۶ دلیل کم خونی در مردان

کم خونی شایع ترین اختلال خونی است که توانایی خون برای حمل اکسیژن را دچار اختلال می کند. کم خونی در واقع نوعی مشکل در سلول های قرمز خون است. در این شرایط یا سلول های قرمز خون کم است و یا توانایی حمل اکسیژن این سلول ها کمتر از حد طبیعی می باشد. هنگامی که کم خونی با آهن در ارتباط است، به آن کم خونی فقر آهن گفته می شود. آهن یک ماده معدنی ضروری مورد نیاز برای تشکیل سلول های قرمز خون است. این رایج ترین نوع کم خونی است و به طور عمده در زنان، به چند دلیل خاص جنسیتی، بیشتر دیده می شود. با این حال، کم خونی فقر آهن می تواند به دلایلی که از آن آگاه نیستیم در مردان نیز رخ دهد. در ادامه این مطلب از دلایل کم خونی در مردان پرده بر می داریم.

کم خونی فقر آهن در زنان

این مهم است که بدانید چرا کم خونی فقر آهن در زنان شایع تر است. وقتی زنان در سن باروری هستند، به دلیل خونریزی قاعدگی، بیشتر احتمال دارد که کم خونی فقر آهن را تجربه کنند. با این حال، این به این معنا نیست که هر زنی که عادت ماهانه می شود این مشکل را دارد. زنانی که خونریزی های قاعدگی سنگین دارند بدیهی است که بیشتر در معرض خطر کم خونی فقر آهن قرار می گیرند.

عوامل دیگری نیز، به ویژه برای زنان جوان، در این بین نقش بازی می کنند. رژیم غذایی نامناسب با مصرف کم آهن، رژیم غذایی شدید و اختلال در غذا خوردن از فاکتورهای شیوه زندگی است که به کم خونی فقر آهن با از دست دادن خون قاعدگی کمک می کنند.

با این حال، مردان نیز در معرض خطر هستند. اما چرا کم خونی در مردان اتفاق می افتد؟ در واقع دلایل بسیاری برای این سوال وجود دارد. یکی از رایج ترین دلایل کم خونی در مردان خونریزی داخلی است. قاعدگی تنها نوع خونریزی طولانی مدت است که به طور طبیعی اتفاق می افتد. اگر چه این مسئله برای مردان اتفاق نمی افتد اما خونریزی داخلی مداوم می تواند به همان اندازه برای بدن مضر باشد. دلایل شایع دیگر برای کم خونی در مردان عبارتند از:

  • رژیم غذایی
  • بیماری های دستگاه گوارش و بیماری های مزمن
  • شیوه زندگی

علل کم خونی در مردان

خونریزی داخلی در مردان

دلایل متعددی برای خونریزی داخلی وجود دارد که ممکن است  تا زمانی که کم خونی فقر آهن تشخیص داده می شود، متوجه آن نشوید. برخی از علل می تواند بسیار جدی و حتی مرگبار باشند. اگر چه خونریزی داخلی می توانید منجر به کم خونی شود، اما گاهی عدم وضوح آن می تواند خونریزی را به حالت فاجعه در آورد. خونریزی داخلی منجر به ایجاد فقر آهن آهسته و طولانی مدت می شود.

یکی از شایع ترین نوع خونریزی داخلی، خونریزی از پوشش دستگاه گوارش به دلیل زخم معده است. مصرف منظم آسپیرین یک عامل خطر عمده برای خونریزی زخم های گوارشی است. کولیت اولسراتیو یکی از شرایطی است که ممکن است با خونریزی زخم در روده همراه باشد. گاهی اوقات با وجود علائم دیگر، خونریزی ممکن است از تومور بدخیم (سرطانی) باشد.

خونریزی هموروئید

هموروئید یک بیماری شایع است که هم مردان و هم زنان را مبتلا می کند. خونریزی می تواند در هر دو بواسیر داخلی و خارجی رخ دهد و به عنوان منبعی برای از دست دادن خون در طولانی مدت تبدیل شود. اغلب افراد مبتلا به هموروئید در مراحل اولیه متوجه خونریزی می شوند. با این حال، گاهی اوقات خونریزی ممکن است آشکار نباشد و توسط مدفوع پوشانده شده باشد. یک آزمایش (FOBT) که همیشه برای مشخص شدن خونریزی در روده تجویز می شود، می تواند خونریزی بواسیر را مشخص کند.

رژیم غذایی کم آهن

آهن فراوان در بسیاری از غذاهای گیاهی و حیوانی وجود دارد. آهن هم در گوشت قرمز، مرغ و ماهی  و هم در گیاهان یافت می شود. خوردن گوشت خالی برای جذب آهن کافی نیست. گیاهخواران می توانند فقر آهن خود را با افزایش مصرف ویتامین C و اجتناب از مصرف چای و قهوه بلافاصله بعد از غذا  به حداکثر برسانند. بسیاری از غذاهای فرآوری شده نیز با آهن غنی شده اند. با این حال، مصرف رژیم غذایی فقیر از آهن در کنار سایر اختلالات خوردن مانند بی اشتهایی عصبی، رژیم غذایی شدید، روزه مکرر و سوء تغذیه ناشی از علل دیگر، می تواند منجر به کم خونی در مردان شود.

مشکل جذب آهن

حتی اگر در رژیم غذایی آهن کافی وجود داشته باشد، سیستم گوارشی باید قادر به جذب آن باشد. سوء جذب آهن در بسیاری از بیماری های دستگاه گوارش دیده می شود. بیماری سلیاک چنین مشکلی را ایجاد می کند. عمل جراحی بر روی بخشی از معده یا روده کوچک به دلیل چاقی (کاهش وزن)، بیماری شدید التهابی روده و در درمان سرطان های دستگاه گوارش نیز عواملی برای سوء جذب آهن و کم خونی در مردان است. در واقع در مورد مشکلات مربوط به جذب آهن مردان و زنان در شرایط یکسان قرار دارند. پس درست است که مردان به قاعدگی مبتلا نمی شوند اما ممکن است یک مرد مبتلا به سوء جذب آهن، به میزان یک زن مبتلا به قاعدگی سنگین، فقر آهن داشته باشد.

نوشیدن بیش از حد چای

تانن موجود در چای می تواند به آهن در روده متصل شده و از جذب آن جلوگیری کند. البته پزشکان معتقدند که نوشیدن چای زیاد به تنهایی ایجاد کننده این عامل نیست. مصرف چای به همراه سایر علل می توانند مشکل کم خونی ایجاد کنند. مطالعه ای در مورد اثرات نوشیدنی های مختلف در جذب آهن نشان داد که چای در واقع یک کمک کننده در اختلال جذب آهن است. این مطالعه نشان داد که چای و قهوه دردرجه اول بر روی آهن جذب شده از گیاهان تاثیر می گذارند. جالب است بدانید که نتیجه این تحقیق مشخص کرد که مصرف آب پرتقال به دلیل بالا بردن ویتامین C جذب آهن بدن را بعد از غذا دو برابر می کند.

کم خونی ناشی از بیماری مزمن

افراد مبتلا به بیماری های مزمن خاص بیشتر احتمال ابتلا به کم خونی دارند. این بیماری ها ممکن است شباهت کم خونی فقر آهن به انواع دیگر کم خونی و تشخیص آن را مشکل کنند. کم خونی ناشی از بیماری های مزمن از کم خونی فقر آهن است. این کم خونی در برخی از بیماریهای التهابی مزمن رخ می دهد. پزشکان معتقد هستند که این بیماری ها با برخی از مواد شیمیایی التهابی موثر بر استفاده از آهن و تغییر فعالیت مغز استخوان به تولید سلول های سفید خون بیشتر، کم خونی ایجاد می کنند. برخی از بیماری های مزمن که ممکن است در مردان کم خونی ایجاد کنند عبارتند از:

  • بیماری های خود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید، بیماری التهابی روده، SLE
  • سرطان (حتی بدون خونریزی داخلی)
  • بیماری های مزمن کبدی و بیماری های کلیه
  • عفونت های طولانی مدت مانند HIV و هپاتیت ب