فیبروآدنوما ؛ نشانه ها، علل، عوارض، روش های تشخیص و روش های درمان

فیبروآدنوما توده های جامد و غیر سرطانی پستان هستند که اغلب در زنان بین سنین ۱۵ تا ۳۵ رخ می دهند. این توده ها ممکن است به صورت نرمال، صاف، لاستیک یا سفت باشند و یا به صورت شکل گرفته در بیایند.  فیبروآدنوما معمولا بدون درد است و ممکن در سینه ها مانند سنگ مرمر احساس شوند و به راحتی زیر پوست حرکت کنند. این توده های در سایز و اندازه های مختلف در پستان شکل می گیرند.

فیبروآدنوم ها یکی از رایج ترین تومورهای غیر سرطانی (خوش خیم) پستان در زنان جوان هستند. درمان آن نیز ممکن است شامل نظارت بر تشخیص تغییرات در اندازه یا احساس، بیوپسی برای ارزیابی توده یا جراحی برای حذف آن باشد.

برای کسب اطلاعات کامل در مورد نشانه ها، علل، عوارض، روش های تشخیص و روش های درمان فیبروآدنوما با ما تا انتهای این مطلب مجله پیام سلامت همراه شوید.

علائم فیبروآدنوما

فیبروآدنوما جامدات سفت و سختی هستند که نشانه های همراه آن ها معمولا عبارتند از:

  • توده های گرد با مرزهای مجزا و صاف
  • به راحتی نقل مکان کرده و در پستان حرکت می کنند
  • محکم یا لاستیکی هستند
  • با وجود آن ها درد پستان احساس نمی شود

شما می توانید یک یا چند فیبروآدنوما را در یک یا هر دو سینه داشته باشید.

چه زمانی برای وجود فیبروآدنوما باید به پزشک مراجعه کنیم؟

در زنان سالم، بافت نرمال سینه اغلب ناصاف است. اما اگر علائم زیر را داشتید بهتر است برای تشخیص به پزشک مراجعه کنید:

  • یک توده جدید را در پستان تشخیص داده اید
  • تغییرات دیگری در سینه های شما مشاهده می شود
  • توده ای که قبلا در پستان داشته اید رشد کرده یا تغییر یافته است و ظاهرا از بافت اطراف پستان جدا شده است

علت ایجاد این توده در پستان چیست؟

علت فیبروآدنوم ناشناخته است. اما پزشکان معتقدند که ممکن است رشد این توده ها مربوط به هورمون های تولید مثل باشد. فیبروآدنوموما اغلب در طول سال های باروری رخ می دهد و می تواند در دوران بارداری یا با استفاده از هورمون درمانی بیشتر شود. این بافت توده ای حتی ممکن است پس از یائسگی، زمانی که سطح هورمون کاهش می یابد، کمتر شود.

انواع فیبروآدنوم

علاوه بر فیبروآدنومای ساده، انواع دیگری از این نوع توده به شرح زیر وجود دارد:

فیبروآدنوم پیچیده: این توده ها می توانند شامل تغییراتی مانند رشد بیش از اندازه سلول ها (هیپرپلازی) باشند که به سرعت رشد می کند. پاتولوژیست فیبروآدنوم پیچیده را پس از بررسی بافت جمع آوری شده از بیوپسی تشخیص می دهد.

فیبروآدنوم نوجوانان: این توده شایع ترین نوع توده های پستانی در دختران و نوجوانان بین ۱۰ تا ۱۸ ساله است. این فیبروآدنوم ها می توانند بزرگ شوند، اما به مرور زمان حجمشان کم شده و برخی از آن ها حتی ناپدید می شوند.

فیبروآدنوم غول پیکر: اندازه این توده می تواند حتی بزرگتر از ۲ اینچ (۵ سانتیمتر) باشد. این توده های معمولا نیاز به برداشتن دارند. زیرا یا جایگزین بافت های دیگر پستان می شوند یا به آن ها فشار وارد می کنند.

فیلودس تومور: اگر چه معمولا این تومورها خوش خیم هستند اما برخی از تومورهای فیلودس می توانند سرطانی (بدخیم) شوند. پزشکان معمولا توصیه می کنند که این تومورها حذف شوند.

عوارض جانبی

اکثر فیبروآدنوم ها خطر ابتلا به سرطان سینه را تحت تاثیر قرار نمی دهند. با این وجود، خطر ابتلا به سرطان سینه ممکن است با وجود این توده ها در بدن کمی افزایش پیدا کند. به خصوص اگر توده از نوع فیبروآدنوم پیچیده یا تومور فیلودس باشد.

تشخیص فیبروآدنوما

برای تشخیص، پزشک ابتدا بر روی هر دو پستان معاینه بالینی انجام می دهد. بعضی از فیبروآدنوم ها از نظر فیزیکی قابل لمس نیستند. بنابراین آن ها فقط در طی آزمایشات تصویربرداری کشف می شوند. اگر توده ای قابل لمس در سینه دارید، پزشک ممکن است بسته به سن و ویژگی های تومور، تست های خاصی را برای تشخیص انجام دهد.

آزمایشات لازم برای ارزیابی توده سینه

ماموگرافی تشخیصی

ماموگرافی با استفاده از اشعه ایکس یک تصویر (ماموگرافی) از مناطق مشکوک در بافت پستان ایجاد می کند. فیبروآدنوما ممکن است در ماموگرام شبیه یک جرم گرد و صاف بوده و بافتش متفاوت از بافت اطراف است.

سونوگرافی سینه

در این تکنولوژی از امواج صوتی برای تولید تصاویر داخل پستان استفاده می کنند. پزشک ممکن است سونوگرافی پستان را علاوه بر ماموگرافی برای ارزیابی توده سینه توصیه کند. این آزمایشات در صورتی که پستانتان به صورت طبیعی بافت متراکم داشته باشد همزمان تجویز می شوند.

برای زنان کمتر از ۳۰ سال که توده در پستان دارند، پزشک اول از سونوگرافی پستان برای ارزیابی توده استفاده می کند. اگر ماموگرام وجود توده یا سایر اختلالات را در پستان نشان دهد، سونوگرافی پستان ممکن است برای ارزیابی بیشتر تومور استفاده شود. سونوگرافی پستان می تواند به پزشک شما کمک کند تا تعیین کند که آیا توده با مایع پر شده است یا جامد است؟ اگر توده جامد باشد احتمالا نوع آن فیبروآدنوما است. اما توده پر شده با مایع معمولا نشان دهنده کیست می باشد.

روش ارزیابی توده در سینه

  • آسپیراسیون با سوزن ظریف: برای انجام این آزمایش پزشک یک سوزن نازک را به سینه وارد می کند تا محتویات پستان را بردارد. اگر سیالات به راحتی بیرون بیاید، توده موجود در پستان احتمالا کیست است.
  • نمونه برداری با سوزن هسته ای: معمولا رادیولوژیست با راهنمایی سونوگرافی این روش را انجام می دهد. در طی این آزمایش با استفاده از یک سوزن نمونه های بافت توده جمع آوری شده و برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه فرستاده می شود.
فیبروآدنوما
فیبروآدنوما

درمان فیبروآدنوما

در بسیاری از موارد فیبروآدنوما نیاز به درمان ندارد. با این حال، برخی از زنان برای جلب آرامش خود از جراحی برای درمان استفاده می کنند.

روش غیر جراحی

اگر از پزشک مجربی استفاده کنید که بتواند بر اساس نتایج معاینات بالینی پستان، آزمایش تصویربرداری و بیوپسی توده را به درستی تشخیص دهد، ممکن است نیازی به عمل جراحی نداشته باشید.

شما ممکن است به دلایلی زیر تصمیم بگیرید که از جراحی برای درمان فیبروآدنوما استفاده نکنید:

  • جراحی می تواند شکل و بافت پستان را تحریف کند
  • فیبروآدنوم ها گاهی اوقات به مرور زمان کوچک شده یا ناپدید می شوند
  • سینه های شما دارای فیبروآدنوما متعددی است که به نظر می رسد اندازه هایشان پس از مقایسه سونوگرافی های جدید با سونوگرافی های قبلی تغییر نکرده و پایدار هستند.

اما اگر تصمصم گرفته اید که این توده را با جراحی خارج نکنید، باید با انجام سونوگرافی های منظم، تغییرات این توده را زیر نظر داشته باشید. اگر بعد از مدتی شاهد تغییر بودید یا وجود این توده در بدن نگرانتان کرد می توانید به کمک جراحی آن را خارج کنید.

[quote font_size=”18″ color=”#37a02b”]

پیشنهاد می کنیم برای اطلاعات بیشتر، این مطالب را نیز بخوانید:

تغییرات فیبروکیستیک پستان علل، علائم، روش های تشخیص و درمان

هیپرپلازی آتیپیک پستان ؛ نشانه ها، علل، عوارض، تشخیص و درمان

[/quote]

روش عمل جراحی

اگر آزمایشات مختلف مانند معاینه بالینی، آزمایش تصویربرداری یا بیوپسی نتایج غیرطبیعی را نشان دهد یا اگر فیبروآدنوما بسیار بزرگ بوده و از نظر ظاهری تغییری در شکل و فرم پستان ایجاد کرده باشد، ممکن است بسته به نظر پزشکتان نیاز به عمل جراحی داشته باشید.

روش های حذف فیبروآدنوما عبارتند از:

  • لامپکتومی یا بیوپسی جدا کننده: در این روش جراح بافت سینه را برداشته و به آزمایشگاه می فرستد تا از نظر سرطان آن را بررسی کنند.
  • Cryoablation: در این روش دکتر یک دستگاه نازک و شبیه Cryoprobe را از طریق پوست به فیبروآدنوم وارد می کند. سپس برای انجماد و تخریب بافت از گاز مخصوصی استفاده می شود.

پس از برداشتن فیبروآدنوم، ممکن است یک یا چند فیبروآدنوما جدید ایجاد شود. تومورهای جدید سینه باید با ماموگرام، اولتراسوند و احتمالا بیوپسی بررسی شوند تا تعیین شود که آیا توده فیبروآدنوما است یا سرطانی است.

منابع:

Fibroadenoma