خواص عصاره و چای کالاندولا

کالاندولا یک گیاه گلدار معطر است که هم می توان به عنوان چای آن را سرو کرد و هم عصاره اش در داروخانه های مختلف پیدا می شود. چای کالاندولا علی رغم طعم کمی تلخی که دارد، یک داروی سنتی است که به دلیل خاصیت درمانی، در طب سنتی به کار می رود. در روغن های گیاهی، پمادها و تنتورها نیز می توانید عصاره این گیاه را پیدا کنید.

در ادامه این مطلب مجله پیام سلامت قصد داریم که بیشتر در مورد خواص عصاره و چای کالاندولا صحبت کنیم.

خواص عصاره و چای کالاندولا

عصاره و چای کالاندولا با آنتی اکسیدان ها غنی شده است

آنتی اکسیدان ها ترکیبات مفیدی هستند که اثرات مضر استرس اکسیداتیو را در بدن خنثی می کنند. عصاره کالاندولا دارای چندین آنتی اکسیدان قوی از جمله تریپپن ها، فلاونوئیدها، پلی فنول ها و کاروتنوئیدهاست.

علاوه بر این، دارای ترکیبات ضد التهابی مانند فاکتور نکروز تومور آلفا (TNFα) است. درست است که التهاب یک پاسخ طبیعی در بدن است اما التهاب مزمن با چندین بیماری از جمله چاقی، سندرم متابولیک و دیابت نوع ۲ مرتبط است.

در یک مطالعه که بر روی موش هایی انجام شد که با مونو سدیم گلوتامات (MSG) تغذیه شده بودند مشخص شد که عصاره و چای کالاندولا به طور قابل توجهی استرس اکسیداتیو را کاهش داده و باعث افزایش ۱۲۲ درصدی ظرفیت آنتی اکسیدانی بدن شد.

MSG یک نوع بهبود دهنده عطر و طعم است که ممکن است باعث سردرد، سرگیجه و بی حسی در افراد حساس یا در هنگام مصرف زیاد شود. این نتایج امیدوار کننده هستند اما برای تایید آنها به تحقیقات انسانی بیشتری نیاز داریم.

ممکن است باعث بهبود زخم های پوستی شود

مصرف موضعی عصاره این گیاه برای درمان زخم ها بسیار عالی است. کمپرس گرم چای این گیاه، با استفاده از خیساندن پارچه در چای نیز گاها برای درمان این عارضه کاربرد دارد. با این حال هنوز مشخص نیست که نوشیدن چای همان اثرات را دارد یا خیر؟

تست های آزمایشگاهی و حیوانی نشان داده اند که عصاره کالاندولا ممکن است بیان پروتئین های خاصی را که باعث بهبود زخم می شوند، تنظیم کند.

یک مطالعه آزمایشگاهی نیز مشخص کرد که عصاره این گیاه هنگام بهبودی باعث افزایش مقدار کلاژن در زخم ها می شود. این پروتئین برای تشکیل سلول های جدید پوستی ضروری است.

در یک مطالعه ۱۲ هفته ای که بر روی ۵۷ نفر انجام شد، ۷۲٪ از افرادی که تحت درمان با عصاره این گیاه بودند؛ بهبودی کامل زخم های وریدی پا را تجربه کردند. این در حالی است که آمار بهبودی در گروه کنترل ۳۲٪ بود.

به طور مشابه، در یک مطالعه ۳۰ هفته ای دیگر که بر روی ۴۱ بزرگسال مبتلا به زخم پای مرتبط با دیابت انجام شد نیز مشخص گردید که زخم ۷۸ درصد از شرکت کنندگان، پس از درمان روزانه با این گیاه، کاملا بسته شد.

ممکن است با سلول های سرطانی خاص مبارزه کند

محتوای آنتی اکسیدانی این گیاه ممکن است اثرات ضد توموری در بدن ایجاد کند. مطالعات آزمایشگاهی حاکی از آن هستند که آنتی اکسیدان های فلاونوئید و تریپپن موجود در کالاندولا ممکن است با لوسمی، ملانوما، سرطان روده بزرگ و سلول های سرطانی لوزالمعده مبارزه کنند.

تحقیقات نشان داده اند که این عصاره، پروتئین هایی را که سلول های سرطانی را از بین می برد فعال می کند و همزمان پروتئین های دیگری که در مرگ سلولی اختلال ایجاد می کنند را مسدود می کند.

با این وجود، هیچ کدام از تحقیقات موجود روی انسان ها انجام نشده اند. بنابراین از چای کالاندولا یا سایر محصولات تهیه شده از این گیاه هرگز نباید به عنوان یک روش درمانی برای سرطان استفاده شود.

ممکن است خاصیت ضد قارچی و ضد میکروبی داشته باشد

عصاره کالاندولا به دلیل خاصیت ضد قارچی و ضد میکروبی، بسیار شناخته شده است.

نکته قابل توجه این است که در یک مطالعه آزمایشگاهی مشخص شد، روغن حاصل از گل های این گیاه در برابر ۲۳ گونه مخمر کاندیدا مؤثر است. کاندیدا یک نوع قارچ رایج است که می تواند باعث عفونت های دهان، واژن و پوست شود.

یکی دیگر از تست های انجام شده در آزمایش نیز نشان داد که عصاره کالاندولا رشد لیشمانیا (انگل ایجاد کننده لیشمانیوز) را مهار می کند. لیشمانیوز بیماری است که باعث ایجاد زخم های پوستی می شود یا بر اندام های داخلی مانند طحال، کبد و مغز استخوان تأثیر می گذارد.

شما می توانید روغن یا پماد این گیاه را استفاده کنید یا کمپرس پارچه روی محل زخم بگذارید. اسپری مستقیم عصاره کالاندولا روی پوست نیز موثر است. اما به یاد داشته باشید که تحقیقات موجود روی انسان ها انجام نشده اند. بنابراین معلوم نیست که این درمان ها روی بدن انسان چقدر مؤثر است.

ممکن است از سلامت دهان و دندان حمایت کند

کالاندولا ممکن است به درمان بیماری های دهان و دندان مانند ژنژیویت کمک کند. بیماری ژنژیویت که با التهاب مزمن لثه مشخص می شود، یکی از شایع ترین بیماری های دهان و دندان است.

در یک مطالعه ۶ ماهه که بر روی ۲۴۰ فرد مبتلا به ژنژیویت انجام شد، کسانی که با دهانشویه حاوی این عصاره دهان خود را شسته بودند، شاهد کاهش ۴۶ درصدی میزان التهاب بودند. این در حالی است که این آمار در گروه کنترل ۳۵ درصد بود.

از این گذشته، یافته های آزمایشگاهی نشان دادند که دهانشویه حاوی عصاره این گیاه، تعداد میکروارگانیسم های موجود در مواد بخیه که برای استخراج دندان استفاده می شود را کاهش می دهد. این مطالعات، این اثرات را به خاصیت ضد التهابی و ضد میکروبی قوی در گیاه کالاندولا نسبت دادند.

علاوه بر این، گفته می شود که چای کالاندولا گلو درد را تسکین می دهد. هر چند که این شواهد تجربی هستند.

خواص عصاره و چای کالاندولا
خواص عصاره و چای کالاندولا

عصاره و چای کالاندولا سلامت پوست را بهبود می بخشد

در صنعت تولید مواد آرایشی و بهداشتی از عصاره کالاندولا به طور گسترده ای در تولید مواد آرایشی از جمله کرم و پماد استفاده می شود. هم مطالعات آزمایشگاهی و هم مطالعات انسانی نشان داده اند که عصاره کالاندولا ممکن است باعث تقویت هیدراتاسیون پوست و تحریک استحکام و خاصیت کشسانی آن شود. به همین خاطر استفاده از آن در محصولات بهداشتی ممکن است علائم پیری را به تأخیر بیندازد.

این اثرات به احتمال زیاد به محتوای آنتی اکسیدانی موجود در این گیاه باز می گردد. آنتی اکسیدان ها کالاندولا ممکن است آسیب پوستی ناشی از استرس اکسیداتیو را کاهش دهند.

قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش (UV) عامل اصلی ایجاد کننده استرس اکسیداتیو در پوست است. نکته جالب توجه این است که یک مطالعه آزمایشگاهی نشان داد که روغن کالاندولا دارای خاصیت محافظت کننده در برابر آفتاب و SPF آن چیزی نزدیک به عدد ۸٫۳۶ می باشد.

به همین ترتیب، کرم های ضد آفتاب که با روغن کالاندولا درست شده اند نیز ممکن است در برابر آفتاب سوختگی از پوست محافظت کنند.

سرانجام یک مطالعه ۱۰ روزه که بر روی ۶۶ کودک مبتلا به بثورات پوستی ناشی از پوشک انجام شد نشان داد که پماد کالاندولا ممکن است به عنوان یک درمان ایمن و مؤثر بر روی پوست این کودکان عمل کند.

کاربردهای دیگر این ماده

بسیاری از افراد ادعا می کنند که کالاندولا کاربردهای دیگری نیز دارد. اما تعداد کمی از این کاربردها توسط تحقیقات علم تایید شده اند. برخی از مهمترین فواید این گیاه عبارتند از:

  • ممکن است چرخه قاعدگی را تنظیم کند. گفته می شود که کالاندولا باعث قاعدگی و تسکین گرفتگی ناشی از آن می شود. اگرچه این ادعا فاقد مطالعات حمایت کننده است.
  • ممکن است درد نوک سینه ها را هنگام شیردهی تسکین دهد. هنگامی که از عصاره این گیاه به صورت موضعی استفاده شود، ممکن است ترک خوردگی و درد نوک سینه ها را در حین شیردهی درمان کنند. هنوز به تحقیقات بیشتری برای تایید این ادعا نیاز داریم.
  • ممکن است به عنوان یک تونر مفید برای پوست عمل کند. اعتقاد بر این است که این گیاه به دلیل داشتن خاصیت ضد میکروبی، باعث کاهش جوش و آکنه می شود. اما هیچ مدرکی این ادعا را تأیید نمی کند.
  • ممکن است سلامت قلب را بهبود دهد. پتانسیل ضد التهابی و آنتی اکسیدانی کالاندولا ممکن است خطر ابتلا به حمله قلبی را کاهش دهد. با این حال، این اثرات یافته های یک مطالعه آزمایشگاهی واحد هستند که در آن از دوزهای زیادی این گیاه استفاده شده است.
  • ممکن است خستگی عضلات را تسکین دهد. یک مطالعه که بر روی موش ها انجام شد نشان می دهد که عصاره کالاندولا باعث کاهش درد عضلانی ناشی از ورزش کردن می شود.

عوارض جانبی و نکات احتیاطی مهم

سازمان غذا و دارو (FDA) استفاده عمومی از این گیاه را ایمن می داند. اما در حالی که کالاندولا ممکن است سلامت پوست را در بعضی از افراد بهبود بخشد، تماس پوستی با آن ممکن است منجر به واکنش های آلرژیک در برخی از افراد شود. بنابراین باید استفاده خود را از مقدار کم شروع کنید و قبل از استفاده گسترده، میزان واکنش پوستی خود را آزمایش کنید.

افرادی که نسبت به گیاهان خانواده Asteraceae مانند بابونه آلمانی و arnica کوهی حساسیت دارند، ممکن است بیشتر در معرض آلرژی به کالاندولا باشند.

علاوه بر این، با توجه به اثراتی که این ماده بر روی قاعدگی و خطر سقط جنین دارد، بهتر است از مصرف محصولات حاوی آن در حین بارداری خودداری کنید.

سرانجام، با بررسی ۴۶ مطالعه مشخص شد که کالاندولا ممکن است در کارکرد داروهای آرام بخش و داروهای فشار خون تداخل ایجاد کند. اگر یکی از این داروها را مصرف می کنید، حتما از مصرف این گیاه خودداری کنید.

خلاصه آنچه که در این مطلب خوانده اید

کالاندولا گیاه گلدار و مملو از ترکیبات گیاهی مفید است که می تواند اثرات آنتی اکسیدانی، ضد التهابی، ضد قارچی و ضد زخمی داشته باشد. معمولاً این گیاه را به صورت چای مصرف می کنند. البته در کرم های موضعی مختلفی نیز از این گیاه استفاده می کنند.

با این وجود برای تایید همه این خواص باید تحقیقات علمی بیشتری انجام شود. و در آخر اینکه اگر باردار هستید یا از داروهای آرام بخش یا داروهای کاهش دهنده فشار خون استفاده می کنید، کالاندولا را نه به صورت چای و نه به صورت عصاره استفاده نکنید.

منابع:

  1. Analysis of Carotenoids, Flavonoids and Essential Oil of Calendula officinalis Cultivars Growing in Estonia
  2. Extracts from Calendula officinalis offer in vitro protection against H2 O2 induced oxidative stress cell killing of human skin cells
  3. Anti-inflammatory activity of flower extract of Calendula officinalis Linn. and its possible mechanism of action
  4. Protective Effect of Calendula officinalis L. Flowers Against Monosodium Glutamate Induced Oxidative Stress and Excitotoxic Brain Damage in Rats
  5. The Water Fraction of Calendula officinalis Hydroethanol Extract Stimulates In Vitro and In Vivo Proliferation of Dermal Fibroblasts in Wound Healing
  6. In vitro studies to evaluate the wound healing properties of Calendula officinalis extracts
  7. Therapeutic effectiveness of a Calendula officinalis extract in venous leg ulcer healing
  8. A Prospective, Descriptive Study to Assess the Clinical Benefits of Using Calendula officinalis Hydroglycolic Extract for the Topical Treatment of Diabetic Foot Ulcers
  9. Marigold Supercritical Extract as Potential Co-adjuvant in Pancreatic Cancer: The Energetic Catastrophe Induced via BMP8B Ends Up With Autophagy-Induced Cell Death
  10. Chamomile and marigold tea: chemical characterization and evaluation of anticancer activity
  11. Antimicrobial activity of Calendula officinalis petal extracts against fungi, as well as Gram-negative and Gram-positive clinical pathogens
  12. Antifungal activity of the essential oil from Calendula officinalis L. (asteraceae) growing in Brazil
  13. In vitro anti-leishmanial activity of methanolic extracts of Calendula officinalis flowers, Datura stramonium seeds, and Salvia officinalis leaves
  14. Medicinal plants for gingivitis: a review of clinical trials
  15. Anti-Aging Potential of Phytoextract Loaded-Pharmaceutical Creams for Human Skin Cell Longetivity
  16. A review on phytochemistry and ethnopharmacological aspects of genus Calendula