محافظت از بدن در برابر آنفولانزا

فصل آنفولانزا در پیش است. بر خلاف باور عمومی، فصل این بیماری بهار و پاییز است نه زمستان. بنابراین قبل از این که گرفتار این مشکل شوید، به فکر چاره ای باشید. متاسفانه آنفولانزا سالانه صدها نفر را در ایران مبتلا کرده و باعث می شود این افراد مجبور باشند روزهای زیادی را در خانه بستری شده و حتی بیماری خود را به دیگر اعضای خانواده منتقل کنند. اگر تا به حال برای مقابله به این بیماری هیچ اقدامی نکرده اید، هنوز هم دیر نشده است. شما می توانید با چند راهکار ساده و منطقی از ابتلا به این بیماری جلوگیری کنید. در ادامه این مطلب مجله پیام سلامت بیشتر در مورد محافظت از بدن در برابر آنفولانزا صحبت می کنیم.

آنفولانزا بیماری تنفسی ناشی از ویروس های آنفولانزا است. ویروس های آنفلوآنزا به سه گروه تقسیم می شوند:

  • ویروس های A
  • ویروس های B
  • ویروس های C

آنفولانزای A و B شایع ترین نوع آنفولانزا هستند و مسئول آنفولانزای فصلی سالانه و همچنین بیماری های همه گیری که گاه به گاه مرتبط با گونه های جدید ویروس می باشند، هستند. آنفولانزای نوع A، حاوی یک زیر مجموعه به نام H3N2 است که بسیار تهاجمی است.

علائم آنفلوانزا عبارتند از:

  • تب
  • سرفه
  • گلودرد
  • گرفتگی بینی یا گرفتگی عضلانی
  • درد عضلات یا بدن درد
  • سردرد
  • خستگی

برخی افراد ممکن است استفراغ و اسهال نیز داشته باشند، هرچند این موارد در کودکان بیشتر شایع است. به گفته محققان موسسه ملی آلرژی و بیماری های عفونی در آمریکا، میلیون ها آمریکایی از این علائم در طی فصل آنفولانزا رنج می برند.

ویروس های آنفولانزا عمدتا توسط قطرات کوچکی که از دهان افراد آلوده خارج شده و از طریق هوا منتقل می شوند. آنفلوآنزا به سرعت گسترش می یابد و بسیار مسری است.

روش های محافظت از بدن در برابر آنفولانزا

صرف نظر از نوع ویروس هایی که باعث آنفولانزا می شوند، اقدامات پیشگیرانه متعددی وجود دارد که می توانند شما و خانواده تان را در برابر آنفولانزا محافظت کنند.

تزریق واکسن

واکسیناسیون در برابر آنفولانزا بهترین و موثرترین راه برای جلوگیری از ابتلا به آنفلوآنزا و همچنین کاهش شدت بیماری، در صورت ابتلا به آن است. واکسن آنفولانزا در طی چند هفته پس از واکسیناسیون بدن، آنتی بادی های لازم را تولید می کند. این آنتی بادی ها از بدن در برابر ویروس هایی که در واکسن وجود دارد، محافظت می کنند.

در حالت ایده آل، قبل از آغاز فصل ابتلا به آنفلوآنزا باید واکسینه شوید. اما کارشناسان می گویند که تا زمانی که ویروس های آنفولانزا وجود دارند، فرصت واکسیناسیون هست. محققان CDC توصیه می کنند که افراد بالای ۶ ماه، هر سال واکسن آنفلوانزا دریافت کنند.

اداره غذا و داروی آمریکا (FDA) واکسیناسیون در برابر آنفلوانزا را برای افراد زیر توصیه می کند:

  • آنفلوآنزای استاندارد برای همه افراد بالای ۶ ماه
  • آنفلوآنزای مرغی برای بزرگسالان بین ۱۸ تا ۶۴ ساله
  • آنفلوآنزا با دوز بالا برای بزرگسالان سالخورده.

علاوه بر این، با توجه به گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری در آرمیکا، در سال جاری فقط مصرف واکسن تزریقی آنفلوانزا توصیه می شود. مصرف واکسن طراحی شده به شکل اسپری بینی (واکسن زنده آنفلوآنزا (LAIV)) برای استفاده در این فصل به دلیل نگرانی هایی که در مورد میزان اثربخشی آن وجود دارد، توصیه نمی شود.

محافظت از بدن در برابر آنفولانزا
محافظت از بدن در برابر آنفولانزا

گرفتن دهان و بینی هنگام سرفه یا عطسه

برای جلوگیری از گسترش آنفولانزا، مهم است که دهان و بینی خود را هنگام سرفه یا عطسه کردن، با دستمال کاغذی بگیرید. این عادت ساده، برای کنترل عفونت مهم است، زیرا مانع ورود قطرات عفونی به هوا و سپس به بدن دیگران می شود.

مطالعه ای که در سال ۲۰۱۴ در Fluid Mechanics منتشر شده نشان می دهد که ذرات متساعد شده از سرفه ها و عطسه های کوچک، می توانند از ۵ تا ۲۰۰ برابر دورتر از محل سرفه و عطسه نیز پخش شوند.

علیرغم این که این نکته بسیار مهم است، اما بسیاری از افراد این عادت را رعایت نمی کنند.

طبق نظرسنجی که توسط انجمن آمریکایی میکروبشناسی در سال ۲۰۱۰ انجام شد، تقریبا یک نفر از هر چهار نفری که در یک محل عمومی قرار دارند سرفه و یا عطسه می کنند. علاوه بر این، کمتر از ۵ درصد این افراد جلوی دهان خود را با استفاده از روش های توصیه شده می گیرند.

از دستمال کاغذی برای پوشش دهان و بینی هنگام سرفه یا عطسه استفاده کنید. سپس آن را دور انداخته و دست ها خود را بشویید. اگر دستمال کاغذی در دسترس نیست، با آرنج جلوی دهان و بینی خود را بگیرید.

خودداری از لمس کردن چشم، دماغ یا دهان

ویروس های آنفلوآنزا اغلب هنگامی گسترش می یابند که فرد چیزی را که آلوده است لمس کرده و سپس چشم ها، بینی یا دهان را با همان دست آلوده، لمس می کند. CDC گزارش می دهد که ویروس آنفلوآنزا می تواند تا ۲۴ ساعت بر روی برخی از سطوح زندگی کند. به عنوان مثال اگر دستگیره در یا سوییچ آلوده را لمس کرده و سپس چشمتان را با همان دست بخارانید، ممکن است مبتلا به ویروس شوید.

هر چقدر هم که دست ها را بشویید باز هم چند دقیقه ای در طول روز وجود دارد که دست هایتان آلوده است. بنابراین بهتر است برای محافظت از بدن در برابر آنفولانزا از دست زدن به چشم ها، بینی و دهان، خودداری کنید. به کودکانتان نیز یاد بدهید که دست ها خود را در دهان نگذارد.

شستن مکرر دست ها

تمیر نگه داشتن دست ها چه در فصول شیوع آنفولانزا و چه در سایر فصول از اهمیت بسزایی برخوردار است. اغلب از طریق دست های کثیف میکروب های مضر وارد بدن می شوند. رعایت بهداشت دهان و دندان نیز یکی از دلایل اصلی گسترش ویروس آنفلوانزا است. هر بار که عطسه یا سرفه می کنید، مخصوصا قبل از غذا، باید دست های خود را بشویید.

به جای شستن دست های خود با آب ساده، از صابون و آب استفاده کنید. پس از استفاده از صابون، حتما دستهای خود را به مدت ۲۰ تا ۳۰ ثانیه بشویید و سپس با آب کاملا آبکشی کنید.

می توانید از محلول های پاک کننده دست تهیه شده با الکل نیز استفاده کنید. این محلول را همیشه در کیفتان بگذارید. البته این محلول ها ممکن است حاوی ترکیبات سمی باشند، بنابراین سعی کنید در شرایط اضطراری که آب و صابون در دسترس نیست از آن ها استفاده کنید.

البته این نکته را نیز مد نظر داشته باشید که شستشوی زیاد دست باعث خشکی و ترک خوردگی پوست می شود. هیمن عامل  باعث افزایش احتمال ورود میکروب ها به بدن و ایجاد عفونت خواهد شد.

محافظت از بدن در برابر آنفولانزا
محافظت از بدن در برابر آنفولانزا

اجتناب از تماس نزدیک با افراد آلوده

در طول فصل آنفلوآنزا، برای محافظت از بدن در برابر آنفولانزا از تماس نزدیک با بیماران پرهیز کنید. ویروس آنفلوانزا می تواند از طریق هوا و قطرات کوچکی که در اثر سرفه یا عطسه وارد آن می شوند، منتقل شود. از آن جا که همیشه نمی توان ارزیابی کرد که آیا فرد مبتلا به آنفلوانزا است یا خیر، بهتر است که فاصله خود را با همه افراد حفظ کنید. توصیه می شود که سفرهای غیر ضروری و قرار گرفتن در محیط های عمومی، اجتناب کنید.

علاوه بر این باید از به اشتراک گذاشتن حوله، ظروف، اسباب بازی ها، وسایل آشپزخانه و لوزام شخصی دیگر با بیماران نیز باید اجتناب کنید. به همین ترتیب، هنگامی که بیمار هستید، فاصله خود را از دیگران حفظ کنید تا آن ها را بیمار نکنید. وقتی بیمار می شوید، از رفتن به محل کار و مدرسه اجتناب کرده و در خانه بمانید.

تمیر کردن خانه

میکروب ها و ویروس های آنفولانزا ممکن است در تمام خانه پخش شده باشند. از این رو تمیز نگه داشتن خانه و حومه آن بسیار مهم است. هنگام تمیز کردن بیشتر به سطوح توجه کنید. سطوح ممکن است با ویروس آنفلوانزا آلوده شده باشند. به ویژه اگر فردی در خانواده شما به آنفولانزا مبتلا است.

توصیه می شود حداقل سطوح لمسی مانند تلفن، دستگیره های یخچال و دستگیره درها را حداقل یکبار در روز با استفاده از پاک کننده خانگی استاندارد پاک کنید. برخی از نقاط دیگری که برای میکروب ها ایده آل هستند عبارتند از:

  • اسفنج آشپزخانه
  • تخته گوشت
  • میز ناهار خوری
  • کف
  • سینک
  • توالت فرنگی

به طور مرتب این نقاط را تمیز و ضد عفونی کنید. روتختی و روبالشی ها را زود به زود عوض کرده و آن ها را  در آب گرم بشویید و در محیط گرم خشک کنید. دست ها را بلافاصله پس از دست زدن به لباس های کثیف و ظروف بشویید.

محافظت از بدن در برابر آنفولانزا
محافظت از بدن در برابر آنفولانزا

انتخاب سبک زندگی سالم

هنگامی که صحبت از محافظت از بدن در برابر آنفولانزا می شود، نمی توان به سادگی از مزایای سبک زندگی سالم عبور کرد. در این سبک از زندگی باید نکات زیر را رعایت کنید:

  • حداقل ۳۰ دقیقه در روز تمرینات ورزشی انجام دهید.
  • یک رژیم غذایی سالم که شامل انواع میوه ها و سبزیجات خام است را رعایت کنید.
  • از مصرف غذای فرآوری شده خودداری کنید.
  • از استرس، که برای سیستم ایمنی و قلب مضر است دور بمانید.
  • استراحت و خواب کافی داشته باشید. هر شب حداقل هشت ساعت بخوابید.
  • از آن جا که بدن انسان عمدتا از آب تشکیل شده است، به اندازه کافی آب بنوشید.
  • از مصرف بیش از حد الکل اجتناب کنید و به دود سیگار نه بگویید.

[quote font_size=”18″ color=”#37a02b”]

پیشنهاد می کنیم برای اطلاعات بیشتر، این مطالب را نیز بخوانید:

درمان آنفولانزا به کمک ۱۲ روش طبیعی و ساده

عوارض جانبی واکسن آنفولانزا

علل، نشانه ها، درمان و هر آنچه که باید در مورد آنفولانزا بدانید

[/quote]

سایر نکات مهم برای محافظت از بدن در برابر آنفولانزا

  • با توجه به اینکه هوای خشک باعث افزایش طول عمر ویروس آنفلوانزا می شود، از دستگاه بخور استفاده کنید و رطوبت خانه را بین ۳۰ تا ۵۰ درصد نگه دارید.
  • بدن خود را به مدت ۱۰ دقیقه در روز در معرض نور خورشید قرار دهید. ویتامین D، یک ویتامین ضروری برای سیستم ایمنی بدن است.
  • غذاهای تقویت کننده ایمنی مانند زنجبیل، سیر، زردچوبه، زیتون، عسل و گریپ فروت را در برنامه غذایی خود جای دهید.
  • هنگام مراقبت از کسی که بیمار است، دستکش های جراحی بپوشید.
  • در طول فصل آنفولانزا، پنجره ها و درب های خانه را بسته نگه دارید.
  • از فرستادن فرزندتان به خارج از منزل برای بازی با سایر کودکان اجتناب کنید.
  • مسواک را در جای در بسته مانند کابینت بگذارید.
  • با افراد آلوده در یک ظرف غذا نخورید.
  • هنگامی که بیمار هستید ظروف غذای خود را جداگانه بشویید.
  • هنگامی که بیمار هستید، به اندازه کافی بخوابید و استراحت کنید.

منابع:

  1. Weekly U.S. Influenza Surveillance Report
  2. Influenza
  3. Fluzone, Fluzone High-Dose and Fluzone Intradermal
  4. One in four not covering coughs, sneezes