چای موز چیست

موز میوه محبوب و پر مصرفی در جهان محسوب می شود. این میوه بسیار مغذی است، طعم شیرین و فوق العاده ای دارد و حتی به عنوان یک ماده اصلی در تهیه بسیاری از دسرها و غذاها نیز استفاده می شوند. جالب است بدانید که در برخی از کشورها از موز یک چای آرامش بخش درست می کنند. در این مقاله مجله پیام سلامت خواص و روش تهیه چای موز را بررسی خواهیم کرد.

چای موز چیست؟

چای موز با جوشاندن یک موز کامل در آب گرم و سپس خارج کردن آن تهیه می شود. بسته به ذائقه ای که دارید می تواند موز را با پوست یا بدون پوست جوشانده و از آن چای تهیه کنید. اگر این چای را با موز حاوی پوست درست کنید معمولاً به آن چای پوست موز گفته می شود.

از آنجا که چای پوست موز فیبر زیادی دارد، مدت زمان بیشتری برای تهیه آن لازم است. به همین دلیل هم بسیاری از افراد از مصرف موز با پوست اجتناب می کنند. معمولا این چای را با مقداری عسل و دارچین تهیه می کنند. مصرف چای موز همراه با عسل و دارچین قبل از خواب باعث می شود بهتر و بیشتر بخوابید.

ارزش غذایی چای موز

اطلاعات دقیقی در مورد ارزش غذایی چای موز در دسترس نیست. با این وجود از آنجا که این نوشیدنی از موز و آب تهیه می شود، به احتمال زیاد حاوی برخی از مواد مغذی محلول در آب است که در موز وجود دارد. این مواد مغذی عبارتند از:

  • ویتامین B6
  • پتاسیم
  • منیزیم
  • منگنز
  • مس

از آنجا که بیشتر افراد پس از دم کردن این چای موز داخل آن را کنار می گذارند، این نوشیدنی حاوی کالری زیادی نیست. اگر چه جوشاندن موز باعث آزاد شدن برخی از مواد مغذی مانند ویتامین B6 و پتاسیم در آب می شود، اما نباید انتظار داشته باشید که چای موز مانند خود موز حاوی مواد مغذی باشد. هر چه زمان جوشاندن موز در آب بیشتر باشد؛ غلظت مواد مغذی موجود در چای نیز بیشتر می شود.

با این وجود این نوشیدنی ممکن است منبع بسیار خوبی از پتاسیم و منیزیم باشد. این دو ماده مواد معدنی مهمی برای سلامت قلب و بهبود کیفیت خواب هستند. علاوه بر این موز حاوی مقدار زیادی ویتامین B6 می باشد که برای حمایت از سیستم ایمنی بدن و تولید گلبول های قرمز ضروری است.

فواید این نوشیدنی سالم

نوشیدن چای موز ممکن است خواص زیادی برای بدن داشته باشد. به برخی از این خواص در ادامه اشاره می کنیم.

ممکن است حاوی آنتی اکسیدان باشد

موز به طور طبیعی دارای آنتی اکسیدان های محلول در آب از جمله دوپامین و گالوکاتچین است که ممکن است به مبارزه با رادیکال های آزاد در بدن کمک کرده و از ابتلا به بیماری های مزمن مانند بیماری های قلبی جلوگیری کنند.

با این حال پوست این میوه حاوی آنتی اکسیدان های بیشتری نسبت به گوشت آن است. بنابراین افزودن پوست موز به این چای در زمان دم کردن ممکن است میزان جذب این مولکول ها را افزایش دهد.

اگر چه موز به طور طبیعی از نظر ویتامین C سرشار است اما چای موز منبع خوبی از این آنتی اکسیدان نیست. زیرا ویتامین سی به گرما بسیار حساس است و به احتمال زیاد هنگام دم کردن بخش اعظمی از ویتامین C موجود در موز از بین می رود.

ممکن است از نفخ جلوگیری کند

چای موز سرشار از پتاسیم است. پتاسیم یک ماده معدنی و الکترولیتی محسوب می شود که برای تنظیم تعادل مایعات در بدن، ثابت نگه داشتن فشار خون و انقباضات عضلانی مهم است.

پتاسیم برای تنظیم تعادل مایعات در سلول ها با سدیم همکاری نزدیکی دارد. سدیم ماده معدنی و الکترولیت دیگری است که برای بدن حیاتی محسوب می شود. با این وجود مصرف مواد غذایی که سدیم بیشتری نسبت به پتاسیم دارند ممکن است موجب احتباس مایعات و نفخ در بدن شود. وجود پتاسیم و آب در چای موز می تواند با ارسال سیگنال به کلیه ها باعث شود که سدیم مازاد بدن دفع شده و نفخ و احتباس آب از بین برود.

ممکن است روند خواب را بهبود دهد

چای موز نوشیدنی عالی برای بهبود روند خواب است. این نوشیدنی شامل سه ماده مغذی اصلی است که بسیاری از افراد ادعا می کنند به بهبود خواب کمک می کنند. این ۳ ماده عبارتند از:

  • پتاسیم
  • منیزیم
  • تریپتوفان

موز منبع خوبی از منیزیم و پتاسیم است. این دو ماده دو ماده معدنی مهم هستند که به دلیل خاصیت شل کنندگی عضلات، به بهبود کیفیت و طول خواب کمک می کنند. علاوه بر این موز حاوی تریپتوفان نیز می باشد. تریپتوفان یک نوع اسید آمینه است که برای تولید هورمون های تحریک کننده خواب که سروتونین و ملاتونین نام دارند؛ مفید می باشد.

با این وجود هیچ مطالعه ای تا به حال تأثیر مصرف چای موز بر روی روند خواب را بررسی نکرده است. علاوه بر این هنوز مشخص نیست که این مواد مغذی در طول روند دم کردن چای از بین می روند یا خیر. بنابراین فهمیدن این که آیا نوشیدن این چای همان تأثیرات بالقوه خواب آور را بر روی بدن دارد که خوردن موز ایجاد می کند؛ کار دشواری است.

چای موز چیست
چای موز چیست

این چای بسیار کم قند است

این نوشیدنی ممکن است جایگزینی مناسبی برای نوشیدنی های شیرین و قندی باشد. فقط مقدار کمی از قند موجود در موز هنگام دم کردن، وارد آب می شود. این مقدار قند به عنوان یک شیرین کننده طبیعی، فقط کمی مزه چای را تغییر می دهد. امروزه بیشتر افراد با مصرف نوشیدنی های شیرین قند زیادی را وارد بدن می کنند. این عادت غذایی موجب شده که بیماری هایی مانند چاقی، بیماری های قلبی و دیابت نوع ۲ در جهان رواج پیدا کنند.

بنابراین انتخاب نوشیدنی های بدون قند مانند چای موز می تواند راهی آسان برای کاهش مصرف قند در طول روز باشد.

ممکن است از سلامت قلب پشتیبانی کند

مواد مغذی موجود در این چای ممکن است از سلامت قلب پشتیبانی کنند. چای موز حاوی پتاسیم و منیزیم است. تحقیقات اثبات کرده اند که این مواد مغذی می توانند به کاهش فشار خون کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و سکته را کاهش دهند.

در حقیقت یک مطالعه که بر روی ۹۰،۱۳۷ زن انجام شد نشان داد که رژیم غذایی غنی از پتاسیم با کاهش ۲۷ درصدی خطر ابتلا به سکته مغزی مرتبط است.

علاوه بر این رژیم غذایی سرشار از کاتچین (نوعی آنتی اکسیدان موجود در چای موز است) ممکن است خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهد. البته هنوز هیچ مطالعه ای به طور مستقیم آنتی اکسیدان موجود در چای موز یا اثرات آن بر روی کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی را بررسی نکرده است.

طرز تهیه چای موز

تهیه این نوشیدنی بسیار آسان است. همان طور که گفتیم به دو روش می توانید این چای را تهیه کنید هم با پوست و هم بدون پوست.

چای موز بدون پوست

  • یک قوری را با ۲ الی ۳ فنجان (۵۰۰-۷۵۰ میلی لیتر) آب پر کرده و آب آن را به جوش آورید.
  • یک عدد موز را پوست کرده و حلقه حلقه کنید.
  • موز را به آب جوش اضافه کرده و زیر قوری را کم کنید.
  • بگذارید چای ۵ تا ۱۰ دقیقه با حرارت کم بجوشد.
  • در انتها کمی دارچین یا عسل (اختیاری) به نوشیدنی اضافه کنید.
  • تکه های موز را از داخل قوری خارج کرده و مایع باقیمانده را ۲ الی ۳ بار در طول روز مصرف کنید.

چای پوست موز

  • یک قوری را با ۲ الی ۳ فنجان (۵۰۰-۷۵۰ میلی لیتر) آب پر کرده و آب آن را به جوش آورید
  • یک عدد موز را کاملا بشویید و با پوست حلقه حلقه کنید.
  • موز را به آب جوش اضافه کنید.
  • زیر قوری را کم کرده و اجازه دهید تا نوشیدنی ۱۵ الی ۲۰ دقیقه بجوشد.
  • در انتها کمی دارچین یا عسل (اختیاری) به نوشیدنی اضافه کنید.
  • تکه های موز را از داخل قوری خارج کرده و مایع باقیمانده را ۲ الی ۳ بار در طول روز مصرف کنید.

می توانید باقیمانده این نوشیدنی را ۱ الی ۲ روز در یخچال نگهداری کنید و هر زمان که دلتان خواست دوباره آن را گرم کرده و مصرف کنید. برای جلوگیری از اسراف می توانید موزی که از چای خارج می کنید را برای تهیه اسموتی، نان موز یا دسر استفاده کنید.

نکته آخر

چای موز از موز، آب گرم و گاهی اوقات دارچین یا عسل تهیه می شود. این نوشیدنی پر از آنتی اکسیدان ها، پتاسیم و منیزیم است و به همین دلیل ممکن است برای سلامت قلب، بهبود روند خواب و جلوگیری از نفخ مفید باشد.

اگر می خواهید نوشیدنی که هر روز می خورید را عوض کنید و یک چای جدید را امتحان کنید، چای موز را به شما پیشنهاد می کنیم. این نوشیدنی هم خوشمزه است و هم تهیه اش کار آسانی است.

منابع:

  1. Magnesium and health outcomes: an umbrella review of systematic reviews and meta-analyses of observational and intervention studies
  2. Magnesium Intake and Sleep Disorder Symptoms: Findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese Adults at Five-Year Follow-Up
  3. Selected vitamins and trace elements support immune function by strengthening epithelial barriers and cellular and humoral immune responses
  4. Bananas as an energy source during exercise: a metabolomics approach
  5. Effect of different cooking methods on the content of vitamins and true retention in selected vegetables
  6. Physiology of fluid balance
  7. The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial
  8. Effects of tryptophan-rich breakfast and light exposure during the daytime on melatonin secretion at night
  9. Sugar-sweetened beverages, obesity, type 2 diabetes mellitus, and cardiovascular disease risk
  10. Dietary magnesium intake and risk of incident coronary heart disease in men: A prospective cohort study
  11. Potassium intake and risk of stroke in women with hypertension and nonhypertension in the Women’s Health Initiative
  12. Sodium and Potassium Intake: Effects on Chronic Disease Outcomes and Risks