اضافه وزن و سرطان چه ارتباطی با یکدیگر دارند؟

چربی اضافی می تواند اثرات مضری بر روی بدن داشته باشد. این چربی با تاثیر بر روی روش سلول های بدن برای تولید هورمون و عوامل رشد، برای بدن ما عوارض ایجاد می کند. این عوارض خطر بیماری های مختلفی، از جمله سرطان را افزایش می دهند. به همین دلیل پزشکان معتقدند که از هر ۲۰ سرطانی که در بریتانیا کشف می شود ۱ مورد آن به دلیل چاقی رخ می دهد. بنابراین می توان گفت که اضافه وزن و سرطان با یکدیگر در ارتباط هستند. در ادامه این مطلب مجله پیام سلامت دکتر Vishnubala، پزشک عمومی ساکن نیویورک، ارتباط بین اضافه وزن و سرطان و تاثیر چاقی بر روی شکل گیری سرطان را توضیح می دهد.

ارتباط اضافه وزن و سرطان

اضافه وزن بر روی چه سرطان هایی تاثیر گذار است؟

تحقیقات نشان داده است که بسیاری از انواع سرطان در افرادی که اضافه وزن دارند یا چاق هستند، رخ می دهد. این سرطان ها عبارتند از:

  • سرطان پستان (در زنان پس از یائسگی)
  • سرطان روده
  • سرطان رحم
  • سرطان مری
  • سرطان پانکراس
  • سرطان کلیه
  • سرطان کبد
  • سرطان کیسه صفرا
  • سرطان تخمدان
  • سرطان تیروئید
  • میلوم (نوعی از سرطان خون است)
  • مننژیوم (یک نوع تومور مغزی است)
  • سرطان معده (گاستریک کاردیا)

سرطان روده و سرطان پستان در این فهرست از جمله سرطان ها شایع و سرطان های پانکراس، مری و کیسه صفرا از جمله سخت ترین سرطان ها در این فهرست هستند که به درمان خوب پاسخ نمی دهند.

چه چیزی باعث چاقی می شود؟

به عبارت ساده، چاقی نتیجه دریافت کالری از طریق رژیم غذایی بیش از فعالیت بدنی است. دلایل این عدم تعادل کالری از فردی به فرد دیگر متفاوت است. گاهی افراد با ژنی به دنیا می آیند که بر روی چاقی آن ها تاثیر گذار است. گاهی نیز محیط، رفتار و انتخاب های فردی او باعث اضافه وزن می شود. برخی از داروها و بیماری ها نیز می توانند به افزایش وزن کمک کنند. اما نکته قابل توجه این است که اکثر افراد با رعایت رژیم غذایی متعادل، فعالیت بدنی و کاهش میزان خوراک خود می توانند به وزن ایده آل برسند.

چه ارتباطی بین اضافه وزن و سرطان وجود دارد؟

سلول های چربی در بدن فعال هستند و فرایند تولید هورمون و پروتئین هایی که وارد جریان خون می شوند را تحت تاثیر قرار می دهند. از آن جا که این هورمون ها و پروتیئن ها از طریق خون به سراسر بدن پخش می شوند، بنابراین این پیام رسان های شیمیایی، می توانند بر روی بسیاری از نقاط بدن تاثیر گذاشته و خطر ابتلا به چند نوع مختلف از سرطان را افزایش دهند.

سلول های چربی همچنین می توانند باعث جذب سلول های ایمنی به بافت های بدن شوند. این سلول های ایمنی مواد شیمیایی دارند که باعث التهاب طولانی مدت می شود. به این ترتیب با افزایش التهاب در طولانی مدت خطر ابتلا به سرطان نیز بیشتر خواهد شد.

چربی بیش از حد سطح هورمون های جنسی مانند استروژن و تستوسترون را نیز در بدن تغییر می دهند. این عامل ممکن است خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد.

هورمون انسولین بخش بسیار مهمی از بدن است که بر روی تولید انرژی از مواد غذایی تاثیر می گذارد. هنگامی که افرادی اضافه وزن دارند یا چاق هستند، انسولین بیشتری در بدن تولید می شود. علت دقیق این اتفاق هنوز مشخص نشده است. اما به خاطر انسولین بیش از حد در بدن، سطح فاکتورهای رشد موجود، روش و سرعت تقسیم سلولی را تحت تاثیر قرار می دهد. بنابراین ممکن است تقسیم سلولی از کنترل بدن خارج شود.

هنگامی که چربی بیش از حد در اطراف شکم وجود داشته باشد این آسیب ها حتی بیشتر هم خواهد شد. این چاقی در اصطلاح چاقی سیبی شکل نام دارد. چاقی سیبی شکل به سرطان های روده، کلیه، مری، لوزالمعده، و پستان مرتبط است.

هنوز مشخص نیست که چربی اضافی در اطراف شکم به همان شیوه چربی های کل بدن بر روی شکل گیری سرطان تاثیر گذار است یا روش دیگری. اما این اطمینان وجود دارد که چربی شکمی سرعت انتشار مواد شیمیایی خاص به خون را بیشتر می کند.

یک پنجم کودکان، قبل از سن مدرسه دارای اضافه وزن یا چاق هستند. خطر چاقی در بزرگسالی در بین این کودکان شیوع دارد و با توجه به ارتباط بین اضافه وزن و سرطان می توان گفت که این کودکان نسبت به همسالان خود، در بزرگسالی بیشتر در معرض سرطان قرار دارند. بنابراین برای جلوگیری از ابتلای کودکان به سرطان در بزرگسالی، سعی کنید او را به کاهش وزن تشویق کنید.