ماکادمیا یا فندق استرالیایی

آجیل ماکادمیا یک نوع آجیل درختی است که طعم لطیف کره مانند و بافت خامه ای دارد. درخت ماکادمیا در اصل بومی استرالیا است ولی در حال حاضر در نقاط مختلف جهان مانند برزیل، کاستاریکا، هاوایی و نیوزیلند نیز رشد می کنند.

مثل بسیاری از دیگر آجیل ها، آجیل ماکادمیا غنی از مواد مغذی و ترکیبات گیاهی سودمند است. این دانه همچنین با مزایای متعددی از قبیل بهبود هضم، سلامت قلب، مدیریت وزن و کنترل قند خون ارتباط دارد. نام دیگر این دانه فندق استرالیایی است.

در ادامه این مطلب مجله پیام سلامت می خواهیم شما را بیشتر با خواص و ارزش غذایی ماکادمیا آشنا کنیم.

ارزش غذایی ماکادمیا

ماکادمیا غنی از مواد مغذی است. این دانه علاوه بر مواد مغذی، غنی از کالری نیز می باشد. فندق استرالیایی دارای چربی های سالم، ویتامین ها و مواد معدنی فراوانی است. یک اونس (۲۸ گرم) از این مغز دارای ارزش غذایی زیر است:

  • کالری: ۲۰۴
  • چربی: ۲۳ گرم
  • پروتئین: ۲ گرم
  • کربوهیدرات: ۴ گرم
  • قند: ۱ گرم
  • فیبر: ۳ گرم
  • منگنز: حدود ۵۸ درصد از نیاز روزانه بدن
  • تیامین: حدود ۲۲ درصد از نیاز روزانه بدن
  • مس: حدود ۱۱ درصد از نیاز روزانه بدن
  • منیزیم: حدود ۹ درصد از نیاز روزانه بدن
  • آهن: حدود ۶ درصد از نیاز روزانه بدن
  • ویتامین B6: حدود ۵ درصد از نیاز روزانه بدن

فندق ماکادمیا همچنین غنی از چربی های غیراشباع می باشد. چربی غیر اشباع نوعی چربی است که می تواند سلامت قلب را از طریق کاهش کلسترول کل و کلسترول بد (LDL) ارتقاء دهد.

این آجیل دارای کربوهیدرات و قند کم و فیبر متوسطی است. این ترکیب باعث می شود که سطح قند خون افزایش پیدا نکند. بنابراین مصرف این دانه به خصوص برای افراد مبتلا به دیابت مفید است.

خواص ماکادمیا

غنی شده با آنتی اکسیدان ها

مانند بسیاری از آجیل ها، آجیل ماکادمیا نیز یک منبع عالی از آنتی اکسیدان ها است. آنتی اکسیدان ها، رادیکال های آزاد را خنثی می کنند. رادیکال های آزاد مولکول های بی ثباتی می باشند که می توانند موجب آسیب رساندن به سلول ا و افزایش خطر ابتلا به بیماری هایی مثل دیابت، بیماری آلزایمر و بیماری های قلبی شوند.

علاوه بر این، فندق استرالیایی دارای بالاترین سطح از فلاونوئیدها در بین همه آجیل های درختی است. این آنتی اکسیدان با التهاب مبارزه کرده و به کاهش کلسترول کمک می کند.

علاوه بر این، این دانه غنی از توکوترینول ها که یک فرم از ویتامین E با خواص آنتی اکسیدانی است و ممکن است باعث کاهش سطح کلسترول شود، می باشد. این ترکیبات حتی ممکن است در مقابل سرطان و بیماری های مغزی از بدن محافظت کنند.

ارتقاء دهنده سلامت قلب

دانه ماکادمیا ممکن است خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهد. مطالعات مختلف نشان داده اند که خوردن ۰٫۳ الی ۱٫۵ اونس (۸ الی ۴۲ گرم) از این آجیل در روز می تواند میزان کلسترول LDL (کلسترول بد) را تا ۱۰٪ کاهش دهد.

نکته جالب توجه این است که یک مطالعه کوچک که بر روی افراد مبتلا به کلسترول بالا انجام شد اشاره دارد که رژیم غذایی غنی از ماکادمیا، به اندازه رژیم غذایی کم قند و کم چرب توصیه شده توسط انجمن قلب آمریکا، سطح این نشانگر خون را کاهش می دهد.

علاوه بر این، خوردن ۱٫۵ تا ۳ اونس (۴۲ تا ۸۴ گرم) آجیل ماکادمیا در هر روز ممکن است نشانگرهای التهابی مانند لوکوترین B4 را کاهش دهد. التهاب یکی از عوامل خطر ایجاد کننده بیماری های قلبی است.

کاهش خطر ابتلا به سندرم متابولیک

سندرم متابولیک خوشه ای از عوامل خطر، از جمله قند خون و کلسترول بالا است که خطر ابتلا به سکته مغزی، بیماری قلبی و دیابت نوع ۲ را افزایش می دهد. تحقیقات نشان داده اند که آجیل ماکادمیا در برابر سندرم متابولیک و دیابت نوع ۲ از بدن محافظت می کند.

به عنوان مثال، در یک بررسی که اخیرا انجام شده است، رژیم های غنی از آجیل های درختی، از جمله فندق استرالیایی، به کاهش میزان قند خون ناشتا کمک می کند. در رژیم های غذایی که در این بررسی در نظر گرفته شده بود، افراد باید روزانه ۱ تا ۳ اونس (۲۸ تا ۸۴ گرم) آجیل درختی مصرف می کردند. سطح هموگلوبین A1c که یک نشانگر کنترل طولانی مدت قند خون است، در این شرکت کنندگان به طور قابل توجهی بهبود پیدا کرد.

علاوه بر این، رژیم های غذایی غنی از چربی های غیر اشباع، (این نوع چربی ها ۸۰٪ از چربی های موجود در ماکادمیا را تشکیل می دهند) ممکن است به کاهش عوامل خطر ابتلا به سندرم متابولیک، به ویژه در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ کمک کند.

به طور کلی، مصرف آجیل با کاهش قند خون و وزن بدن افراد مبتلا به سندرم متابولیک یا دیابت نوع ۲ ارتباط دارد.

ماکادمیا یا فندق استرالیایی
ماکادمیا یا فندق استرالیایی

کمک به کاهش وزن

با وجود کالری زیاد، آجیل ماکادمیا ممکن است به کاهش وزن کمک کند. این خاصیت ممکن است تا حد زیادی به پروتئین و فیبر موجود در این دانه مربوط باشد. پروتئنی و فیبر دو ماده مغذی شناخته شده برای کاهش گرسنگی و افزایش احساس سیری هستند.

تحقیقات بیشتر نشان داده اند که بخشی از چربی های موجود در آجیل ممکن است در هنگام روده هضم نشوند. بنابراین ماکادمیا و سایر آجیل ها ممکن است کالری کمتری نسبت به آنچه قبلا تصور می شد، داشته باشند.

در یک مطالعه ۳ هفته ای، ۷۱ زن جوان ژاپنی به ۳ دسته تقسیم شدند و هر دسته به ترتیب روزانه ۱۰ گرم آجیل، نارگیل یا کره مصرف کردند. افرادی که در گروه اول بودند، در پایان مطالعه ۰٫۹ پوند (۰٫۴ کیلوگرم) از وزن خود را از دست دادند، در حالی که گروه های دیگر در همان وزن باقی مانده بودند.

آجیل ماکادمیا غنی از چربی های غیراشباع، به خصوص اسید پالمیتولئیک است. این اسید، نوعی چربی امگا ۷ است که ممکن است در برابر افزایش وزن ناخواسته از بدن محافظت کند.

در یک مطالعه ۱۲ هفته ای، موش های چاقی که دارای رژیم های غذایی پر چرب بودند، مقدار زیادی روغن ماکادمیا که غنی از اسید پالمیتولئیک است، مصرف کردند. این موش ها در پایان مطالعه دارای سلول های چربی مضر کمتری نسبت به سایر موش ها بودند.

با این حال، هنوز معلوم نیست که آیا ماکادمیا همین اثر را روی بدن انسان دارد یا خیر؟

بهبود دهنده سلامت روده

ماکادمیا حاوی فیبر است. به همین جهت می تواند هضم و سلامت کلی روده را بهبود بخشد. همانطور که در مورد بسیاری از آجیل ها صادق است، فیبر محلول موجود در آجیل ماکادمیا می تواند به عنوان یک پری بیوتیک در بدن عمل کند. پری بیوتیک ها موادی هستند که بع باکتری های مفید روده کمک می کنند.

این باکتری های مفید نیز اسیدهای چرب زنجیره ای (SCFA) مانند استات، بوتیرات و پروپیونات تولید می کنند. این محصولات می توانند باعث کاهش التهاب و محافظت از بدن در برابر بیماری هایی مانند سندرم روده تحریک پذیر (IBS)، بیماری کرون و کولیت زخمی شوند.

برخی شواهد نشان می دهند که SCFA ها حتی ممکن است خطر ابتلا به دیابت و چاقی را کاهش دهند.

سایر خواص این ماده

تحقیقات جدید نشان می دهند که آجیل ماکادمیا ممکن است چند مزیت دیگر زیر را نیز داشته باشند:

  • ارائه دهنده خواص ضد سرطانی: آجیل ماکادامیا حاوی فلاونوئیدها و توکوترینول است. این ترکیبات ترکیبات گیاهی هستند که مطالعات آزمایشگاهی خاصیتشان برای کشتن سلول های سرطانی به اثبات رسیده است. با این حال، تحقیقات بیشتری در این زمینه لازم است.
  • تقویت سلامت مغز: تحقیقات آزمایشگاهی و حیوانی نشان داده اند که توکوترینول ها می توانند از سلول های مغز در برابر بیماری هایی مانند آلزایمر و پارکینسون محافظت کنند. با این حال، به تحقیقات انسانی بیشتری در این زمینه نیاز داریم.
  • افزایش طول عمر: با مصرف منظم آجیل، از جمله آجیل ماکادمیا، ممکن است بتوانید خطر ابتلا به سرطان را تا حدود یک سوم کاهش دهید.

به یاد داشته باشید که این ویژگی های بالقوه هنوز به طور کامل اثبات نشده اند و به مطالعات انسانی بیشتری در این زمینه نیاز می باشد.

روش های استفاده از ماکادمیا

به طور کلی، ماکادمیا خام سالم ترین شکل این دانه است. دانه هایی که خشک می شوند نیز جایگزین خوبی برای ماکادمیا خام هستند. شما می توانید این دانه را مانند فندق استفاده کنید. مثلا خرد کردن و پاشیدن آن روی سالاد فصل، ارزش غذایی سالاد را به شدت افزایش می دهد.

مصرف کره ماکادمیا راه دیگری برای لذت بردن از این دانه پر از خاصیت است. مانند کره بادام زمینی، می توان این کره را روی نان، کراکر و میوه مالید و به عنوان میان وعده استفاده کرد یا آن را داخل ماست ریخت.

حتی می توانید این دانه را ۲۴ ساعت در آب خیس کنید و سپس آن را به شکل خمیر درآورده و به شیر یا دسرهایی که تهیه می کنید اضافه کنید.

فندق ماکادمیا را می توانید در دمای اتاق حدود یک تا پنج ماه نگهداری کنید. البته اگر آن را در ظرف در دار مناسب بگذارید. این دانه در یخچال و فریزر حتی بیش از یک سال نیز قابل نگهداری است.

نکته پایانی

ماکادمیا غنی از ویتامین ها، مواد معدنی، فیبر، آنتی اکسیدان ها و چربی های سالم است. مهمترین خاصیت آن نیز کاهش وزن، بهبود سلامت روده و محافظت از بدن در برابر دیابت، سندرم متابولیک و بیماری های قلبی است.

اگر در مورد استفاده روزانه از ماکادمیا مردد هستید، بهتر است با پزشک مشورت کنید.

منابع:

  1. A macadamia nut-rich diet reduces total and LDL-cholesterol in mildly hypercholesterolemic men and women
  2. Effect of Tree Nuts on Glycemic Control in Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Dietary Trials
  3. Studies on free radicals, antioxidants, and co-factors
  4. The phytochemical composition and antioxidant actions of tree nuts
  5. Tocotrienols: Vitamin E Beyond Tocopherols
  6. Serum lipid effects of a monounsaturated (palmitoleic) fatty acid-rich diet based on macadamia nuts in healthy, young Japanese women
  7. Serum lipid effects of a high-monounsaturated fat diet based on macadamia nuts
  8. Monounsaturated fatty acids, olive oil and health status: a systematic review and meta-analysis of cohort studies
  9. Metabolic Effects of Monounsaturated Fatty Acid-Enriched Diets Compared With Carbohydrate or Polyunsaturated Fatty Acid-Enriched Diets in Patients With Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials
  10. Effect of nut consumption on oxidative stress and the endothelial function in metabolic syndrome
  11. The effect of fiber on satiety and food intake: a systematic review
  12. Effects of dietary fibre on subjective appetite, energy intake and body weight: a systematic review of randomized controlled trials
  13. Impact of peanuts and tree nuts on body weight and healthy weight loss in adults
  14. Effect of mastication on lipid bioaccessibility of almonds in a randomized human study and its implications for digestion kinetics, metabolizable energy, and postprandial lipemia
  15. Prebiotic nut compounds and human microbiota
  16. Role of dietary fiber and short-chain fatty acids in the colon
  17. The neuroprotective effects of tocotrienol rich fraction and alpha tocopherol against glutamate injury in astrocytes