درمان کرانیوساکرال (CST) و فواید آن برای بهبود افسردگی، گردن درد و سردرد

اصطلاح درمان کرانیوساکرال (CST) درمانی است که برای نارسایی های مایع و غشاء متصل به جمجمه و استخوان خاجی (سارکوم) به کار گرفته می شود. ساکروم یک استخوان مثلثی است که در کمر بین دو بدنه لگن قرار دارد و به ستون فقرات متصل می شود. جمجمه نیز ساختار استخوانی است که یک حفره محافظ برای مغز فراهم می کند، فرم سر را شکل می دهد و از ساختار صورت حمایت می کند.

با توجه به اینکه درمان کرانیوساکرال بر روی ساختار سیستم عصبی مرکزی جمجمه، مایع مغزی نخاعی، غشای مغز و نخاع تاثیر می گذارد، جای تعجب نیست که می تواند تاثیر مثبتی بر روی موارد زیر داشته باشد:

  • تنظیم خلق و خوی
  • تحمل درد
  • پاسخ به استرس
  • آرامش

سیستم عضلانی اسکلتی، سیستم عروقی، سیستم غدد درون ریز و سیستم های عصبی سمپاتیک یا پاراسمپاتیک بر فعالیت سیستم عصبی می افزایند.

در حالی که در مورد نحوه عمل این روش برای کاهش درد، ناراحتی و انواع دیگر علائم، هنوز بین پزشکان بحث های زیادی وجود دارد اما یک نظریه وجود دارد که بیان می کند که درمان کرانیوساکرال با ایجاد محدودیت در سیستم بافتی که منجر به جلوگیری از حرکت غیر طبیعی مایع مغزی نخاعی، افزایش فشار بر روی اعصاب خاص و تنگی در بافت همبند می شود، درمان را محقق می کند. این روش درمان ممکن است به بهبود مشکلات زیر کمک کند:

  • افزایش التهاب
  • فیبروز
  • سفتی بافت
  • بهبود انعطاف پذیری و محدودیت حرکتی
  • درد مزمن

هیچ تضمینی وجود ندارد که این درمان برای همه به یک میزان موثر باشد. اما شواهدی وجود دارد که نشان می دهد CST می تواند به کاهش عوارض شایع، از جمله موارد زیر کمک کند:

درمان کرانیوساکرال چیست؟

درمان کرانیوساکرال (CST) درمان غیر انتزاعی است که توسط برخی از فیزیوتراپیست ها و ماساژورها بر روی سر، جمجمه و استخوان خاجی انجام می شود. متخصصان CST با یک رویکرد جامع و با ترکیب شیوه های ذهنی و فیزیکی از جمله تنظیم بافت نرم، ماساژ، تنفس عمیق و سایر تکنیک های آرامش بخش به مشتریان خود کمک می کنند.

درمان کرانیوساکرال چگونه عمل می کند؟

عقاید اساسی پشت درمان CST این است که بدن انسان، با توجه به ابزار و شرایط مناسب، قادر به بازسازی خود است. علاوه بر کاهش درد و تنش در بدن، CST می تواند به افرادی که از انرژی داخلی و پتانسیل های شفا بخش بدن خودشان اطلاع ندارند کمک کرده و درک آن ها را افزایش دهد. به دست آوردن خودآگاهی از بدن و حواس به عنوان بخش مهمی از سلامتی در نظر گرفته می شود. زیرا این آگاهی اجازه می دهد تا فرد  بتواند علائم استرس بدن خود را در مرحله اولیه تشخیص دهد.

نظریه دیگری می گوید که لمس درگیر در درمان های دستی، باعث ایجاد ریتم های کوچک و ارتعاشاتی می شود که به بخش های مختلف بدن، به ویژه بخش های مختلف سیستم عصبی مرکزی (CNS) کمک می کند تا به طور موثر با یکدیگر ارتباط برقرار کند. در CST استخوان های مختلف جمجمه، صورت و ستون فقرات لمس می شود. این فرایند باعث می شود مایع مغزی نخاعی به آرامی حرکت کرده و افزایش یابد. در عین حال حرکات فیزیکی و ذهنی آن نیز موجب تحریک آرامش می شود. مایع مغزی نخاعی، مایعی است که مغز و نخاع را احاطه کرده است. هنوز در مورد این موضوع که آیا CST مایع را به گردش در می آورد یا این کار توسط عملکردهایی از جمله تنفس انجام می شود، بحث های زیادی وجود دارد.

سابقه استفاده از درمان کرانیوساکرال

تکنیک های استفاده شده در درمان کرانیوساکرال بر اساس کشفیات اولیه جمجمه توسط فردی به نام دکتر ویلیام گارنر سوترلند در اوایل سال ۱۹۰۰ طراحی شده است. سپس دکتر جان اوپلادگر، که برخی او را “بنیانگذار مدرن CST” می دانند، تکنیک های CST را در دهه ۱۹۷۰ توسعه داد. دکتر اوپلادگر به عنوان یک پزشک استئوپاتیک سال های زیادی از عمر خود را در آزمایشات بالینی و تحقیقاتی دانشگاه ایالتی میشیگان گذراند و در آنجا به عنوان استاد بیومکانیک و پیشگام در زمینه درمان کرانیوساکرال به دنیا معرفی شد.

مزایای استفاده از درمان کرانیوساکرال چیست؟

CST می تواند منافع زیادی را برای درمان علائم مشکلات زیر به همراه داشته باشد:

  • اضطراب
  • افسردگی
  • میگرن و یا سردرد
  • گردن و کمر درد
  • استرس و تنش
  • اختلالات حرکتی مختلط
  • اختلال در نوزادان و کودکان
  • آسیب مغزی و نخاعی
  • خستگی
  • TMJ
  • فیبرومیالژیا
  • اسکولیوز
  • بیش فعالی (ADHD)

در ادامه این مطلب مجله پیام سلامت اطلاعات بیشتری را در مورد پنج بیماری شایع که درمانگران برای آن ها از درمان کرانیوساکرال استفاده می کنند، کسب خواهید کرد.

درمان کرانیوساکرال
درمان کرانیوساکرال

ترویج آرامش و کاهش اضطراب یا افسردگی

CST به عنوان یک نوع “رویکرد درمانی مبتنی بر آگاهی ذهن” در نظر گرفته شده است. در این روش به بیمار آموزش داده می شود که چگونه با تمرکز  بر تنفس خود و دور کردن افکار، بهبود پیدا کند. یکی از مفیدترین چیزهایی که در مورد ماساژ کرینواسرال وجود دارد این است که اغلب به افراد کمک می کند تا آرام شوند، تنش عضلانی در بدنشان کم شود و با انواع مختلف استرس مقابله کنند.

درمان کرانیوساکرال شامل پیدا کردن برخی از “نقاط فشار” و یا نقاط تنش در سیستم بدن و دستگاری این نقاط به منظور کاهش تنش و افزایش آرامش است. بسیاری از درمانگران این روش را در محیط آرام انجام می دهند تا به تسکین درد و کاهش علائم مرتبط با اضطراب و افسردگی کمک کنند. بیمار همچنین می تواند بر روی تنفس عمیق در طول درمان تمرکز کنند تا به تقویت فعالیت سیستم عصبی پاراسمپاتیک کمک بیشتری کند.

یک مطالعه توصیفی که در سال ۲۰۱۱ در مجله Alternative and Complimentary Medicine منتشر شد، اثربخشی درمان UCST را که توسط ۱۵۷ بیمار دریافت شد، مورد بررسی قرار داد. بیماران به دلایل مختلفی از جمله  سردرد و میگرن، گردن درد و درد کمر، یا اضطراب و افسردگی برای درمان مراجعه کرده بودند. نتایج نشان داد که ۷۴ درصد از بیماران بهبود قابل توجهی را در مشکلات خود احساس کردند. ۶۷ درصد بهبودی عمومی و علائم ثانویه مرتبط با درد یا استرس مزمن را گزارش کردند و ۷۰ درصد آنها توانستند مصرف دارو خود را کاهش دهند.

کاهش کمر درد

یکی از مشکلاتی که در مورد درمان کرانیوساکرال وجود دارد این است که درمان انجام شده در این روش بسیار ظریف است و نمی توان تغییرات مستقیم این روش درمان را اندازه گیری و تعیین کرد. با این حال، طرفداران درمان کرانیوساکرال معتقدند که نمی توان به دلیل قابل اندازه گیری نبودن نتایج آن، اثرات درمانی اش را نادیده گرفت. مطالعه انجام شده در سال ۲۰۱۵ در مجله Clinical Journal of Pain نشان داد که این روش برای درمان گردن درد مفید است. این مطالعه شامل ۵۴ بیمار کور بود که در دو گروه تقسیم شدند. یکی از این گروه ها ماساژ معمولی دریافت کردند و گروه دیگر از درمان کرانیوساکرال بهره بردند.

بیماران استفاده کننده از CST اثرات مهم و بالینی مرتبط با شدت درد را یک بار در هفته ۸ مطالعه و یک بار دیگر در هفته ۲۰ گزارش کردند. در هفته ۲۰ حدود ۷۸ درصد از شرکت کنندگان در گروه CST، بهبود بالینی را در شدت درد گزارش کردند. در حالی که ۴۸ درصد از گروه دوم بهبود پیدا کرده بودند. مشخص شد تفاوت هایی بین هفته ۲۰ و هفته ۸ درمان در گروه CST وجود دارد و تفاوت های زیادی در مورد میزان درد هنگام حرکت، ناتوانی عملکردی، کیفیت فیزیکی، اضطراب و بهبود کلی وجود داشت.

علاوه بر این، در ۸ هفته پیگیری درمان، حساسیت به درد و آگاهی بدن در شرکت کنندگان هر دو گروه بهبود یافت. هیچ عارضه ای نیز در هر دو گروه گزارش نشد.

کاهش سردرد

عواملی مانند استرس عاطفی، تنش در گردن یا فک و یا فشار دادن دندان ها روی یکدیگر می تواند به سردرد در ناحیه صورت، گردن و شانه کمک کنند. درمان کرانیوساکرال می تواند به کاهش فشار اطراف سر و همچنین کاهش میگرن یا سردرد مرتبط با استرس بالا کمک کند.

یک کارآزمایی بالینی تصادفی در سال ۲۰۱۲ که نتایج آن در مجله BMC Compliance and Alternative Therapy منتشر شد، اثرات CST را بر شدت درد و فراوانی درد مزمن در طی ۸ هفته تست کرد. بزرگسالان مبتلا به میگرن متوسط تا شدید به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. کسانی که ۸ هفته درمانی CST داشتند و کسانی که ۸ هفته درمان با آهن ربا استاتیک (LSSM) دریافت کردند.

نتایج نشان داد که هر دو گروه، شاهد بهبودی نسبی بودند. اما گروه دریافت کننده CST با کاهش شدید سردرد در روز ۳۰ ام پس از درمان مواجه شدند. اختلاف بین گروهی نیز در ۴ هفته پس از پیگیری یعنی زمانی که گروه CST اختلاف معنی داری در ناتوانی، شدت سردرد و مصرف دارو داشتند، مشاهده شد. در پایان ۸ هفته، شدت سردرد در گروه CST نسبت به گروه LSSM بیشتر بود. اما تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود. پس از ۸ هفته درمان، مصرف داروهای ضد درد در هر دو گروه کاهش چشمگیری یافت.

مدیریت علائم فیبرومیالژیا

یافته های یک مطالعه که در سال ۲۰۱۱ در مجله Evidence Based Complimentary and Alternative Medicine points منتشر شده است، به این واقعیت اشاره دارد که درمان کرانیوساکرال می تواند به بهبود کیفیت زندگی و کاهش اضطراب در بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا کمک کند. این مطالعه شامل ۸۴ بیمار مبتلا به فیبرومیالژیا بود که به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. یک گروه به مدت ۲۵ هفته تحت درمان کرانیوساکرال قرار گرفت و گروه دوم ۲۵ هفته دارونما استفاده کرد. معیارهای سنجش در این تحقیق شامل تغییر در اضطراب، درد، کیفیت خواب، افسردگی و کیفیت زندگی در شروع و سپس ۱۰ دقیقه، ۶ ماه و ۱ سال بعد از درمان بود.

نتایج نشان داد که علائم فیبرومیالژیا، از جمله اضطراب، درد، کیفیت زندگی و کیفیت خواب در گروه مداخله ای CST نسبت به گروه دارونما، پس از شروع درمان و در شش ماهه اول، به طور قابل توجهی افزایش یافته است. یک سال پس از درمان نیز بهبودی در کیفیت خواب گزارش می شد. اما در درمان سایر علائمی پیشرفتی گزارش نشد. این موضوع نشان می دهد که این نوع از درمان فیبرومیالژیا نیاز به تداوم دارد تا بیشترین تاثیر را داشته باشد.

بهبود اوتیسم

استفاده از رویکردهای روان درمانی برای درمان علائم مرتبط با اختلال طیف اوتیسم (ASD) همچنان در بین پزشکان بحث برانگیز است. اما شواهدی وجود دارد که نشان می دهد بیماران مبتلا به اوتیسم به خوبی به شیوه های ذهنی، از قبیل درمان لمسی و انرژی درمانی پاسخ می دهند. یک مطالعه اولیه که در مجله Bodywork و Manipulative Therapies صورت گرفت، درمان کرانیوساکرال را به عنوان یکی از گزینه های درمانی مناسب برای علائم ASD معرفی کرد.

[quote font_size=”18″ color=”#37a02b”]

پیشنهاد می کنیم برای اطلاعات بیشتر، این مطالب را نیز بخوانید:

آخرین روش های درمان درد مزمن

سردرد مزمن روزانه ؛ نشانه ها، علل، عوامل خطر، عوارض، روش های تشخیص و درمان

[/quote]

درمان کرانیوساکرال برای نوزدان

درمان کرانیوساکرال ممکن است برای نوزادان بی قرار یا مبتلا به سایر علائم فیزیکی و روانی مفید باشد. بعضی از علائم و نشانه های زیر ممکن است با این درمان بهبود پیدا کنند:

  • کولیک
  • علائم دندان درآوردن
  • علائم ناشی از آسیب های زایمان مانند آسیب هایی که هنگام زایمان اوژانسی و زایمان به کمک فورسپس ایجاد می شود.
  • مشکلاتی که در تغذیه با شیر مادر ایجاد می شود
  • یبوست

منابع:

  1. Ultrasonography in myofascial neck pain: randomized clinical trial for diagnosis and follow-up
  2. A Beginner’s Guide to Craniosacral Therapy
  3. Inspiration is the major regulator of human CSF flow
  4. Multipractitioner Upledger CranioSacral Therapy: descriptive outcome study 2007-2008
  5. Craniosacral therapy for migraine: a feasibility study
  6. Complementary and Alternative Medicine Treatments for Children with Autism Spectrum Disorders
  7. Influence of Craniosacral Therapy on Anxiety, Depression and Quality of Life in Patients with Fibromyalgia
  8. Craniosacral therapy: a systematic review of the clinical evidence
  9. Craniosacral Therapy for Babies