همه آن چه که باید در مورد سرطان حنجره و هیپوفارنکس بدانید

سرطان حنجره و هایپوفارنکس در قسمت پایین گلو شروع می شود. به طور کلی سرطان زمانی شروع می شود که رشد سلول های بدن خارج از کنترل شوند. تقریبا می توان گفت که تمام سولول های بدن قابلیت این را دارند که از رشد غیر طبیعی برخوردار شوند. گاهی نیز این رشد غیر طبیعی، به سایر بخش های بدن نیز سرایت می کند. برای درک بهتر سرطان حنجره، بهتر است ابتدا در مورد کار کرد حنجره و هیپوفارنکس اطلاعاتی را کسب کنید.

حنجره چیست؟

حنجره، که اغلب جعبه صدا نیز نام گذاری می شود، یکی از اندام هایی است که به ما در صحبت کردن کمک می کند. این عضو شامل تارهای صوتی می باشد و در گردن و درست بالای نای واقع شده است. این عضو همچنین کمک می کند که از ورود غذا به نای نیز جلوگیری شود. حنجره به ۳ بخش تقسیم می شود:

  • سوپرا گلوت که منطقه بالای تارهای صوتی است. این بخش شامل نای بند است، که حنجره را در زمان فرو بردن غذا می بندد و از ورود غذا و مایعات به ریه جلوگیری می کند.
  • گلوت منطقه حاوی تارهای صوتی است.
  • ساب گلوت این منطقه زیر تارهای صوتی واقع شده است.

سرطانی که در حنجره شروع می شود، بر اساس بخشی از حنجره که درگیر آن است، متفاوت می باشد.

حنجره و تارهای صوتی چند کارکرد زیر را دارند:

  • حنجره برای صحبت کردن، تولید صدا می کند. تارهای صوتی برای تغییر صدا و اوج گرفتن آن، حرکت کرده و گرد هم جمع می شوند.
  • حنجره راه هوایی را در زمان بلعیدن غذا مسدود می کند. نای بند و تارهای صوتی زمانی که غذا می خورید محکم بسته می شوند و اجازه ورود مواد غذایی و مایعات را به ریه نمی دهند.
  • تارهای صوتی به طور طبیعی در هنگام تنفس باز می شوند. به طوری که هوا بتواند به داخل و خارج ریه جریان داشته باشد.

هایپوفارنکس چیست؟

هایپوفارنکس بخشی از گلو (حلق) است که در کنار و پشت حنجره نهفته می باشد. هایپوفارنکس ورودی مری است. هنگامی که غذاها و مایعات بلعیده می شوند، آن ها را از طریق هایپوفارنکس و مری به سمت معده عبور می دهد. ساختار هایپوفارنکس کمک می کند تا مطمئن شوید که غذا در اطراف حنجره حرکت کرده و به مری وارد می شود.

همه آن چه که باید در مورد سرطان حنجره و هیپوفارنکس بدانید
همه آن چه که باید در مورد سرطان حنجره و هیپوفارنکس بدانید

سرطان حنجره و هیپوفارنکس

سرطان هایی که در حنجره شروع می شوند سرطان حنجره نام دارد. سرطان هایی که در هایپوفارنکس شروع می شوند سرطان hypopharyngeal نامیده می شوند. هر دو نوع از سرطان ها در این مقاله مجله پیام سلامت مورد بحث است. زیرا این ساختارشان بسیار به هم نزدیک است.

کارسینوم سلول سنگفرشی

تقریبا تمام سرطان های حنجره یا هایپوفارنکس از سلولها نازک و صافی به نام سلول سنگفرشی، که در اپیتلیوم (لایه درونی پوشش این ۲ عضو) هستند، ناشی می شود. سرطانی که در این لایه سلول شروع می شود به نام کارسینوم سلول سنگفرشی یا سرطان سلول سنگفرشی شناخته می شود.

اغلب سرطان های سلول سنگفرشی حنجره و هیپوفارنکس با شرایط پیش سرطانی به نام دیسپلازی آغاز خواهند شد. دیسپلازی شرایطی است که باعث می شود سلول ها غیر طبیعی شوند. اما دقیقا شبیه سلول های سرطانی نشوند. در بسیاری از مواقع، دیسپلازی به سرطان تبدیل نمی شود. در این شرایط اغلب نیازی به درمان نیست و با از بین بردن علت زمینه ای به خصوص سیگار کشیدن متوقف می شود. بیشتر موارد شرایط پیش سرطانی حنجره و هیپوفارنکس علائمی ایجاد نمی کنند. مگر اینکه بر روی تارهای صوتی ایجاد شده باشند.

گاهی اوقات دیسپلازی به بیماری به نام کارسینوم درجا (CIS) پیشرفت خواهد کرد. در CIS، سلول های سرطانی تنها در اپیتلیوم پوشاننده حنجره یا هایپوفارنکس دیده می شوند. آنها به لایه های عمیق تر رشد نکرده و یا به سایر نقاط بدن گسترش نمی یابند. CIS، اولین شکل از سرطان است. بسیاری از این سرطان ها در مراحل اولیه قابل درمان هستند. اما اگر CIS درمان نشود، می تواند منجر به سرطان سلول سنگفرشی شده و به بافت های مجاور و سایر قسمت های بدن حمله کند.

دیگر انواع سرطان حنجره

دیگر انواع سرطان حنجره یا هایپوفارنکس که نادر هستند، عبارتند از:

سرطان جزئی غدد بزاقی: برخی از مناطق حنجره و هیپوفارنکس دارای غدد کوچکی به نام غدد بزاقی فرعی در زیر لایه پوشش خود هستند. این غدد برای روان و مرطوب کردن این منطقه، مخاط و بزاق تولید می کنند. سرطان حنجره به ندرت به این غدد گسترش می یابد. این سرطان ها دارای نام های دیگر مانند موارد زیر می باشند:

  • آدنوکارسینوم
  • آدنوئید سیستیک کارسینوما
  • موکواپیدرموئید کارسینوما

سارکوم: شکل حنجره و هیپوفارنکس بستگی به چارچوب بافت همبند و غضروف آن دارد. سرطان هایی مانند کندروسارکومای و سارکومای سینوویال می توانند از بافت همبند حنجره یا هایپوفارنکس ناشی شوند. اما این نوع از سرطان حنجره نیز بسیار نادر است.

ملانوما: این سرطان معمولا در پوست شروع می شود. اما در موارد نادر می تواند در درون (مخاط) سطح بدن، از جمله در حنجره یا هایپوفارنکس نیز آغاز شوند.

علائم سرطان حنجره

  • خشونت صدا یا تغییر در صدای
  • اشکال در بلع
  • کاهش وزن
  • سرفه و تنگی نفس
  • احساس وجود یک توده در شکم
  • بوی بد دهان
  • درد در گوش که برطرف نمی شود (این نشانه نادر است)

عوامل خطر و علل ابتلا به سرطان حنجره

یک عامل خطر، شامل هر چیزی است که شانس ابتلا به یک بیماری را مانند سرطان افزایش دهد. سرطان های مختلف، عوامل خطر متفاوتی دارند. برخی از عوامل خطر، مانند سیگار کشیدن را می توان تغییر داد. اما عوامل دیگر مانند سن یا سابقه خانوادگی، تحت کنترل و اختیار ما نیستند.

از طرفی داشتن یک عامل خطرزا، و یا حتی چند عامل خطر، به این معنا نیست که شما به بیماری مبتلا می شوید. بسیاری از افرادی که به این بیماری مبتلا شده اند ممکن است هیچ عامل خطر شناخته شده ای را نداشته باشند.

سرطان حنجره و هیپوفارنکس اغلب با دیگر سرطان های دهان و گلو (سرطان های سر و گردن) گروه بندی می شوند. این سرطان ها معمولا عوامل خطر یکسان زیر را دارند:

مصرف الکل، توتون و تنباکو

استفاده دخانیات مهم ترین عامل خطر برای سرطان های سر و گردن (از جمله سرطان حنجره و هیپوفارنکس) است. خطر این سرطان ها در افراد سیگاری از افراد غیر سیگاری بسیار بالاتر است. اکثر افراد مبتلا به این سرطان ها سابقه مصرف سیگار یا قرار گرفتن در معرض دخانیات دیگر را دارند. هر چه بیشتر سیگار بکشید، بیشتر در معرض خطر هستید. دود سیگار، شانس شما را برای ابتلا به این سرطان ها افزایش می دهد.

برخی مطالعات نیز نشان داده اند که قرار گرفتن در معرض طولانی مدت دود سیگار (دود دست دوم) ممکن است خطر این سرطان را افزایش دهد. اما تحقیقات بیشتری برای تایید این موضوع مورد نیاز است.

مصرف الکل نیز خطر ابتلا به این سرطان حنجره را افزایش می دهد. اگر چه خطرش کمتر از سیگار و دخانیات است. افرادی که هم تنباکو و هم الکل استفاده می کنند، بالاترین شانس را برای ابتلا دارند.

تغذیه نامناسب

تغذیه نامناسب ممکن است خطر ابتلا به سرطان سر و گردن را افزایش دهد. علت دقیق این موضوع هنوز ناشناخته است. ما تحقیقات نشان داده اند که مصرف کنندگان الکل اغلب کمبود ویتامین دارند. این موضوع می تواند نقش الکل در افزایش خطر ابتلا به سرطان حنجره را توضیح دهد.

عفونت ویروس پاپیلومای انسانی

ویروس انسانی (HPV) یک گروه از ویروس ها هستند که از بیش از ۱۵۰ ویروس تشکیل شده است. برخی از آنها باعث رشد یک نوع بافت به نام پاپیلومای، که معمولا به عنوان زگیل شناخته می شود، خواهند شد. عفونت با انواع خاصی از HPV همچنین می توانید برخی از انواع سرطان، از جمله سرطان آلت تناسلی، دهانه رحم، فرج، مهبل، مقعد و گلو را آغاز کند. انواع دیگر HPV در نقاط مختلف بدن ایجاد زگیل می کنند.

HPV از طریق تماس پوست به پوست از فردی به فرد دیگر منتقل می شود. یکی از راه های گسترش HPV، رابطه جنسی، از جمله مقاربت واژنی، مقاربت مقعدی و حتی دهانی است. نوع HPV با اعداد نام گذاری می شوند. نوع HPV مرتبط با سرطان گلو (از جمله سرطان حنجره و هایپوفارنکس) HPV16 است.

اغلب افراد مبتلا به عفونت HPV، هیچ نشانه ای ندارند، و تنها یک درصد بسیار کمی از آن ها به سرطان گلو مبتلا می شوند. عفونت HPV در دهان و گلو در مردان نسبت به زنان شایع تر است. خطر ابتلا به این عفونت به رفتارهای جنسی خاص، مانند بوسیدن با دهان باز و تماس دهان با آلت تناسلی مرتبط است. افزایش تعداد شرکای جنسی، می تواند خطر ابتلا را افزایش دهد. سیگار کشیدن نیز خطر ابتلا به عفونت HPV دهانی را بیشتر می کند.

عفونت HPV در گلو به نظر می رسد یک عامل خطر برای ابتلا به برخی از سرطان های گلو، مانند برخی از سرطان ها لوزه و بعضی از سرطان های هایپوفارنکس است. عفونت HPV بسیار به ندرت عامل خطر سرطان حنجره است.

سندرم های ژنتیکی

افراد مبتلا به سندرم ناشی از نقص به ارث برده شده (جهش) در ژن های خاص در معرض خطر بسیار بالایی برای ابتلا به سرطان گلو، از جمله سرطان هایپوفارنکس هستند.

آنمی فانکونی: این وضعیت با نقص ارثی در چندین ژن ایجاد می شود. افراد مبتلا به این سندرم اغلب مشکلات خون را در سنین پایین تجربه می کنند، که ممکن است به سرطان خون یا آنمی آپلاستیک منجر شود. آنها همچنین در معرض خطر ابتلا به سرطان دهان و گلو هستند.

Dyskeratosis congenita: این سندرم های ژنتیکی می تواند به کم خونی آپلاستیک، خارش پوست و غیر طبیعی شدن ناخن پا منجر شود. افراد مبتلا به این سندرم در معرض خطر بسیار بالایی برای ابتلا به سرطان های دهان و گلو در جوانی هستند.

قرار گرفتن در معرض محیط کار

قرار گرفتن طولانی مدت و شدید در معرض گرد و غبار چوب، دود رنگ، و مواد شیمیایی خاص مورد استفاده در جوشکاری، صنایع نفتی، صنایع پلاستیک، و صنایع نساجی نیز می تواند خطر ابتلا به سرطان حنجره و هایپوفارنکس را افزایش دهد.

آزبست الیاف معدنی است که اغلب به عنوان یک ماده عایق کاری در بسیاری از محصولات استفاده می شود. قرار گرفتن در معرض آزبست یک عامل خطر مهم برای سرطان ریه و مزوتلیوما (سرطانی که در پوشش قفسه سینه یا شکم شروع می شود) است. برخی مطالعات نیز ارتباط احتمالی بین قرار گرفتن در معرض آزبست و سرطان حنجره را یافته اند.

جنسیت

سرطان حنجره و هیپوفارنکس در مردان نسبت به زنان در حدود ۴ برابر بیشتر است. این موضوع به دلیل قرار گرفتن بیشتر مردان، در معرض عوامل خطر اصلی مانند سیگار کشیدن و مصرف بسیار زیاد الکل است.

سن

سرطان حنجره و هیپوفارنکس معمولا در طی چند سال شکل می گیرد. به همین دلیل در افراد جوان شایع نیست. بیش از نیمی از بیماران مبتلا به این سرطان ها، ۶۵ سال یا بیشتر سن دارند.

نژاد

سرطان حنجره و هیپوفارنکس در میان آمریکایی های آفریقایی تبار و سفید پوستان آسیایی ها و آمریکایی های لاتین شایع تر است.

بیماری ریفلاکس معده به مری

هنگامی که اسید از معده به مری باز می گردد به آن رفلاکس معده به مری (GERD) می گویند. GERD سبب سوزش سر دل و افزایش احتمال ابتلا به سرطان مری می شود. مطالعات در حال انجام نشان داده اند که این بیماری به سرطان حنجره نیز مرتبط است.

درمان سرطان حنجره و هیپوفارنکس

درمان سرطان حنجره به سه عامل اصلی میزان پیشرفت سرطان، سلامت عمومی بیمار و اولویت او بستگی دارد. اما عموما درمان این نوع از سرطان به روش های زیر انجام می شود:

  • عمل جراحی برای برداشتن تومور
  • پرتو درمانی برای کوچک کردن تومور با استفاده از اشعه
  • شیمی درمانی برای از بین بردن و کوچک کردن تورمو با استفاده از داروهای شیمیایی
  • درمان های جایگزین برای کاهش علائم بیمار

بسته به وضعیت بیمار و میزان پیشرفت بیماری ممکن است از یکی از روش ها یا ترکیبی از آن ها برای درمان استفاده کرد.