اختلال هیپرهیدروز ؛ علل، نشانه ها، تشخیص و روش های درمان

اختلال هیپرهیدروز بیماری است که منجر به تعریق بیش از حد در بدن می شود. این عرق کردن می تواند در موقعیت های غیر معمول مانند زمانی که در آب و هوای خنک یا بدون محرک قرار می گیرید نیز رخ دهد. همچنین اختلال هیپرهیدروز می تواند به علت سایر بیماری ها مانند منوپوز (یائسگی) یا پرکاری تیروئید نیز به وجود آید.

این عارضه علاوه بر این که گاهی نشان دهنده مشکل جدی در بدن است، با ایجاد تعریق زیاد اثرات منفی روحی نیز دارد. حدود ۳ درصد از آمریکایی ها از اختلال هیپرهیدروز کانونی اولیه رنج می برند. بسیاری از افراد به دنبال درمان اختلال خود نیستند. زیرا آن ها اصلا متوجه نمی شوند که یک بیماری قابل درمان دارند.

در ادامه این مطلب مجله پیام سلامت ما را همراهی کنید تا با علل، نشانه ها، تشخیص و روش های درمان اختلال هیپرهیدروز آشنا شوید.

انواع و علل اختلال هیپرهیدروز

عرق کردن پاسخ طبیعی بدن به شرایط خاصی مانند هوای گرم، فعالیت بدنی، استرس و احساس ترس یا خشم است. اما در بیماران مبتلا به اختلال هیپرهیدروز، بدن بدون هیچ دلیلی ظاهری، بیش از حد معمول عرق می کند. دلیل اصلی این اختلال بستگی به نوع تعریق بدن یا نوع اختلال هیپرهیدروز دارد.

اختلال هیپرهیدروز کانونی اولیه

در این نوع اختلال تعریق عمدتا بر روی پا، دست، صورت، سر و زیر بغل رخ می دهد. اختلال هیپرهیدروز کانونی اولیه معمولا در دوران کودکی شروع می شود. حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد افراد مبتلا به این نوع هیپرهیدروز، سابقه خانوادگی تعریق بیش از حد دارند.

اختلال هیپرهیدروز تعمیم یافته ثانویه

تعریق این اختلال یا ناشی از یک بیماری زمینه ای است یا بر اثر عوارض جانبی برخی از داروهای خاص ایجاد می شود. این نوع اختلال هیپرهیدروز، به طور کلی در بزرگسالی شروع می شود. با وجود این نوع هیپرهیدروز، شما ممکن است در سراسر بدن خود و یا فقط در یک منطقه تعریق را شاهد باشید. در این نوع اختلال، بدن حتی در حالت خواب نیز عرق می کند.

شرایطی که می توانند این نوع تعریق بیش از حد را ایجاد کنند عبارتند از:

  • بیماری های قلبی
  • سرطان
  • اختلالات غدد آدرنال
  • سکته مغزی
  • پرکاری تیروئید
  • یائسگی
  • آسیب نخاعی
  • بیماری ریه
  • بیماری پارکینسون

انواع داروهای تجویز شده و بدون نیاز به نسخه نیز ممکن است باعث بروز هیپرهیدروز شوند. در بسیاری از افراد، عرق کردن عارضه جانبی شایع ای بعد از مصرف دارو نیست. با این حال، تعریق بیش از حد عارضه جانبی معمول ناشی از داروهای ضد افسردگی مانند موارد زیر می باشد:

  • دزپپرامین
  • نورتریپتیلین
  • پروتریپتیلین

افرادی که پیلوکارپین را برای درمان خشکی دهان یا به عنوان مکمل روی مصرف می کنند، می توانند تعریق بیش از حد را تجربه کنند.

علائم اختلال هیپرهیدروز

علائم تعریق زیاد عبارتند از:

  • عرق کردن بیش از حد که حداقل شش ماه بدون هیچ دلیل ظاهری رخ می دهد.
  • تعریقی که در هر دو طرف بدن به یک میزان رخ می دهد.
  • حداقل یک بار در هفته دچار حملات اختلال هیپرهیدروز می شوید.
  • تعریقی که در فعالیت های روزانه مانند کار تداخل ایجاد می کند
  • تعریق بیش از حد که زیر سن ۲۵ سالگی رخ می دهد.
  • عدم تعریق در طول خواب
  • داشتن سابقه خانوادگی ابتلا به اختلال هیپرهیدروز

این عوامل ممکن است نشان دهنده این باشد که شما دارای اختلال هیپرهیدروز کانونی اولیه هستید. برای تشخیص دقیق تر، باید حتما توسط پزشک معاینه شوید.

تعریق بیش از حد در کل بدن یا در یک ناحیه، ممکن است نشان دهنده این باشد که نوع تعمیم یافته ثانویه این اختلال رخ داده است. برای پیدا کردن علت اصلی حتما باید توسط پزشک ویزیت شوید. برخی از بیماری های مرتبط با تعریق بیش از حد می توانند جدی باشند. بنابراین اگر علائم غیر معمولی همراه با این اختلال داشتید حتما آن را جدی گرفته و به پزشک مراجعه کنید.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

تعریق بیش از حد می تواند علامت دیگری از بیماری های بسیار جدی باشد. اگر علائم زیر را تجربه می کنید با پزشک خود تماس بگیرید:

  • عرق کردن و کاهش وزن بدون دلیل
  • عرق کردن که عمدتا در زمان خواب رخ می دهد.
  • عرق کردن که با تب، درد قفسه سینه، تنگی نفس و سریع شدن ضربان قلب اتفاق می افتد
  • عرق کردن و درد قفسه سینه، و یا احساس فشار در قفسه سینه
  • عرق کردن که طولانی و غیر قابل توضیح است
علل، نشانه ها، تشخیص و روش های درمان اختلال هیپرهیدروز
علل، نشانه ها، تشخیص و روش های درمان اختلال هیپرهیدروز

این اختلال چگونه تشخیص داده می شود؟

برای تشخیص پزشک سوالاتی، از جمله زمان و مکانی که تعریق در آن رخ می دهد، را از بیمار می پرسد. ضمن این که آزمایشات خاصی نظیر آزمایش خون و ادرار نیز انجام می شود تا تعیین شود که آیا شما مبتلا به اختلال هیپرهیدروز هستید یا خیر؟

آزمایش نشاسته ید شامل قرار دادن ید در ناحیه تعریق است. هنگامی که ید خشک می شود، نشاسته در این منطقه پراکنده می شود. اگر نشاسته آبی تیره شود، یعنی شما عرق بیش از حد دارید.

تست کاغذ نیز شامل قرار دادن یک نوع خاصی از کاغذ در منطقه تعریق است. کاغذ پس از جذب عرق شما، وزن می شود. وزن سنگین تر این کاغذ به این معنی است که عرقتان بیش از حد طبیعی است.

پزشک همچنین می تواند تست گرماسنجی را نیز تجویز کند. این آزمایش همانند تست نشاسته ید، از یک پودر مخصوص که به رطوبت حساس است استفاده می کند. پودر در مناطقی که تعریق بیش از حد وجود دارد، تغییر رنگ می دهد.

برای انجام این تست بیمار را در سونا یا کابین عرق قرار می دهند. اگر تعریق بیش از حد  دارید، احتمال دارد که کف دست هایتان زمانی که در کابین عرق قرار دارید بیشتر از حد انتظار عرق کند.

گزینه های درمان اختلال هیپرهیدروز

چند گزینه درمانی وجود دارد که می توانند تعریق بیش از حد را درمان کنند. این درمان ها عبارتند از:

ضد عرق تخصصی

پزشک ممکن است یک ضد عرق حاوی کلرید آلومینیومی را برایتان تجویز کند. این ضد عرق قوی تر از ضد عرق هایی است که بدون نیاز به نسخه تهیه می شوند و اغلب برای درمان موارد خفیف اختلال هیپرهیدروز مورد استفاده قرار می گیرند.

یونتوفورزیس

در این روش از دستگاهی استفاده می شود که جریان الکتریسیته با شدت پایین را در حالی که بدن در آب غوطه ور شده است، ارسال می کند. جریان اغلب به دست ها، پاها یا زیر بغل منتقل می شوند تا به طور موقت غدد تولید کننده عرق را مسدود کنند.

داروهای آنتی کولینرژیک

داروهای آنتی کولینرژیک می توانند اختلال هیپرهیدروز تعمیم یافته ثانویه را درمان کنند. این داروها، مانند گلیکوپرولول، جلوی کار استیل کولین را می گیرند. استیل کولین یک ماده شیمیایی است که بدن شما تولید می کند و باعث تقویت غدد عرق می شود.

این داروها حدود دو هفته طول می کشد تا بر روی بدن اثر کنند و ممکن است عوارض جانبی مانند یبوست و سرگیجه را به همراه داشته باشند.

بوتاکس (بوتولینوم توکسین)

تزریق بوتاکس ممکن است برای درمان هیپرهیدروز شدید استفاده شود. این سم عصب هایی که غدد عرق را تحریک می کنند را مسدود می کنند. برای اینکه این درمان موثر باشد، معمولا به چند تزریق نیاز دارید.

عمل جراحی

اگر فقط زیر بغلتان عرق می کند، ممکن است جراحی بتواند وضعیت شما را درمان کند. در جراحی غدد عرق زیر بغل برداشته می شوند. گزینه جراحی دیگری که استفاده می شود سمپاتکتومی توراسیک با استفاده از آندوسکوپی است. در این روش اعصابی که پیام تعریق را به غدد عرق شما حمل می کنند، قطع می شوند.

[quote font_size=”18″ color=”#37a02b”]

پیشنهاد می کنیم برای اطلاعات بیشتر، این مطالب را نیز بخوانید:

روش های طبیعی و گیاهی برای درمان تعریق زیاد

علت ایجاد عرق سرد یا تعریق بدون تب

علت و درمان تعریق شبانه

[/quote]

درمان های خانگی

شما می توانید تعریق بیش از حد را با کمک روش های خانگی زیر کمتر کنید:

  • استفاده از ضد عرق های قوی در منطقه آسیب دیده
  • استحمام روزانه برای از بین بردن باکتری ها
  • پوشیدن کفش و جوراب ساخته شده از مواد طبیعی
  • ایجاد مسیر برای تنفس پاها
  • تعویض زود به زود جوراب

چشم انداز بیماران

هیپرهیدروز کانونی اولیه یک بیماری قابل درمان است. پزشک به شما کمک خواهد کرد تا یک طرح درمانی را پیدا کرده و بتوانید علائم خود را مدیریت کنید.

عرق کردن بیش از حد ناشی از یک بیماری زمینه ای ممکن است، زمانی که این بیماری درمان شود، خود به خود از بین برود. درمان هیپرهیدروز تعمیم یافته ثانویه به بیماری زمینه ای عامل آن بستگی دارد. اگر فکر می کنید عرق کردن شما اثر جانبی مصرف دارو است، با پزشک صحبت کنید. او می تواند با تغییر دوز یا نوع دارو به شما کمک کند که تعریق بیش از حد را در بدن کنترل کنید.

منابع:

Hyperhidrosis Disorder