مخاط در مدفوع به چه معناست؟

مخاط در بدن طبیعی است و بخش بسیار مهمی از چگونگی کار کرد بدن می باشد. بافت مخاط برای عملکرد درست و محافظت از دهان، بینی، سینوسها، گلو، ریه ها و روده لازم است. بسیاری از مواقع، مخاط، شفاف و رقیق است. با این حال، بیماری، رژیم غذایی و یا عوامل زیست محیطی می توانند گاهی اوقات قوام مخاط را افزایش دهند. مخاط حتی می تواند تغییر رنگ دهد. در ادامه این مطلب می خواهیم از وجود مخاط در مدفوع و معنی و مفهوم آن صحبت کنیم.

اغلب افراد تجربه افزایش مخاطر و خلط در بدن را هنگامی که به عفونت سینوس مبتلا می شوند، دارند. آنها ممکن است متوجه شوند که در آن حالت، مخاط بینی شان رنگ مایل به سبز دارد. چه اتفاقی می افتد زمانی که تغییرات مهم مخاط در بدن، چنان واضح است؟

چرا مخاط در مدفوع من وجود دارد؟

غشای مخاطی روده بزرگ کمک می کند تا مدفوع دفع شود. اجابت مزاج عادی مخاط زیادی تولید نمی کند. خلط زرد یا شفاف در چنین حالتی به قدری کم است که با چشم غیر مسلح دیده نمی شود.

وقتی مخاط در مدفوع قابل مشاهده است، می توان آن را نشانه ای از عفونت های باکتریایی، شقاق مقعد، انسداد روده یا بیماری کرون دانست. این نوع از علامت های هشدار دهنده، روش بدن برای گفتن توقف کنید، نگاه کنید و گوش کنید، است.

نشانه های دیگری که با مشاهده مخاط در مدفوع باید به دنبال آن باشید عبارتند از:

  • مقادیر افزایش یافته مخاط
  • خون یا چرک در مدفوع
  • درد معده، گرفتگی و نفخ
  • تغییرات ناگهانی در مدفوع، قوام و یا رنگ آن

اگر مشکل آشکار است و یا همچنان ادامه دارد، گام بعدی تماس با دکتر است.

علل وجود مخاط در مدفوع

کم شدن آب بدن و یبوست می تواند مخاط را از روده بزرگ دفع کند. به این ترتیب، ظاهر مدفوع نشان می دهد که مخاط دفع شده افزایش یافته است.

افزایش موکوس (مخاط) همچنین می تواند نشانه ای از بیماری باشد، به خصوص اگر التهاب رخ دهد. در این شرایط غشای مخاطی تجزیه می شود. این مکانیزم به بدن اجازه عفونت می دهد.

در اینجا به برخی از علل دیگر ایجاد مخاط در مدفوع اشاره می کنیم:

عفونت های باکتریایی

شایع تر از مسائل دیگر، عفونت های باکتریایی که معمولا توسط باکتری هایی مانند کامپیلوباکتر، سالمونلا، شیگلا و یرسینیا ایجاد می شوند، می توانند مخاط در مدفوع پدید آورند. این باکتری ها اغلب به علت مسمومیت غذایی و عفونت های دیگر دیده می شوند. علائم این عفونت ها عبارتند از:

  • اسهال
  • گرفتگی
  • استفراغ
  • حالت تهوع
  • تب

برخی از موارد عفونت های باکتریایی می تواند بسیار جدی باشد و نیاز به تجویز دارو توسط پزشک دارد. اما برخی از موارد این بیماری را می توان در خانه درمان کرد.

شقاق مقعد و زخم

شقاق مقعد پارگی در دیواره پایین راست روده است. آنها با اسهال پایدار، مدفوع سفت و دیگر بیماری های سخت روده ایجاد می شوند.

شقاق مقعد می تواند حرکات روده و دفع مدفوع را دردناک کند، اما اکثر آن ها خطرناک نیستند. داروهای ضد درد و مسکن می توانند این درد را در عرض چند روز و یا چند هفته کاهش دهند.

زخم معده و زخم های گوارشی نیز ویژگی هایی مشابه شقاق مقعد دارند. اگر فردی تحت شیمی درمانی یا پرتو درمانی باشد، بدن ممکن است با از دست دادن شدید مخاط، که به نام موکوزیت دستگاه گوارش شناخته می شود، رنج ببرد. این وضعیت ممکن است به درمان در بیمارستان نیاز داشته باشد.

انسداد روده

بیشتر علائم طبیعی مثل گرفتگی، یبوست و گاز یا نفخ می تواند نشانه ای از انسداد روده باشد. علل احتمالی این انسداد می تواند مدفوع متراکم، فتق، تومور یا عبور یک ماده غیر غذایی از روده باشد.

هر گونه افزایش در این نوع از فعالیت های روده باید به یک دکتر گزارش داده شود. اگر این عوارض در یک بازه زمانی مناسب و معقول، درمان نشود، ممکن است نیاز باشد در بیمارستان بستری شوید.

سندرم روده تحریک پذیر و بیماری کرون

سندرم روده تحریک پذیر (IBS) ممکن است تولید خلط را افزایش دهد. این علامت در افراد مبتلا به اسهال غالب IBS از کسانی که با یبوست غالب IBS درگیر هستند، شایع تر است.

بیماری کرون با احتمال کمتری به تولید افزایش مقدار مخاط در مدفوع منجر می شود. در این حالت افزایش موکوس می تواند به دلیل موضوع دیگری مانند شقاق مقعد ایجاد شود.

مخاط در مدفوع
مخاط در مدفوع

رژیم غذایی

آلرژی غذایی، مانند واکنش هایی که در برابر مصرف آجیل، لاکتوز و یا گلوتن ایجاد می شوند، می تواند بلغم در مدفوع را بیشتر کند. مواد غذایی خاص ممکن است به ناراحتی و علائم زیر منجر شود:

  • نفخ
  • اسهال
  • ضایعات پوستی
  • یبوست

اکثرا، عدم تحمل با آلرژی در تشخیص افراد عادی، با یکدیگر اشتباه گرفته می شوند. در این زمینه پزشک می تواند به شما کمک کند. اگر پس از خوردن یک ماده غذایی خاص خون یا مخاط در مدفوع دیدید حتما به پزشک مراجعه کنید. زیرا ممکن است به آن ماده حساسیت داشته باشید.

تشخیص و آزمایش نمونه مدفوع

پس از آن که مخاط در مدفوع را مشاهده کرده و به پزشک مراجعه کردید ممکن است او برای شناسایی انگل ها، باکتری ها و دیگر بیماری ها، آزمایش مدفوع تجویز کند. اگر چه بیشتر بیماری روده نیاز به آزمایش مدفوع ندارند اما افرادی که پس از سفر های خارجی به این بیماری ها مبتلا می شوند باید حتما این تست را انجام دهند.

بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ایالات متحده (CDC)،حدود ۳۰ تا ۷۰ درصد از کسانی که به خارج از ایالات متحده سفر می کنند، یک فرم از عفونت روده را تجربه خواهند کرد.

افراد دیگری که نیاز دارند این آزمایش را انجام دهند عبارتند از:

  • کودکان
  • افراد مسن
  • افرادی که سیستم ایمنی ضعیف دارند.

همچنین اگر علائم دیگری مانند تب و کم آبی بدن مشاهده شود نیز این آزمایش تجویز می شود.

اگر تست برای وجود باکتری هایی مانند کامپیلوباکتر، سالمونلا، شیگلا و یا غیره مثبت باشد، درمان ممکن است شامل آنتی بیوتیک ها باشد، اما تجویز این دارو همیشه لازم نیست.

اگر تست منفی است، می تواند نشان دهد که یک باکتری کمتر رایج مانند آئروموناس، Plesiomonas، یرسینیا انتروکلی و یا یک ویروس عامل ایجاد مخاط در مدفوع است. در این حالت تست های بیشتری ممکن است تجویز شود.

اگر آزمایش در مورد دسته دوم میکروب ها نیز منفی بود، پزشک ممکن است برای بررسی بیشتر، دستور آزمایش های دیگر را بدهد. البته این مورد نادر است.

آزمایش خون،  کولونوسکوپی، آندوسکوپی و یا حتی CT اسکن نیز ممکن است برای بررسی دقیق تر مورد نیاز باشد.

درمان مخاط در مدفوع

باکتری های موجود در مدفوع گاهی با آنتی بیوتیک درمان می شوند. علاوه بر این، استراحت کمک خواهد کرد تا دفع غیر طبیعی و علائم آن التیام یابد.

ممکن است عادات غذا خوردن نیاز به تغییر داشته باشد. این رویکرد بیشتر در مورد حساسیت غذایی به کار برده می شود. گاهی نیز تغییر در شیوه زندگی می تواند به سرعت مخاط در مدفوع را کم کند.

در برخی موارد، داروهای تجویزی در کنار درمان های دیگر مورد نیاز است. این موارد عبارتند از بیماری کرون و برخی دیگر از بیماری های مربوط به روده. ممکن است برای کسانی که شقاق مقعد و زخم مقعدی دارند، جراحی مورد نیاز باشد.

برخی پروبیوتیک ها و مکمل ها می توانند با اصلاح حرکات نامنظم روزانه روده، یبوست یا اسهال را درمان کرده و مخاط در مدفوع را کاهش دهند.

[quote font_size=”18″ color=”#37a02b”]

پیشنهاد می کنیم برای اطلاعات بیشتر، این مطالب را نیز بخوانید:

مدفوع کف آلود ؛ علل، درمان و زمانی که باید به پزشک مراجعه کنید

درد در زمان دفع مدفوع ؛ علل و زمانی که به خاطر این درد باید به پزشک مراجعه کنید

علل و روش های درمان لکه های سفید در مدفوع

[/quote]

نکته آخر

سطح مخاط در مدفوع ممکن است در زمان های مختلف تغییر کند. تولید موکوس در حد نرمال در بدن تا حدودی بستگی به باکتری های موجود در روده شما دارد.

اگر اخیرا آنتی بیوتیک مصرف کرده اید یا مریض شده اید، ممکن است متوجه تغییراتی در سطح مخاط در مدفوع خود شوید. اگر در عرض چند هفته به حالت عادی بازنگشتید، باید به پزشک مراجعه کنید. اگر متوجه تجمع بیش از حد خلط در مدفوع و علائم دیگر بیماری های گوارشی شدید، حتما به متخصص گوارش مراجعه کنید. اطمینان حاصل کنید که علائم خود را پیگیری می کنید. در این بررسی باید این موضوع که چه مدت است این علائم را تجربه می کنید و چه چیزی آن را بهتر یا بدتر می کند، را در مد نظر قرار دهید.

منابع:

  1. Mucosal bacterial microflora and mucus layer thickness in adolescents with inflammatory bowel disease
  2. Mucus in stool
  3. Symptoms & Causes of Irritable Bowel Syndrome