سنگ لوزه ؛ نشانه ها، علل، عوامل خطر و روش های درمان طبیعی آن

حتی اگر قبلا هم در مورد سنگ لوزه چیزی نشیده باشید، پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مطلب مجله پیام سلامت ما را همراهی کنید. چرا که ممکن است در حال حاضر یکی از افرادی باشید که به این عارضه مبتلا است. ایجاد سنگ لوزه بسیار شایع می باشد. اما این سنگ ها چگونه ایجاد می شوند؟ سنگ لوزه چیست؟ و چه طور می توان این عارضه را به روش های طبیعی درمان کرد؟ این عارضه در واقع ضایعاتی هستند که روی لوزه قرار گرقته و سفت می شوند. برخی از کارشناسان می گویند که این ضایعات مانند “آکنه لوزه ها” هستند.

سنگ های لوزه معمولا بی ضرر هستند، اما گاهی اوقات می توانند ناراحتی هایی ایجاد کنند. آنها همچنین می توانند علائم ناخواسته مانند بوی بد دهان را ایجاد کنند. حداقل یک تحقیق علمی نشان داده است که سنگ های لوزه واقعا شبیه پلاک دندانی مسئول پوسیدگی و بیماری لثه هستند.

سنگ لوزه چیست؟

در پشت گلو دو توده کوچک از بافت نرم وجود دارد که بخشی از سیستم لنفاوی مبارزه کننده با عفونت می باشد. این اندام های غده مانند، لوزه های شما هستند. آنها حاوی لنفوسیت ها یا همان سلول های سفید خون هستند که از بدن محافظت کرده و با عفونت مبارزه می کنند. لوزه ها خط اول دفاع سیستم ایمنی بدن هستند. زیرا هر چیزی که وارد دهان می شود از کنار این اندام عبور می کند. لوزه ها می توانند در حین عبور مواد غذایی از گلو ذرات مهاجم مانند باکتری ها را بگیرند.

سنگ لوزه که به نام توسیسولولیت ها نیز شناخته می شوند، زمانی که باکتری ها در لوزه ها جمع می شوند، توده های سفتی را تشکیل می دهند. غذا، سلول های مرده، باکتری ها، مخاط ها و سایر ضایعات می توانند در شیارها یا روی سطح لوزه ها جمع شوند. هنگامی که این مواد مختلف روی لوزه ها قرار می گیرند، سلول های سفید خون، برای از بین بردن آنچه که متعلق به آن ها نیست، شروع به کار می کنند. هنگامی که سلول های سفید خون کار خود را پایان می دهد، ذرات سفیدی از خود روی لوزه ها به جا می گذارند. این ذرات معمولا و به طور ناخودآگاه بلعیده می شوند. اما اگر این ذرات در لوزه ها گیر کنند، رشد می کنند و باکتری ها از آن ها به عنوان تغذیه استفاده می کنند. به تجمع این ذرات سفید سنگ لوزه گفته می شود. آنها لکه های سخت، سفید و زرد روی لوزه هستند و با چشم غیر مسلح نیز می توان آن ها را دید.

وجود این ذرات روی لوزه ها می توانند بوی بدی در دهان را به وجود آورند. محتویات موجود در این سنگ ها می توانند زمینه تغذیه ای مناسبی را برای بدن فراهم کنند. در اکثر موارد این سنگ ها بزرگتر از سر خودکار نیستند. اما برخی از افراد ممکن است سنگ های ۱ اینچی را نیز تجربه کنند.

علائم و نشانه های سنگ لوزه

اگر سنگ لوزه بسیار کوچک باشد، ممکن است علائمی ایجاد نشود. اما برای سنگ های بزرگ معمولا علائم زیر به وجود می آید:

لکه های سفید یا زرد پشت گلو: اگر توده ی سفید یا زردی روی لوزه ها می بینید که مدت طولانی است که در آن جا جا خوش کرده است، احتمالا سنگ لوزه دارید. البته گاهی اوقات این سنگ ها خود به خود از بین می روند.

بوی بد دهان: سنگ های لوزه بوی بد ایجاد می کنند. مطالعه ای بر روی افراد مبتلا به سنگ های مزمن لوزه نشان داد که ۷۵ درصد آنها دارای غلظت های غیرمعمول و بالایی از ترکیبات گوگرد ناپایدار در تنفس خود هستند. این ترکیبات سولفوریک مسئول بوی بد دهان می باشند.

گلو درد: گاهی سنگ های لوزه می توانند باعث درد و ناراحتی در گلو شوند.

مشکلات بلع: اگر سنگ لوزه بزرگ باشد، می تواند خوردن غذا و نوشیدن را از حالت نرمال خارج کند.

تورم لوزه ها: سنگ های لوزه یک زمین پرورش دهنده برای باکتری های تولید کننده گوگرد هستند (همان ماده ای که باعث ایجاد بوی بد در دهان می شود). گوگرد بعضی اوقات می تواند لوزه ها را دچار التهاب کند.

درد گوش: این سنگ ها گاهی اوقات در تماس با گوش هستند. به همین دلیل گاهی افراد مبتلا به سنگ های لوزه درد ناشی از کانال عصبی گوش را تجربه می کنند.

علل و عوامل خطر

علل احتمالی ایجاد سنگ سفید روی لوزه عبارتند از:

  • عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
  • مشکلات مزمن سینوسی
  • داشتن لوزه های بزرگ

تا زمانی که غده های توده مانند روی گلو وجود داشته باشد، خطر ابتلا به سنگ لوزه در بدنتان وجود دارد. زیرا این سنگ ها می تواند روی لوزه هر کسی ایجاد شود. حتی اگر هیچ بیماری یا مشکل دیگری وجود نداشته باشد. با این حال، سنگ های لوزه در افرادی که التهاب مزمن لوزه و یا موارد تکراری آن را دارند، شایع تر است.

درمان های متعارف

درمان هایی که برای این سنگ ها استفاده می شود به طور معمول بستگی به اندازه و علائم ایجاد شده توسط آن دارد. اگر علائم ناخواسته ای وجود نداشته باشد، درمان پزشکی ضروری نیست.

بعضی از پزشکان ممکن است آنتی بیوتیک تجویز کنند، اما گاهی توان این دارو برای درمان ریشه سنگ های کافی نیست. از طرفی مصرف آنتی بیوتیک با عوارض جانبی همراه است. اما اگر سنگ های لوزه بسیار بزرگ بوده و باعث ایجاد علائم شوند، جراحی می تواند به از بین بردن آن ها کمک کند. گاهی اوقات جراحی برداشتن این سنگ ها با یک عامل بی حسی موضعی به جای بیهوشی عمومی انجام می شود.

لیزر درمانی یک گزینه متعارف دیگر برای درمان سنگ لوزه است. کریپتولیز لیزری مستلزم تغییر شکل لوزه ها به منظور کاهش تعداد کریپت هایی است که سنگ های لوزه می توانند در آن جا رشد کنند. یکی دیگر از گزینه های معمولی، coblation cryptolysis است. در این روش امواج رادیویی یک محلول نمکی را به یون های شارژ تبدیل می کنند که بافت را از بین می برند. مانند کریپتولیز لیزری، این روش نیز شکاف ها (کریپتها) را در لوزه ها کاهش می دهند، اما مانند روش لیزری احساس سوزش ایجاد نمی کنند.

هیچ کدام از این روش های متعارف درمان سنگ های لوزه نمی توانند جلوی عود مجدد این بیماری را بگیرند. حتی تانسیلکتومی (برداشتن کامل لوزه ها) عدم عود مجدد این سنگ ها را تضمین نمی کند. زیرا لوزه ها ممکن است رشد کنند. علاوه بر این، تانسیلکتومی به طور معمول تنها در موارد شدید ابتلا به این سنگ ها و زمانی که دیگر هیچ کدام از این روش ها نتواند بیماری را درمان کند توصیه می شود.

۹ درمان طبیعی برای جلوگیری از سنگ های لوزه

روش های بسیار ساده و آسانی برای درمان این سنگ ها وجود دارد. این روش ها را در ادامه توضیح می دهیم:

سرکه سیب

سرکه سیب خانگی یک درمان طبیعی برای طیف گسترده ای از بیماری ها است. می توانید درمان سنگ های روی لوزه را نیز به خواص سرکه سیب اضافه کنید. برای حذف سنگ های لوزه به طور طبیعی طبق دستور زیر عمل کنید:

  • یک قاشق غذاخوری سرکه سیب را به هشت اونس آب گرم اضافه کنید.
  • یک تا سه مرتبه در روز از این محلول غرغره کنید.
  • سرکه سیب می تواند این سنگ ها را حل کند.
  • خود عمل غرغره کردن هم برای کندن سنگ ها مفید است.

سیر

سنگ لوزه
سنگ لوزه

جویدن سیر خام نیز می تواند باعث کشتن باکتری های موجود روی سطح لوزه ها شود. این کار کمک خواهد کرد که رشد باکتری ها کم شده و علائمی مانند بوی بد دهان کم کم از بین برود. تحقیقات اخیر دانشگاه کپنهاگ تایید می کند که سیر به طور موثر می تواند “سخت ترین گونه های باکتریایی” را نیز از بین ببرد. اگر سنگ لوزه دارید، مصرف یک حبه سیر خام به صورت روزانه باعث می شود تا این باکتری های تولید کننده بوی بد دهان از بین بروند.

  • یک حبه سیر را به ۴ قسمت تقسیم کنید.
  • ۱۰ دقیقه صبر کنید تا آلسین سیر آزاد شود. آلسین یکی از اجزای فعال سیر است که توانایی های ضد میکروبی قوی دارد.
  • سپس سیر را  به مدت ۲ الی ۳ دقیقه بجوید.

گوش پاک کن

می توانید از گوش پاک کن نیز برای از بین بردن این سنگ ها استفاده کنید. فقط باید دقت زیادی در انجام این روش داشته باشید.

  • یک گوش پاک کن را کمی مرطوب کنید.
  • سپس به آرامی آن را روی سنگ ها بمالید.
  • اگر سنگ به کمک این روش بلند شد آن را نبلعید و از دهان خارج کنید.
  • سپس محلول نمکی غرغره کنید تا ته مانده سنگ ها نیز خارج شود.
  • بیش از حد به بافت لوزه فشار نیاورید. زیرا با این کار تنها بافت لوزه را تحریک می کنید.

سرفه کردن

بیشتر وقت ها برای درمان این سنگ ها به تنها چیزی که نیاز دارید زمان است. گاهی سنگ لوزه با سرفه کردن خود به خود از بین می رود. اگر بعد از سرفه های شدید طی سرماخوردگی متوجه افتادن سنگ شدید حتما بلافاصله بعد از آن آب نمک غرغره کنید تا باقی مانده باکتری ها نیز از بین برود.

رعایت بهداشت دهان و دندان

اگر می خواهید از ایجاد سنگ روی لوزه جلوگیری کنید، رعایت بهداشت دهان و دندان اهمیت زیادی دارد. از آنجایی که سنگهای لوزه می توانند از ذرات بسیار کوچکی که با چشم مصلح قابل رویت نیستند تشکیل شوند، لازم است بهداشت دهان را با دوبار مسواک زدن در روز و استفاده از نخ دندان یک بار در روز رعایت کنید.

غرغره کردن روغن

در طب آیورودا، غرغره روغن یک روش سم زدا فوق العاده است. این کار به راحتی و به کمک روش زیر انجام می شود:

  • یک قاشق غذاخوری روغن (معمولا روغن نارگیل، روغن زیتون یا روغن کنجد) را در دهان بریزید.
  • به مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه روغن را در دهان بچرخانید.
  • این روش یک راه حل بسیار عالی برای مبارزه با پوسیدگی و التهاب لثه است.
  • شستشوی روزانه دهان با روغن می تواند باکتری ها را از بین ببرد.

[quote font_size=”18″ color=”#37a02b”]

پیشنهاد می کنیم برای اطلاعات بیشتر، این مطالب را نیز بخوانید:

روش های خانگی برای درمان بزرگ شدن لوزه سوم در کودکان (بزرگ شدن آدنوئید)

آبسه لوزه (آبسه پره تونسیلار) ؛ علل، نشانه ها، روش های تشخیص و روش های درمان

روش های خانگی درمان التهاب لوزه ها (تونسیلیت)

[/quote]

آب نمک

غرغره آب نمک به طور مرتب یکی از بهترین راه های جلوگیری از سنگ لوزه است. این روش یکی از تکنیک های درمان طبیعی نیز می باشد. برای انجام این روش طبق دستور زیر عمل کنید:

  • نیمی از یک قاشق چای خوری نمک را با هشت اونس آب گرم مخلوط کنید.
  • از این محلول روزانه یا حتی چند بار در روز برای غرغره کردن استفاده کنید.
  • این کار دهان را سم زدایی کرده و هر گونه آلودگی را منزوی می کند.

مرطوب نگه داشتن بدن

بخشی از روش درمان سنگ لوزه هیدراته ماندن بدن است. بنابراین باید مطمئن شوید که هر روز به میزان کافی آب مصرف می کنید. خشکی دهان با تولید بیش از حد بزاق باعث می شود که باکتری ها در دهان رشد کنند. درست است که بزاق قارچ ها و باکتری های دهان را کنترل کرده و از عفونت جلوگیری می کند اما تولید بیش از حد آن عاملی برای ایجاد سنگ لوزه است.

پروبیوتیک ها

مصرف پروبیوتیک ها در مواد غذایی و مکمل ها می توانند باعث کشتن باکتری های بد و حل شدن سنگ های لوزه شوند. بنابراین با مصرف غذاهای پروبیوتیک مخصوصا ماست از ایجاد این سنگ ها جلوگیری کنید.

منابع:

  1. ?What Are the Symptoms of Tonsil Stones
  2. Tonsil Stones: What They Are and How to Get Rid of Them
  3. Tonsillolith: not just a stone but a living biofilm
  4. Garlic counteracts virulent bacteria
  5. What you should know about tonsil stones
  6. Dry Mouth