علت ایجاد خال قرمز روی پوست چیست و چگونه می توان آن را از بین برد؟

مشاهده خال قرمز روی پوست معمولا برای افراد ایجاد نگرانی می کند. اما این لکه ها عموما جای نگرانی ندارند. این لکه ها می توانند در هر جایی از بدن رشد کنند. اما نیم تنه بالایی و باسن محلی است که بیشتر مستعد ابتلا به این لکه ها می باشند. رنگ قرمز این خال ها از مجموعه ای از رگ های خونی که در نزدیکی پوست وجود دارد ایجاد شده است.

خبر خوب این است که رشد بافت قرمز روی پوست معمولا بی ضرر است. با این حال، توصیه می شود که هر گونه برآمدگی بر روی سطح پوست را حتما به متخصص پوست و مو نشان دهید.

در این مقاله مجله پیام سلامت، در مورد رایج ترین انواع خال قرمز روی پوست و روش هایی که می توانید به کمک آن ها از شر لکه های قرمز رهایی یابید اطلاعاتی را کسب می کنید. روش های پزشکی زیادی نیز برای از بین بردن آن ها وجود دارد. به عنوان مثال روش انجماد، درمان با لیرز یا سوزاندن این ضایعات روش هایی هستند که ممکن است توسط پزشکان توصیه شوند.

در کنار این روش ها افرادی نیز توانسته اند با استفاده از مواد خانگی مانند سرکه سیب یا پراکسید هیدروژن، خال های قرمز پوست را از بین ببرند.

خال قرمز روی پوست چیست؟

انواع خال های قرمز، معمولا از تجمع رگ های خونی گشاد شده ایجاد می شوند که موجب تشکیل یک بافت توده مانند شده اند. این خال ها می توانند در اشکال و اندازه های مختلفی ایجاد شوند. دکتر دیوید سوانسون معتقد است که برخی از خال های قرمز می توانند اندازه یک سر سوزن باشند. اما برخی از آن ها نیز بیش از یک چهارم اینچ هستند. بسته به تعداد عروق خونی که در این بافت تجمع پیدا کرده اند، اندازه و صاف و برآمده بودن پوست تعیین می شود. یعنی هر چقدر عروق خونی که در این بافت جمع شده است بیشتر باشد، بافت ایجاد شده بزرگ تر و برجسته تر می شود.

برخی از خال ها نیز بر اثر قرار گرفتن در معرض اشعه UV خورشید ایجاد می شوند. این لکه ها باید بیشتر تحت نظر و مراقبت باشند.

انواع مختلف خال قرمز روی پوست و علت ایجاد آن ها

درست است که در ظاهر این خال ها شبیه هم هستند. اما از نظر علمی انواع مختلفی دارند که در ادامه آن ها را همراه با علت ایجادشان توضیح می دهیم.

همانژیوم گیلاسی

همانژیوم گیلاسی یک خوشه از رگ های خونی زیر سطح پوست هستند که می توانند خال های قرمز رنگ ایجاد کنند. همانطور که از نام آنها پیداست، همانژیوم گیلاسی به رنگ قرمز روشن مانند یک گیلاس رسیده است.

بر اساس گزارش Primary Care Dermatology Society، همانژیوم گیلاسی معمولا در نیم تنه بالایی ایجاد شده و در افراد بالای ۴۰ سال رخ می دهد. بسته به روشی که رگ های خونی با هم تشکیل خوشه داده اند، رنگ این لکه ها می تواند نه فقط قرمز روشن بلکه آبی یا بنفش نیز باشد. گاهی این لکه ها بر روی پوست سر نیز ایجاد می شوند. در صورتی که این ضایعات خارش داشته باشند و خارانده شوند ممکن است خونریزی کنند.

هنوز مشخص نیست که چه چیزی عامل ایجاد این لکه ها است. اما پزشکان معتقدند که عواملی وجود دارند که می توانند به شیوع آن ها دامن بزنند. به عنوان مثال آن ها معتقدند که این لکه ها در افراد میانسال بیش از جوانان مشاهده می شود.

پزشکان کالج American Osteopathic College of Dermatology می گویند که بارداری می تواند در قسمت بالای بدن تعداد خال های قرمز روی پوست را افزایش دهد. با این حال، اگر این برجستگی های قرمز رنگ بر روی پوست زیاد باشد می تواند نشانه ای از آسیب کبدی نیز باشد.

برخی از محققان نیز ارتباط بین قرار گرفتن در معرض برومیدها و ظاهر شدن همانژیوم گیلاسی را ثابت کرده اند. محققان در مجله Dermatology گزارش داده اند که دو تکنسین های آزمایشگاه که به ترکیبات حاوی برمید دسترسی داشته اند، در نیم تنه بالایی خود این لکه ها را شاهد بوده اند. برومید در برخی داروها و برای مقاصد علمی استفاده می شود.

کراتوز اکتینیک

برخی از انواع خال های قرمز رنگ روی پوست به دلیل قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید ایجاد می شود. کراتوز اکتینیک موجب رشد بافت قرمز روی پوست می شود. این بافت ها دارای یک سطح زگیل مانند هستند.

پزشکان کلینیک مایو می گویند که برخی از علائم دیگر کراتوز اکتینیک خارش و یا سوزش در اطراف بافتی است که روی پوست رشد کرده است. ایجاد سطح زبر، ضایعات قرمز، صورتی و قهوه ای نیز از دیگر نشانه های این بیماری است. کراتوز اکتینیک می توانید سرطانی شوند. اما باید این را بدانید که هر گونه بافت قرمزی روی سطح پوست این قابلیت را ندارد و تنها پزشک می تواند بین ضایعات سرطانی و غیر سرطانی افتراق قائل شود.

خال اسپیتز

خال اسپیتز نوع دیگری از خال های قرمز روی پوست هستند که مانند یک دست انداز قرمز گنبدی شکل ظاهر می شوند. محل های معمول برآمدگی های قرمز خال مانند اسپیتز، روی اندام و صورت می باشد.

متخصصین پوست می گویند که خال اسپیتز در ظاهر به ملانوم مشابه است. اما بر خلاف رشد ملانوم، خال اسپیتز خوش خیم می باشد. از آنجا که آنها شبیه به رشد توده سرطانی پوست هستند، باید به محض مشاهده آن ها به متخصص پوست و مو مراجعه کنید.

متخصصان مرکز American Osteopathic College of Dermatology معتقدند که خال قرمز اسپیتز به غیر از نیم تنه بلایی، بر روی گردن و بازوها نیز تاثیر می گذارد. این خال ها معمولا خارش دارند و اگر سطح آن ها خراشیده شود ممکن است خونریزی نیز ایجاد شود.

چگونه از ایجاد خال قرمز روی پوست جلوگیری کنیم؟

همانژیوم گیلاسی و خال های اسپیتز همیشه قابل پیشگیری نیستند. همانطور که قبلا ذکر شد، همانژیوم گیلاسی به طور عمده با مسن تر شدن و در برخی از زنان باردار ایجاد می شود. با این حال، با توجه به گزارش متخصصان کالج American Osteopathic College of Dermatology، گاهی وجود تعداد زیادی همانژیوم گیلاسی یا همانژیوم عنکبوتی نشان دهنده آسیب کبدی در برخی از افراد است. کبد عضو مهمی درد بدن است. این عضو موجب می شود که خون از عاری از سموم مختلف شود.

پس تنها کاری که شما می توانید برای پیشگیری از خال قرمز روی پوست انجام دهید، اجتناب از قرار گرفتن در معرض نور خورشید است. کراتوز آفتابی می تواند به سرطان پوست منجر شود. بنابراین باید همیشه از پوست خود در برابر آفتاب محافظت کنید. اگر خال قرمز که با کراتوز اکتینیک مرتبط است شروع به رشد یا خونریزی کرد، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.

راه های طبیعی برای حذف خال قرمز روی پوست

 متخصصین پوست از بین بردن خال قرمز را در خانه توصیه نمی کنند. مگر اینکه آن ها توسط پزشک ارزیابی شده و برداشتن آن ها به کمک روش های زیر توسط او تایید شده باشد. اگر متخصص پوست تایید کرد که می توانید به روش های طبیعی این خال ها را بردارید بهتر است یکی از روش های زیر را انتخاب کنید:

 سرکه سیب طبیعی

سرکه سیب یک درمان طبیعی برای رشد پوست های ناخواسته مانند خال قرمز روی پوست است. سرکه سیب طبیعی به طور طبیعی خاصیت اسیدی دارد و می تواند به آرامی برجستگی های ایجاد شده روی پوست مانند زگیل و همانژیوم گیلاسی را بردارد. فراموش نکنید که برای مقاصد پزشکی حتما باید از سرکه سیب فراوری نشده استفاده کنید و هرگز از سرکه سیب برای برداشتن ضایعات در اطراف چشم استفاده نکنید.

نحوه استفاده:

برای استفاده از سرکه سیب برای از بین بردن خال قرمز روی پوست از روش زیر استفاده کنید:

  • یک تکه پنبه کوچک را در سرکه سیب خام غوطه ور کنید.
  • محل را با این پنبه خوب خیس کنید و پنبه را با یک باند تمیز روی پوست ببنید. دقت کنید که پنبه فقط روی پوست دارای ضایعات قرار گیرد. زیرا ممکن است پوست اطراف که ضایعات ندارد را بسوزاند.
  • تا صبح صبر کنید.
  • هر شب به مدت حدود یک هفته تا زمانی که خال ها از بین بروند این روش را تکرار کنید.

آب اکسیژنه

پراکسید هیدروژن یکی دیگر از درمان های طبیعی است که ممکن است در از بین بردن همانژیوم گیلاسی مفید باشد. از پراکسید هیدروژن می توان برای درمان زگیل نیز استفاده کرد. این ماده یک عامل سفید کننده طبیعی است. شما باید از هیدروژن غذایی ۳۵ درصد برای درمان زگیل و بافت های رشد کرده روی پوست استفاده کنید.

نحوه استفاده:

اگر متخصص پوست تایید کرد که می توانید از هیدروژن ۳۵ درصد استفاده کنید، مراحل زیر را بروید:

  • به آرامی روی ضایعات را مالش دهید تا کمی از لایه بالایی آن برداشته شود.
  • یک تکه پنبه را با پراکسید هیدروژن خیس کنید.
  • با دقت پنبه را روی پوست مالش دهید. سعی کنید این ماده بر روی پوست سالم مالیده نشود.
  • ۳ تا ۵ بار در روز حدودا به مدت ۲ هفته این درمان را تکرار کنید تا از شر آنژیوم گیلاسی قرمز رها شوید.

روش های پزشکی برای درمان خال قرمز روی پوست

در بسیاری از موارد، همانژیوم گیلاسی خوش خیم است و نیازی به درمان ندارد. با این حال، بسیاری از افراد به دلیل تاثیر آن بر روی زیبایی، ترجیح می دهند که این خال ها را بردارند. روش هایی که معمولا متخصصین پوست برای برداشتن این خال ها توصیه می کنند عبارتند از:

انجماد: در این روش خال با نیتروژن مایع منجمد می شود.

الکتروکوتر: در این روش از یک فرایند سوزاندن برای درمان رشد بافت قرمز روی پوست استفاده می شود. بسیاری از اوقات از لیزر برای از بین بردن این برجستگی ها استفاده می شود. مجلهAmerican Academy of Dermatology گزارش داد که کوتریزاسیون لیزر می تواند با موفقیت خال قرمز روی پوست را بردارد. التهاب اطراف ناحیه تحت درمان از عوارض جانبی است که ممکن است احساس شود.

پالس لیزری رنگ: مشابه الکتروکوتر، در این روش نیز از لیزر برای سوزاندن خال قرمز استفاده می شود. در این روش با تمرکز گرما از یک پرتو لیزر برای برداشتن بافت اضافی پوست استفاده می شود.

کورتاژ: کورتاژ یک راه برای تراشیدن بافت ناخواسته و خال سرطانی است. متخصصان مجله پوست می گویند که کورتاژ یک روش قابل قبول برای درمان همانژیوم گیلاسی است.

اسکلروتراپی: یک راه ارزان است که برخی از متخصصان پوست برای حذف خال قرمز با تزریق محلول سالین به پوست، از آن استفاده می کنند. مجله Dermatological Surgery گزارش داد که اسکلروتراپی درمان مفیدی برای همانژیوم گیلاسی است. اکثر موارد با ۳ هفته تزریق منظم درمان می شوند.

چه زمانی ایجاد خال قرمز روی پوست خطرناک است؟

به طور کلی ایجاد هر نوع ضایعات پوستی و یا تغییر در ضایعاتی که قبلا وجود داشته است، باید توسط پزشک بررسی شود. بنابراین اولین اقدام در صورت رشد ضایعات قرمز، قهوه ای، سیاه و یا مایل به صورتی مراجعه به متخصص پوست است. برای بررسی خال های قرمز که ممکن است سرطانی شود بهتر است روش زیر که مرسوم به روش ACBDE است را دنبال کنید.

عدم تقارن (Asymmetry): ضایعات خطرناک شکل نامنظم که در آن یک طرف ضایعه شبیه به طرف دیگر نیست، دارند.
مرز (Border): ضایعات نگران کننده مرزهای پاره پاره و یا نامنظم دارند.
رنگ (Color): ضایعاتی که سایه های مختلف از قهوه ای، سیاه، آبی و یا سفید دارند باید بررسی شوند.
قطر (Diameter): خال هایی که بزرگتر از پاک کن هستند باید توسط پزشک بررسی شوند.
تکامل (Evolves): تغییر در شکل، اندازه، و رنگ خال های خطرناک است.

ضمن این که ضایعات خطرناک به سرعت رشد می کنند و ممکن است خونریزی نیز داشته باشند.

دیگر علائم هشدار دهنده سرطان پوست عبارتند از:

  • زخم مداوم: زخم های التهابی که با وجود تلاش برای درمان از بین نمی روند.
  • کبودی و درد: ملانوم ممکن است در قالب کبودی و به مدت بسیار طولانی تر از یک کبودی نرمال در بدن خود را نشان دهد. برخی از مناطق پوست ممکن است به صورت تصادفی در طول روز درد و حساسیت به لمس داشته باشند.
  • بررسی ناخن: گاهی اوقات ملانوما با تشکیل علائم سیاه، سفید و قهوه ای در زیر ناخن پا خود را نشان می دهد.