لارنژیت مزمن (التهاب مزمن حنجره) ؛ علل، عوامل خطر، نشانه ها، تشخیص و روش های درمان

لارنژیت هنگامی رخ می دهد که حنجره، یا جعبه صدا و تارهای صوتی که از آن ها صدا بیرون می آید متورم و تحریک می شود. این وضعیت نسبتا شایع است و اغلب موجب می شود که صدای بیمار بیرون نیابد. اغلب موارد لارنژیت موقتی است. اما گاهی نیز پیش می آید که لارنژیت مزمن می شود. طیف وسیعی از مشکلات می تواند باعث لارنژیت شوند. این مسائل عبارتند از:

  • سیگار کشیدن طولانی مدت
  • رفلکس اسید
  • استفاده بیش از حد از صدا
  • عفونت های ویروسی مانند ویروس های سرماخوردگی و آنفولانزا

اگر آلرژی یا پنومونی دارید یا اگر به طور منظم با مواد شیمیایی تحریک کننده تماس دارید، خطر ابتلا به این بیماری در بدنتان افزایش پیدا می کند. درمان لارنژیت معمولا شامل استراحت کافی و هیدراتاسیون (نوشیدن مایعات) است، اما در بعضی موارد ممکن است پزشک دارو تجویز کند. گاهی نیز لارنژیت شدید و جدی نیاز به عمل جراحی دارد.

بازیابی پس از این التهاب معمولا بستگی به علت و شدت بیماری دارد. اکثر موارد کوتاه مدت هستند و می توانند در خانه به کمک روش های طبیعی درمان شوند. اما علائمی که بیشتر از ۱۰ روز طول بکشند ممکن است نشانه ای از بیماری های جدی تر باشند. بنابراین اگر بیش از ۱۰ روز است که علائم این التهاب را دارید حتما با پزشک تماس بگیرید.

در ادامه این مطلب مجله پیام سلامت در مورد علل، عوامل خطر، نشانه ها، تشخیص و روش های درمان لارنژیت مزمن صحبت می کنیم.

تفاوت بین لارنژیت مزمن و حاد

لارنژیت ممکن است حاد یا مزمن باشد. لارنژیت مزمن می تواند به مرور زمان رشد کند و ماه ها و سال ها اثرش در بدن باقی بماند. اما لارنژیت حاد معمولا ناگهان ظاهر می شود و در عرض چند روز تا یک هفته به مرور و خود به خود درمان می شود.

علل لارنژیت مزمن چیست؟

عوامل مختلفی می توانند باعث لارنژیت مزمن شوند. سیگار کشیدن به مدت طولانی می تواند تارهای صوتی شما را تحریک کند و باعث گلو درد شود. ریفلاکس معده (GERD) نیز باعث می شود محتویات معده شما به سمت مری حرکت کند. اسید معده خاصیت سایشی دارد و گلو و به طبع آن حنجره را تحریک می کند.

سایر شرایط و بیماری هایی که ممکن است منجر به لارنژیت مزمن شوند عبارتند از:

  • برونشیت
  • آلرژی
  • حضور پولیپ یا کیست روی تارهای صوتی
  • پنومونی
  • قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی سمی
  • عوارض ناشی از آنفلوآنزا یا سرماخوردگی مزمن

چه کسانی در معرض خطر لارنژیت مزمن هستند؟

افرادی که به صورت منظم سیگار و دخانیات استعمال می کنند یا به صورت منظم بدنشان را در معرض مواد شیمیایی سمی قرار می دهند، بیشتر از سایرین مبتلا به لارنژیت مزمن می شوند. ضمن این که افرادی که عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی مانند سرماخوردگی یا آلرژی را تجربه می کنند، برای ابتلا به التهاب مزمن حنجره خطر بیشتری در کمینشان است.

گاهی بر اثر حرف زدن یا آواز خواندن زیاد، روی تارهای صوتی زخم یا غده ایجاد می شود. این عامل نیز می تواند التهاب مزمن به وجود آورد. ضمن این که تارهای صوتی با بالا رفتن سن، توانایی شان در هنگام ارتعاش دچار تغییر می شود. این امر نیز باعث می شود که حنجره بیشتر به لارنژیت مزمن حساس باشد.

شناخت علائم لارنژیت

علائم رایج لارنژیت مزمن عبارتند از:

  • خشونت صدا
  • در نیامدن صدا با وجود تلاش برای صحبت کردن
  • تحریک شدن گلو
  • سرفه های خشک
  • تب
  • تورم غدد گردن و یا غدد لنفاوی
  • مشکل در بلعیدن غذا و نوشیدنی ها

لارنژیت حاد معمولا ظرف دو هفته درمان می شود. اما علائمی که بیش از دو هفته در بدن وجود دارد باید در اسرع وقت توسط پزشک ارزیابی شود.

لارنژیت مزمن چگونه تشخیص داده می شود؟

علل، عوامل خطر، نشانه ها، تشخیص و روش های درمان لارنژیت مزمن
علل، عوامل خطر، نشانه ها، تشخیص و روش های درمان لارنژیت مزمن

اگر گلویتان بیش از ۱۰ روز است که تورم دارد باید حتما در اسرع وقت به دکتر مراجعه کنید. در مورد کودکان این بازه زمانی حدود یک هفته است. اما اگر کودک شما کمتر از ۳ ماه سن دارد و دچار مشکلات تنفسی یا بلع شده است، بلافاصله با پزشک مشورت کنید.

ضمن این که تورم تارهای صورتی با وجود علائم زیر نیز نیاز به مراجعه به متخصص گوش و حلق و بینی دارد:

  • سرفه خشک و خشن
  • تب
  • دشواری تنفسی
  • مشکل در بلعیدن

این علائم ممکن است نشانه هایی از خروسک یا تورم ناحیه اطراف تار های صوتی باشد. این بیماری ها در نوزادان و کودکان شایع هستند.

[quote font_size=”18″ color=”#37a02b”]

پیشنهاد می کنیم برای اطلاعات بیشتر، این مطالب را نیز بخوانید:

آشنایی با عملکرد ریه در بدن و نحوه کارکرد سیستم تنفسی

التهاب حنجره یا لارنژیت چیست؟

درمان بیماری لارنژیت یا التهاب حنجره به روش سنتی

[/quote]

لارنژیت مزمن چگونه درمان می شود؟

پزشک برای کشف علت لارنژیت ابتدا گلو را بررسی خواهد کرد. تشخیص علت بسیار مهم است. زیرا درمان بر اساس علت بیماری تعیین خواهد شد. علائم التهاب حنجره می تواند به علت عفونت در دستگاه تنفسی شما ایجاد شود. اگر سیگاری هستید و بیش از یک ماه است که علائم لارنژیت دارید حتما نیاز به ویزیت متخصص گوش، حلق و بینی دارید. عموما برای درمان این اختلال از روش های زیر استفاده می شود:

استراحت کردن

افرادی که به دلیل سخنرانی ها طولانی و یا آواز خواندن دچار این التهاب می شوند باید به تارهای صوتی خود استراحت بدهند. حتی پس از بهبودی نیز باید میزان استفاده از حنجره را محدود کنند تا مانع پیشرفت بیماری شوند. استراحت کافی برای بدن این فرصت را ایجاد می کند تا بهتر شود. حتی اگر حرف زدن و آوزا خواندن بخشی از حرفه شما است، پیشنهاد می کنید چند روزی را استراحت کنید.

هیدراتاسیون

استفاده از دستگاه رطوبت ساز در خانه می تواند رطوبت فضا را بیشتر کرده و درد گلو را کمتر کند. به خصوص اگر این التهاب در فصول سرد ایجاد شده باشد. نوشیدن مقدار زیاد مایعات برای هیدراته شدن بدن ضروری است. اجتناب از مصرف کافئین و الکل نیز باید در دستور کار درمانتان قرار بگیرد. زیرا این مواد می توانند التهاب را افزایش دهند. مکیدن آبنبات و جویدن آدامس نیز باعث تولید بزاق بیشتر شده و دهان را مرطوب نگه می دارد. مراقب باشید که از آبنبات و آدامسی که باعث تحریک گلو می شود استفاده نکنید. موادی که حاوی منتول هستند چنین ویژگی هایی را دارند.

داروها

ویروس ها اکثریت موارد منتهی به لارنژیت عفونی حاد را ایجاد می کنند. پزشک شما ممکن است آنتی بیوتیک ها را در موارد عفونت های باکتریایی تجویز کند تا بیماری عفونی درمان شود. درمان لارنژیت مزمن در هدف و علت اصلی متفاوت از نوع حاد خود است. در این موارد پزشک ممکن است  ضد احتقان ها، ضد درد، و یا تزریق استروئید را برای درمان تجویز کند.

عمل جراحی

مواردی که ناشی از پولیپ یا کیست روی تارهای صوتی است بسیار جدی می باشد. اگر یکی از این موارد باعث ایجاد لارنژیت مزمن شده باشد، ممکن است پزشک عمل جراحی را توصیه کند. جراحی حذف پولیپ  معمولا یک جراحی ساده و سرپایی است. در این عمل ممکن است کلاژن تزریق شود یا از بی حسی و فلج کردن تارهای صورتی استفاده شود.

پیشگیری از لارنژیت مزمن

رعایت بهداشت عمومی در جلوگیری از لارنژیت مزمن موثر است. شستن دست ها و اجتناب از تماس با کسانی که آنفلونزا یا سرماخوردگی دارند خطر ابتلا به ویروس را محدود می کند. افرادی که بیش از حد از صدای خود استفاده می کنند، باید وقفه های مکرر را بین نوبت های استفاده از صدا ایجاد کنند. در مورد روش های دیگری که می توانید به کمک آن ها احتمال التهاب را کاهش دهید با پزشک صحبت کنید.

شما باید از قرار گرفتن مکرر در مکان هایی که حنجره را به طور دائم در معرض مواد شیمیایی قوی قرار می دهد، اجتناب کنید. افرادی که سیگار می کشند باید فورا سیگار را ترک کنند تا خطر التهاب را کاهش دهند.

منابع:

Chronic Laryngitis