آیا رژیم وگان باعث افزایش طول عمر می شود؟

رژیم غذایی و سبک زندگی غربی اغلب به عنوان دو عامل اصلی در افزایش سرعت پیری و ایجاد بیماری ها شناخته می شوند. بنابراین، بسیاری از افراد به دنبال رژیم های غذایی جایگزین، مانند رژیم وگان هستند. به تصور این افراد، رژیم غذایی گیاهخواری زندگی را طولانی تر و سالم تر خواهد کرد. شاید این ادعا را شنیده باشید که گیاهخواران طول عمر بیشتری نسبت به دیگران دارند اما این جمله برای بیشتر افراد در حد یک فرضیه است که هنوز به صورت علمی اثبات نشده.

رژیم وگان با طیف وسیعی ازخواص از جمله ریسک پایین ابتلا به چاقی، دیابت نوع ۲، سرطان های خاص و بیماری های قلبی مرتبط است. با این حال، اثرات آن بر روی طول عمر بسیار پر رنگ تر است. در این مقاله پاسخ این سوال را می دهیم که آیا گیاهخواران بیشتر از گوشتخواران عمر می کنند؟

تاثیر رژیم وگان بر روی طول عمر

برخی از گیاهخواران ممکن است عمر طولانی تری داشته باشند

تحقیقات انجام شده در مورد ارتباط بین رژیم های غذایی مبتنی بر گیاه و طول عمر تا کنون نتایج متفاوتی را به همراه داشته اند.

یک بررسی بزرگ که بر روی گیاهخواران و وگان های ساکن در انگلستان، آلمان ، ایالات متحده و ژاپن انجام شده است حاکی از آن است که این افراد در مقایسه با دیگران، ۹٪ کمتر با خطر مرگ ناشی از تمام علل مرگ و میر مواجه هستند.

مطالعه دیگری به بررسی رژیم غذایی Seventh Day Adventists در آمریکای شمالی پرداخت. این رژیم به طور معمول سرشار از غذاهای کامل و عاری از الکل و کافئین است. اگرچه برخی از پیروان Seventh Day Adventists ممکن است مقدار کمی تخم مرغ، لبنیات یا گوشت بخورند اما عموم کسانی که طرفدار آن هستند، گیاهخوار محسوب می شوند

این مطالعه نشان می دهد که گیاهخواران و وگان ها در مقایسه با افرادی که گوشت می خورند، می توانند از ۱۲٪ شانس کمتر برای مرگ و میر برخوردار باشند.

وقتی بررسی های بیشتری روی نتایج این تحقیق انجام شد، مشخص گردید که ۱۵ درصد خطر ابتلا به مرگ زودرس در گیاهخواران کمتر است. این موضوع نشان می دهد که رژیم غذایی وگان ممکن است به افراد کمک کند تا نسبت به کسانی که به الگوهای غذایی حیوانی یا سایر الگوهای غذایی غیر گیاهخواری پایبند هستند، بیشتر عمر کنند.

سایر مطالعات انجام شده در این زمینه

با این حال، مطالعات دیگری که بر روی گیاهخواران انگلیسی و استرالیایی انجام شده اند نیز گزارش می دهند که این افراد نسبت به افراد عادی هیچ مزیتی در زمینه طول عمر ندارند. بنابراین ، هیچ ارتباط قطعی بین گیاهخواری و طول عمر وجود ندارد.

علاوه بر این در اکثر مطالعات، گیاهخواران و وگان ها در کنار هم مورد مطالعه قرار می گیرند. بنابراین تعیین اثرات دقیق هر کدام از این رژیم های غذایی بر روی امید به زندگی دشوار است. پس با توجه به یافته های تحقیقاتی، قبل از نتیجه گیری قوی، تحقیقات بیشتری لازم است. در این تحقیقات فقط باید رژیم غذایی وگان مورد بررسی قرار بگیرد.

چرا بعضی از گیاهخواران بیشتر عمر می کنند؟

محققان علت شکل گیری نظریه ای که در آن عنوان شده است که گیاهخواران بیشتر از حد متوسط عمر می کنند را به دو دلیل اصلی زیر مرتبط می دانند.

رژیم های غذایی وگان اغلب غنی از ترکیبات مغذی هستند

گیاهخواری به این معنی است که کلیه خوراکی های وابسته به حیوانات از جمله گوشت، لبنیات، تخم مرغ و محصولات حاصل از آنها باید از رژیم غذایی حذف شود. بنابراین این قانون معمولاً منجر به این می شود که رژیم غذایی سرشار از میوه، سبزیجات، غلات سبوس دار، حبوبات، آجیل و دانه ها شود.

تحقیقات نشان داده اند که رژیم های غذایی پر از این سبک خوراکی های گیاهی، ممکن است به افراد کمک کند که عمر طولانی تری داشته باشند. در مورد رژیم های غذایی که میزان مصرف گوشت قرمز و گوشت های فرآوری شده در آنها کمک است نیز همین حرف را می توان گفت.

علاوه بر این در رژیم های غذایی وگان معمولا فیبر، پروتئین گیاهی و آنتی اکسیدان های زیادی یافت می شود.

اعتقاد بر این است که رژیم های غذایی سرشار از این مواد مغذی در برابر چاقی، دیابت نوع ۲، سرطان و بیماری های قلبی از بدن محافظت می کنند. بنابراین رعایت آنها می تواند باعث افزایش امید به زندگی شود.

وگان ها تمایل به سبک زندگی سالم تری دارند

ممکن است گیاهخواران نسبت به جمعیت عمومی سبک زندگی آگاهانه تری را دنبال کنند. به عنوان مثال، تحقیقات نشان داده اند که گیاهخواران احتمالاً کمتر از الکل و سیگار استفاده می کنند. همچنین به نظر می رسد که شاخص طبیعی توده بدنی (BMI) آنها کمتر است، به صورت منظم ورزش می کنند و پرهیز از مصرف خوراکی های پردازش شده دارند.

کارشناسان معتقدند که این افزایش آگاهی ممکن است توضیح دهد که چرا برخی از گیاهخواران بیشتر از غیر گیاهخواران عمر می کنند.

آیا رژیم وگان باعث افزایش طول عمر می شود؟
آیا رژیم وگان باعث افزایش طول عمر می شود؟

همه گیاهخواران عمر طولانی ندارند

یادآوری این نکته حائز اهمیت است که همه رژیم های غذایی وگان سرشار از مواد مغذی نیستند. در حقیقت، برخی از گیاهخواران ممکن است به غذاهای فرآوری شده قندی بسیار وابسته باشند. همانطور که می دانید این غذاها می توانند بر روی طول عمر تأثیر منفی بگذارد.

نکته قابل توجه این است که مطالعاتی که نسبت غذاهای فرآوری شده در مقایسه با غذاهای مغذی را در رژیم های غذایی مبتنی بر گیاهان ارزیابی کرده اند نشان داده اند که فقط رژیم های غذایی که با برنامه ریزی مناسب اجرا شده اند رابطه مستقیمی با افزایش طول عمر و کاهش خطر ابتلا به بیماری ها دارند.

یک رژیم وگان سالم معمولا غنی از غذاهای گیاهی با حداقل فرآوری مانند میوه، سبزیجات، غلات کامل، حبوبات، آجیل و دانه ها است و خوراکی ها و تنقلات فرآوری شده در آن جایی ندارد.

در همین حال رژیم های غیر اصولی ممکن است به شدت فرد را به شیرینی ها، مواد فرآوری شده و سایر غذاهایی که از نظر فنی وگان هستند اما از نظر مواد مغذی بسیار ضعیف هستند معتاد کنند.

به عنوان مثال یک مطالعه ادعا می کند که رژیم های غذایی مبتنی بر گیاه به طور کلی ممکن است خطر ابتلا به بیماری قلبی را در ۸٪ کاهش دهد. با این حال رژیم های غذایی مبتنی بر گیاهان که به صورت اصولی طراحی و اجرا شده اند، این خطر را تا ۲۵ درصد کاهش می دهند. جالب است بدانید که رژیم های ناسالم این خطر را ۳۲ درصد افزایش می دهند.

دیگر تحقیقات انجام شده در این زمینه

تحقیق دیگری نشان می دهد که بهبود کیفیت رژیم غذایی گیاهی و رعایت آن بیش از ۱۲ سال، ممکن است ۱۰ درصد احتمال مرگ زودرس را کاهش دهد. برعکس، کاهش کیفیت آن در مدت مشابه، ممکن است منجر به افزایش ۱۲ درصدی شانس ابتلا به مرگ زودرس شود.

این یافته ها ممکن است جواب این سوال باشند که چرا بررسی های اخیر نشان داده اند که گیاهخواران (منظور کسانی است که این رژیم غذایی را به شکل اصولی و درست رعایت می کنند) به احتمال زیاد عمر طولانی تری نسبت به جمعیت عمومی دارند و امید به زندگی در آنها بیشتر از مصرف کنندگان گوشت است.

با این حال، مطالعات کمی به طور مستقیم اثر رژیم های غذایی وگان سالم و یا ناسالم را با رژیم های عادی سالم و غیر سالم مقایسه کرده اند. با این وجود محققان معتقدند که برای نتیجه گیری در مورد این موضوع و پذیرفتن این فرضیه باید تحقیقات بیشتری انجام شود.

خلاصه ای از آنچه که در این مقاله خوانده اید

رژیم های غذایی وگان با فواید بیشماری از جمله کاهش خطر ابتلا به چاقی، دیابت نوع ۲، برخی از سرطان ها و بیماری های قلبی مرتبط هستند. برخی از شواهد نیز نشان می دهند که این سبک غذا خوردن ممکن است به شما کمک کند که عمر طولانی تری داشته باشید.

با این حال مانند اکثر رژیم های غذایی، رژیم های  وگان نیز از نظر کیفیت با یکدیگر متفاوت هستند. این موضوع ممکن است تا حدی توضیح دهد که چرا گیاهخواران همیشه عمر طولانی تری ندارند.

اگر شما وگان هستید و به دنبال راهی برای به حداکثر رساندن تأثیر این نوع رژیم غذایی بر روی طول عمر می باشید، غذاهای فرآوری شده را در رژیم غذایی خود با غذاهای گیاهی کامل مانند میوه، سبزیجات، حبوبات، غلات کامل، آجیل و دانه ها جایگزین کنید.

منابع:

  1. Beyond Meatless, the Health Effects of Vegan Diets: Findings from the Adventist Cohorts
  2. Healthy Plant-Based Diets Are Associated with Lower Risk of All-Cause Mortality in US Adults
  3. Cardiovascular disease mortality and cancer incidence in vegetarians: a meta-analysis and systematic review
  4. Vegetarian Dietary Patterns and Mortality in Adventist Health Study 2
  5. Mortality in vegetarians and comparable nonvegetarians in the United Kingdom
  6. Theoretical Food and Nutrient Composition of Whole-Food Plant-Based and Vegan Diets Compared to Current Dietary Recommendations
  7. Nut consumption in relation to all-cause and cause-specific mortality: a meta-analysis 18 prospective studies
  8. Legume Consumption and All-Cause and Cardiovascular Disease Mortality
  9. Food groups and risk of all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis of prospective studies
  10. The Associations of Fruit and Vegetable Intakes with Burden of Diseases: A Systematic Review of Meta-Analyses
  11. Whole Grain Intake and Mortality From All Causes, Cardiovascular Disease, and Cancer: A Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies
  12. Comparison of Nutritional Quality of the Vegan, Vegetarian, Semi-Vegetarian, Pesco-Vegetarian and Omnivorous Diet
  13. Dietary fiber and health outcomes: an umbrella review of systematic reviews and meta-analyses
  14. Dietary intake and blood concentrations of antioxidants and the risk of cardiovascular disease, total cancer, and all-cause mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies
  15. Association of Animal and Plant Protein Intake With All-Cause and Cause-Specific Mortality
  16. ?Which Is a Good Diet-Veg or Non-veg? Faith-Based Vegetarianism for Protection From Obesity-a Myth or Actuality
  17. Healthful and unhealthful plant-based diets and the risk of coronary heart disease in US adults
  18. Changes in Plant-Based Diet Quality and Total and Cause-Specific Mortality
  19. The long-term health of vegetarians and vegans