ژلاتین از خواص و مزایا آن برای بدن تا روش های استفاده از آن

ژلاتین یک غذای سالم است که مانند کلاژن برای داشتن پتانسیل جهت بهبود پوست و آرام شدن روند پیری، دارای محبوبیت زیادی است. این ماده معمولا به عنوان عنصر اصلی در غذاهایی مانند ژله استفاده می شود اما این غذای ساده دارای پتانسیل ها و مزایای بیشتری نیز می باشد.

در ادامه این مطلب مجله پیام سلامت می خواهیم در مورد خواص، مزایا و کاربرد های ژلاتین صحبت کنیم. با ما همراه شوید.

ژلاتین چیست؟

ژلاتین یک ماده کمپوست از اسیدهای آمینه است که از کلاژن مشتق شده اند. کلاژن برای پوست و موهای ما فواید زیادی دارد و به طرق مختلفی شبیه ژلاتین است. ژلاتین عمدتا از اسید آمینه گلیسین و پرولین تشکیل شده است. این ماده را از استخوان ها، بافت های فیبری و اندام های حیوانی استخراج می کنند. این اسید های آمینه نه تنها برای رشد مناسب پوست، مو و ناخن مورد نیاز است، بلکه برای عملکرد مطلوب سیستم ایمنی بدن و تنظیم وزن نیز کاربرد دارد.

در حالت کلی، ما این بخش های مفید حیوانی را به همان اندازه که بتوانید از خواص ژلاتین بهره مند شویم استفاده نمی کنیم. برخی از متخصصان سلامت ادعا می کنند که عادت های مدرن ما و میل به خوردن مقدار زیادی از گوشت های عضلانی (مانند استیک) و عدم تمایل به خوردن اندام و بافت های همبند حیوانی و در راس آن ها عصاره استخوان، به ایجاد بیماری های مدرن کمک می کند.

گلیسین، که حدود ۱/۳ اسید آمینه های را در پودر ژلاتین تشکیل می دهد، یک ماده ضد التهابی است و شواهد نشان می دهد که این اسید آمبنه می تواند به بهبود زخم کمک کند. گلیسین در ژلاتین، همچنین می تواند به بهبود سهولت و کیفیت خواب نیز کمک کند.

ژلاتین چگونه ساخته می شود؟

این ماده یک غذای پرطرفدار و همچنین یک ماده سازگار با محیط زیست است. هنگامی که تمام قسمت های مطلوب بدن حیوانات برای تهیه غذاهای مختلف مصرف می شود، چیزی که از اندام حیوان باقی می ماند، پوست، استخوان ها و تاندون ها است. این بخش های بدن حیوانات برای تولید ژلاتین و کلاژن استفاده می شوند.

حتما شما هم دیده اید که مادربزرگ ها از این بخش های بدن حیوانات برای تهیه عصاره استخوان استفاده می کردند. تهیه عصاره استخوان هنوز هم یکی از راه های عالی برای به دست آوردن مزایا و خواص ژلاتین است، اما در حال حاضر شما می توانید پودر ژلاتین و کلاژن را ساده تر و در بسته بندی های بهداشتی تهیه کرده و از آن برای اضافه کردن این اسید آمینه به غذاها استفاده کنید.

موارد استفاده از ژلاتین

با توجه به نتایج تحقیقات به دست آمده، از این ماده می توان برای کسب اهداف زیر استفاده کرد:

  • از رشد پوست، مو و ناخن پشتیبانی کنید.
  • برای بهبود وضعیت مفاصل و بازیابی آن ها از تخریب ایجاد شده بر اثر بالا رفتن سن می توانید از این ماده استفاده کنید.
  • برای سفت کردن پوست های شل و درمان مشکلات پوستی کاربرد دارد.
  • این ماده می تواند هضم را بهبود بخشد؛ چرا که به طور طبیعی به آب متصل می شود و غذا را به راحتی در دستگاه گوارش حرکت می دهد.
  • برای کمک به بهبود سلولیت شما را شگفت زده می کند.
  • منبع خوبی از کلاژن رژیمی است (توجه داشته باشید که کلاژن به قدری بزرگ است که امکان جذب آن توسط پوست وجود ندارد. بنابراین کرم های پوست حاوی کلاژن تقریبا بی فایده هستند. شما می توانید پودر ژلاتین را در روغن نارگیل مخلوط کرده و از آن به عنوان یک لوسیون کلاژن ساز استفاده کنید.)
  • این ماده منبع خوبی از پروتئین است. اما نکته جالب در مورد ژلاتین این است که اسیدهای آمینه خاص آن می تواند به ایجاد عضله کمک کند.

مزایای ژلاتین

ژلاتین، به فرمول بسیاری از داروها و مکمل ها برای حمایت از سلامت جسمی اضافه شده است و بسیاری از افراد تقریبا از خواص آن برای مفاصل خبر دارند. اما چرا این ماده برای عضروف خوب است؟ پاسخ به این سوال را می توانید در چکیده مقاله منتشر شده زیر دریابید:

اثر درمانی ژلاتین در آرتریت به دلیل استفاده از آن در ترمیم غضروف یا دیگر بافت های اتصال دهنده در اطراف مفصل، مدت هاست که این ماده را محبوب کرده است. این خاصیت به این دلیل محقق می شود که ژلاتین، بافت ها حاوی کلاژن زیادی دارد. به طوری که تولید کنندگان محصولات حاوی این ماده ادعا می کنند که خوردن غضروف یا سایر بافت های ژلاتین دار، کلاژن ایجاد می کنند. بخشی از این ماده بعد از مصرف شدن به غضروف مفصلی متصل می شود. اما نکته ای که این خواص را جالب می کند این است که این روند آهسته انجام می شود اما تسکین درد و التهاب تقریبا فوری است. این ویژگی ها شبیه به اثر ضد التهابی کورتیزول یا آسپرین در بدن است.

از طرفی بعضی از کارشناسان معتقدند که به دلیل توانایی پوشانندگی و بهبودی معده، افزودن ژلاتین به رژیم غذایی کمک می کند تا آلرژی به  مواد غذایی و سایر آلرژن ها کمتر شود.

ژلاتین
ژلاتین

سایر دلایل استفاده از این ماده

علاوه بر مزایا و خواص بالا که به دلیل تعادل در آمینو اسیدها و داشتن منبع خوبی از پروتئین، در مورد ژلاتین وجود دارد، این ماده روی پوست، مو و ناخن نیز موثر است.

به عنوان یکی دیگر از مزایای این ماده می توان گفت که ژلاتین، پروتئین و کلاژن بیشتری به بدن ما می دهد و از این رو به جذب سایر مواد معدنی کمک می کند. اگر تا به حال تلاش هایتان برای بهبود سلامت پوست بی نتیجه مانده است، می توانید روی پروتئین ژلاتین که بیشتر از پروتئین های پنیری است تکیه کنید. پروتئین های موجود در آب پنیر غالبا اثر ضد التهابی نداشته و مواد افزودنی دارند. توصیه می شود که برای جذب بهتر مواد مغذی، این ماده را به رژیم غذایی کودکانتان اضافه کنید.

به نظر می رسد هنگامی که ژلاتین  با گوشت (که موجب تعادل در اسید آمینه می شود) و یا با معده خالی (برای افزایش تولید هورمون رشد در بدن) مصرف می شود، به طور خاص موثرتر عمل می کند.

[quote font_size=”18″ color=”#37a02b”]

پیشنهاد می کنیم برای اطلاعات بیشتر، این مطالب را نیز بخوانید:

چطور ژلاتین درد آرتروز را کاهش می دهد؟

۱۰ راه طبیعی برای تولید استخوان های قوی و سالم در بدن

[/quote]

کلاژن در مقابل ژلاتین: تفاوت چیست؟

ژلاتین یک نوع از کلاژن هیدرولیز است، به این معنی که اساسا بخشی از کلاژن تجزیه شده می باشد. کلاژن “پروتئین فراوانی در بدن حیوانات” است و جزء اصلی بافت همبند در بدن انسان می باشد و شگفت آورترین نکته اش این است که حدود یک چهارم توده بدن ما تشکیل می دهد.

کلاژن یک سازنده کلیدی برای سلامت پوست، عضلات، تاندون ها، مفاصل، استخوان ها و دیگر بافت ها هم در انسان و هم در حیوانات است، بنابراین هنگامی که بدنمان به اندازه کافی از این ماده تولید نمی کند، جای تعجب نیست که سلامتی ما نیز در خطر می افتد. در داخل بدن، کلاژن از طریق یک سری از مراحل به پروتئین هایی با زنجیره طولانی که خودشان به اسیدهای آمینه اصلی تبدیل می شوند، تجزیه می شود. سپس این اسید آمینه ها جذب شده و برای سنتز کلاژن در سراسر بدن استفاده می شوند.

کلاژن و ژلاتین از لحاظ مزایای به هم شبیه هستند، زیرا آنها حاوی اسیدهای آمینه مشابه می باشند. اما استفاده از آنها کمی متفاوت است و برخی از افراد به راحتی می توانند ژلاتین را هضم کنند. پخت و پز کلاژن به مجزا شدن ژلاتین کمک می کند. اما ژلاتین تنها در آب گرم حل می شود. در هنگام مخلوط شدن ژلاتین با آب یک ماده ژله ای تشکیل می شود، اما کلاژن چنین خاصیتی را ندارد. این به این معنی است که ژلاتین در هنگام پخت و پز، به عنوان یک ماده سفت کننده عمل می کند.

برای تبدیل کلاژن از قسمت های مختلف بدن حیوان به ژلاتین، از فرآیندهای چندگانه استفاده می شود که موجب از بین بردن مولکول های کلاژن می شود و برخی از اسیدهای آمینه را آزاد می کنند. استخراج ژلاتین در تولید مواد غذایی معمولا با استفاده از محلول های آب داغ و هیدرولیز کلاژن به ژلاتین انجام می شود. سپس برای خشک شدن محصول از بعضی از فرایندهای تصفیه و استریلیزاسیون، بسته به اینکه تولید کننده بخواهد این ماده را به چه شکل استفاده کند، استفاده می شود.

مشخصات آمینو اسید منحصر به فرد ژلاتین

ژلاتین از حدود ۹۸ تا ۹۹ درصد پروتئین با وزن خشک تشکیل شده است. این باعث می شود غلظت آمینو اسید گلیسین و پرولین که آمینو اسیدهای غیر ضروری (و یا مشروط) هستند بالا برود. ترکیب آمینو اسید های ژلاتین تقریبا به صورت زیر است:

  • ۲۱ درصد گلیسین
  • ۱۲ درصد پرولین
  • ۱۲ درصد هیدروکسی پرولین
  • ۱۰ درصد اسید گلوتامیک
  • ۹ درصد آلانین
  • ۸ درصد آرژنین
  • ۶ درصد اسیدآورپیک اسید
  • ۴ درصد لیزین

یکی از ارزشمند ترین اسید آمینه هایی که از ژلاتین دریافت می کنیم گلیسین است. گلیسین علاوه بر سایر آمینو اسیدها مانند پرولین، برای ایجاد بافت همبند در سراسر بدن، قدرت و دوام آن ها مهم است. گلیسین همچنین توانایی بدنمان را برای سم زدایی از مواد شیمیایی سنگین و مواد سمی که در اثر رژیم غذایی و محیط زیست وارد بدنمان می شود، افزایش می دهد.

مصرف زیاد گلیسین به تولید بهتر گلوتاتیون وابسته است، که یکی از مهمترین مواد سم زدایی و پاک کننده کبدی است. این خاصیت به ما کمک می کند خون خود را پاک کرده و مواد مضر را از بدن خارج کنیم.

علاوه بر تامین گلیسین، ژلاتین حاوی پرولین است که مزایای زیر را دارد:

  • با گلیسین در بدن عمل می کند تا کلاژن و بافت همبند ایجاد کند
  • در تجزیه پروتئین های دیگر بدن نقش دارد
  • به تشکیل سلول های جدید کمک می کند
  • به نگهداری از بافت نرمال عضله کمک می کند
  • سیستم گوارش را از نفوذ پذیری محافظت می کند
  • مانع کاهش توده عضلانی در دونده ها و ورزشکاران ورزش های استقامتی می شود

منابع:

Gelatin Uses, Benefits, & Recipes