتی اکسیدان کاروتن در این ماده نیز به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک می کند. هویج نارنجی رنگ حاوی آنتی اکسیدان بتاکاروتن است. این آنتی اکسیدان در بدن به ویتامین A تبدیل می شود. در ادامه این مطلب مجله پیام سلامت ضمن ارائه اطلاعاتی جالب در مورد ارزش غذایی، در مورد خواص هویج نیز صحبت می کنیم.

ارزش غذایی هویج

میزان آب درون هویج می تواند از حدود ۸۶ الی ۹۵ درصد متغیر باشد و بخش خوراکی آن حدود ۱۰ درصد کربوهیدرات دارد. هویج حاوی چربی و پروتئین بسیار کمی است. یک عدد هویج خام متوسط (۶۱ گرم) حاوی ۲۵ کالری است که فقط ۴ گرم آن کربوهیدرات قابل هضم است.

سایر اطلاعات مربوط به ۱۰۰ گرم از این ماده عبارتند از:

  • کالری ۴۱
  • آب ۸۸ درصد
  • پروتئین ۰٫۹ گرم
  • کربوهیدرات ۹٫۶ گرم
  • قند ۴٫۷ گرم
  • فیبر ۲٫۸ گرم
  • چربی ۰٫۲ گرم
  • چربی اشباع شده ۰٫۰۴ گرم
  • چربی اشباع نشده ۰٫۰۱ گرم
  • اسید چرب امگا ۳ ۰ گرم
  • اسید چرب امگا ۶ ۰،۱۲ گرم

کربوهیدرات ها

هویج عمدتا از آب و کربوهیدرات ها تشکیل شده است. کربوهیدرات ها حاوی نشاسته و قندهایی مانند ساکارز و گلوکز هستند. آنها همچنین منبع خوبی از فیبر می باشند. یک عدد هویج متوسط ​​(۶۱ گرم) حاوی ۲ گرم فیبر می باشد.

هویج شاخص گلیسمی پایینی دارد. این شاخص، عددی است که نشان می دهد بعد از مصرف یک ماده غذایی خاص قند خون با چه سرعتی بالا می رود. شاخص گلیسمی هویج از ۱۶ الی ۶۰ متغییر است. هویج خام کمترین شاخص را دارد و به ترتیب پشت آن هویج پخته و پوره شده قرار دارند.

مصرف مواد غذایی حاوی گلیسمی پایین خواص زیادی برای بدن دارد و به ویژه برای افراد دیابتی مفید است.

فیبر

پکتین فرم اصلی فیبر محلول در هویج است. فیبرهای محلول می توانند سطح قند خون را با کاهش سرعت هضم قند و نشاسته، کاهش دهند. آنها همچنین می توانند باکتری های مفید در روده را تغذیه کنند. حضور این باکتری ها در بدن از بیمار شدن ما جلوگیری می کند.

برخی از فیبرهای محلول می توانند باعث جذب کلسترول از دستگاه گوارش شده و کلسترول خون را پایین بیاورند. فیبرهای نامحلول موجود در هویج در فرم سلولز، همسیلولوز و لیگنین هستند. این فیبرها خطر ابتلا به یبوست را کاهش می دهند و حرکات روده را منظم می کنند.

ویتامین ها و مواد معدنی

هویج منبع خوبی از ویتامین ها و مواد معدنی مختلفی به خصوص ویتامین A (بتا کاروتن)، بیوتین، ویتامین K، پتاسیم و ویتامین B6 است.

  • ویتامین A: هویج غنی از بتا کاروتن است. این ماده در بدن به ویتامین A تبدیل می شود. ویتامین A برای رشد و عملکرد صحیح سیستم ایمنی ضروری است و قدرت بینایی را ارتقاء می دهد.
  • بیوتین: بیوتین یکی از ویتامین های گروه B است که قبلا به عنوان ویتامین H شناخته می شد. این ویتامین نقش مهمی در متابولیسم چربی ها و پروتئین ها دارد.
  • ویتامین K1: ویتامین K برای انعقاد خون مهم است و می تواند سلامت استخوان ها را ارتقا دهد.
  • پتاسیم: یک ماده معدنی ضروری برای کنترل فشار خون است.
  • ویتامین B6: متعلق به گروهی از ویتامین های مرتبط با تبدیل مواد غذایی به انرژی می باشد.

سایر ترکیبات گیاهی موجود در هویج

هویج حاوی ترکیبات گیاهی زیادی است، اما کاروتینوئید ها از جمله ترکیبات شناخته شده در این ماده هستند. کاروتینوئیدها موادی هستند که دارای فعالیت آنتی اکسیدان قوی هستند و به بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن و کاهش خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها کمک می کنند. بیماری های قلبی عروقی، بیماری های مختلف دژنراتیو و برخی انواع سرطان از جمله این بیماری ها هستند.

بتا کاروتن، کاروتن اصلی موجود در هویج است که می تواند به ویتامین A در بدن تبدیل شود. با این حال، تغییرات بدن در این روند تبدیل موثر است. مصرف چربی با هویج نیز می تواند جذب بتا کاروتن را افزایش دهد. مهمترین ترکیبات اصلی گیاهی موجود در هویج عبارتند از:

  • بتا کاروتن: رنگ نارنجی هویج به خاطر بتا کاروتن موجود در آن است. وقتی هویج پخته می شود جذب بتاکاروتن در آن تا ۶٫۵ برابر بیشتر می شود.
  • آلفا کاروتن: آنتی اکسیدانی است که در بدن تا حدی به ویتامین A تبدیل می شود.
  • لوتئین: یکی از رایج ترین آنتی اکسیدان های موجود در هویج است که عمدتا در هویج زرد و نارنجی یافت می شود و برای سلامت چشم بسیار مفید می باشد.
  • لیکوپن: آنتی اکسیدان قرمزی است که در بسیاری از میوه ها و سبزیجات قرمز، از جمله هویج قرمز و بنفش یافت می شود. این ماده ممکن است خطر ابتلا به سرطان و بیماری های قلبی عروقی را کاهش دهد.
  • Polyacetylenes: تحقیقات اخیر توانسته اند ترکیبات فعال جدیدی را در هویج شناسایی کنند که ممکن است در برابر لوسمی و رشد سلول های سرطانی از بدن محافظت کند.
  • آنتوسیانین ها: آنتی اکسیدان های قوی موجود در هویج های تیره رنگ است.

مهمترین خواص هویج

بیشتر تحقیقات انجام شده در مورد خواص هویج ، بر روی کاروتنوئیدهای موجود در آن متمرکز شده اند. این خواص عبارتند از:

ارزش غذایی و خواص هویج
ارزش غذایی و خواص هویج

خواص هویج برای کاهش خطر ابتلا به سرطان

رژیم های غنی از کاروتن ها ممکن است اثر محافظتی بر روی بدن در برابر انواع مختلف سرطان ها داشته باشند. سرطان پروستات، سرطان روده بزرگ و سرطان معده از جمله سرطان هایی هستند که از خواص هویج منتفع می شوند.

تحققیات نشان داده اند که زنانی که بیشتر از کاروتنوئیدها استفاده می کنند، کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان قرار می گیرند. تحقیقات قدیمی نشان داده اند که کاروتنوئید ها می توانند در برابر سرطان ریه از بدن محافظت کنند، اما مطالعات جدید نشان می دهند که این ماده هیچ اثر محافظتی بر روی ندارد.

خواص هویج برای کاهش کلسترول خون

کلسترول خون بالا یکی از عوامل خطر شناخته شده برای ابتلا به بیماری های قلبی است. مصرف هویج با کاهش سطح کلسترول خون ارتباط دارد.

خواص هویج برای کاهش وزن

مصرف منظم هویج به عنوان بخشی از وعده های غذایی که در روز می خوریم، می تواند سیری را القا کرده و مصرف کالری را در وعده های بعدی کاهش دهد. به همین دلیل، هویج ممکن است علاوه بر مفید بودن برای بخش های مختلف بدن، برای کاهش وزن نیز مفید باشد.

خواص هویج برای بهبود سلامت چشم

افرادی که ویتامین A کمی مصرف می کنند احتمال بیشتری دارد که شب کوری بگیرند. این بیماری ممکن است با مصرف هویج یا غذاهای غنی از ویتامین A یا کاروتنوئیدها بهبود یابد. کاروتنوئیدها همچنین ممکن است خطر دژنراسیون ماکولا مربوط به سن را کاهش دهند.

مقایسه هویج ارگانیک با هویج های پرورشی

مطالعات متعدد، مواد مغذی موجود در هویج های ارگانیک را با هویج های پرورشی مقایسه کرده اند. این مطالعات هیچ تغییری را در مقدار کاروتنوئید ها و یا میزان آنتی اکسیدان ها و کیفیت این دو نوع هویج مشاهده نکردند.

خواص هویج کوچک

بچه هویج اصطلاحی برای توصیف هویج های کوچک و یا نارس است. در سال های اخیر، استفاده از هویج های کوچک به عنوان میان وعده بسیار مرسوم شده است. تفاوت بسیار کمی در مواد مغذی موجود در هویج معمولی و هویچ های کوچک وجود دارد. بنابراین می توان گفت که خواص هویج کوچک همان خواصی است که برای هویج مطرح کردیم.

[quote font_size=”18″ color=”#37a02b”]

پیشنهاد می کنیم برای اطلاعات بیشتر، این مطالب را نیز بخوانید:

خواص آب هویج برای بدن و ارزش غذایی این ماده

خواص هویج وحشی برای چشم، قلب و دستگاه گوارش به همراه ارزش غذایی این گیاه

[/quote]

نگرانی هایی که در مورد مصرف هویج وجود دارد

هویج به طور کلی به عنوان یک ماده غذایی سالم در نظر گرفته می شود، اما ممکن است بر روی بدن بعضی افراد اثرات نامطلوبی داشته باشد. مصرف بیش از حد کاروتن می تواند سبب زرد یا نارنجی شدن پوست شود که معمولا بی ضرر است.

آلرژی

بر اساس نتایج یک مطالعه، هویج می تواند واکنش های آلرژیک مربوط به گرده را در ۲۵٪ افرادی که دارای حساسیت غذایی هستند، ایجاد کند. آلرژی به هویج نمونه ای از واکنش های متقابل است که در آن پروتئین های موجود در برخی از میوه ها یا سبزیجات، به دلیل شباهتشان به پروتئین های ایجاد کننده آلرژی در گرده ها، باعث واکنش آلرژیک می شوند.

اگر به گرده گل ها و درخت ها حساس هستید، ممکن است بعد از مصرف هویج نیز به این ماده واکنش نشان دهید. این واکنش باعث می شود که دهان دچار خارش یا سوزش شود، اما در برخی افراد ممکن است تورم گلو یا شوک آلرژیک شدید (آنافیلاکسی) نیز ایجاد شود.

آلودگی

هویج هایی که در خاک آلوده رشد می کنند یا با آب آلوده آبیاری می شوند، دارای مقدار زیادی فلزات سنگین هستند که می توانند ایمنی و کیفیت آنها را تحت تاثیر قرار دهند.

منابع:

  1. Nutritional composition of selected green leafy vegetables, herbs and carrots
  2. Alpha- and beta-carotene from a commercial puree are more bioavailable to humans than from boiled-mashed carrots, as determined using an extrinsic stable isotope reference method
  3. Glycemic index and glycemic load of carbohydrates in the diabetes diet
  4. Health benefits of low glycaemic index foods, such as pulses, in diabetic patients and healthy individuals
  5. Prebiotic effects: metabolic and health benefits
  6. Effect of carrot intake on cholesterol metabolism and on antioxidant status in cholesterol-fed rat
  7. Dietary fibre fractions from fruit and vegetable processing waste
  8. Position of the American Dietetic Association: Health Implications of Dietary Fiber
  9. Vitamin A: biomarkers of nutrition for development
  10. Bioconversion of dietary provitamin A carotenoids to vitamin A in humans
  11. Effects of bioactive compounds from carrots (Daucus carota L.), polyacetylenes, beta-carotene and lutein on human lymphoid leukaemia cells
  12. Biosynthesis of carotenoids in carrot: an underground story comes to light
  13. Carotenoids and the risk of developing lung cancer: a systematic review
  14. Carotenoids and colon cancer
  15. Circulating carotenoids and risk of breast cancer: pooled analysis of eight prospective studies
  16. The relationship of dietary carotenoid and vitamin A, E, and C intake with age-related macular degeneration in a case-control study
  17. Bioavailability and nutritional effects of carotenoids from organically and conventionally produced carrots in healthy men
  18. Celery allergy associated with birch and mugwort pollinosis