تراشیدن صورت یا موهای زائد سایر نواحی بدن، از موضوع هایی است که سوال های فراوانی در مورد آن مطرح می شود. در این نوشته به چند نکته که در زمینه تراشیدن موی صورت اهمیت خاصی دارد، می پردازم.

۱ اگر محل ریشتان شوره می زند

برخی از آقایان شکایت دارند که محل ریش آنها بعد از اصلاح شوره می زند. مشکل این افراد ابتلا به اگزمای سبوره است و اصلاح صورت برای این آقایان مفید است اما ناراحتی آنها با اصلاح برطرف نمی شود. کسانی که زمینه یا استعداد درماتیت سبوره دارند، تا حدامکان باید موی صورت خود را کوتاه نگه دارند. وقتی چربی ای که به صورت طبیعی در سطح پوست وجود دارد، درست شسته نمی شود، باعث عود درماتیت سبوره می شود. پس این افراد نباید موی ریش و سبیل خود را بلند کنند اما اصلاح به تنهایی کافی نیست و باید درمان ها را آغاز کرد و ادامه داد.

۲ اگر دچار موی زیر پوستی می شوید

برخی افراد به دلیل انحنای زیاد مو به دنبال کلوزشیوینگ یا تراشیدن موها از ته، دچار فولیکولیت کاذب یا جوش و موهای زیر پوستی می شوند. در ضمن شیوکردن مو برخلاف جهت رشد مو نیز می تواند عامل بروز این مساله باشد. برخی آقایان برای آنکه بتوانند موها را هر چه بیشتر از ته بزنند، پوست را هنگام اصلاح می کشند. گرچه این کار باعث بهتر شیوشدن مو می شود، اما احتمال آنکه مو هنگام رشد مجدد داخل پوست گیر کند و فولیکولیت کاذب ایجاد شود، بسیار بالاست.

۳ اگر پوستتان ملتهب می شود

تراشیدن مو با تیغ و استفاده از افترشیو می تواند زمینه ساز بروز درماتیت تماسی و تحریک پوست باشد. برای مدتی استفاده از تیغ را کنار بگذارید.

۴ اگر پوستتان به دنبال اصلاح تیره شده است

برخی افترشیوها حاوی مواد معطری هستند که تماس آنها با نورآفتاب باعث تیرگی پوست می شود. د رانتخاب نوع محصولی که می خرید دقت کنید.

۵ اگر پوست صورتتان جوش می زند

افرادی که ۳ ۲ روز بعد از تراشیدن موی صورت دچار جوش در این ناحیه می شوند، باید بعد از هر بار اصلاح فرصتی دهند تا مو دوباره از پوست کامل بیرون بیاید و برای اصلاح از وسیله ای غیر از تیغ مثل ریش تراش استفاده کنند. البته جوش زدن صورت آقایان همیشه مربوط به نوع اصلاح نیست و گاهی بهداشت فردی رعایت نمی شود، همان طور که اشاره شد، در بیشتر موارد جوش های بعد از اصلاح فولیکولیت کاذب است و در افرادی بیشتر رخ می دهد که مو را از ته می زنند یا عادت به تراشیدن برعکس مو دارند یا اینکه در آنها مو با پوست انحنای زیادی دارد.

۶ اگر می خواهید بدانید بهترین زمان برای اصلاح صورت چه موقع است

مو بافت کراتین است. هرچه پوست و مو رطوبت بیشتری داشته باشد و فرد از کف ها و موس های مخصوص استفاده کند تا اصطکاک پوست و تیغ کمتر شود و هر چه تیغ تیزتر باشد، اصلاح بهتری انجام می شود. به همین دلیل توصیه می شود اصلاح را در حمام انجام دهید.

۷ اگر می پرسید تیغ بهتر است یا ریش تراش

همیشه نمی توان گفت ریش تراش بهترین انتخاب است. برخی ریش تراش ها مانند تیغ، مو را از ته می تراشند. در افرادی که به تیغ حساسیت دارند و بعد از اصلاح با آن دچار مشکل می شوند، این نوع ریش تراش ها هم همان حالت را در آنها ایجاد می کند. در کل ریش تراش هایی که مو را از ته نمی تراشند، ارجح هستند.

۸ اگر می خواهید ریش تراش بخرید

برخی ریش تراش ها وارد بازار شده که می توان آن را زیر دوش برد. این وسایل بعد از اصلاح به طور اتوماتیک خود را تمیز می کنند. به نظر من نباید به وسایل الکتریکی آب بخورد زیرا رطوبت زمینه ساز رشد قارچ در این وسایل است.

۹ اگر ریش تراشتان را بعد از استفاده جلوی آینه جا می گذارید

برخی آقایان عادت به تمیز کردن سریع ریش تراش بعد از اصلاح ندارند و آن را برای چند ساعت یا چند روز به حال خود رها می کنند. ریش تراش از وسایل بهداشت فردی است که باید به موقع تمیز شود و در غیر این صورت ماندن مو و کثیفی داخل آن زمینه ساز بروز مشکل های پوستی خواهد شد. بهتر است بعد از اصلاح فورا ریش تراش را تمیز کنید و بعد از شستن آن از محلول های ضدعفونی کننده و الکلی کمک بگیرید.

۱۰ اگر ریش تراشتان را قرض می دهید

وسایل بهداشت فردی اگر تیز و برنده باشند، ممکن است با خون تماس پیدا کنند و منتقل کننده برخی بیماری ها نظیر ایدز، هپاتیت و… باشند. تمیزکردن وسایل تیز و برنده با الکل بی فایده است اما ماشین های ریش تراش که مو را از ته نمی زنند و با خون تماس ندارند، می توان با الکل تمیز کرد و آن را در برخی شرایط خاص مثلا هنگام مسافرت به دوست خود قرض داد.

دکتر مجتبی امیری

متخصص پوست و مو، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بقیه ا…

روزنامه سلامت ( www.salamat.ir )