پاپریکا و ۸ خاصیت علمی و اثبات شده آن

پاپریکا نوعی ادویه است که از فلفل خشک تهیه می شود. این نوع فلفل محصول گیاه Capsicum annuum است. پاپریکا را می توانید به طعم های شیرین، دودی و تند در رنگ های مختلف قرمز، نارنجی و زرد در بازار پیدا کنید. این ادویه را در سراسر جهان برای تهیه خورش های مختلف مورد استفاده قرار می دهند.

پاپریکا نه تنها سرشار از آنتی اکسیدان ها بلکه غنی از ویتامین ها و مواد معدنی نیز می باشد. در ادامه می خواهیم در مورد ۸ خاصیت علمی و اثبات شده این گیاه صحبت کنیم.

خواص پاپریکا

پاپریکا دارای مواد مغذی فراوانی است

پاپریکا با ریز مغذی ها و ترکیبات مفید زیادی غنی شده است. ۱ قاشق غذاخوری (۶٫۸ گرم) از آن حاوی ارزش غذایی زیر می باشد:

  • کالری: ۱۹
  • پروتئین: کمتر از ۱ گرم
  • چربی: کمتر از ۱ گرم
  • کربوهیدرات: ۴ گرم
  • فیبر: ۲ گرم
  • ویتامین A: حدود ۱۹٪ از نیاز روزانه بدن
  • ویتامین E: حدود ۱۳٪ از نیاز روزانه بدن
  • ویتامین B6: حدود ۹٪ از نیاز روزانه بدن
  • آهن: حدود ۸٪ از نیاز روزانه بدن

نکته قابل توجه این است که این مقدار پاپرکا تقریباً ۲۰٪ از نیاز روزانه بدن به ویتامین A را تامین می کند. این ادویه همچنین حاوی انواع آنتی اکسیدان است. همان طور که می دانید آنتی اکسیدان ها با آسیب سلولی ناشی از تماس با مولکول های واکنشی به نام رادیکال های آزاد مبارزه می کنند.

آسیب ناشی از تماس با رادیکال ها آزاد با بیماری های مزمنی از جمله بیماری های قلبی و سرطان ارتباط دارد. به این ترتیب خوردن غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان ممکن است به جلوگیری از ایجاد این بیماری ها کمک کند.

آنتی اکسیدان های اصلی موجود در پاپریکا متعلق به خانواده کاروتنوئیدها بوده و شامل موارد زیر می شوند:

  • بتا کاروتن
  • کپسانتین
  • زاکسانتین
  • لوتئین

ممکن است باعث تقویت بینایی شود

پاپریکا حاوی چندین ماده مغذی است که می توانند سلامت چشم را تقویت کند. از جمله مهمترین این مواد می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ویتامین E
  • بتاکاروتن
  • لوتئین
  • زاکسانتین

در حقیقت مطالعات نشان داده اند که رعایت رژیم غذایی حاوی برخی از این مواد مغذی با کاهش خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا وابسته به سن (AMD) و آب مروارید همراه است. به طور خاص لوتئین و زاکزانتین که به عنوان آنتی اکسیدان در بدن عمل می کنند ممکن است از آسیب دیدن چشم ها جلوگیری کنند.

یک مطالعه که بر روی بیش از ۱۸۰۰ زن انجام شد نشان داد زنانی که بیشتر از مواد غذایی حاوی لوتئین و زاگزانتین استفاده می کنند، ۳۲٪ کمتر از زنانی که کمترین میزان دریافت این مواد را دارند دچار آب مروارید می شوند.

مطالعه دیگری که بر روی ۴۵۱۹ بزرگسال انجام شد نیز اظهار داشت که مصرف بیشتر لوتئین و زاکزانتین با کاهش خطر ابتلا به AMD همراه است.

ممکن است التهاب را کاهش دهد

انواع خاصی از پاپریکا به خصوص نوع تندش حاوی ترکیبی به نام کپسایسین است. تصور می شود که کپسایسین برای کاهش التهاب و درد به گیرنده های سلول های عصبی متصل می شود. بنابراین ممکن است در برابر ایجاد التهاب و بیماری های خود ایمنی از جمله آرتریت، آسیب عصبی و مشکلات گوارشی از بدن محافظت کند.

مطالعات متعدد نشان داده اند که استفاده از کرم های موضعی حاوی کپسایسین به کاهش درد ناشی از آرتریت و آسیب عصبی کمک می کند. اما تحقیقات انجام شده در این زمینه در مورد قرص های حاوی کپسایسین محدودتر است.

در یک مطالعه که بر روی ۳۷۶ بزرگسال مبتلا به بیماری های گوارشی انجام شد، مصرف مکمل کپسایسین به جلوگیری از التهاب معده و آسیب دیدگی این اندام کمک کرد.

یک مطالعه دیگر که بر روی موش ها انجام شد نیز نشان داد که مصرف مکمل کپسایسین به مدت ۱۰ روز باعث کاهش التهاب همراه با یک بیماری عصبی خود ایمنی می شود.

ممکن است سطح کلسترول خون را بهبود بخشد

پاپریکا ممکن است برای پایین آوردن کلسترول مفید باشد.کپسانتین که یک نوع کاروتنوئید موجود در این ادویه محبوب است، ممکن است سطح کلسترول HDL (کلسترول خوب) را افزایش دهد و به این ترتیب خطر ابتلا به بیماری های قلبی را پایین بیاورد.

یک مطالعه دو هفته ای نشان داد که موش هایی که در جیره غذایی شان پاپریکا و کپسانتین وجود دارد در مقایسه با موش های گروه کنترل شاهد افزایش معنی داری در سطح HDL هستند.

کاروتنوئیدهای موجود در پاپریکا ممکن است به کاهش سطح کلسترول کل و کلسترول LDL (کلسترول بد) که با افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی مرتبط است کمک کنند.

در یک مطالعه ۱۲ هفته ای که بر روی ۱۰۰ بزرگسال سالم انجام شد مشخص گردید افرادی که مکمل حاوی ۹ میلی گرم کاروتنوئیدهای پاپریکا در روز مصرف می کنند نسبت به افرادی که دارونما می خورند میزان LDL (کلسترول بد) و کلسترول تام در بدنشان به طور قابل توجهی پایین تر می آید.

با این وجود به تحقیقات گسترده تری نیاز داریم.

پاپریکا و ۸ خاصیت علمی و اثبات شده آن
پاپریکا و ۸ خاصیت علمی و اثبات شده آن

ممکن است اثرات ضد سرطانی بر روی بدن داشته باشد

ترکیبات بی شماری در پاپریکا وجود دارد که ممکن است در برابر سرطان از بدن محافظت کنند. چندین کاروتنوئید موجود در پاپریکا از جمله بتاکاروتن، لوتئین و زاکزانتین اثبات کرده اند که با استرس اکسیداتیو مبارزه می کنند. به این ترتیب تصور می شود که مصرف این ماده با کاهش خطر ابتلا به برخی از سرطان ها ارتباط دارد.

قابل ذکر است که در یک مطالعه که بر روی تقریباً ۲۰۰۰ زن انجام شد مشخص گردید زنانی که میزان بتا کاروتن، لوتئین، زاکسانتین و کاروتنوئیدها در خونشان بیشتر است ۲۵ الی ۳۵ درصد کمتر شانس ابتلا به سرطان سینه را داشتند.

از این گذشته کپسایسین موجود در پاپریکا با تأثیرگذاری بر روی بیان چندین ژن می تواند رشد و بقای سلول های سرطانی را مهار کند. با این حال باید تحقیقات گسترده تری بر روی پتانسیل ضد سرطانی این ادویه انجام شود.

کنترل قند خون را بهبود می بخشد

کپسایسین موجود در پاپریکا ممکن است به کنترل دیابت کمک کند. دلیل آن نیز این است که کپسایسین ممکن است روی ژن های کنترل کننده قند خون تأثیر بگذارد و آنزیم هایی که قند بدن شما را تجزیه می کنند را مهار کند. همچنین ممکن است حساسیت به انسولین را بهبود بخشد.

در یک مطالعه ۴ هفته ای که بر روی ۴۲ زن باردار مبتلا به دیابت انجام شد، مصرف روزانه مکمل حاوی ۵ میلی گرم کپسایسین به طور قابل توجهی میزان قند خون بعد از غذا را در مقایسه با گروهی که دارونما استفاده کرده بودند کاهش داد.

یک مطالعه ۴ هفته دیگر که بر روی ۳۶ بزرگسال انجام شد نشان داد که رعایت رژیم غذایی حاوی فلفل قرمز و کپسایسین در مقایسه با رژیم بدون فلفل، میزان انسولین خون را بعد از غذا به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. کاهش سطح انسولین به طور معمول نشان دهنده کنترل بهتر قند خون است. البته برای تایید این ادعا به تحقیقات بیشتری نیاز داریم.

برای سلامت خون مفید است

پاپریکا سرشار از آهن و ویتامین E است. این دو ماده دو ریز مغذی مفید برای سلامت خون هستند. آهن بخش مهمی از هموگلوبین (پروتئین موجود در گلبول های قرمز) است و به حمل اکسیژن در بدن شما کمک می کند. در حالی که ویتامین E برای ایجاد غشای سالم در این سلول ها ضروری است.

بنابراین کمبود هر یک از این مواد مغذی ممکن است تعداد گلبول های قرمز خون  را کاهش دهد. این کمبود می تواند باعث کم خونی شود. کم خونی بیماری است که با خستگی، رنگ پریدگی پوست و تنگی نفس همراه است.

در حقیقت یک مطالعه که بر روی ۲۰۰ زن جوان انجام شد نشان داد که مصرف کم آهن خطر ابتلا به کم خونی را تقریبا ۶ برابر افزایش می دهد. از این گذشته مطالعات حیوانی نشان داده اند که ویتامین E در ترمیم آسیب دیدگی گلبول های قرمز بسیار مؤثر است. کمبود این ویتامین نیز ممکن است منجر به کم خونی شود.

اضافه کردن آن به رژیم غذایی کار ساده ای است

پاپریکا یک ادویه همه کاره است که می توانید از آن در تهیه انواع غذاها استفاده کنید. پاپریکای شیرین علاوه بر شیرین بودن مزه دودی نیز دارد. می توان از آن به عنوان چاشنی در گوشت، سالاد سیب زمینی و تخم مرغ استفاده کرد.

از طرف دیگر پاپریکای تند به غذاها طعم تندی می دهد و اغلب برای مزه دار کردن سوپ ها و خورش ها کاربرد دارد. از پاپریکایی که طعم شیرین و دودی دارد نیز می توانید برای مزه دار کردن برنج، عدسب و خوراک لوبیا استفاده کنید.

می توانید با پاشیدن پاپریکای خرد شده روی تخم مرغ آب پز، سبزیجات پخته، برنج کته، سیب زمینی سرخ شده و سالاد نیز پاپریکا را به وعده های غذایی روزمره خود اضافه کنید.

درست است که مکمل پاپریکا نیز در بازار وجود دارد اما تحقیقات بسیار محدودی در مورد ایمنی و کارآیی این داروها انجام شده است.

نکته آخر

پاپریکا یک ادویه رنگی است که از فلفل تهیه می شود. این ادویه انواع مختلفی از ترکیبات مفید از جمله ویتامین A، کپسایسین و آنتی اکسیدان های کاروتنوئیدی را در خود جای داده است. این مواد ممکن است خواصی مانند جلوگیری از التهاب، بهبود کلسترول، سلامت چشم و کنترل قند خون  را به همراه داشته باشند.

می توانید این ادویه را به غذاهای متنوعی از جمله گوشت، سبزیجات، سوپ، تخم مرغ آپز و نیمرو اضافه کنید.

منابع:

  1. Binding, Antioxidant and Anti-proliferative Properties of Bioactive Compounds of Sweet Paprika
  2. The relationship of dietary carotenoid and vitamin A, E, and C intake with age-related macular degeneration in a case-control study
  3. Dietary sources of lutein and zeaxanthin carotenoids and their role in eye health
  4. A review of its pharmacology and clinical applications
  5. Harnessing the Therapeutic Potential of Capsaicin and Its Analogues in Pain and Other Diseases
  6. Capsaicin-enriched diet ameliorates autoimmune neuritis in rats
  7. Capsaicin as new orally applicable gastroprotective and therapeutic drug alone or in combination with nonsteroidal anti-inflammatory drugs in healthy human subjects and in patients
  8. Dietary capsanthin, the main carotenoid in paprika (Capsicum annuum), alters plasma high-density lipoprotein-cholesterol levels and hepatic gene expression in rats
  9. A review of the effects of Capsicum annuum L. and its constituent, capsaicin, in metabolic syndrome
  10. Capsaicin-containing chili improved postprandial hyperglycemia, hyperinsulinemia, and fasting lipid disorders in women with gestational diabetes mellitus and lowered the incidence of large-for-gestational-age newborns
  11. Effects of chili consumption on postprandial glucose, insulin, and energy metabolism
  12. The Role of Vitamin E in Human Health and Some Diseases
  13. Promotion of plasma membrane repair by vitamin E
  14. Effect of Oral Paprika Xanthophyll Intake on Abdominal Fat in Healthy Overweight Humans: A Randomized, Double-blind, Placebo-controlled Study