TSH پایین ؛ علل، علائم و نحوه تاثیر این عامل بر روی T3 و T4

سطح TSH پایین (هورمون تحریک کننده تیروئید) معمولا به این معنی است که تیروئید شما بیش از حد هورمون های تیروئید T3 و T4 را تولید می کند. تولید بیش از حد هورمون های تیروئید، سیگنال هایی را به غده هیپوفیز ارسال می کند تا سطح TSH را پایین تر بیاورد. این روند می تواند نشانه هایی از TSH کم یا پرکاری تیروئیدی مانند کاهش وزن، عصبی بودن، خواب آلودگی یا قاعدگی های خفیف (در زنان) را ایجاد کند.

هیپرتیروئیدیسم فقط به کاهش سطح TSH مرتبط نیست. پزشکان برای تشخیص و درمان بیماری های مرتبط با پرکاری تیروئید، سطح T3 و T4 در خون را بررسی می کنند. علت TSH کم می تواند بیماری گریوز نیز باشد. در این بیماری گره ها باعث تحریک تیروئید یا التهاب می شوند.

در این مقاله مجله پیام سلامت خواهید آموخت که سطح TSH پایین چگونه هورمون های تیروئید یعنی تریویوترینرون (T3) و تیروکسین (T4) را تحت تاثیر قرار می دهد. همچنین در مورد میزان TSH، T3 و T4 طبیعی و اینکه چگونه می توانید علائم هیپرتیروئیدیسم را مشخص کنید نیز صحبت می کنیم.

تیروئید چیست؟

تیروئید یک غده پرونه ای در جلوی گردن است که هورمون های مهم بدن را ترشح می کند. این اندام کوچک، هورمون هایی را تولید می کند که متابولیسم و ​​رشد بدن را کنترل می کنند.

محققان Johns Hopkins Medicine معتقدند که برای کنترل چگونگی استفاده از انرژی بدن باید تیروئید کارکرد طبیعی داشته باشد. هورمون های تیروئید بر ضربان قلب، وزن بدن، چرخه قاعدگی، روده و سیستم عصبی مرکزی تاثیر می گذارند. هورمون های تولید شده توسط تیروئید تنظیم می کنند که چگونه بافت پروتئین را تولید کرده یا تولید خود را متوقف کند.

TSH (هورمون تحریک کننده تیروئید) چیست؟

غده هیپوفیز در مغز یک هورمون به نام هورمون تحریک کننده تیروئید یا TSH را برای کوتاه مدت تولید می کند.

پزشکان American Association for Clinical Chemistry معتقدند TSH یا هورمون تحریک کننده تیروئید بر سطح هورمون های T3 و T4 تأثیر می گذارد. بررسی سطح نرمال و یا TSH پایین می تواند به تشخیص اختلالات تیروئید کمک کند.

T4 و T4 آزاد (FT4) چیست؟

دکتر لیساندرو ایرویزاری در Medscape می گوید که تیروکسین به عنوان T4 نامیده می شود و هورمون اصلی تولید شده توسط تیروئید است. این هورمون یکی از مهم ترین هورمون هایی تولید شده توسط تیروئید است. T4 شامل ۴ مولکول ید است.

T4 آزاد (FT4) به میزان تیروکسین که از لحاظ بیولوژیکی فعال است و به پروتئین محدود نمی شود اشاره می کند. پزشکان معمولا سطح FT4 را جهت شناسایی علل احتمالی مشکلات مربوط به تیروئید مورد آزمایش قرار می دهند. پس T4 آزاد فرم فعال تیروکسین است.

T3 و T3 آزاد (FT3) چیست؟

هورمون تیروئید تریویوترینرون به عنوان T3 نامیده می شود، زیرا مولکول های ید این هورمون کمتر از T4 است. دکتر ایرویزاری توضیح می دهد که تیروکسین هنگامی که به سلول های بدن وارد می شود، به تریویوترینرون تبدیل می شود. T3 چهار برابر فعال تر از فراوان ترین هورمون تیروئید یعنی T4 است.

همانند T4 آزاد T3 آزاد (FT3) نیز سطح فعال هورمون تیروئید است که می تواند توسط بدن مورد استفاده قرار گیرد.

TSH پایین

چگونه TSH پایین بر سطح T3 و T4 تاثیر می گذارد

TSH با تحریک تیروئید برای تولید این هورمون ها، روی سطح T3 و T4 در جریان خون تاثیر می گذارد. پزشکان American Association for Clinical Chemistry می گویند که TSH به طور عمده تولید T4 را تحریک می کند و این هورمون در بافت های دیگر بدن تبدیل به T3 می شود.

طبق اعلام مجله Frontiers in Endocrinology، سطح T3 و T4 بر میزان تولید TSH در غده هیپوفیز نیز اثر می گذارد. این یک حلقه بازخورد منفی است. بالا رفتن سطح هورمون های تیروئید (FT3 و FT4) در خون سیگنالی را به غده هیپوفیز می فرستد تا تولید هورمون TSH را کمتر کند.

به همین دلیل TSH پایین نشان دهنده بیش فعالی غده تیروئید یا هیپرتیروئیدی است.

سطح نرمال TSH

سطح TSH طبیعی نشان می دهد تیروئید به درستی کار می کند. با توجه به گزارش British Thyroid Foundation، محدوده طبیعی TSH به شرح زیر است:

  • ۰٫۴ الی ۴٫۰ mIU / L

با این حال، مطالعات اخیری که در مورد فعالیت تیروئید و آنچه که باید به عنوان سطح طبیعی TSH محسوب شود انجام شده است، نشان می دهد که حد بالا سطح TSH طبیعی باید تا حدودی پایین تر آورده شود. محققان در مجله Clinical Endocrinology & Metabolism توصیه می کنند که حد بالای TSH باید ۲٫۵ mIU / L در نظر گرفته شود.

دلیل این موضوع این است که بسیاری از پزشکان می گویند که افرادی که TSH شان بین ۲٫۵ تا ۴٫۰ است در معرض خطر ابتلا به اختلالات تیروئید هستند.

همچنین باید توجه داشت که سطح TSH در افراد مسن بالاتر است. به عنوان مثال، سطح TSH طبیعی برای افراد بین ۵۰ تا ۵۹ ساله تا ۴٫۵ و در افرادی که بیش از ۸۰ سال سن دارند، تا ۷٫۵ طبیعی محسوب می شود.

سطح TSH پایین چیست؟

همان طور که گفته شد محدوده مرجع نرمال برای آزمایش خون TSH بین ۰٫۴ تا ۴٫۰ mIU / L است. بنابراین، اگر تست خون شما TSH کمتری از ۰٫۴ را نشان دهد یعنی؛ TSH تان پایین است. در این شرایط پزشکان آزمایش های بیشتری را برای بررسی T4 آزاد و T3 آزاد در سرم خون انجام خواهند داد.

TSH پایین چه معنی دارد؟

اگر سطح TSH پایین باشد، یعنی شما دارای هیپرتیروئیدی هستید. زیرا تیروئیدتان احتمالا مقدار زیادی هورمون T3 و T4 تولید می کند. بعضی از اختلالات دیگر که وابسته به تیروئید نیستند، می توانند TSH را پایین و همچنین FT3 یا FT4 را کم یا معمولی نشان دهند.

علل TSH پایین

بیماری گریوز

بیماری گریوز شایع ترین علت هیپرتیروئیدی است که در آن شما دارای TSH پایین و T4 و یا T3 زیاد هستید.

متخصصان American Thyroid Association می گویند که بیماری گریوز یک بیماری خودایمنی است که باعث تولید آنتی بادی هایی می شود که غده تیروئید را به اضافه کاری وادار می کند. این بیماری باعث افزایش هورمون های تیروئیدی T4 و T3 می شود و در نتیجه غده هیپوفیز TSH کمتری تولید می کند.

برخی از علائم بیماری گریوز عبارتند از:

  • تورم اطراف چشم
  • التهاب چشم ها که باعث می شود ظاهر آن ها قرمز شود
  • مشکلات بینایی
  • لکه های قرمز مایل به زرد در پوست (نشانه ای نادر از بیماری گریوز)

بیماری پلامر

بیماری پلامر وضعیتی است که در آن گره های متعددی در غده تیروئید فعال می شوند و باعث می شوند تا هورمون های تیروئید بیشتر ترشح شوند.

به گفته دکتر R. Orlander، بیماری پلامر به نام گواتر سمی (TNG) نیز نامیده می شود. در بسیاری از موارد، خود گره ها مستقل از غده تیروئید شروع به ترشح هورمون های T3 و T4  می کنند و می توانند سمی باشند.

سایر علائم بیماری TNG یا پلامر می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • کاهش وزن ناخواسته به ویژه در افراد مسن
  • دفع مکرر مدفوع
  • لرزش دست
  • مشکلات قلبی
  • تورم در اطراف گردن (بزرگ شدن گواتر)

حضور ندول یا کیست در غده تیروئید

وجود انواع دیگری از توده در تیروئید نیز می تواند هورمون های تیروئید را تحریک کنند. بنابراین باعث کاهش سطح TSH می شوند.

به گفته متخصص غدد درون ریز، دکتر رابرت فری جونیور، گره های تیروئید یا کیست ممکن است عملکرد تیروئید را تحت تاثیر قرار دهند. در برخی موارد، رشد توده خوش خیم در تیروئید می تواند باعث تولید بیش از حد هورمون تیروئید یا پرکاری تیروئید شود. در سایر موارد، توده می تواند باعث کمبود هورمون تیروئید شود.

برخی نشانه های حضور کیست در تیروئید عبارتند از:

  • دردی که از گردن به گوش یا فک گسترش می یابد
  • ظاهر شدن توده در گلو
  • مشکل بلع
  • TSH پایین

مصرف بیش از حد ید

مصرف متعادل ید برای سلامت غده تیروئید ضروری است. اگر مقدار زیادی ید در رژیم غذایی شما وجود داشته باشد، سطح TSH کاهش می یابد و ممکن است نشانه های پرکاری تیروئید ایجاد شود.

مجله Nature Reviews Endocrinology گزارش می دهد که ید به طور طبیعی در جلبک دریایی، نان، شیر، برخی از مکمل های ویتامین و نمک غنی شده با ید یافت می شود. مقدار توصیه شده مصرف ید در روز که برای عملکرد مناسب تیروئید ضروری است ۱۵۰ میکروگرم می باشد.

التهاب تیروئید (تیروئیدیت)

اگر سطح TSH پایین باشد، ممکن است این وضعیت به التهاب تیروئید یا تیروئیدیت ارتباط داشته باشد. التهاب تیروئید می تواند باعث ترشح T4 و T3 بیشتری در خون شود. این افزایش هورمون تیروئید باعث کاهش سطح TSH می شود.

به گفته محققان کلینیک کلیولند، دلایل زیادی برای ملتهب شدن تیروئید وجود دارد. TSH پایین ناشی از تیروئیدیت می تواند ناشی از عفونت ویروسی، باکتریایی، پرتودرمانی یا آنتی بادی هایی باشد که به غده تیروئید حمله می کنند.

تیروئیدیت می تواند منجر به هیپرتیروئیدیسم یا هیپوتیروئیدیسم شود. زیرا التهاب روی تیروئید تاثیر می گذارد.

حضور تومور در تخمدان یا بیضه

حضور تومور در تخمدان یا بیضه بر هورمون های شما تاثیر می گذارد و می تواند سطح TSH را سرکوب کنند. هنگامی که این اتفاق می افتد، نشانه های پرکاری تیروئید بروز می کند.

 دکتر لیزا روینساک از دانشکده پزشکی اموری می گوید که یک نوع سرطان تخمدان به نام استروما تخمدان می تواند باعث هیپرتیروئیدیسم شود. این بیماری یک نوع نادر سرطان است و پرکاری تیروئیدی علامتی است که در ۵ الی ۸ درصد از بیماران مبتلا به استروما مشاهده می شود. علائم معمول سرطان تخمدان عبارتند از:

  • خونریزی نامنظم واژینال
  • درد شکم
  • تجمع مایع در شکم

سرطان بیضه در مردان نیز می تواند نشانه هیپرتیروئیدیسم باشد. دکتر Kush Sachdeva متخصص انکولوژی می گوید که سرطان بیضه باعث می شود که هورمون های تیروئید در بدن افزایش پیدا کنند. سایر علائم سرطان بیضه عبارتند از:

  • درد مبهم در پایین شکم
  • حضور توده قابل توجه در یکی از بیضه ها
  • تورم غدد لنفاوی
  • بالا رفتن سطح هورمون های T4 یا T3

تومورهای خوش خیم در غده تیروئید یا غده هیپوفیز

رشد توده غیر سرطانی در غده تیروئید یا غده هیپوفیز می تواند به این معنی باشد که در بدنتان میزان هورمون تحریک کننده تیروئید کم است.

پزشکان کلینیک مایو می گویند که بیشتر توده های کوچک در تیروئید جدی نیستند و نشانه هایی از خود بروز نمی دهند. اگر توده بزرگ شود، می تواند تولید هورمون های تیروئید را تغییر دهد و موجب سرکوب سطح TSH شود. در این موارد، علائم پرکاری تیروئید مشاهده می شود.

اختلالات تیروئید ناشی از دارو

علائم TSH پایین می تواند در صورت مصرف داروهای خاصی نیز ظاهر شود. طبق اطلاعات منتشر شده در مجله American Family Physician، درمان غده تیروئید با مصرف دوز بالای دارو می تواند سطح TSH را پایین بیاورد. به علاوه بعضی از داروهایی که برای نامنظم شدن ضربان قلب تجویز می شوند و داروهایی که حاوی ید هستند نیز می توانند علایم TSH پایین را ایجاد کنند.

سرطان تیروئید

در موارد نادر، رشد توده در تیروئید می تواند سرطانی شود. برای جلوگیری از گسترش سرطان باید تیروئید از بدن خارج شود.

متخصصان انجمن سرطان آمریکا گزارش می دهند که تنها حدود ۲ مورد از ۲۰ موردی که دارای ندول تیروئید هستند توده هایشان بدخیم می شود. اگر تومور تیروئید را تحریک کند، نتیجه هیپرتیروئیدی خواهد بود. پزشکان می گویند که رشد توده در تیروئید باعث کاهش TSH و افزایش T4 شده و تقریبا همیشه خوش خیم است.

اثرات سطح TSH پایین در بدن چیست؟

نشانه های کاهش سطح TSH معمولا با هیپرتیروئیدیسم همراه می باشند. دکتر اولیور استار در Patient.info می گوید که ترشح بیش از حد هورمون تیروکسین در خون، باعث می شود ترشح هورمون تحریک کننده تیروئید توسط غده هیپوفیز کمتر شود.

سطح TSH پایین معمولا به این معنی است که یک یا چند مورد از علائم زیر را دارید:

  • احساس عصبی بودن و تحریک پذیری
  • اختلالات خواب و یا بی خوابی
  • تپش قلب و افزایش ضربان قلب
  • افزایش عرق
  • خستگی عمومی و ضعف عضلانی
  • اسهال
  • بزرگ شدن ظاهری گردن
  • بزرگ شدن چشم ها

مهم است که درمان مناسبی برای علائم هیپرتیروئیدیسم انجام دهید. زیرا اگر این بیماری درمان نشود، می تواند یکی از عوارض زیر را داشته باشد:

  • افزایش خطر ابتلا به پوکی استخوان
  • افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی، آنژین، نامنظم شدن ضربان قلب یا حتی نارسایی قلبی
  • ایجاد عوارض در دوران بارداری

TSH پایین با وجود T4 آزاد طبیعی

اگر سطح TSH پایین و T4 آزاد طبیعی باشد، نشان دهنده چیست؟

پایین بودن TSH با وجود طبیعی بودن FT4 می تواند نشان دهنده این باشد که شما دارای پرکاری تیروئید بالینی هستید. اگر در آزمایش سطح TSH کمتر از mIU / L 0.1 باشد، پزشکان معمولا درمان ضد تیروئید را توصیه می کنند. TSH پایین و FT4 طبیعی در افرادی که بیماری گریوز دارند یا مشکلاتی در گذشته در تیروئید داشته اند، رایج است.

یکی دیگر از دلایل پایین بودن TSH و طبیعی بودن T4، درمان T4 برای کم کاری تیروئید می باشد.

TSH پایین با وجود T3 و T4 طبیعی

چرا سطح TSH کم، اما T3 و T4 طبیعی می شود؟

دلایل طبیعی بودن سطح T3 و T4 و TSH کمتر از ۰٫۱ mIU / L نیز می تواند هیپرتیروئیدیسم بالینی باشد. مجله British Medical Bulletin گزارش داد که دلایل این اتفاق می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • درمان با لووتیروکسین
  • بیماری گریوز
  • تیروئیدیت ویروسی
  • گواتر سمی در بیماران مسن

TSH پایین و T4 بالا

نتایج آزمایش خونی که برای تشخیص اختلالات تیروئید انجام شده و سطح TSH را پایین و سطح تیروکسین را بالا نشان می دهد، معمولا هیپرتروییدی را تایید می کند. دکتر اولیور استار در Patient.info می گوید که در این شرایط پزشکان درمانی را برای کاهش سطح تیروکسین در خون تجویز می کنند.

TSH پایین و T4 و T3 کم

در مواردی که آزمایش خون میزان هورمون تریویوترینرون و تیروکسین را کم نشان می دهد اما TSH پایین است، علت معمولا به تیروئید ارتباط ندارد.

طبق گفته دکتر آتیوگ، متخصص غدد درون ریز، در شرایطی که TSH و T4 کم می شود، علت مربوط به سندرم غیر تیروئیدی است. این عارضه معمولا در افرادی که به شدت بیمار هستند یا بیماری مزمن شدید دارند دیده می شود. بعضی از نمونه بیماری های مزمنی که می توانند باعث کاهش T4، T3 و TSH شوند، عبارتند از:

  • بیماری شدید در دستگاه گوارش، ریه، قلب و یا کبد
  • حمله قلبی
  • گرسنگی
  • سوختگی شدید
  • پیوند مغز استخوان