پولیپ معده و علائم و روش های درمان آن

پولیپ معده که به نام پولیپ شکمی نیز شناخته می شود، توده از سلول ها هستند که در آستر داخل معده تشکیل می شوند. این پولیپ ها نادر هستند و معمولا هیچ علامت یا نشانه ای ایجاد نمی کند. پولیپ معده اغلب زمانی که پزشک به دنبال علل سایر بیماری ها است کشف می شود.

بیشتر پولیپ های معده به سرطان تبدیل نمی شوند. اما انواع خاصی از آن ها می تواند خطر ابتلا به سرطان معده را در آینده افزایش دهند. بسته به نوع پولیپی که در معده وجود دارد، درمان ممکن است شامل از بین بردن پولیپ و یا نظارت بر روی تغییرات آن باشد.

برای دریافت اطلاعات کامل در مورد علائم، علل، عوامل خطر، روش های تشخیص و روش های درمان پولیپ معده، ادامه این مطلب مجله پیام سلامت را مطالعه کنید.

علائم پولیپ معده چیست؟

پولیپ هایی که در معده تشکیل می شوند معمولا علائم و نشانه ایجاد نمی کنند. اما اگر این پولیپ بزرگ باشد، ممکن است زخم های باز (زخم) بر روی سطح آن ایجاد شود. به ندرت، هم پیش می آید که پولیپ، مسیر بین معده و روده کوچک را مسدود کند.

علائم و نشانه های پولیپ در معده عبارتند از:

  • درد یا حساسیت در زمانی که شکم خود را فشار می دهید
  • حالت تهوع
  • وجود خون در مدفوع
  • کم خونی

چه زمانی باید برای این عارضه به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر به صورت مداوم علائم و نشانه ها ذکر شده در بالا را دارید، به خصوص اگر مکررا خون در مدفوع مشاهده می کنید، باید برای بررسی بیشتر به متخصص گوارش مراجعه کنید.

انواع پولیپ معده

پولیپ هیپرتروفیک

بیشتر پولیپ های معده به علت التهاب یا اپی تلیوم در لایه های عمیق تر ایجاد می شود. رشد بیش از حد بافت (هیپرپلازی) در معده در نتیجه التهاب مکرر رخ می دهد. معمولا پولیپ های هیپرتروفیک متعدد هستند و به طور همزمان و به صورت بیضی شکل با سطح صاف ایجاد می شوند. گاهی اوقات پولیپ زخم شده و شبیه به زخم معده می شود. اگر چه این زخم معمولا سطحی است. بررسی میکروسکوپی پولیپ ظهور تورم قابل توجهی در لایه lamina propria را نشان داده و مخاط اطراف پولیپ نیز ملتهب می شود.

پولیپ غده فوندوس

این نوع پولیپ به پولیپ غده فوندوس کیستیک نیز شناخته می شود، این پولیپ ها در معده در نتیجه اتساع کیست مانند بافت غده ای در دیواره معده به وجود می آیند. رشد بافت معمولا توسط سلول های جداری ایجاد می شود. بافت پولیپ و همچنین بافت اطراف آن معمولا ادماتو و ملتهب است.

آدنوم معده

آدنوم یک نوع کمتر شایع پولیپ معده است که حدود ۱۰ درصد از افراد به آن مبتلا می شوند و اغلب در آنتروم پیدا می شود. این نوع از پولیپ به دلیل غیر طبیعی بودن اپی تلیوم ستونی روده تشکیل می شود. سطح دیسپلازی این سلول ها ممکن است کم و یا زیاد باشد. شانس تبدیل آدنوم به سرطان زیاد است. خطر بدخیمی آن نیز به اندازه پولیپ مرتبط است. به طوری که پولیپ های بزرگتر از ۲ سانتی متر در معرض خطر بالاتری هستند.

علت ایچاد پولیپ در معده چیست؟

پولیپ معده فرمی از پاسخ است که به آسیب های وارده به دیواره معده داده می شود. شایع ترین عللی که موجب ایجاد این پاسخ می شوند عبارتند از:

التهاب مزمن معده: التهاب مزمن معده به عنوان ورم معده نیز شناخته می شود. این وضعیت موجب شکل گیری پولیپ هایپر پلاستیک و آدنوم می شود. پولیپ هایپر پلاستیک بعید است که به سرطان تبدیل شود. هر چند پولیپ هایی که بزرگتر از ۲/۵ اینچ (حدود ۱ سانتی متر) باشند، خطر سرطان را بیشتر می کنند. آدنوم که نوع کمتر رایج پولیپ می باشد، خطر ابتلا به سرطان را بیشتر می کند. به همین دلیل، آنها به طور کلی برداشته می شوند.

پولیپ آدنوماتوز ارثی: این سندرم ارثی نادر است و باعث می شود که سلول های خاصی در پوشش داخلی معده به یک نوع خاص از پولیپ به نام پولیپ غده فوندوس مبتلا شوند. هنگامی که فرد به این سندرم مبتلا می شود، پولیپ غده فوندوس باید برداشته شود. چون می تواند سرطانی شوند. پولیپ آدنوماتوز ارثی همچنین می تواند آدنوم نیز شود.

استفاده منظم از داروهای معده: پولیپ غده فوندوس در میان افرادی که به طور منظم مهارکننده های پروتون پمپ را برای کاهش اسید معده مصرف می کنند، شایع است. این پولیپ ها معمولا کوچک هستند و دلیلی برای نگرانی ندارد. پولیپ غده فوندوس با قطر بزرگتر از ۲/۵ اینچ (۱ سانتیمتر) مقدار کمی خطر سرطان را به همراه دارد. ممکن است برای درمان آن پزشک قطع مصرف مهارکننده های پروتون پمپ یا برداشتن پولیپ یا هر دو را توصیه کند.

عوامل خطر ابتلا به پولیپ معده

عواملی که باعث افزایش احتمال بروز پولیپ در معده می شوند عبارتند از:

  • سن: پولیپ معده در میان افرادی که در اواسط بزرگسالی و یا اواخر دوره بزرگسالی هستند شایع تر است.
  • عفونت معده باکتریایی: عفونت باکتریایی با باکتری هلیکوباکتر پیلوری (H. پیلوری) یک علت شایع گاستریت است که منجر به پولیپ هایپر پلاستیک و آدنوم می شود.
  • پولیپ آدنوماتوز ارثی: این سندرم نادر و ارثی خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و دیگر بیماری ها از جمله پولیپ معده را افزایش می دهد.
  • برخی از داروها: استفاده طولانی مدت از مهارکننده های پروتون پمپ، داروهایی که برای درمان بیماری ریفلاکس معده مصرف می شوند، با ایجاد پولیپ غده فوندوس مرتبط است.

روش های تشخیص

آزمایشات و روش های مورد استفاده برای تشخیص پولیپ های معده عبارتند از:

  • آندوسکوپی، برای مشاهده داخل معده
  • برداشتن نمونه بافت (بیوپسی)، که می توان آن را در طول آندوسکوپی انجام داد و بافت را برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه فرستاد.

درمان پولیپ معده

درمان این پولیپ ها بستگی به نوع آن ها دارد. اما به طور کلی روش درمان پولیپ عبارتند از:

  • پولیپ های کوچک که آدنوم هستند: این پولیپ ها ممکن است نیاز به درمان نداشته باشند. آنها معمولا علائم و نشانه ای ایجاد نمی کنند و تنها به ندرت سرطانی می شوند. پزشک معمولا نظارت دوره ای بر روی رشد پولیپ یا بروز علائمی که نشان دهد زمان برداشت پولیپ فرا رسیده است را توصیه می کند.
  • پولیپ های بزرگ: این پولیپ ها ممکن است نیاز به برداشتن داشته باشند. بیشتر پولیپ های معده در طول آندوسکوپی برداشته می شوند.
  • آدنوم: این پولیپ می تواند سرطانی شوند و معمولا در آندوسکوپی برداشته می شود.
  • پولیپ مرتبط با پولیپوز آدنوماتوز خانوادگی: این پولیپ ها حذف خواهند شد. زیرا می توانند سرطانی شوند.

در صورتی که درمان به طور کامل انجام شود، پزشک معاینه دوره ای و انجام اندوسکوپی را توصیه می کند.

درمان عفونت هلیکوباکتر پیلوری

اگر به گاستریت ناشی از باکتری هلیکوباکتر پیلوری در معده مبتلا هستید، پزشک احتمالا درمان با آنتی بیوتیک را توصیه می کند. درمان عفونت هلیکوباکتر پیلوری ممکن است پولیپ هایپر پلاستیک را ناپدید کرده و همچنین ممکن است از تکرار ایجاد پولیپ جلوگیری کند.